Πώς τα πρωτοσέλιδα της Marca κατέκτησαν τον Τύπο (pics)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πώς τα πρωτοσέλιδα της Marca κατέκτησαν τον Τύπο (pics)

bet365

Η ταυτότητα μιας εφημερίδας είναι πρώτα και κύρια το πρωτοσέλιδό της και ο Javier Rodríguez της Marca μιλάει στο G-Weekend Journal για τις ασύλληπτες εμπνεύσεις των Μαδριλένων!

Τι ήταν, λοιπόν, εκείνο το φοβερό πρωτοσέλιδο της Marca πριν από τον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρί στους 16 του Champions League; Τίποτα άλλο παρά μια από τις βαθύτερες πιο απλές ιδέες που έχουν αποτυπωθεί ποτέ στο χαρτί…

Μπαρτσελόνα - Χιρόνα με προσφορά ημέρας*, αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και forzato cashout*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ένα πρωτοσέλιδο χωρίς τον εμπνευσμένο τίτλο ή την πιασάρικη ατάκα, παρουσιάζοντας απλώς το αριστερό μανίκι της φανέλας της Ρεάλ Μαδρίτης με τον αριθμό 12 (τα Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League που έχει κατακτήσει) κι από κάτω το μήνυμα της UEFA για σεβασμό στο παιχνίδι, με το respect να συνδέεται με τις επιτυχίες της «Βασίλισσας» στη διοργάνωση!

Τα πρωτοσέλιδα της Marca συνεχίζουν να συζητιούνται και ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αθλητικής εφημερίδας στην Ισπανία, Javier Rodríguez μιλάει στο G-Weekend Journal για τα πιο ωραία εξ αυτών.

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, για μια εφημερίδα να εκφράσει τόσα συναισθήματα και καταστάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μια λέξη στο βασικό θέμα της όπως έγινε στο Ρεάλ - Παρί;
«Δεν είναι καθόλου εύκολο! Κάποιες φορές ένα απλό concept μπορεί να αρκεί όμως πρέπει να συμφωνήσουν πολλά… κεφάλια ώστε να βρούμε εκείνη τη μεγάλη ιδέα που θα κάνει τη διαφορά και στη συνέχεια να την αποτυπώσουμε σωστά στο χαρτί. Όλα αυτά μέσα σε ελάχιστο χρόνο, συνήθως το απόγευμα».

Για ποια πρωτοσέλιδα είστε υπερήφανος; Το δικό σας Top-5; Στην Ελλάδα έκανε εντύπωση εκείνο πριν από τον ημιτελικό Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο, με τα δυο παιδιά και τις φανέλες των Κριστιάνο και Γκριεζμάν...
«Προσωπικά, είμαι υπερήφανος για όλους εκείνους τους τίτλους και τα πρωτοσέλιδα που έχουν να κάνουν με άλλα σπορ, εκτός από την μπάλα. Μου αρέσει, για παράδειγμα, όταν η Marca δίνει βήμα και προβάλει ταλαντούχους αθλητές περισσότερο από τους σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου! Τώρα σε ό,τι αφορά τα πρωτοσέλιδα που έκαναν τη διαφορά, ξεχωρίζω εκείνα μετά από τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ και του Άνχελ Νιέτο. Μου άρεσαν, επίσης, εκείνα για την Μιρέιρα Μπελμόντε και την Γκαρμπίνιε Μουρουγκούθα όπως και το πρόσφατο για τον Ρεγκίνο Ερνάντεθ και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο snowboard στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. H προαναγγελία του ντέρμπι Ατλέτικο – Ρεάλ με τα καπάκια… Υπάρχουν τόσα πολλά».

Πως εμπνευστήκατε το πρωτοσέλιδο για το Ρεάλ - Παρί;
«Ήταν ιδέα του συναδέλφου μου στη Marca, Ούγκο Ερέθο. Είχε στο μυαλό του το συγκεκριμένο concept πολύ καιρό και το timing ήταν ιδανικό. Ο διευθυντής μας συμφώνησε κι αρχίσαμε αμέσως να το σχεδιάζουμε».

Πόσα άτομα αποφασίζουν για το πρωτοσέλιδο της Marca (θέματα, τίτλος). Πόση ώρα συζητάτε πριν αποφασίσετε για το πρωτοσέλιδο;
«Κάθε μέρα συγκεντρώνεται η μεγάλη ομάδα των συνεργατών μας, όλο το staff, για να αποφασίσουμε τα θέματα που θα παίξουν στην πρώτη σελίδα και το πώς θα τα παρουσιάσουμε. Οι συζητήσεις, πολλές φορές, κρατούν αρκετά ψάχνοντας το ιδανικό concept ώστε να περάσουμε την ιδέα που θέλουμε με τον καλύτερο τρόπο και τον ιδανικό τίτλο, έχοντας τη βοήθεια του γραφίστα μας. Η τελευταία κουβέντα ανήκει φυσικά στον διευθυντή της Marca».

Ποιο είναι το πρόσωπο που έχετε παρουσιάσει περισσότερο στην πρώτη σελίδα;
«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο».

Η πιο δύσκολη... έμπνευση; Πριν από το Clásico ή πριν από τελικό του Champions League;
«Σίγουρα πριν από το Clásico διότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα παίζουν συχνότερα, επομένως είναι πιο δύσκολο να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό».

Θυμάστε αρνητικά σχόλια για κάποιο πρωτοσέλιδο;
«Τα αρνητικά σχόλια στα social media είναι κάτι πολύ συνηθισμένο... Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν τη δουλειά μας κι εκείνοι που την αποδοκιμάζουν, ειδικά σε έναν κόσμο με τόσες διαφορετικές απόψεις».

Τι θέση έχουν τα άλλα σπορ όπως η εθνική ομάδα μπάσκετ ή το τένις στο πρωτοσέλιδο;
«Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τους πρωταγωνιστές τους και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει, ειδικά μετά από τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους. Η τάση της Marca να παρουσιάζει αθλητές εκτός του ποδοσφαίρου αυξάνεται εσχάτως όμως όλα σχετίζονται με τον διευθυντή και τη γραμμή της εφημερίδας. Σε κάθε περίπτωση, το ποδόσφαιρο κυριαρχεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Ο Ισπανός φίλαθλος προτιμάει ακόμα το χαρτί ή πλέον έχει περάσει 100% στην ψηφιακή εποχή;
«Οι πωλήσεις των εφημερίδων στην Ισπανία έχουν πέσει κατακόρυφα… Παράλληλα αυξάνονται οι ψηφιακές πλατφόρμες και η τάση που αφορά τα social media και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι δεδομένο. Προσωπικά συνεχίζω να προτιμώ το χαρτί».

Τελικά το πρωτοσέλιδο πρέπει να είναι τέχνη;
«Είναι πολύ δύσκολο να το πετυχαίνεις κάθε μέρα όμως θεωρώ πως είναι ζωτικό για μια εφημερίδα να περάσει στη συνείδηση του κόσμου για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στην πρώτη σελίδα. Μην ξεχνάς πως η εφημερίδα είναι συνήθεια».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα