Μεργκίμ Μπραχίμι: Aγωνίστηκε σε τρεις εθνικές πριν τον Πανιώνιο! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Μεργκίμ Μπραχίμι: Aγωνίστηκε σε τρεις εθνικές πριν τον Πανιώνιο! (pics)

bet365

Ο Μεργκίμ Μπραχίμι αποτελεί το νέο απόκτημα του Πανιωνίου και το G-Weekend Journal γράφει για τον Κοσοβάρο άσο που αγωνίστηκε σε τρεις εθνικές ομάδες στην καριέρα του!

Γιουβέντους - Τζένοα Με ειδική προσφορά*! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Στα γερμανικά «γκασταρμπάιτερ» θα πει φιλοξενούμενος εργάτης. Έτσι αποκαλούσαν, στα μέσα του περασμένου αιώνα, τους μετανάστες που έφταναν κατά χιλιάδες και οργανωμένα στη τότε Δυτική Γερμανία από τον ευρωπαϊκό νότο, οι οποίοι συνεισέφεραν με την εργασία τους στην ανασυγκρότηση της διαλυμένης μεταπολεμικά γερμανικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα αυτό είχε τέτοια επιτυχία που αργότερα το εφάρμοσαν και οι γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία με ανάλογη επιτυχία. Ειδικότερα στην δεύτερη υπήρξε τεράστια κίνημα εργατών από την πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ένας από αυτούς ήταν και ο πατέρας του Μεργκίμ Μπραχίμι ο οποίος για χρόνια ζούσε στην Ελβετία ως Gastarbeiter. Έτσι, δεν του ήταν καθόλου δύσκολη η απόφαση το 1994 να πάρει την οικογένειά του από το Ίστοκ του Κοσόβου όταν ξεκίνησε η ένταση μεταξύ των Κοσοβάρων και των Σέρβων.

Σε ηλικία δύο ετών μετακομίζει στην Ζυρίχη για ένα καλύτερο μέλλον μακριά από πολέμους. Και μπορεί να μην έζησε πόλεμο, αλλά η απουσία του από την πατρίδα δεν θα μπορούσε παρά να μην επηρεαστεί. Ως παιδί μετανάστη που έχει υποστεί ψυχικούς τραυματισμούς προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές αυτές με την ένταξή του σε ένα περιβάλλον διατεθειμένο να συνδράμει ώστε να επιβιώσει.

Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε τον καλύτερο τρόπο διεξόδου, όπως και για όλα αυτά τα παιδιά χωρίς πατρίδα. Σε ηλικία 15 ετών η Γκρασχόπερ τον ανακαλύπτει και ο ίδιος και το αριστερό του πόδι κάνει θαύματα και κάπου εκεί έρχονται και τα διλήμματα. Προερχόμενος από το Κόσοβο με αλβανόφωνους γονείς και μεγαλωμένος στην Ελβετία μπορούσε να αγωνιστεί και με τις τρεις εθνικές (εάν κι εφόσον το Κόσοβο έπαιρνε το πράσινο φως για δημιουργία εθνικής ομάδας). Έτσι, το Μάρτιο του 2011 λέει ναι στην κλήση του προπονητή της U-21 της Αλβανίας, Αρτάν Μπουσάτι για ένα μη επίσημο φιλικό τουρνουά στη Σλοβενία. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έρχεται η κλήση από την U-21 της Ελβετίας αλλά ο Μεργκίμ αρνείται. Άλλωστε όνειρό του είναι η συμμετοχή με την χώρας των γονιών του.

Την ίδια ημέρα με την κλήση του στις Ελπίδες της Ελβετίας, από την Αλβανία έρχονται τα ευχάριστα νέα. Αποκτά την αλβανική υπηκοότητα και είναι ελεύθερος να φορέσει την κοκκινόμαυρη φανέλα με τον αετό. Και το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα σε φιλικό αγώνα κόντρα στο Ιράν.

Το όνειρο που γίνεται εφιάλτης και ο προδότης της Αλβανίας

Κι ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν πρίμα, ο Μεργκίμ θα γνωρίσει την άλλη πλευρά του νομίσματος σε σημείο που να θεωρηθεί προδότης για την Αλβανία. «Το 2011 η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία οργάνωσε καμπ στην Ελβετία σε μια προσπάθεια παιδομαζώματος Αλβανών και Κοσοβάρων ποδοσφαιριστών για την εθνική ομάδα. Ο Μπραχίμι αποφάσισε να δώσει το παρών παρότι η Ελβετία τον πίεζε, αφού ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι προτιμούσε να εκπροσωπήσει την πατρίδα των γονιών του από την στιγμή που το Κόσοβο δεν είχε εθνική.

«Μόλις πήγαμε στο καμπ, ο τότε υπεύθυνος Ρέντι Γιούπι είπε σε μένα και τον Μπουνιάκου (επίσης Κοσοβάρος παίκτης της Γκρασχόπερ) πως δεν χρειάζεται να λάβουμε μέρος αφού μας έχει δει σε αγώνες και γνωρίζει την αξία μας και μας θεωρεί ήδη μέλη της εθνικής. Το να αγωνιστώ για την Αλβανία ήταν το όνειρό μου και αυτό θα γινόταν πραγματικότητα», είχε αναφέρει αρχικά ο Μπραχίμι μιλώντας στον Τύπο της Ελβετίας αναφερόμενος στο θέμα και γιατί έφτασε στο σημείο να θεωρείται persona non grata για την Αλβανία.

«Πριν από τον αγώνα με τη Ρωσία ήρθε πρόσκληση από τον Γιούπι για τον αγώνα στην Μόσχα. Εγώ έδινα αγώνα με την Γκρασχόπερ και ζήτησα να πάω μια ημέρα αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη αποστολή αφού ο σύλλογος μου δεν θα μου επέτρεπε να φύγω νωρίτερα. Τότε ο Γιούπι μου είπε ότι θα πρέπει να πληρώσω εγώ ο ίδιος το αεροπορικό εισιτήριο κάτι που δεν ήταν σωστό και δεν το δέχτηκα. Μετά την επιμονή μου η Αλβανική Ομοσπονδία πλήρωσε το εισιτήριο και έφτασε στην Μόσχα. Εκεί ο Γιούπι μου ζήτησε να δώσω τα λεφτά που πλήρωσε η Ομοσπονδία για το εισιτήριο μου, κάτι που εγώ όπως ήταν φυσικό αρνήθηκα. Καταφέραμε να πάρουμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα μέσα στην Ρωσία και αφού ετοιμαζόμασταν να επιστρέψουμε μαζί με άλλους τρεις στην Ελβετία, συνειδητοποίησα πως υπήρχε εισιτήριο για τους τρεις συμπαίκτες μου αλλά όχι για μένα», θυμάται ο Μπραχίμι ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιον από την Ομοσπονδία αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω τόσο με τον Γιούπι όσο και με κάποιον άλλον από την Ομοσπονδία αλλά δεν απάντησε κανένας. Με εξαπάτησαν, με πρόδωσαν και με άφησαν μόνο μου σε μια ξένη χώρα με αποτέλεσμα να μείνω άλλη μια ημέρα στην Μόσχα και να τα πληρώσω όλα από την τσέπη μου. Όταν έφτασα στην Ελβετία, είπα ότι δεν θα επιστρέψω στην Αλβανία όσο ο Γιούπι είναι εκεί. Και η απάντησή του ήταν απειλές για την ζωή μου λέγοντας ότι θα με κρεμάσει στην πλατεία των Τιράνων. Αυτό όμως δεν θα συμβεί ποτέ. Ο άνθρωπος αυτός βλάπτει την Αλβανία και με την συμπεριφορά του εξαφανίζει τα ταλέντα».

Και κάπου εκεί αποφασίζει ως απάντηση να δεχτεί την πρόταση της Ελβετίας. «Μετά από αυτό που συνέβη αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση της Ελβετίας αφού έδειξαν ότι με ήθελαν πολύ. Είμαι ευγνώμων στην χώρα αυτή για τις ευκαιρίες που μου έδωσε και κατάφερα να μεγαλώσω μακριά από προβλήματα και να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής». Με τους Ελβετούς παίζει την διετία 2013-15 αλλά την ίδια ώρα η πατρίδα του το Κόσοβο έπαιρνε άδεια για τον σχηματισμό εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Επί τρία χρόνια πριν ακόμα το Κόσοβο λάβει το πράσινο φως, ο τεχνικός της ομάδας, Άλμπερτ Μπουνιάκι προσπαθούσε να πείσει τον Μεργκίμ να αλλάξει ξανά και να αγωνιστεί αυτή την φορά με την σωστή εθνική αυτή της πατρίδας του.

Και τον Οκτώβριο του 2015 η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του είχε έρθει. Ντεμπούτο στην Πρίστινα και τι ντεμπούτο. Δύο γκολ και νίκη με 2-0 επί της Ισημερινής Γουινέας. Ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, ζούσε το απόλυτο όνειρο, το οποίο όμως για άλλη μια φορά θα είναι βραχύβιο. Το 2016 είναι στις κλήσεις για το φιλικό με τα Νησιά Φερόε το οποίο είχε επίσημο χαρακτήρα, αλλά έχοντας αγωνιστεί τόσο με την Αλβανία όσο και με την Ελβετία η FIFA έβγαλε απαγορευτικό.

Και μπορεί πλέον να μην είναι στις κλήσεις του Κοσόβου, αλλά αυτό ουδόλως πτοεί τον Μεργκίμ. Άλλωστε μπροστά την καριέρα του ανοίγεται μια νέα σελίδα και ως παιδί πολέμου (έστω και αν δεν τον έζησε) γνωρίζει καλά ότι κάθε αγώνας θα είναι μια μικρή μάχη, μάχη που ξέρει να την κερδίζει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα