Ο άνθρωπος πίσω από το “Showtime”! (vids, pics)

Ο άνθρωπος πίσω από το “Showtime”! (vids, pics)

bet365

Ο Έρνι Βάντεγουεϊ έκανε τους Λέικερς αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας τους θεάματος. Μετά ανέλαβε ο Τζέρι Μπας... To G-Weekend γράφει για την θρυλική φουρνιά του showtime!

Την ημέρα που οι Λέικερς τιμούσαν τον Τζέρι Ουέστ με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του έξω από το “Staples Center”, ελάχιστοι, μπορείς και κανείς, πρόσεξαν τον Έρνι Βάντεγουεϊ. Την ώρα που ανακοινώνονταν τα ονόματα των Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Έλτζιν Μπέιλορ και Τζέρι Μπας, οι διάσημοι επισκέπτες της εκδήλωσης, οι φίλαθλοι φώναζαν από χαρά και χειροκροτούσαν έντονα.

Όταν ακούστηκε το όνομα του Βάντεγουεϊ, ένας “ενοχλητικός” θόρυβος, μικρής διάρκειας, ακούστηκε. Ήταν τα λίγα, χλιαρά, χειροκροτήματα προς το πρόσωπο του. Το όνομα του δεν λέει κάτι στους φίλους της ομάδας. Έπαιξε έξι χρόνια στους Νικς στις αρχές των 50's ενώ σπούδαζε Ιατρική και ήταν ο πρώτος γιατρός των Λέικερς όταν μετακόμισαν στο Λος Άντζελες το 1960. Λογικό, λοιπόν, να μην μνημονεύεται. Λάθος. Εάν δεν ήταν αυτός, ο Τσικ Χερν δεν θα γινόταν ποτέ ο εκφωνητής του συλλόγου, το “Forum” (πριν φτιάξουν το “Staples Center”) θα βρισκόταν κάπου στην κοιλάδα του San Fernando, στην κομητεία του Λος Άντζελες, και οι Λέικερς ίσως να μην γίνονταν η ομάδα του Χόλιγουντ.

Η πρόσληψη του Τσικ Χερν

Ο Βάντεγουεϊ, πατέρας του πρώην παίκτη Κίκι, ήταν ορθοπεδικό χειρουργός στην ιατρική σχολή του UCLA όταν γνώρισε τον Μπομπ Σορτ, τον ιδιοκτήτη των Μινεάπολις Λέικερς που ετοιμάζονταν να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες. Ο Σορτ ήθελε τον Βάντεγουεϊ για γιατρό του συλλόγου λόγω της εμπειρίας του στο ΝΒΑ και στην αθλητική ιατρική. Επιπλέον, επειδή το τότε αφεντικό της ομάδας ήταν οικονόμος, ήθελε ο Βάντεγουεϊ να τον βοηθήσει να καταλάβει την αγορά του Λος Άντζελες και να φτιάξουν οι Λέικερς το όνομα τους στην πόλη.

Έχοντας για παράδειγμα τους Ντότζερς (ομάδα μπέιζμπολ) που είχαν αφήσει το Μπρούκλιν δυο χρόνια νωρίτερα για το L.A, κίνηση που είχε αποδειχθεί σωστή, ο Βάντεγουεϊ είπε στον Σορτ ότι χρειαζόταν πρώτα απ' όλα κάποιον να συνδεθεί με τους φιλάθλους και ένα όνομα υπήρχε στο μυαλό του, αυτό του Τσικ Χερν. Εκείνη την περίοδο δούλευε για το κολέγιο του USC.

Ο Βάντεγουεϊ ήταν σίγουρος, όμως ο Σορτ είχε επιφυλάξεις. Δεν ήθελε να του δώσει θέση πλήρους απασχόλησης και σκόπευε να απευθυνθεί σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Βάντεγουεϊ όμως επέμεινε και μάλιστα το 1961 έβαλε από την τσέπη του χρήματα να καλύψει την αμοιβή του. Το 1962, ο Χερν προσελήφθη κανονικά.

Η ομάδα του Χόλιγουντ

Η “φωνή” της ομάδας ήταν ο πρώτος στόχος. Επόμενος ήταν να δημιουργηθεί αναγνωρίσιμη βάση φιλάθλων. Τι σήμαινε αυτό; Τη διάθεση εισιτηρίων των θέσεων στο παρκέ σε επωνύμους. Η σύζυγος του Βάντεγουεϊ, η Κόλιν Κέι Χάτσινς, η οποία είχε στεφθεί “Miss America” το 1952, ήταν ηθοποιός και βοήθησε να διαδοθεί το νέο στη βιομηχανία του θεάματος. Ο Βάντεγουεϊ αφηγείται πώς δημιουργήθηκε η ομάδα διάσημων φιλάθλων των Λέικερς:

“Μου έδωσαν αρκετά εισιτήρια. Με τη γυναίκα μου γνωρίζαμε πολλούς από τον κόσμο του Χόλιγουντ και σκέφτηκα πως αν βάλουμε θέσεις γύρω από το γήπεδο, μπορώ να πείσω σταρ του κινηματογράφου να βρίσκονται εκεί και να γίνουν η ομάδα του Χόλιγουντ. Του άρεσε το σπορ. Πήγαινα στα στούντιο και έδινα από τέσσερα εισιτήρια, όμως τόνιζα πως το ένα έπρεπε ν πάει σε κάποιον διάσημο, σταρ. Έτσι φτιάξαμε την ομάδα του Χόλιγουντ”.

Σε λίγο καιρό, οι Ντόρις Ντέι, Ντιν Μάρτιν, Ουόλτερ Ματάου, Τζακ Λέμον, κ.α. έγιναν θαμώνες των Λέικερς.

“Fabulous Forum”

Το 1965 ο επιχειρηματίας Τζακ Κεντ Κουκ αγόρασε τους Λέικερς από τον Σορτ πληρώνοντας πέντε εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα μέχρι τότε είχε έδρα τη “Los Angeles Memorial Sports Arena. Ο Κουκ, λοιπόν, ήθελε να χτίσει νέο γήπεδο, όμως όχι εκεί που έπρεπε. Επιθυμία του ήταν να το φτιάξει στην κοιλάδα του San Fernando. Ο Βάντεγουεϊ αντέδρασε. Ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Χρειαζόταν χώρος, μεγάλο πάρκινγκ, κάτι που στο San Fernando δεν υπήρχε. Ο Βάντεγουεϊ γνώριζε κόσμο στο Hollywood Park. Το Inglewood ήταν το κατάλληλο σημείο για το “Forum”.

Ο Κουκ, όπως και ο Σορτ, εκτιμούσε τη γνώμη του Βάντεγουεϊ. Αμφότεροι κατάγονταν από τον Καναδά και ανέπτυξαν ισχυρή φιλία που δεν αφορούσε μόνο το μπάσκετ και τους Λέικερς. Ο Βάντεγουεϊ ήξερε καλά την περιοχή του Inglewood. Ήταν κοντά στο αεροδρόμιο (LAX), με άφθονο χώρο στάθμευσης. Μάλιστα, περνούσε 11 ώρες την ημέρα εκεί μια και εκεί έκανε την παιδιατρική πρακτική του, στο “Prairie Avenue Medical Group”. Το “Fabulous Forum” άνοιξε το 1967 και έγινε το νέο σπίτι των Λέικερς και των Κινγκς. Το “Forum” θα γινόταν σημείο αναφοράς της κινηματογραφικής βιομηχανίας και του lifestyle των ΗΠΑ (μέχρι το 1999) όταν και πέρασε στα χέρια του Τζέρι Μπας το 1979.

Όλοι πλήρωναν για να δουν το “Show”

Η σχέση των Λέικερς με το Χόλιγουντ άνθισε στα 80's, όταν η παρέα των Μάτζικ, Καρίμ, Πατ Ράιλι, Τζαμάλ Ουίλκς, Νορμ Νίξον, Τζέιμς Ουόρθι, Μπάιρον Σκοτ, Μάικλ Κούπερ και Κερτ Ράμπις, δημιούργησε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει (δεν ήθελε κιόλας). Το “Showtime” που έγινε ξεχωριστή, άξια λόγου, εποχή στο ΝΒΑ. Αίφνης, το όνομα των Λέικερς συνδέθηκε με τους διάσημους του Χόλιγουντ οι οποίοι θα πήγαιναν μαζικά να δουν τους αγώνες της ομάδας. Όταν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη δεν θα έλειπε ποτέ πλάνο από τις θέσεις των γνωστών ηθοποιών κι άλλων σταρ της βιομηχανίας του θεάματος. Βέβαια, ο Μπας είχε δώσει ρητή εντολή να μην ενοχλούνται από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους. Για το αφεντικό των Λέικερς και αυτοί πελάτες ήταν. Συνεπώς, δεν είχαν καμία δουλειά να δίνουν συνεντεύξεις ή να ζορίζονται από τα ΜΜΕ.

Την περίοδο Μπας όλοι πλήρωναν εισιτήριο. Η εποχή του Βάντεγουεϊ που πήγαινε στα στούντιο και ζητούσε από τους διάσημους ηθοποιούς να έρθουν στο γήπεδο, είχαν περάσει. Ο Τζακ Νίκολσον για παράδειγμα, ο διασημότερος φίλαθλος των Λέικερς, πληρώνει το διαρκείας του από το 1973, αφού ποτέ δεν θέλησε να έχει άλλη υποχρέωση στον σύλλογο παρά να βρίσκεται εκεί και φωνάζει υπέρ της.

Πηγή

-ESPN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα