Ο Ερνέστο της Καταλονίας! (gTV)

Θάνος Σαρρής
Ο Ερνέστο της Καταλονίας! (gTV)

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal βρέθηκε στο Καμπ Νόου και κατέγραψε με βίντεο τον τρόπο που ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει κερδίσει τον κόσμο της Μπαρτσελόνα. ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΘΑΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ.

Το μυρμήγκι ξεχωρίζει, πέραν από την εργατικότητα, για δύο χαρακτηριστικά. Είναι αθόρυβο και υπομονετικό. Δουλεύει χωρίς να τραβά την προσοχή και δεν βιάζεται. Προσαρμόζεται στις συνθήκες παρά το μικρό του μέγεθος. Μεθοδικά και ακούραστα, μέχρι να πετύχει τον σκοπό και στη συνέχεια δρέπει τους καρπούς των κόπων του.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κέρδισε το παρατσούκλι του με την αξία του ήδη από τον καιρό που φορούσε ακόμα τα εξάταπα. Η εργατικότητα και το χαμηλό προφίλ όμως είναι στοιχεία του χαρακτήρα. Δεν τελειώνουν μαζί με την ποδοσφαιρική καριέρα. Και ο «Τxingurri» έχτισε την επόμενη μέρα στους πάγκους με τα στοιχεία αυτά θεμέλιους λίθους. Μεθοδικά, χωρίς φανφάρες και διαφημιστικά τρικ λατρεύτηκε στην Ελλάδα, έγινε θρύλος στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να δεχθεί τη μεγάλη πρόκληση. Η ευκαιρία του είχε δοθεί και στο παρελθόν, όμως περίμενε. Υπομονή. Μέχρι να αισθανθεί ο ίδιος ότι οι συνθήκες είναι οι ιδανικές και ότι έχει φτάσει στο σημείο να σηκώσει το βάρος.

Μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που λέγονται στο βίντεο που ακολουθεί είναι πως «εκεί που όλος ο κόσμος έβλεπε μια κρίση μετά τη φυγή του Νεϊμάρ, εκείνος είδε μια ευκαιρία». Τα σημάδια δεν ήταν καλά. Η Ρεάλ Μαδρίτης προερχόταν από την κατάκτηση του Champions League και του Πρωταθλήματος, στοχεύοντας να χτίσει πάνω στον προπονητή και τους παίκτες που πρόσθεσαν ένα ακόμα ευρωπαϊκό στη συλλογή της.

Η παραχώρηση του Νεϊμάρ παρά τις προσπάθειες του κλαμπ, το σίριαλ με το συμβόλαιο του Μέσι πρωτίστως, αλλά και του Ινιέστα, η αποτυχημένη απόπειρα μεταγραφής του Κουτίνιο, οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή, οι αστοχίες της διοίκησης, καθώς και το γεγονός ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε δοκιμαστεί σε ομάδα επιπέδου Μπαρτσελόνα έκαναν αρκετούς από τους οπαδούς της να αμφιβάλλουν για την πορεία της σχέσης. Οι «μπλαουγράνα» έκαναν τον 19χρονο Ουσμάν Ντεμπελέ την δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας, γεγονός που προβλημάτισε αρκετό κόσμο. Έφεραν τον Παουλίνιο από την Κίνα, με τον Βραζιλιάνο στην παρουσίασή του να μην μπορεί να κάνει «γκελάκια». Τα εισιτήρια στο Καμπ Νόου έπεσαν σημαντικά, η διοίκηση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και μέσα σε όλα ένα «μυρμήγκι» καλούταν να κρατήσει τις ισορροπίες και να επαναφέρει το σύλλογο στο δρόμο των επιτυχιών.

Μέχρι στιγμής ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποδεικνύει ότι ο φίλος του Άντονι Θουμπιθαρέτα είχε δίκιο να επιμένει στην επιλογή του όλα αυτά τα χρόνια. Αθόρυβα και μεθοδικά ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού κατάφερε κάτι που ελάχιστοι τολμούν. Άλλαξε την τακτική με επιτυχία. Το MSN είχε σπάσει και ο Ερνέστο γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι όσο κι αν αλλάξει η Μπαρτσελόνα, θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον Μέσι. «Υπέφερα ως αντίπαλος του Μέσι πολλές φορές. Είμαι τυχερός που πλέον τον έχω στην ομάδα μου», δήλωνε χαρακτηριστικά. Τον τράβηξε πίσω από τον επιθετικό, επιτρέποντάς του ελευθερία κινήσεων ανάμεσα στις γραμμές και ξαναδίνοντάς του την δυνατότητα να κάνει το παιχνίδι που του αρέσει, απελευθερώνοντας παράλληλα χώρους για τον Σουάρες. Στο ασύμμετρο 4-4-2 η ομάδα ουσιαστικά μοιάζει χωρίς αριστερό χαφ. Κι όμως καταφέρνει να κάνει το παιχνίδι της χωρίς ο αντίπαλος να μπορεί να προσαρμοστεί και να χτυπήσει από την πλευρά που δείχνει ανυπεράσπιστη όταν ανεβαίνει ο Ζόρντι Άλμπα. Ο Τερ Στέγκεν έχει εκτοξευτεί, ο Βερμάλεν είναι ξανά σημαντικός και ο Παουλίνιο, ίσως η μεταγραφή που κατακρίθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην Ισπανία, έχει κάνει τους επικριτές να αναθεωρήσουν.

Η Μπάρτσα είναι αήττητη, έχοντας πετύχει περισσότερα και έχοντας δεχτεί λιγότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα στη La Liga. Δεν παίζει το διαστημικό ποδόσφαιρο της εποχής Γκουαρδιόλα, όμως είναι άκρως αποτελεσματική και ο Μέσι, ο Σουάρες και ο Παουλίνιο έχουν σημειώσει 38 γκολ, περισσότερα από ολόκληρη τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κυνική, με τους παίκτες να δουλεύουν για την ομάδα και τον προπονητή, με εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις, κινήσεις χωρίς τη μπάλα, ομαδικές προσπάθειες. Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Αλλά και με την θέληση να κλείσει χώρους, να ροκανίσει χώρο όποτε χρειαστεί, να δουλέψει τακτικά. Φέρνει τη σφραγίδα του Βαλβέρδε, ο οποίος αποφεύγοντας τα πολλά λόγια και επιλέγοντας το δρόμο της ειλικρίνειας και της σκληρής δουλειάς κατάφερε να κερδίσει όλη τη Βαρκελώνη. Από τον Λιονέλ Μέσι μέχρι τον οπαδό που έρχεται από τη Νότια Κορέα (θα τον δείτε στο video!) για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής και να δει από κοντά τι σημαίνει «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος».

Εκείνοι που ζουν την καθημερινότητα της ομάδα καλύπτοντας το ρεπορτάζ αντιλαμβάνονται πως ο Ερνέστο έχει κερδίσει τα αποδυτήρια, διατηρώντας παράλληλα τις ισορροπίες. Δεν έχει γίνει κολλητός με τους παίκτες, όμως έχει τον σεβασμό και την απεριόριστη στήριξή τους. Πιστεύουν στο πρότζεκτ του, τον έχουν ψηλά ως χαρακτήρα, καταλαβαίνουν ότι με τη μέθοδό του η Μπάρτσα επιστρέφει στο δρόμο των επιτυχιών, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο την κατάρρευση της Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό παρατηρώντας τον τρόπο που βγάζει τον καλύτερο εαυτό από το ρόστερ. Οι παίκτες προσαρμόζονται στο πλάνο, οι αναπληρωματικοί βοηθούν. Φυσικά, κάποιοι βρίσκονται ήδη στην πόρτα της εξόδου μετά και την απόκτηση του Κουτίνιο, όμως υπάρχει η αισιοδοξία πως ο προπονητής ξέρει πως αυτοί που θα φύγουν δε θα διαταράξουν τις ισορροπίες.

Οι οπαδοί που είχαν συνηθίσει την ομάδα τους να παίζει ποδόσφαιρο με «κροϊφικές» επιρροές γκρίνιαξαν, όμως όταν έβλεπαν το τρένο να περνά όλο και περισσότερους αντιπάλους και να χτίζει διαφορά σταμάτησαν. Μετά και το clasico της Μαδρίτης ήταν πια ξεκάθαρο ότι ο Βαλβέρδε είναι ο άνθρωπός τους. Εκείνος που «τα κάνει όλα καλά». Που έφερε την ηρεμία, η οποία επιτρέπει σε όλο τον οργανισμό να πορευτεί πατώντας σταθερά στα πόδια του. Η ανατροπή στο ματς με την Σοσιεδάδ, σε μια έδρα που είχαν να νικήσουν από το 2007, οι Καταλανοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ (2-0) και επικράτησαν τελικά 4-2, δείχνοντας τα ψυχικά αποθέματα και την αυτοπεποίθηση που έχουν χτίσει. Η προσθήκη του Βραζιλιάνου από τη Λίβερπουλ ήταν το κερασάκι που εκτίναξε τον ενθουσιασμό. Οι «μπλαουγράνα» έκαναν σερί 29 αήττητων ματς, με τον 53χρονο τεχνικό να σπάει το ρεκόρ του Γκουαρδιόλα.

Πριν τη σέντρα στο παιχνίδι με τη Λεβάντε, το Gazzetta έκανε το γύρο του Καμπ Νόου και αφουγκράστηκε τα όσα είχαν να πουν οπαδοί διαφορετικών καταβολών (σ.σ το σχόλιο για τη βαθμολογική διαφορά είναι μετά το ματς εκείνο). Κατέγραψε επίσης το σχόλιο δύο δημοσιογράφων που ζουν από κοντά τον οργανισμό της Μπάρτσα. Και το συμπέρασμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Στο άκουσμα του ονόματος Ερνέστο Βαλβέρδε, ακολουθούσαν μόνο χαμόγελα και σεβασμός. Ο «Txingurri» το έχτισε μόνος του, αποδεικνύοντας όχι ότι μόνο ότι πήγε στο Καμπ Νόου την σωστή στιγμή, αλλά και ότι βρήκε τον τρόπο να θριαμβεύσει με τον καιρό να 'ναι κόντρα. Και όλα συνηγορούν στο ότι το πρόσωπο που θα παρουσιάζει η ομάδα του, μετά την προσθήκη του Κουτίνιο και την επιστροφή του Ντεμπελέ, θα γίνεται όλο και καλύτερο.

 

Τελευταία Νέα