Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Μωρά στην Φωτιά ή Διάφανα Κρίνα; (poll, pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Μωρά στην Φωτιά ή Διάφανα Κρίνα; (poll, pics & vids)

bet365

Το Gazzetta Weekend ανοίγει τον... φάκελο ελληνόφωνο ροκ. Kαταγράφει τοπ συγκροτήματα μίας εποχής που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε και επιμένουμε να συντηρούμε. Στο τέλος ζητάει την ψήφο σας!

Ωραίες εποχές και χρονιές... Δεκαετία '80 και μετά κυρίως '90. Τότε που είχαμε ελληνόφωνο ροκ που τα... έσπαγε. Τότε μπάντες όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Μωρά στην Φωτιά και τόσες άλλες - βαδίζοντας στα... χνάρια και τον δρόμο που χάραξαν καλλιτέχνες και ροκ προσωπικότητες όπως οι Παπακωσταντίνου, Άσιμος, Σιδηρόπουλος και ακόμα και οι Σαββόπουλος και Πουλικάκος ή τα αδέρφια Τουρκογιώργη - έφτιαχναν πραγματικά καλή μουσική που μας λείπει σήμερα. Σήμερα το ελληνόφωνο ροκ δεν υπάρχει. Και ας βλέπουμε ακόμα τον Παυλίδη από τα Ξύλινα Σπαθιά ή τον Αγγελάκα από τις Τρύπες να κάνουν κάποιες προσπάθειες πατώντας και στο background τους από το παρελθόν.

Το G-Weekend έφτιαξε μία λίστα με κορυφαία ροκ συγκροτήματα λοιπόν και ζητάει την ψήφο σας. Μέσα σε αυτά θα βρείτε και τους Panx Romana, που έπαιζαν punk αλλά δεν μπορούμε να τους βγάλουμε απ' έξω. Διαβάστε σχετικά πιο κάτω και μετά ρίξε την ψήφο σας στην αγαπημένη σας ροκ μπάντα!

Τρύπες: Όλοι διαφωνούν για το Νο2 ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν στο Νο1 της σχετικής λίστας. Όπως και να ιεραρχήσει κανείς της μπάντες της εποχής οι Τρύπες ως επί το πλείστον φιγουράρουν πρώτοι. Προερχόμενοι από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης με παρουσία από τις αρχές του '80 μέχρι και λίγο μετά το 2000 και με αμέτρητες επιτυχίες. Ο ιδιαίτερος ήχος τους, προερχόμενος από τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή από τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα, καθώς και από τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, ενέπνευσε πολλά σχήματα της εποχής. Αυτό το ροκ και το... μετά πανκ στιλ. 'Πάρτι στον 13ο όροφο', 'Ταξιδιάρα ψυχή', 'Η μάσκα που κρύβεις', 'Δεν χωράς πουθενά', 'Από μία άδεια καρδιά', 'Κράτα το σόου μαϊμού', 'Παράξενη πόλη' και τόσα μα τόσα ακόμα... Θεωρείται το πιο πετυχημένο και πιο εμπορικό ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα. Ότι και να γράψει κανείς θα είναι λίγο για την πορεία τους και τα πεπραγμένα τους αν και τα τελευταία χρόνια κάποιες δηλώσεις του Αγγελάκα δεν έχουν ηχήσει ευχάριστα στους φανς του...

Ξύλινα Σπαθιά: Άλλη προσέγγιση σε σχέση με το Νο1 της λίστας αλλά όπως και οι Τρύπες με δικό τους ξεχωριστό στιλ. Άκουγες Ξύλινα Σπαθιά και καταλάβαινες αμέσως το τι είναι. Ακόμα μία μπάντα που ξεκίνησε κοντά στην Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια στη Βέροια στις αρχές του '90. Πιο ηλεκτρονικός ήχος σε σχέση με τις Τρύπες αλλά εξαιρετικά κομμάτια και ρυθμός που σου μένει με τον Παυλίδη ως frontman να δεσπόζει. Ουσιαστικά κράτησαν περίπου δέκα χρόνια και ίσως λίγο παραπάνω. Για τα δεδομένα της εποχής ήταν πολύ μπροστά με εναλλακτικό και ηλεκτρονικό ροκ.

Το 1989, ο Παύλος Παυλίδης, μετά την συμμετοχή του στο μουσικό συγκρότημα Μωρά στην Φωτιά, πηγαίνει στη Γαλλία και συγκατοικεί με τον φίλο του Νίκο Καντάρη στο Mériel, μια περιοχή κοντά στο Παρίσι. Εκεί δημιουργούν το studio Βrancaleone και ο Παυλίδης ηχογραφεί τα πρώτα demos των τραγουδιών του. Στον Νίκο Καντάρη είναι αφιερωμένοι οι δύο πρώτοι δίσκοι των Ξύλινων Σπαθιών. Στο Παρίσι επίσης γνωρίζεται με τον Γιάννη Μήτση που αργότερα (1998) θα γίνει μέλος του συγκροτήματος. Έτσι ήρθε η... γέννηση των Ξύλινων Σπαθιών. "Ρίτα", "Ό,τι θες εσύ", "Φωτιά στο λιμάνι", "Ο Βασιλιάς της σκόνης", "Ατλαντίς", "Λιωμένο παγωτό", "Αδρεναλίνη" (σ.σ. κομμάτι του Στέλιου Σαλβαδόρ από τα Μωρά στην Φωτιά) "Αφού σου το 'πα", "Τραίνο φάντασμα" και τόσα ακόμα...

Μωρά στην Φωτιά: Ακόμα ένα μεγάλο ροκ συγκρότημα από κάθε άποψη με... καταβολές από τη Βέροια εκεί κάπου στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του '80. Οι στίχοι σε πολλά από τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν σκληροπυρηνικοί, με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Δίσκοι όπως τα "Μωρά στην Φωτιά" του '87, "οι Θεατρίνοι" του '99 και "Στον δρόμο" του 2005... Ακόμα το εξαιρετικό κομμάτι "Παυσίπονο" από τον Στέλιο Παπαϊωάννου "Σαλβαδόρ". Από το 1987 έως το 2014 κυκλοφορούσαν δισκογραφικές δουλειές τους. Από τις μπάντες με πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα και σήμερα.

Διάφανα Κρίνα: Οι... ποιητές της λίστας. Με στίχο που σου μένει. Με στίχο που... διαλύει, που... πονάει και που σε κάνει να αγαπάς και να μισείς ανάλογα με την περίσταση. Τα Διάφανα Κρίνα είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα συγκροτήματα ελληνόφωνης ροκ που έβγαλε η χώρα μας. Ο ποιητικός αλλά και ποιοτικός τους στίχος έγινε αφορμή σε πολλούς νέους, στο να μπουν στον κόσμο της ποίησης και να ταξιδέψουν με τις μουσικές τους. Ο Θάνος Ανεστόπουλος ήταν ένας καταπληκτικός τραγουδιστής, τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ποιος δεν ανατρίχιασε με τα τραγούδια τους, ποιος δεν ούρλιαξε μαζί τους στις συναυλίες τους; Δυστυχώς ο Ανεστόπουλος νικήθηκε από την επάρατη νόσο το 2016. Η διαδρομή τους χαράσσεται από το 1991 έως το 2009 περίπου. Albums που τα... σπάνε. 1996: Έγινε η απώλεια συνήθειά μας, 1998: Κάτι σαράβαλες καρδιές, 2000: Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές και 2003: Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία.

Panx Romana: Τους άκουγες και... σήμαινε συναγερμός, όπως ήταν ο τίτλος ενός από τα τραγούδια τους που ήταν σαν σήμα κατατεθέν. Τρομερή ταχύτητα, στίχοι... θανατηφόροι και πανκ που δεν ξαναβγαίνει στην Ελλάδα. Το όνομά τους είναι λογοπαίγνιο ανάμεσα στην λέξη Punk και τον όρο Pax Romana. Το συγκρότημα ίδρυσε το 1982 ο τραγουδιστής Φραγκίσκος (Φρανκ) Νίνος, αφού αποχώρησε από το επίσης punk συγκρότημα Stress, με τους Γιάννη (Γούντυ) Βασιλειάδη στην κιθάρα και Χρήστο (Χούλιο) Αθανασάκο στο μπάσο και αρχικά τον Γιάννη Καφαντάρη στα ντραμς. Ξεκίνησαν παίζοντας ζωντανά και το 1984 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον γνωστό τότε συναυλιακό χώρο Κύτταρο. Το 1985 έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο στην ιστορική για την ελληνική ροκ σκηνή συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας με τα κομμάτια «Ελληνες» και «Αθήνα» τα οποία είχαν ηχογραφήσει το 1984 με τον Νίκο «Κάμελ» Χρονόπουλο στα ντράμς. Από το 1982 έως και το 1999 είχαν διαρκή παρουσία για να βγουν ξανά στο προσκήνιο από το 2005 και μετά. Από δίσκους; Αντάρτες Πόλεων (1989), Σπάσε την γραμμή (1993), Διαγωγή Κοσμία (1996), Κράτος Κλειστόν (1999) και Pax Americana (2016). Δείτε εδώ και το site τους.

Υπόγεια Ρεύματα: Ακόμα μία ροκ μπάντα με πολύ δυνατό και ποιητικό στίχο με και έναν δυνατό ρομαντισμό που κάνει την διαφορά. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 1992. Ένας από το συγκρότημα, ο Κώστας Κοντοβάς, δούλευε στον Μελωδία FM ως ηχολήπτης. Έτσι έγιναν οι πρώτες γνωριμίες με πρόσωπα του χώρου. Μια ηχογραφημένη πρόβα τους σε κασέτα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ της Καλλιθέας, έφτασε στα αυτιά του Δημήτρη Χατζόπουλου, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος "Ο Μάγος Κοιτάζει την Πόλη", το φθινόπωρο του 1994 από την Έβδομη Διάσταση. Το 1998 βγάζουν τις "Τσαλακωμένες Μέρες", το 1999 τις "Εικόνες Στα Σύννεφα", το 2002 το "Μικρά Που 'ναι Τα Όνειρα" και το 2007 τη "Νέα Μέρα". Μπορείτε να ακούσετε ότι γουστάρετε και στο κανάλι τους στο Youtube.

Ενδελέχεια: Η Διαμαντένια Προβλήτα τους έκανε διάσημους αλλά η αλήθεια είναι πως και χωρίς αυτήν ακόμα θα τους θυμόμασταν! Από το 1994 και το άλμπουμ Ενδελέχεια έως το 2008 έβγαλαν συνολικά 10 δουλειές. Δουλειές όπως το Βουτιά από ψηλά του 1997 ή τις Χάρτινες σαϊτες του 1999. "Ό,τι φτιάχνω κι ό,τι χάλασα, βουτιά από ψηλά σε μολυβένια θάλασσα"...

Magic De Spell: Oι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή). Το 1981 κυκλοφόρησαν το EP "Nighmare" στην εταιρεία “Happening”. Μέχρι και το 2014 έβγαζαν δισκογραφικές δουλειές. Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί το “Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών” που περιέχει το “Εμένα Οι Φίλοι Μου” σε ποίηση της Κατερίνας Γώγου από το βιβλίο της ”Τρία κλικ αριστερά”, με τραγουδιστή πλέον του συγροτήματος τον Κώστα Βούλγαρη. Τον Μάρτιο του 2000 κυκλοφορούν νέο δίσκο με τίτλο “Κόκκινο”. Μελοποιούν το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη ”Gala” και διασκευάζουν το “Βιετνάμ γιε γιε” του Διονύση Σαββόπουλου. Τον Μάρτιο του 2005 έφυγε από την ζωή ο Τάσος Νισσόπουλος, κιθαρίστας του γκρουπ τότε, κάτι που δεδομένα τους στοίχισε. Διαχρονικά είναι από τις πλέον εμβληματικές και σημαντικές μπάντες της εποχής τους αλλά και γενικότερα του ελληνικού ροκ. Με μεγάλη σοβαρότητα, ευαισθησία αλλά και σεβασμό σε προσωπικότητες της μουσικής αλλά και σε ποιητές με επίδραση στην κοινωνία.

Λευκή Συμφωνία: Το συγκρότημα Λευκή Συμφωνία είναι ένα από τα ιστορικότερα γκρουπ που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, στον χώρο της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής. Δημιουργήθηκαν τον χειμώνα του 1984 στην Αθήνα (σ.σ. Χαϊδάρι). Στα πρώτα χρόνια της πορείας του γκρουπ υπήρχε έντονη συναυλιακή δράση. Τον Απρίλιο του 1986 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους lp (12", MiniAlbum) με τίτλο "Μυστικοί Κήποι" από την "EMI - Columbia". Ο πρώτος αυτός δίσκος του γκρουπ "Λευκή Συμφωνία" περιείχε έξι δικές τους συνθέσεις. Αυτή η δουλειά έκανε τρομερά θετική εντύπωση και πούλησε χιλιάδες αντίτυπα. Βρέθηκαν να παίξουν σε δυο συναυλίες στην Βαρκελώνη της Ισπανίας στα πλαίσια της περίφημης Biennale. Είχαν μετάσχει στην συλλογή "Bienal 87", που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1987. Σε αυτή τη συλλογή συμμετείχαν με το κομμάτι "Η βροχή πέφτει δυνατά". Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Το 1993 βίωσαν μία μεγάλη τραγωδία. Ο Σπύρος Χαρίσης, ο drumer του γκρουπ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 21 Απριλίου του 1966 στην Κατερίνη, αυτοκτόνησε στις 7 Μαΐου 1993, στα 27 του χρόνια, πέφτοντας από τον βράχο της Ακρόπολης! Το 1996 κυκλοφορούν, τον εξαιρετικό δίσκο "Χρώματα" Το τραγούδι "Κύμα" είναι βασισμένο πάνω στο ποίημα "Ένας λόγος για το καλοκαίρι" του Γιώργου Σεφέρη. Το 2017 βρέθηκαν ξανά για συναυλία και προσπαθούν να μείνουν στο προσκήνιο. Στην σκηνή του Piraeus 117 Academy θα βρεθούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017.

Μάσκες: Οι "Μάσκες" δημιουργήθηκαν το 1993 στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένα συγκρότημα καταξιωμένο στην συνείδηση του κόσμου, ήδη από τον πρώτο τους δίσκο, που θεωρείται κλασσικός στον χώρο του ελληνικού ροκ. Τα τραγούδια είναι μελωδικά αλλά δεν έχαναν στο νεύρο και την δύναμή τους ούτε για μια στιγμή, με άψογες ενορχηστρώσεις και στίχους που έκαναν διαφορά. Στον πρώτο τους αυτόν δίσκο έχουν μελοποιήσει τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, με το τραγούδι "Σάββατο 31 Οκτώβρη". Από το 1995 έως και το 2006 είχαν διαρκή δισκογραφική παρουσία.

Γυμνά Καλώδια: Τα Γυμνά Καλώδια ξεκίνησαν την πορεία τους στον χώρο του ελληνικού ροκ ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας τον πρώτο τους δίσκο τον Ιούνιο του 2005, με τίτλο ομώνυμο του συγκροτήματος. Το 2008 το τραγούδι "Δάκρυα στο χώμα" γνωρίζει επιτυχία και γίνεται αγαπημένο πολλών ραδιοφωνικών σταθμών και clubs της Ελλάδας και την Κύπρου. Επιτυχία γνωρίζουν και τα τραγούδια "Οι ποιήτριες της γης", "Μέσα στη νύχτα μου" και "Ότι καίγεται" καθώς και το "Θέλω". Μέχρι το 2011 έβγαζαν διαρκώς δίσκους ενώ παραμένουν ενεργοί έως και σήμερα. Το όνομά τους το έβγαλαν κάπου στο 2000 όταν στο στούντιο που ηχογραφούσαν υπήρχε ακαταστασία, σκόνη παντού και σκόρπια καλώδια που τα πάταγαν, κάτι που είχαν πει σε συνεντεύξεις τους.

Οι Φόβοι του Πρίγκηπα: Ακόμα ένα ιστορικό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του '90. Η πορεία τους άρχισε από το Ρέθυμνο και το 1999 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα. Από το 1997 έως το 2001 είχαν τέσσερα albums που έβγαλαν. Από το 2005 και μετά ουσιαστικά δεν υπήρχαν και ενώ τα μέλη που ήταν στο γκρούπ σχημάτισαν μία άλλη μπάντα. Για τα δεδομένα της εποχής τους ξεχώρισαν και στιχουρικά και μουσικά.

Ψόφιοι Κοριοί: Το συγκρότημα "Ψόφιοι Κοριοί" ξεκίνησε την δράση του τον χειμώνα του 1995 στην πόλη της Ξάνθης. Οι ηλικίες των μελών του γκρουπ τότε ήταν μεταξύ 18 και 19 χρόνων. Ήταν όλοι τους δευτεροετείς φοιτητές του Πολυτεχνείου. Το "Επιστροφή στην φύση" προφανώς τους ακολουθεί έως και σήμερα και ενώ είχαν ένα άλμπουμ που έβγαλαν το 1997 και ένα το 2000.

Τσοπάνα Rave: Η "Κορνηλία", η όμορφη μικρή τσοπάνα είναι από τα πλέον epic κομμάτια όλων των εποχών. Οι Tsopana Rave ή Τσοπάνα Rave ιδρύθηκαν το 1993 στην Αθήνα. Τα πρώτα δύο τους χρόνια τα πέρασαν γράφοντας κομμάτια και ερμηνεύοντάς τα live, σε όλη την Ελλάδα περιοδεύοντας με ιδιόκτητο βαν. Μετά θα έφτιαχναν και δική τους εταιρεία. Δισκογραφικά από το 1995 έως το 2005 είχαν τέσσερις δουλειές.

Πράσσειν Άλογα: Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα τέλη του ’96 αποφάσισαν να κάνουν, με δικά τους έξοδα, την παραγωγή του CD. Έως το 2009 είχαν βγάλει 5 δίσκους και η μπάντα εθεωρείτο από τις πλέον τοπ εναλλακτικές ροκ μπάντες. Το 2011 έβγαλαν και αγγλόφωνη δουλειά.

- Άλλες μπάντες άξιες αναφοράς είναι τα Αρνάκια, οι Thirty Ντέρτι, οι Domenica, ο Γιώργος Τσίγκος & οι Μαύροι Κύκλοι, οι Αχαιοί, η Μαύρη Μαγιονέζα, ο Έρεβος, η Κάθοδος των Μυρίων, η Ονειροπαγίδα, οι Στίγμα 90 και το γκρουπ Μοντάζ. Προφανώς υπάρχουν και αρκετά άλλα αλλά δεν χωρούν όλα σε ένα κείμενο. Υποσχόμαστε και συνέχεια...

- Στοιχεία έχουν αντληθεί και από το elliniko-greek-rock και το rock-elliniko.

- Πιο κάτω μπορείτε να ψηφίσετε στο poll.

 

Τελευταία Νέα