O... διαφορετικός Μαραθώνιος της Αθήνας (pics & vids)

Δήμος Μπουλούκος
O... διαφορετικός Μαραθώνιος της Αθήνας (pics & vids)

bet365

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας κλείνει 35 χρόνια ζωής στη σύγχρονη μορφή του και το Gazzetta Weekend Journal θυμάται διαφορετικές και παράξενες ιστορίες που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια

Η Κλασική Διαδρομή έχει φιλοξενήσει στην ιστορία της πλήθος διοργανώσεων, όπως Πανελλήνια και Βαλκανικά πρωταθλήματα αλλά και αγώνες μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες (1969,1981), το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθώνιου 1995, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1997 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος των Αθηνών έκανε τα πρώτα του βήματα το 1955 με ελάχιστες συμμετοχές (μόλις είκοσι) και νικητή τον Φινλανδό πρωταθλητή Ευρώπης, το 1954, Βέικο Καρβόνεν. Συνεχίστηκε χωρίς μεγάλη απήχηση. Σημαντική στιγμή ήταν στην 4η διοργάνωση, στις 7 Μαΐου 1961, όταν συμμετείχε ο θρύλος του Μαραθώνιου, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα ο οποίος αν και έτρεξε ξυπόλυτος, κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ της διαδρομής κατά περίπου 2 λεπτά, με 2:23.44

Από το 1967 ο αγώνας συνδυάστηκε με την Ολυμπιακή Ημέρα, στις 6 Απριλίου, αλλά, ελλείψει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ατόνησε και έχασε το κύρος του. Εξαίρεση υπήρξε ο ιστορικός αγώνας του 1969, ενόψει των επερχόμενων Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Hταν τότε που σημειώθηκε από τον Aγγλο Μπιλ Aντκοκς, έπειτα από συγκλονιστική μάχη με τον Ιάπωνα Κιμιχάρα, το ρεκόρ της διαδρομής, με 2 ώρες 11΄ 07΄΄, το οποίο κράτησε 35 χρόνια και καταρρίφθηκε μόλις το 2004, στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο.

Το 1972 αποφασίστηκε να μεταφερθεί τον Οκτώβριο και παράλληλα να γίνει ανοικτός και σε μη συστηματικούς αθλητές. Από το 1974 γίνεται παράλληλα και γυναικείος αγώνας, ενώ από το 1983 γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης. Επίσης, από το 1998 συμπεριλαμβάνονται τα 10 χιλιόμετρα και από το 2006 τα 5 χιλιόμετρα. Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια και το Gazzetta Weekend Journal θυμάται ξεχωριστές ιστορίες που συνέβησαν αυτό το διάστημα!

Η Google τίμησε τη Μάχη του Μαραθώνα

Το 2010 ήρθε μία ακόμα επιβράβευση για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας καθώς η αναβάθμιση του αγώνα που τα τελευταία χρόνια επιβραβευτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία η οποία τον συμπεριέλαβε στους «Χρυσούς» οι οποίοι είναι μόλις 25 από τους 700 και πλέον που διεξάγονται σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά γιορτάστηκε η επέτειος από τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα και η Google την ημέρα του αγώνα φρόντισε να το υπενθυμίσει σε όλη την υφήλιο! Από τότε εκτοξεύτηκαν και οι συμμετοχές στη διαδρομή.

Το photo finish έκρινε το νικητή

Απίστευτο αλλά αληθινό αυτό που συνέβη το 2008 καθώς δεν έφταναν τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα για να κρίνουν το νικητή και όλα αποφασίστηκαν από το photo finish. Oι Κενυάτες Paul Lekuraa και Julius Kiprotich Seurei έπεσαν μαζί στον τερματισμό, με χρόνο 2:12:42 που αποτέλεσε ρεκόρ αγώνα και έπρεπε να επέμβει η τεχνολογία για να δώσει την πρώτη θέση στον Lekuraa. O τρίτος τερμάτισε με μόλις 7 δευτερόλεπτα διαφορά...

Επεσε πάνω σε τραμ!

Ο Μαραθώνιος του 2007 έμεινε στην ιστορία από ένα πρωτοφανές περιστατικό! Ο Κενυάτης James Kipkenboy αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στα τελευταία χιλιόμετρα και στο 41ο χιλιόμετρο έπεσε κάτω λιπόθυμος. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο το οποίο έφθασε σε 6 λεπτά. Την ώρα όμως που οι τραυματιοφορείς ήταν έτοιμοι να πάρουν τον Κενυάτη, αυτός σηκώθηκε και συνέχισε το τρέξιμο εμφανώς αποπροσανατολισμένος. Η ζάλη του τον έκανε να μην στρίψει αριστερά στο Παναθηναικό Στάδιο για να τερματίσει και να συνεχίσει το τρέξιμο ευθεία προς τις γραμμές του τραμ. Οι έκπληκτοι θεατές δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε τραμ που για κακή του τύχη πέρναγε εκείνη την ώρα. Αν και στην αρχή φάνηκε σοβαρός ο τραυματισμός, ευτυχώς ο Kipkenboy τη γλύτωσε με ελαφρά τραύματα τα οποία τον κράτησαν μερικές μέρες στο νοσοκομείο.

Τερμάτισε στα 87 του!

Ο Μαραθώνιος του 2006 χάρισε στη διοργάνωση ένα ιδιαίτερο ρεκόρ, τον τερματισμό του γηραιότερου δρομέα της διοργάνωσης, του 87χρονου Κύπριου αθλητή Σταμάτη Λυμπερόπουλου, με χρόνο 4:14:17, μία εξαιρετική επίδοση για την ηλικία του!

Με τεχνολογία αλλά και προβλήματα

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας το 2003 έμπαινε σε νέα εποχή καθώς ήταν η πρώτη χρονιά που στο Στάδιο στήθηκε γιγαντοοθόνη και η χρονομέτρηση έγινε με chip! Ωστόσο επειδή στη διαδρομή γίνονταν έργα για τους Ολυμιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς στην Αθήνα, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στον αγώνα που θα λειτουργούσε ως τεστ για τους Ολυμπιακούς. Ευτυχώς τα λάθη και οι παραλείψεις δεν επαναλήφθηκαν το 2004.

Μαραθώνιος με... καρεκλοπόδαρα

O 19ος Μαραθώνιος της Αθήνας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2001, χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές. Η ονομασία του άλλαξε σε «Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών» στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και μαζί, άλλαξε και το λογότυπο. Το επίπεδο του αγώνα και των υπηρεσιών του ανέβηκε σημαντικά χάρη σε χορηγίες που εξασφαλίστηκαν από τον ΣΕΓΑΣ, όπως εκείνη της ALPHA BANK, που αποτέλεσε από τότε και για μια δεκαετία τον Μεγάλο Χορηγό. Ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε τον αγώνα ήταν η απίστευτη βροχή που δεν εμπόδισε βέβαια την τέλεση του. Στην αφετηρία πλημμύρισε ο δρόμος, κλήθηκε η Πυροσβεστική να αντλήσει τα νερά και η εκκίνηση δόθηκε με καθυστέρηση 45 λεπτών.

Γαμπρός από την Ιαπωνία

Το 1999, στους άνδρες πρώτευσε ο Yonehara Masato με χρόνο 2:18:35. Ο Ιάπωνας νικητής ενθουσιάστηκε τόσο με την Αθήνα και τον Μαραθώνιο που δήλωσε την επιθυμία του να παντρευτεί Ελληνίδα και να παραμείνει για πάντα στην Ελλάδα! Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν συνέβη και επέστρεψε άπραγος στην Ιαπωνία!

Μαραθώνιος και ποδηλασία πάνε μαζί!

Ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Ειρήνης Αθηνών έχει να... υπερηφανεύεται για κάτι πραγματικά ξεχωριστό! Πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1988, ταυτόχρονα με τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, κάτι που συνέβη ποτέ ξανά! Οπως ήταν δεδομένο η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Αθήνα και οι κάτοικοι της διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο η διοργάνωση του δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, καθώς εκείνη την εποχή αναφερόμαστε σε κάτι παραπάνω από 1100 δρομείς, άρα ήταν όλα πιο ελεγχόμενα.

Η Γαλλίδα δρομέας που ήταν τελικά άντρας

Όλα κυλούσαν ομαλά στον αγώνα του 1987 μέχρι να προκύψει ζήτημα με την κατάταξη της Γεωργίας Παπαναστασίου, η οποία αρχικά θεωρήθηκε 4η γυναίκα με 39η θέση στη γενική κατάταξη. Την τρίτη θέση είχε υποτίθεται καταλάβει η γαλλίδα Ντομινίκ Σαντρώ. Αποδείχθηκε, όμως, ότι επρόκειται για άνδρα καθώς έγινε μπέρδεμα με το όνομα και έτσι η Παπαναστασίου βρήκε την πραγματική της θέση στην κατάταξη.

Ο αγώνας που έγινε... Δευτέρα

Ο 4ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ειρήνης Αθηνών ήταν ο μόνος που πραγματοποιήθηκε σε εργάσιμη ημέρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 1986. Ο διοργανωτής ΣΕΓΑΣ δεν είχε άλλη επιλογή αφού είχε προγραμματίσει τον αγώνα από τις αρχές του έτους αλλά στη συνέχεια, την συγκεκριμένη ημερομηνία, Κυριακή 12 Οκτωβρίου, προκηρύχθηκαν Δημοτικές Εκλογές. Ετσι ο αγώνας διεξήχθη Δευτέρα με τις αναμενόμενες συνέπειες, καθώς δεν υπήρξαν φίλαθλοι στη διαδρομή ενώ η κυκλοφορία μέσα στην πόλη πραγματοποιήθηκε μετ’εμποδίων.

Ο Μαραθώνιος της ειρήνης

O 3ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ειρήνης Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 1985. Δείγμα του κλίματος της εποχής και του συμβολισμού του αγώνα ήταν η απελευθέρωση τριών λευκών περιστεριών, συμβόλων του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Ειρήνης, από τον ηθοποιό και ειρηνοδρόμο Βαγγέλη Καζάν. Εκδηλώσεις και ομιλίες υπέρ της Ειρήνης και του Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αγώνα στο Καλλιμάρμαρο, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Δύο Μαραθώνιοι στην τιμή του ενός!

Ο «1ος Διεθνής Αγωνιστικός Μαραθώνιος Δρόμος Ειρήνης», αφιερωμένος στον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 1983 με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ. Στην εκκίνηση βρέθηκαν 800 δρομείς, από τους οποίους τερμάτισαν οι 304. Η μετάβαση στη νέα εποχή του αγώνα δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα, προκρίθηκε μια ασυνήθιστη λύση. καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο Μαραθώνιοι στην ίδια διαδρομή, και μάλιστα με επιτυχία. Ο δεύτερος αγώνας, ο «Επί χρήμασι Διεθνής Αγώνας Μαραθωνίου», ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τον πρώτο, με 1.200 συμμετέχοντες.

Η πρώτη... νικήτρια που δεν νίκησε ποτέ

Στον πρώτο Μαραθώνιο του 1983 είχε γίνει και λάθος με τη νικήτρια στις γυναίκες, καθώς αναφερόταν η Σοφία Μπαξεβάνη. Όμως, όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας του βιβλίου "42.195 μ. σε 30 χρόνια" Μπάμπης Ζαννιάς, από την απόδοση στα λατινικά το όνομα του Σταύρου Βαξεβάνη είχε αποδοθεί σε... γυναίκα (Βaxevanis S)... Μπαξεβάνη Σοφία. Επί 30 χρόνια ως πρώτη του Μαραθωνίου αναφερόταν η τελευταία. Ο Μπάμπης Ζαννιάς πήγε και βρήκε τόσο τον Σταύρο Μπαξεβάνη, όσο και την αληθινή νικήτρια, Μεταξία Μπερτζελέα, η οποία, αν και είχε παρατηρήσει τη λανθασμένη αναφορά, ουδέποτε κινήθηκε για να διορθωθεί και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ικανοποιημένη απλά και μόνο που ήξερε εκείνη πως αυτή ήταν η νικήτρια!

Τα στοιχεία του άρθρου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά "42.195 μ. σε 30 χρόνια"

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα