Oι cult αντίπαλοι του μπασκετ-Άρη στα '80ς! (vids)

Oι cult αντίπαλοι του μπασκετ-Άρη στα '80ς! (vids)

bet365

«Σε έχω... ακούσει κάπου-κάπου σε ξέρω» και το G-Weekend σας θυμίζει τις... αντιτουριστικές και cult ομάδες που βρέθηκαν στον διάβα του Άρη τη δεκαετία του '80!

Την Τρέισερ Μιλάνου την ξέρουν και την θυμούνται όλοι. Την Μακάμπι την ξέρουν και οι πέτρες. Την Λιμόζ, ας είναι καλά ο Ντακουρί. Πόσοι όμως θυμούνται τις ομάδες από την... μπασκετική άγονη γραμμή των 80's και οι οποίες αποτελούσαν -ως επί των πλείστων- σάκο του μποξ του μεγάλου Άρη;

Το G-Weekend ξυπνάει μνήμες από την «χρυσή» δεκαετία του Άρη και θυμάται τις Σατούρν Κολωνίας, Ντεν Χέλντερ Ολλανδίας, Μάες Πιλς Βελγίου, Κίνγκστον Αγγλίας και πολλές ακόμα ομάδες που... συμπλήρωναν τον όμιλο του!

ΣΑΤΟΥΡΝ

Μία από τις ομάδες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Άρης στον δρόμο για την Γάνδη ήταν η γερμανική Σατούρν! Μια ομάδα που έκανε θραύση την δεκαετία του '80 και η οποία είχε στις τάξεις της παίκτες που συνέθεταν και την εθνική ομάδα της Γερμανίας όπως οι Στέφαν Μπεκ, Χάνσι Γκναντ, Μίκαελ Γιάκελ και ο Κλάους Ζαντέρ. Κυρίως όμως στο μυαλό όλων μέχρι και σήμερα είναι λόγω του... ιδιαίτερου παρκέ. Πρωτοποριακό για την εποχή, ξεχωριστό έστω κι αν μας θύμιζε πλακάκια μπάνιου!!!

Οι Γερμανοί βρέθηκαν στον όμιλο του Άρη την σεζόν 1987-88 με τους «κίτρινους» να κερδίζουν στο ματς του πρώτου γύρου στη Θεσσσαλονίκη με 107-101 (Γκάλης 38π., Γιαννάκη 22π.-Μπεκ 23π., Νίλσον 27π.), ενώ στην Κολωνία «σφράγιζαν» την είσοδο στο Final 4 με τη τη δύσκολη νίκη τους με 100-98 (Γιαννάκης 32π., Σούμποτιτς 28π.-Πίρσον 27π., Γιάκελ 22π.)

Η Σατούρν είχε τερματίσει τότε στην 6η θέση του ομίλου ωστόσο πιστοποιούσε ότι ήταν η πρώτη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια των 80's είχε κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, δείγμα της κυριαρχίας της πριν αναλάβει δράση η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την Σατούρν αφού στα τέλη της δεκαετίας του '80 άρχισαν και τα οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα το 1989 είχε μετονομαστεί σε Γαλατασαράι Κολωνίας κάνοντας ειδική συνεργασία με τους Τούρκους ωστόσο δεν κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο. Το 1990 ανακοινώθηκε η χρεωκοπία της ομάδας και το 1993 καταργήθηκε και επίσημα ο σύλλογος της Κολωνίας.

ΠΙΓΙ

Τη χρονιά που ο Άρης έλαβε μέρος στο πρώτο Final 4 της ιστορίας του στην Γάνδη και πριν πάρει το εισιτήριο για τον όμιλο του κυπέλλου Πρωταθλητριών, έπρεπε να περάσει από τον προκριματικό γύρο των «16» και να αντιμετωπίσει την ελβετική Πιγί. Μια ομάδα που είχε αποκλείσει την Κλόστενμπουργκ από την Αυστρία και η οποία δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη. Αν μη τι άλλο οι δύο αναμετρήσεις ήταν κάτι παραπάνω από «χορταστικές» με τον Άρη να κερδίζει πρώτα στην Ζυρίχη με 127-125 (Γκάλης 48π.) και στη συνέχεια στο «Αλεξάνδρειο» με 113-104 (Γκάλης 41π., Γιαννάκης 30π.)

Μάλιστα σε αυτά τα ματς είχε κάνει ντεμπούτο με τα χρώματα του Άρη και ο Γκρεγκ Ουίλτζερ! Η Πιγί τότε είχε στο ρόστερ δύο απίθανα ξαδέρφια, τον Νταν και τον Μάικ Στοκάλπερ οι οποίοι αποτελούσαν και την ραχοκοκκαλιά της ομάδας τους αλλά τον Αμερικανό Ρέινολντς. Τη σεζόν 1989-90 κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα ενώ δύο χρόνια αργότερα στέφθηκε κυπελλούχος Ελβετίας, ένας τίτλος ο οποίος έμελλε να ήταν και ο τελευταίος της ιστορίας της. Τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους και μετά την τελευταία της συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου (1997) ήρθε και η κάτω βόλτα. Η ομάδα υποβιβάστηκε στην β' κατηγορία της Ελβετίας ενώ μπήκε και σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Τη σεζόν 1998-99 αποφασίστηκε οτι ο σύλλογος έπρεπε να διαλυθεί εντελώς ωστόσο μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να κάνει το restart στην ομάδα και να δώσει βάση στο «χτίσιμό» της από την αρχή, μέσα από τις ακαδημίες. Πλέον η Πιγί έχει αρχίσει σιγά-σιγά να στέκεται στα πόδια της και εδώ και μια 15ετια πηγαινοέρχεται μεταξύ της LNB (η λεγόμενη Α2) και NL1 (η λεγόμενη Β' Εθνική) θέλοντας να επιστρέψει κάποια στιγμή και στην πρώτη κατηγορία (SBL)

.

ΜΑΕΣ ΠΙΛΣ

Όταν ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Άρη, έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό και η Μάες Πιλς του Βελγίου! Την σεζόν 1991-92, την τελευταία που πήραν μέρος οι «κίτρινοι» στο κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στον όμιλο την ομάδα από το Μέχελεν. Η μία από τις τρεις νίκες που είχαν κάνει εκείνη τη χρονιά ήταν απέναντι στην Μάες Πιλς στην Θεσσαλονίκη με 86-84, ενώ είχαν γνωρίσει την ήττα στο Βέλγιο με 92-76.

Ο Στρούλενς, ο... γνώριμος Βάρνερ ήταν τα ονόματα που ξεχώριζαν από το ρόστερ της ομάδας, η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον ΠΑΟΚ με τον Ζακ Στας να κάνει την... εμφάνιση του. Μάλιστα ο Νίκος Γκάλης είχε φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα του Άρη σε ευρωπαϊκό παιχνίδι απέναντι στους Βέλγους στο «Αλεξάνδρειο» σημειώνοντας 37 πόντους με 7/15 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 17/19 βολές. Μέχρι το 1994 η Μάες Πιλς είχε στεφθεί 15 φορές πρωταθλήτρια Βελγίου, εννέα φορές κυπελλούχος (σ.σ. μάλιστα τις σεζόν 1992-93 και 1993-94 κατέκτησε και το double) ενώ στο μακρινό 1973 είχε πάρει μέρος στον τελικό του κυπέλλου Κόρατς.

Όμως το 1995 ο σύλλογος από το Μέχελεν συγχωνεύτηκε με την χαμηλής δυναμικότητας Σομπαμπι και δημιουργήθηκε η Ρασίνγκ Κλαμπ Αντεβέρπεν. Πιο γνωστή και ως Anwerp Giants η οποία πλέον αγωνίζεται στο Fiba Champions League ενώ στην μετέπειτα πορεία της κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Βελγίου, δύο κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ.

ΝΤΕΝ ΧΕΛΝΤΕΡ

Την σεζόν 1989-90 ο Άρης διεκδικούσε το εισιτήριο για το Final 4 της Σαραγόσα και δη για το «Παβεγιόν Πρενθίπε Φιλίπε» μέσα από τον όμιλο του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Ανάμεσα στις επτά ομάδες που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν και η ολλανδική Ντεν Χέλντερ, η οποία λόγω του τότε χορηγού, ονομαζόταν «Κόμοντορ Ντεν Χέλντερ». Η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη στο «Αλεξάνδρειο» στις 18/1/1990 με τον Άρη (που έπαιζε χωρίς τον Γιαννάκη) να κερδίζει δύσκολα με 110-102 (Γκάλης 45π., Τζόουνς 27π.-Ντε Βέλντε 18π., Βάινγκαρντ 17π.) ενώ το ματς του β' γύρου έγινε τον επόμενο Μάρτιο με τους «κίτρινους» να κάνουν πάρτι στο «Kings Dome» της Ντεν Χέλντεν και να επικρατούν με 99-72 (Γκάλης 43π., Τζόουνς 25π.-Κούπερ 22π., Βαν Ρούτσελαρ 13π.).

Εκείνη τη σεζόν η Ντεν Χέλντερ είχε μόνο δύο νίκες στον όμιλο, ενώ πήρε εκ νέου μέρος και την σεζόν 1991-92 που τερμάτισε στην τελευταία θέση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες «φωτοβολίδες» της εποχής η ολλανδική ομάδα κατάφερε να αντέξει στον χρόνο και να παραμείνει στην ελίτ της χώρας της για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια! Βέβαια οι συνεχόμενες αλλαγές στους χορηγούς σχεδόν... εξαφάνισε το όνομα «Ντεν Χέλντερ» (σ.σ. ίσως και γι' αυτό να ξεχάστηκε από τους νοσταλγούς των 80's) ενώ το 2005 ήρθαν και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για δύο χρόνια αγωνίστηκε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και επέστρεψε το 2007 στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού μπάσκετ. Και πάλι. Δεν άντεξε περισσότερο από δύο χρόνια, αφού χρεοκόπησε και έπρεπε να επιστρέψει στο σημείο «μηδέν».

Το 2012 μετονομάστηκε σε «Ντεν Χέλντερ Κινγκς» ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα δεν την άφησαν ποτέ. Τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσιάστηκε έλλειμμα 200.000 ευρώ στο budget με αποτέλεσμα να δηλώσει εκ νέου χρεοκοπία και να διαλυθεί τελείως. Η ομάδα επανιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο με την ονομασία «Ντεν Χέλντερ Σανς» και παίρνει κανονικά μέρος στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος.

ΛΕΧ ΠΟΖΝΑΝ

Μέχρι τη στιγμή που ο Άρης βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Λεχ Πόζναν, οι Πολωνοί μετρούσαν 11 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα στην χώρα τους. Κάτι το ιδιαίτερο, δεν ήταν. Αλλά σε καμία περίπτωση και αμελητέα ποσότητα, αν και τη σεζόν 1989-90 και δη τη χρονιά της Σαραγόσα, είχαν ολοκληρώσει την παρουσία τους στον όμιλο με 14 ήττες σε... ισάριθμα ματς του ομίλου.

Στα παιχνίδια με τον Άρη είχε γνωρίσει την ήττα με 103-78 στην Πολωνία και με 116-92 στην Θεσσαλονίκη, όντας... πραγματικός σάκος του μποξ για όλες τις ομάδες. Μάλιστα έχει περάσει στην ιστορία και η μυθική ατάκα του τότε προπονητή της ομάδας, Βόιτσεκ Κραϊκόφσκι! «Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας!» Οι Γιάροσλαβ Γέχορεκ και Εβγκένιους Κιγέφσκι ήταν τα αστέρια της ομάδας, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει την σημερινή εποχή.

Τη σεζόν 1993-94 πραγματοποίησε την τελευταία της παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα και δη στο Κύπελλο Κόρατς έχοντας αποκλειστεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο από την γαλλική Αντίμπ. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν... άντεξε περισσότερο στο «πορτοκαλί» προσκήνιο. Το 1997 τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας ήταν τεράστια, δεν λύθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να διαλυθεί τελείως και να εξαφανιστεί άδοξα από τον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης.

ΓΚΙΛΦΟΡΝΤ ΚΙΝΓΚΣ (ΠΡΩΗΝ ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ)

Η Κίνγκστον στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποτελούσε την απόλυτη κυρίαρχο του βρετανικού μπάσκετ. Στην έδρα της έκανε απίθανα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ηττήθηκε από την πανίσχυρη ΠΟΠ '84 στην παράταση, ενώ επικράτησε της Σκαβολίνι Πέζαρο ούσα σκληρό καρύδι. Δεν ήταν μόνο η ιταλική ομάδα που έπεσε θύμα των Άγγλων.

Ο Άρης σε ένα αλήστου μνήμης ματς αντιμετώπισε τον Ιανουάριο του 1991 την Κίνγκστον στον όμιλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (προπομπός της Ευρωλίγκας) προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης. Οι Βρετανοί μπήκαν δυνατά και κατάφεραν να οδηγήσουν το ματς σε δύο παρατάσεις. Ένας παγκοσμίως άγνωστος παίκτης, ονόματι Ματ Κάνιγχαμ αγωνίστηκε για μόλις 8 δευτερόλεπτα στο φινάλε του παιχνιδιού καταφέρνοντας αν και κρύος να ευστοχήσει με buzzer beater γράφοντας το τελικό 97-96!

Ο Μπραντ Σέλερς στην προηγούμενη φάση αστόχησε σε 1+1 βολές με συνέπεια ο Άρης να πέσει θύμα τεράστιας έκπληξης. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποβλήθηκε με τέσσερα φάουλ λόγω λάθους της γραμματείας, ενώ το καλάθι του Κάνιγχαμ ήταν εκπρόθεσμο. Η Κίνγκστον το 1992 μετονομάσθηκε σε Γκίλφορντ Κίνγκς αντιμετωπίζοντας μάλιστα την σεζόν 1993/94 το Ολυμπιακό. Ατραξιόν της εκείνη την εποχή ήταν ο Αμερικανός σέντερ Τρέισι Πίρσον, ο οποίος ζύγιζε πάνω από 150 κιλά!

ΟΥΟΥΣΙΚΑΟΥΠΟΥΝΚΙ

Πρωταθλήτρια Φινλανδίας βρέθηκε στον δρόμο του Άρη στο ξεκίνημα της σεζόν 1990/91 στο πλαίσιο του 2ου Προκριματικού Γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στο ματς στο «Αλεξάνδρειο» η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε με 140-91! Είναι χαρακτηριστικό πως ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο σημείωσε 79 πόντους με τον Γκάλη να μοιράζει 23 ασίστ! H Ουουσικαουπούνκι ιδρύθηκε το 1898 ενώ το 1994 χρεοκόπησε! Η Κοριχάιτ αποτελεί την φυσική συνέχεια της ομάδας. Η Ουουσικαουπούνκι κατέκτησε το πρωτάθλημα Φινλανδίας το 1990, ενώ το παλμαρέ της περιλαμβάνει και δύο εγχώρια Κύπελλα (1986, 1988).

ΝΤΕΝ ΜΠΟΣ

Η ιστορική Ντεν Μπος, η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε New Heroes μονοπωλούσε τους τίτλους την δεκαετία του '80 στην Ολλανδία. Πλέον η τροπαιοθήκη της περιλαμβάνει 16 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα, ενώ την σεζόν 1978/79 έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων (μετέπειτα Κύπελλο Σαπόρτα). Ο Άρης αντιμετώπισε την ολλανδική ομάδα δύο διαδοχικές σεζόν (1987/88, 1988/89) κατακτώντας δύσκολες εκτός έδρας νίκες.

Το παιχνίδι που έχει μείνει στην ιστορία διεξήχθη τον Μάρτιο του 1988.Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη αντιμετώπιζε την Ντεν Μπος στο «Maaspoort Sports» και ήθελε τη νίκη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον όμιλο ώστε να είχε -θεωρητικά πάντα- πιο εύκολο έργο στο Final 4. Αν και απουσίαζε ο Παναγιώτης Γιαννάκης λόγω τραυματισμού στη μέση από το ματς του πρωταθλήματος κόντρα στον Ηλυσιακό, ο Άρης κατάφερε να πάρει τη νίκη με 88-87 και αυτό χάρη στον Νίκο Γκάλη, ο οποίος είχε τελειώσει το ματς με 38 πόντους έχοντας 16/27 δίποντα, 6/7 βολές, 10 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα! Βέβαια κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα θα συνέβαιναν αμέσως μετά το τέλος του αγώνα! Ένας Ολλανδός φίλαθλος, πιθανόν εκνευρισμένος από το φοβερό ματς του «γκάνγκστερ» μπήκε στο παρκέ με τη λήξη του αγώνα και του έβαλε τρικλοποδιά!

Φυσικά ο Γκάλης όχι μόνο δεν το άφησε έτσι, αλλά όρμηξε κατά πάνω του και τον... άρπαξε από τον σβέρκο! Μπότσε, Κάιπερς, Ρέντικ και Κόρτχαουτ ήταν οι παίκτες της ολλανδικής ομάδας που έκαναν εκείνη την εποχή την διαφορά.

ΣΟΥΝΕΡ

Η Σουνέρ η οποία ιδρύθηκε το 1970. Στη δεκαετία που ακολούθησε δεν είχε αντίπαλο στο Βέλγιο κατακτώντας από το 1980 μέχρι το 1988 εφτά πρωταθλήματα. Πλέον έχει μετονομαστεί σε Οστάνδη πανηγυρίζοντας 18 πρωταθλήμα και ισάριθμα Κύπελλα. Συνεχίζει να μοιάζει με φόβητρο στο Βέλγιο καθώς από το 2011 είναι μόνιμη πρωταθλήτρια. Η Σουνέρ είχε την ατυχία να βρεθεί στον δρόμο του Άρη την σεζόν 1986/87 με την παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη για επικρατεί με το εμφατικό 115-77 στη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνο το ματς ο «Χρυσοδάκτυλος» του ελληνικού μπάσκετ σταμάτησε στους 52 πόντους!

ΣΕΝΤΕΡΤΑΛΙΕ

Η σουηδική Σεντερτάλιε έφτασε μέχρι την φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1988/89 καταφέρνοντας μάλιστα στη Σουηδία να επιβληθεί του Άρη με 93-85. Οι «κίτρινοι» ανέτρεψαν την εις βάρος τους διαφορά στη ρεβάνς επικρατώντας με 105-82. Μάλιστα εκείνη την εποχή ο Παναγιώτης Γιαννάκης απείχε από τις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας του. Η Σοντερτάλιε, η οποία ιδρύθηκε το 1968 θεωρείται η πιο πετυχημένη ομάδα στη Σουηδία έχοντας κατακτήσει 11 πρωταθλήματα μεταξύ των οποίων πέντε διαδοχικά από το 1987 μέχρι το 1992. Πλέον ονομάζεται Σεντερτάλιε Κινγκς

.
 

Τελευταία Νέα