Οταν ο Τσε συνάντησε τον Ντι Στέφανο!

Οταν ο Τσε συνάντησε τον Ντι Στέφανο!

bet365

Μετά από περίπου πέντε δεκαετίες, παραμένει το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης και της αντίστασης. Το Gazzetta Weekend γράφει για τον Τσε Γκεβάρα και θυμάται τον 25χρονο που συνάντησε για πρώτη φορά τον Ντι Στέφανο.

Μετά από πέντε δεκαετίες, παραμένει το παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης. Κι αυτό γιατί δεν επαναπαύθηκε στην επιτυχημένη επανάσταση στην Κούβα. Επέμεινε, πολέμησε, ξεσήκωσε και θυσιάστηκε για την επανάσταση! Εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία. Ομως το όνομά του έμεινε για πάντα στις καρδιές και το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων! Το Gazzetta Weekend μπαίνει στη μηχανή του χρόνου και σταματά στον 25αρη Τσε, τον Αργεντίνο που είχε στο αίμα του και τη μπάλα!

Τέλη Δεκεμβρίου του 1951 ο Τσε με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο έφυγαν από την Κόρδοβα με προορισμό το Μπουένος Άιρες με μία μοτοσικλέτα με το όνομα «Λα Ποντερόσα 2» για να γυρίσουν τη Λατινική Αμερική. Δεν ήταν ταξίδι αναψυχής, ο Γκεβάρα ως φοιτητής της ιατρικής προσπάθησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ανθρώπους που τις είχαν ανάγκη.

El Che Guevara, ya como Ministro de Industria de Cuba, y Alberto...

Εχασαν τη μηχανή τους, κολύμπησαν στον Αμαζόνιο κι έπειτα από αρκετές περιπέτειες έφτασαν με τη... σχεδία τους σε έδαφος της Κολομβίας στα μέσα Ιουνίου του 1952. Στην Λετίσια έπρεπε να βρουν τρόπο για να πάρουν το φέρι για τη Μπογκοτά και οι... τσέπες άδειες από λεφτά. Το ποδόσφαιρο τους έδωσε τη λύση. Το ποδοσφαιρικό είδωλο του Τσε ήταν ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, όπου μαζί με τον τεράστιο Αδόλφο Πεδερνέρα αποτελούσαν τους σταρ της διάσημης Μιγιονάριος.

Ο Γκεβάρα και ο Γρανάδο παρουσιάστηκαν στην τοπική ομάδα της Λετίσια ως γνωστοί παίκτες της Αργεντινής που ήθελαν να γίνουν προπονητές! Ναι, τα κατάφεραν...Αποφασισμένοι να βελτιώσουν την ομάδα, αποφασίζουν πως η... λύση για να σταματήσουν οι ήττες ήταν η άμυνα. «Αυτή η ομάδα ήταν πολύ κακή...» έχει πει ο Τσε. Με προβλήματα άσθματος από την παιδική του ηλικία, ο Ερνέστο βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, ενώ ο Αλμπέρτο κερδίζει το ψευδώνυμο «Pedernerita» για τις ικανότητές του στην ντρίμπλα. Η Λετίσια μπαίνει στο τουρνουά που γίνεται κάθε χρόνο, θα κρατήσει το μηδέν στον τελικό και στα πέναλτι ο Τσε θα νικήσει τον αντίπαλο, αλλά οι συμπαίκτες του ήταν άστοχοι...

Ο Δήμαρχος της πόλης θα τους δώσει χρήματα και θα τους παρακαλέσει να μείνουν για να βοηθήσουν. Ωστόσο, οι δυο τους θα μπουν σε ένα υδροπλάνο και θα φτάσουν στη Μπογκοτά. Η πόλη μέσα στη θλίψη, στρατιώτες στους δρόμους και φόβος στα πρόσωπα των κατοίκων. Η Κολομβία ήταν ακόμα σοκαρισμένη από τον θάνατο του πολιτικού, Χόρχε Γκαϊτάν. Στις 9 Απριλίου του 1948, την ημέρα που έπεφτε νεκρός, είχε συναντηθεί με τον νεαρό Κουβανό φοιτητή, Φιντέλ Κάστρο! Σχεδόν νεοαφιχθέντες στην Μπογκοτά, εξεπλάγησαν όταν ο Ερνέστο με ένα μαχαίρι χάραξε ένα χάρτη της πόλης για να ξεκινήσουν. Το μαχαίρι κατασχέθηκε και ξεκίνησαν μια διαμάχη ημερών με την αστυνομία για να το πάρουν πίσω, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή τους και την απειλή να τους διώξουν από τη χώρα. Το περιστατικό έληξεμε την απόφαση να αφήσουν την Κολομβία και να διασχίσουν τα σύνορα με την Βενεζουέλα στις 14 Ιουλίου.

Di Stéfano y la delantera de Millonarios de Bogotá

Από αυτά που συνέβησαν μεταξύ 6 και 9 Ιουλίου είναι απίστευτα και υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Ποτέ τους δεν έφυγαν από τη χώρα, αντίθετα έμειναν να δουν τον Ντι Στέφανο. Κάποιοι είπαν πως οι δυο τους βρέθηκαν στο καλύτερο σημείο του γηπέδου, κάποιοι πως ένας φοιτητής από την Κόρδοβα τους έδωσε εισιτήρια. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει πως ο Τσε περίμενε τον Ντι Στέφανο στο αγαπημένο του εστιατόριο. Οταν τον είδε αποφάσισε να του μιλήσει, ήταν το είδωλό του, παρά το γεγονός πως ήταν οπαδός της Ροζάριο. «Όταν ανακάλυψα τη Ροζάριο, την ομάδα της γειτονιάς στην οποία γεννήθηκα, αποφάσισα να την αναφέρω με καμάρι κάθε φορά που με ρωτούσαν από που κατάγομαι. Ημουν 'ροζαρίνο' και θα υπερασπιζόμουν την ταυτότητά του». Ο Γκεβάρα ήθελε να ακούσει τα πάντα για το ποδόσφαιρο και ο Ντι Στέφανο όλα όσα αφορούσαν τις περιπέτειες στα βουνά της Κόρδοβα. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να έπαιξε και μπαλίτσα για λίγο με το είδωλό του!

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ήθελαν να παρακολουθήσουν τα ματς της Μιγιονάριος με τη Ρεάλ! Οι Μαδριλένοι πήραν προβάδισμα στο 17ο λεπτό με γκολ του Ολσεν, αλλά οι Κολομβιανοί βρήκαν δίχτυα με τον Ρούμπια. Πανζουρλισμός στο γήπεδο, όμως αυτός που τρελάθηκε περισσότερο ήταν 25χρονος Αργεντίνος, ο Ερνέστο Γκεβάρα!

«Να μετατρέψουμε την καθημερινή ζωή σε μια πυρκαγιά» τόνιζε ο Τσε και όταν του δινόταν η ευκαιρία έπιανε το τόπι. Το είχε κάνει στους δρόμους της Χιλής, όταν έπαιξε μπάλα με ομάδα εργατών που εκείνη τη στιγμή έκαναν το διάλλειμά τους. Ο Αλμπέρτο τους έμαθε πολλά μυστικά, μαζί με τον Τσε μπήκαν στην ομάδα τους, κέρδισαν σε φιλικό ματς με αντάλλαγμα ψητό κρέας. Ακόμα και στο Μάτσου Πίτσου, στα ερείπια βρήκε μια ομάδα που έπαιζε ποδόσφαιρο και δεν έχασε την ευκαιρία! «Hasta la victoria siempre».

 

Τελευταία Νέα