Πώς ζει ένας Έλληνας στην Ολλανδία;

Δημήτρης Τομαράς
Πώς ζει ένας Έλληνας στην Ολλανδία;

bet365

Σπουδές, κρίση, δουλειά... Υπάρχουν πολλοί λόγοι για έναν Έλληνα να ζει εκτός συνόρων! Το Gazzetta Weekend ρίχνει... φως στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες συμπατριωτών μας που βρίσκονται στην Ολλανδία.

Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι τα νέα παιδιά που πηγαίνουν για σπουδές από την Ελλάδα στην Ολλανδία και μένουν μόνιμα στην χώρα της τουλίπας. Πόσο εύκολη όμως είναι η ζωή στην Ολλανδία για έναν Έλληνα ή μία Ελληνίδα; Ο Γιώργος Π. εξηγεί στο G-Weekend και δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις για αρκετά θέματα:

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ: Η ζωή είναι σίγουρα το ίδιο ακριβή με την Ελλάδα και ίσως και παραπάνω. Τα ενοίκια από την άλλη είναι πανάκριβα σε σχέση με Αθήνα και Ελλάδα. Μπορεί να δίνεις και 400 και 500 ευρώ για ένα δωμάτιο και για κοινή κουζίνα και κοινό μπάνιο και ευχόμενος οι συγκάτοικοί σου, άνδρες ή γυναίκες να είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να συνυπάρξεις αρκετά καλά. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα για πρώτα είδη για φαγητό ή οτιδήποτε άλλο είναι καλές και σίγουρα πιο καλές από την χώρα μας και ακόμα και με διαβαθμίσεις στα προϊόντα. Δηλαδή με ετικέτες που αναγράφουν την ποιότητα του προϊόντος και σε σχέση με την τιμή του. Το επίπεδο ζωής σαφώς και γενικά είναι πιο καλό και υψηλό από την Ελλάδα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εάν θέλεις πραγματικά να δουλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις δουλειά. Δουλειά σε ότι έχεις σπουδάσει είναι αρκετά ρεαλιστικό να βρεις. Προφανώς και αυτό έχει να κάνει και εμάς τους Έλληνες. Μπορούμε να βρούμε μία αρκετά καλή δουλειά εδώ. Οι μισθοί είναι ιδιαίτερα καλοί και ιδιαίτερα εάν μπεις και σε κάποια από τις αρκετές εταιρείες που έχουν οι Ολλανδοί.

Από την άλλη εάν θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο του ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι τόσο εύκολο. Θα έχεις αρκετά προβλήματα και ανάλογα με την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Μετά από τους πρώτους μήνες που βγαίνεις αρκετά έξω και ψάχνεις την προσαρμογή σου διαπιστώνεις πως πολύς κόσμος προτιμάει το σπίτι με... άραγμα με φίλους ή με ενασχόληση με υπολογιστή. Για την νυχτερινή ζωή εάν είσαι τύπος που θα πας σε ένα τυχαίο club με random κόσμο δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Εάν επιζητάς μουσική ποιότητα και εναλλακτική διασκέδαση δεν είναι τόσο εύκολο. Θα το βρεις δύσκολα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μέσα στον χρόνο. Τα μπαρ κλείνουν στη 1 το βράδυ και τα club περίπου στις 6 το πρωί.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: Οι συγκοινωνίες έχουν τρομερή ακρίβεια σε θέμα χρόνου. Υπάρχει δωρεάν internet μέσα στο τρένο και γενικά οι Ολλανδοί είναι τρελαμένοι με την τεχνολογία και γενικά με την πρωτοτυπία σε αυτήν.

ΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός προφανώς και είναι... χάλια. Δεν υπάρχει καν καλοκαίρι. Σχεδόν κάνουν λόγο για καύσωνα όταν υπάρχει θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και στο -15 στις μεγάλες πόλεις. Την άνοιξη και τον φθινόπωρο είναι πιο ανθρώπινα τα πράγματα.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: Οι άνθρωποι εδώ πάνε και έχονται συνέχεια. Γενικά ταξιδεύουν πολύ στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Έχουν μεγάλη αγάπη στα ταξίδια. Δηλαδή σε σχέση με την Ελλάδα που μπορεί για έναν μέσο Έλληνα ένα ταξίδι στο εξωτερικό να είναι το event της χρονιάς εδώ είναι τελείως άλλη κατάσταση με μεγάλη εξοικείωση στα ταξίδια.

ΤΟ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: Υπάρχει προφανώς μία ευγένεια και μία διάθεση για βοήθεια προς τους Έλληνες εάν τους ζητηθεί. Σίγουρα μία γενική βελτίωση σε σχέση με τον πρώτο καιρό που ήμασταν εδώ. Κατά βάση όμως ακόμα και τώρα μας βλέπουν όπως βλέπαμε εμείς τους Αλβανούς όταν πρωτοήρθαν στην χώρα μας. Απλώς δεν το εκφράζουν τόσο ξεκάθαρα και ανοιχτά...

 

Τελευταία Νέα