Οι Θάντερ τα έχουν όλα! (pics)

Οι Θάντερ τα έχουν όλα! (pics)

bet365

Η... μαγική παράσταση του ΝΒΑ άρχισε και η ομάδα της Οκλαχόμα, μετά τον αποκλεισμό πέρυσι στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, δείχνει ικανή να φτάσει στους τελικούς. Το Weekend γράφει για τον κομβικό ρόλο του Καρμέλο Άντονι.

Οι σούπερ ομάδες έχουν γίνει μόδα την τελευταία δεκαετία στο ΝΒΑ. Ωστόσο, οι φίλαθλοι έχουν “εκπαιδευτεί” και δεν παρασύρονται σε αβίαστα συμπεράσματα. Ξέρουν να χαλιναγωγούν τις προσδοκίες τους και να διαχωρίζουν την πραγματικότητα από τους αριθμούς στο χαρτί. Συνεπώς, έχουν κάθε λόγο να είναι καχύποπτοι με το εγχείρημα των Οκλαχόμα Θάντερ, που πλέον έχουν τη δική τους τριάδα υπερηρώων: Ράσελ Ουέστμπρουκ, Πολ Τζορτζ, Καρμέλο Άντονι.

Ο Σαμ Πρέστι (γενικός διευθυντής) και οι Θάντερ, με την απόκτηση του “Μέλο” από τους Νικς, φαίνεται να έχουν κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού. Οι αμφισβητίες ξεκινούν με το επιχείρημα (διαχρονικό σε τέτοιες περιπτώσεις) πως η μπάλα είναι μία και οι τρεις σούπερ σταρ έχουν μάθει να κάνουν κατάχρηση αυτής. Το ποσοστό χρήσης του Άντονι την περασμένη σεζόν ήταν στο 29.1%, του Τζορτζ στο 28.9 και του Ουέστμπρουκ στο 41.7%. Ο Καρμέλο δεν είναι αυτός που ήταν στο παρελθόν, ενώ οι Πέισερς του Τζορτζ και οι Θάντερ του Ουέστμπρουκ αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ πέρυσι. Τα ερωτήματα, λοιπόν, πολλά για το αν θα λειτουργήσει όλο αυτό, όμως η Οκλαχόμα δεν είναι ένα ακόμη μοντέλο ανοικοδόμησης και αυτό είναι που κάνει τις ανάγκες της μοναδικές.

Κρίσιμη η ενσωμάτωση των δύο σούπερ σταρ

Η αξιολόγηση των ανανεωμένων Θάντερ είναι λάθος να γίνεται εξετάζοντας τι έκαναν οι δύο σταρ στις προηγούμενες ομάδες τους. Ο ρόλος ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει δραματικά όταν από μία κακή ομάδα πάει σε μια διεκδικήτρια τίτλου (π.χ Κέβιν Λοβ). Το σημαντικό είναι πώς θα ενσωματωθούν και αν θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των στόχων της ομάδας. Ήτοι, κατάκτηση Δύσης και πέρασμα στους τελικούς του ΝΒΑ. Αντίθετα με άλλες ομάδες που προσθέτουν υψηλού επιπέδου παίκτες σε μέτρια ρόστερ, εδώ υπάρχει πρότυπο για το πώς, περίπου, θα καταλήξει η νέα κατάσταση: είναι η περίοδος 2015-16, όταν οι “Κεραυνοί” έφτασαν τελικούς Δύσης και ηττήθηκαν από τους Ουόριορς.

Ο Ουέστμπρουκ, ο σέντερ Στίβεν Άνταμς και ο καλός αμυντικός Αντρέ Ρόμπερσον, συνεχίζουν. Ο Πολ Τζορτζ θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του Ντουράντ, φυσικά δεν θα είναι πρωταγωνιστικός. Όσον αφορά τον Καρμέλο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, πρέπει να αναπληρώσει το κενό ενός άλλου πρώην, του Σέρχι Ιμπάκα. Πώς συνδέονται οι δυο τους; Στην ουσία μέσω των αγωνιστικών τους ελλείψεων. Ο γεννημένος στη Δημοκρατία του Κογκό Ιμπάκα ειδικεύεται στην άμυνα. Μπορεί να έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα του, όμως παραμένει αξιόπιστος αμυντικός, ειδικά κοντά στο καλάθι. Από την άλλη, ο “Μέλο” μπορεί να βγάλει μερικές δυνατές στιγμές στο αμυντικό κομμάτι, όμως δεν έχει συνέπεια. Εντούτοις, είναι καλός ριμπάουντερ για τη θέση του και υπερέχει σε έναν τομέα που επίσης είναι καλός ο Ιμπάκα: στο άνοιγμα του χώρου από τη θέση του φόργουορντ.

Αλλάζει ριζικά η σύνθεση του ρόστερ

Ο Άντονι είχε ποσοστό 58.6% την περασμένη σεζόν στα σουτ μετά από πάσα (catch and shoot). Είναι βέβαιο ότι θα κρατά περισσότερο την μπάλα από τον Ιμπάκα, όμως είναι καλός χειριστής της και πασέρ. Για τους φετινούς Θάντερ θα είναι κρίσιμο “ποιος κάνει τι”. Αν ο Καρμέλο πάρει τον ρόλο του spot up shooter (σουτ από σταθερό σημείο), όπως έκανε με την εθνική των ΗΠΑ, σίγουρα θα βοηθήσει τη νέα του ομάδα. Το καλό του σουτ θα δώσει χώρο στους Θάντερ και το άνοιγμα του χώρου είναι κάτι που χρειάζονται οπωσδήποτε. [...] Μαζί με τον Τζορτζ και τον Πάτρικ Πάτερσον τα ποσοστά από μέση και κοντινή απόσταση ανεβαίνουν. Οι Θάντερ δεν αντιμετώπισαν απλά την ανάγκη τους για σουτέρ, διόρθωσαν τη ροπή τους να προσθέτουν παίκτες που ήξεραν μόνο να σουτάρουν, όπως οι Άντονι Μόροου, Άλεξ Αμπρίνες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως για την Οκλαχόμα είναι το “βάθος” του ρόστερ. Το ροτέσιον ήταν ήδη αδύναμο και με την απομάκρυνση των Καντέρ, ΜακΝτέρμοτ, έδωσαν δύο νέους για να πάρουν έναν 33χρονο φόργουορντ. Μολαταύτα, ακόμη κι αυτό αντισταθμίζεται από τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν ριζικά τη σύνθεση του ρόστερ. Την περασμένη σεζόν οι Θάντερ σημείωναν 10.6 πόντους λιγότερους ανά 100 κατοχές όταν ο Ουέστμπρουκ ήταν στον πάγκο. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποδυναμώνονται οι υπόλοιποι παίκτες ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα αν ήταν πιο ικανή η ομάδα επιθετικά. Άρα, η προσθήκη των Άντονι, Τζορτζ θα βοηθήσει τους ρολίστες να συγκεντρωθούν στα προτερήματα και όχι στα ελαττώματα τους.

Ο “Μέλο” μπορεί να κάνει τη διαφορά

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, η τριάδα Ουέστμπρουκ-Άντονι-Τζορτζ δεν μοιάζει με καμία άλλη στο ΝΒΑ. Οι Θάντερ είχαν έτοιμο πυρήνα ανταγωνιστικού συνόλου ο οποίος “πληγώθηκε” βαριά από την αποχώρηση του Ντουράντ. Οι “κεραυνοί” είχαν καλή ομάδα με συγκεκριμένες, λίγες, ελλείψεις στο δυναμικό τους. Η απόκτηση του Τζορτζ κάλυψε μερικές και αυτή του “Μέλο” τις υπόλοιπες. Το “κλειδί” λοιπόν για την εύρυθμη λειτουργία είναι ο Καρμέλο. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος για να αποδώσει στο μέγιστο η ομάδα, επιθετικά και αμυντικά. Βέβαια, ο προπονητής είναι αυτός που θα πρέπει να αλλάξει τον ρόλο του 33χρονου φόργουορντ. Να τον πείσει να παίξει όπως με την εθνική των ΗΠΑ. Η εμπειρία και η ωριμότητα στο παιχνίδι του μπορεί να κάνουν τη διαφορά για τους Θάντερ. Ο συνετός και ουσιαστικός “Μέλο” μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και τους τελικούς.

Πηγή

-FiveThirtyEight

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα