Το σερί που «πέταξε», το ξύλο και η πίτσα (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Το σερί που «πέταξε», το ξύλο και η πίτσα (vids)

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal θυμήθηκε χάρη στον Φάμπρεγας το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία για το... κομμάτι πίτσα που εκσφενδονίστηκε στ' αποδυτήρια του «Ολντ Τράφορντ», πριν από 13 ολόκληρα χρόνια.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το είχε... ψιλιαστεί, αλλά δεν του το είχε επιβεβαιώσει κανείς. Άλλοι είχαν δει, άλλοι έκαναν ότι δεν είδαν, άλλοι απορούσαν ακόμα και σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια, ποιο ήταν το χέρι από το οποίο έφυγε εκείνο το κομμάτι της πίτσας και... προσγειώθηκε στο πρόσωπο του πρώην προπονητή αλλά παντοτινού θρύλου της ομάδας του Μάντσεστερ.

Και ο γρίφος λύθηκε, εν τέλει, τον Οκτώβρη του 2017, από τον Σεσκ Φάμπρεγας, σε τηλεοπτικό πλατό και την εκπομπή «A League of their Own», με οικοδεσπότη τον Τζέιμς Κόρντεν. Τι είχε συμβεί όμως σ' εκείνο το παιχνίδι, στο οποίο η Άρσεναλ σκεφτόταν ότι θα έφτανε στα 50 διαδοχικά παιχνίδια δίχως ήττα;

Πόσο λάθος, άραγε, έκανε ο Αρσέν Βενγκέρ όταν παραμονές εκείνου του ντέρμπι στα τέλη του Οκτώβρη του 2004 δήλωνε στους εκπροσώπους του Τύπου πως: «Από τη μέρα που ήρθα στην Αγγλία όλοι έλεγαν ότι είναι μια μεγάλη μάχη, ένας πόλεμος. Δεν είναι κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο...».

Ειδικά μετά από εκείνο το παιχνίδι που είχε προηγηθεί κατά 13 μήνες του «πολέμου του μπουφέ» (όπως έχει μείνει πλέον στην ιστορία), με τον Φαν Νίστελροϊ να αστοχεί σε πέναλτι στο φινάλε, οι επόμενες συγκρούσεις των δύο συλλόγων δεν θα ήταν αναίμακτες...

Ο Μάικ Ράιλι που είχε οριστεί να διευθύνει εκείνο το ντέρμπι, σίγουρα θα άκουσε με τεράστια ανακούφιση πως ο Ρόι Κιν θα απουσίαζε λόγω ίωσης. Τουλάχιστον ένας από αυτούς που μπορούσαν να μετατρέψουν μια απλή σπίθα σε μια τεράστια «φλόγα» στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα ήταν παρών.

Το παιχνίδι ήταν μόλις στο πρώτο του ημίωρο και ο Ρίο Φέρντιναντ είχε γλιτώσει την αποβολή για φάουλ στον Λιούνγκμπεργκ, ο Γκάρι Νέβιλ δεν είδε κάρτα για μαρκάρισμα στον Ρέγιες, ο Κριστιάνο ήρθε σε κόντρα με τον Βιεϊρά και ο Φαν Νίστελροϊ κλώτσησε τον Άσλεϊ Κόουλ στο γόνατο.

Κι ενώ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κάθε φορά έρχονταν σε σύρραξη και περικύκλωναν τον Ρίλεϊ για να διαμαρτυρηθούν, εκείνος πάλευε να διατηρήσει τον έλεγχο, ίσως με λάθος τρόπους... Η δήλωση του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες για εκείνο το παιχνίδι και γενικότερα για τα ντέρμπι της Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ, όσα έπαιξε εκείνος όντας μέλος των «κανονιέρηδων», φανερώνουν το κλίμα που επικρατούσε... «Σε όλη μου τη ζωή, σε όλη μου την καριέρα, δεν έχω φάει τόση κλωτσιά όση στο Μάντσεστερ...». Χρειάζεται ν' ακούσει κανείς κάτι περισσότερο;

Η Γιουνάιτεντ θα κέρδιζε πέναλτι με τον Ρούνεϊ να πέφτει στην περιοχή έπειτα από μαρκάρισμα του Σολ Κάμπελ και τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ να βγαίνει νικητής στην κόντρα του με τον Λέμαν, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί 13 μήνες πριν από το παιχνίδι του «Ολντ Τράφορντ», όταν ο Ολλανδός επιθετικός των «κόκκινων διαβόλων» είχε δεχθεί την εχθρική διάθεση των αντιπάλων του και την έντονη καζούρα χάνοντας ευκαιρία από την άσπρη βούλα.

Η Άρσεναλ είχε αρχίσει ν' αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να ρικάρει, έβλεπε τον τίτλο της «αήττητης» να φεύγει μακριά, αισθανόταν ευάλωτη και μόλις το κατάλαβαν οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, «χτύπησαν» ξανά στο 90ο λεπτό με τον Γουέιν Ρούνεϊ που παρενέβη σε σουτ του Σμιθ. Μάλιστα, λέγεται ότι αμέσως μετά το γκολ, έριξε... σφαλιάρα στον Γιενς Λέμαν τη στιγμή που ο Γερμανός τερματοφύλακας δεν του έδινε τη μπάλα μέσα από την εστία!

«Είχαν έρθει στο γήπεδό μας και συμπεριφέρονταν λες και έπρεπε όλος ο κόσμος να σταματήσει ό,τι έκανε και απλά να καθίσουμε και να τους απολαύσουμε. Να τους θαυμάσουμε για το ποδόσφαιρο που έπαιζαν... Συγγνώμη παίδες, όχι στο γήπεδό μου. Μη με υπολογίζετε εμένα, δεν κάθομαι να τους βλέπω» είχε δηλώσει ο Γκάρι Νέβιλ για εκείνο το παιχνίδι, το οποίο έβαλε τέλος στο εκπληκτικό σερί των 49 παιχνιδιών δίχως ήττα για τους Λονδρέζους.

Στο φινάλε εκείνης της αναμέτρησης, ο Κάμπελ δεν έδωσε το χέρι στον Ρούνεϊ, ο Ανρί τα έβαλε με τον Ρόι Κάρολ, ενώ, όπως αναφέρεται σε μια από τις αυτοβιογραφίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Αρσέν Βενγκέρ είχε χάσει την ψυχραιμία του και εξαπέλυε ύβρεις, με πρώτο αποδέκτη τον Ρούντ Φαν Νίστελροϊ που είχε βρεθεί κοντά του, με τους δύο άνδρες να κατευθύνονται στ' αποδυτήρια.

Εκεί, περίμεναν τους ποδοσφαιριστές οι πίτσες, οι οποίες βοηθούν τους αθλητές να επανακτήσουν στοιχεία που έχει χάσει οργανισμός τους από το χρόνο συμμετοχής τους στα παιχνίδια. «Ο ήχος από το κομμάτι της πίτσας που έπεσε στο πρόσωπο του Σερ Άλεξ ακούστηκε τόσο που όλοι σταμάτησαν. Τα σπρωξίματα, οι φωνές, οι τσακωμοί. Όλα πάγωσαν και γύρισαν όλοι να δουν την πίτσα που γλιστρούσε στο πρόσωπο του Σερ Άλεξ» ανέφερε ο Άσλεϊ Κόουλ στο βιβλίο «My Defence», πίσω στο 2006...

Ο Σκωτσέζος πρώην κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τονίσει στο παρελθόν πως άκουσε ότι ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγας εκείνος που πέταξε την πίτσα, αλλά ουδείς επιβεβαίωσε πριν φτάσει το 2017. Ο Ισπανός χαφ, τότε ανήκε στην Άρσεναλ και δεν είχε παίξει καθόλου στο ματς, μένοντας στον πάγκο.

«Όλη την εβδομάδα οι άνθρωποι της Άρσεναλ δήλωναν ότι θα ήταν τρομερό αν έφταναν στα 50 ματς αήττητοι και πόσο μεγάλο θα ήταν το επίτευγμά τους αν το κατάφερναν στο Ολντ Τράφορντ. Μέγα λάθος. Μας προκάλεσαν. Πενήντα ματς αήτητοι; Όχι, σε καμία περίπτωση. Όχι στο γήπεδό μας» ήταν τα λόγια του Γουέιν Ρούνεϊ μετά από εκείνο το ματς.

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Οκτωβρίου του 2004 όταν συνέβησαν όλα τα παραπάνω στο Μάντσεστερ.

Το ημερολόγιο έδειχνε τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη του 2017, όταν ο Σεσκ Φάμπρεγας παραδεχόταν πλέον επίσημα ότι:

«Ναι, εγώ ήμουν! Ο Μάριν Κίον είναι ψεύτης γιατί δεν είδε τίποτα και απλά έριχνε μπουνιές σε κόσμο. Άκουσα φωνές και δεν ήξερα τι συνέβαινε. Βγαίνω στον διάδρομο με ένα κομμάτι πίτσα μετά το ματς, βλέπω τον Κάμπελ, τον Φέρντιναντ, τον Κίον, όλοι συμμετείχαν σε σύρραξη. Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να παρέμβω αλλά δεν ήξερα πως... Έτσι πέταξα την πίτσα! Συγγνώμη Σερ Άλεξ, δεν το ήθελα. Δεν είχα στόχο κάποιον, δεν το ήθελα...»!

 

Τελευταία Νέα