Ο ταχυδακτυλουργός των παιδικών μας χρόνων!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο ταχυδακτυλουργός των παιδικών μας χρόνων!

bet365

Το G-Weekend Journal γράφει για τον μυθικό Μάικ Λαμάρ, τον πρώτο ταχυδακτυλουργό που μπήκε στα ελληνικά σπίτια μέσω της κρατικής τηλεόρασης στη δεκαετία του '80!

Λαγοί μέσα σε καπέλα, μαγικά ραβδιά, σχοινιά, μπαλόνια που δεν έσκαγαν, τράπουλες, τρικ και ευρηματικά νούμερα που σε καθήλωναν. Ο Μάικ Λαμάρ ήταν ο ταχυδακτυλουργός της νιότης μας παρουσιάζοντας στην ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του '80 ένα show που φάνταζε πρωτοποριακό αποτελώντας την χαρά του παιδιού.

Ελάχιστα ήταν τα προγράμματα της κρατικής ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 2 που μπορούσαν να συγκινήσουν τους πιτσιρικάδες εκείνης της εποχής. Η συγχωρεμένη Βίκυ Βανίτα προτού κάνει δυναμική εμφάνιση στο Ρετιρέ του Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η οικοδέσποινα της εκπομπής «ο Ταχυδακτυλουργός» που προβάλλονταν στο δεύτερο κρατικό κανάλι.

Τα αυτοσχέδια σκετς, οι διάλογοι υπό το βλέμμα λιλιπούτειων θαυμαστών, αλλά και οι αιθέριοι ήχοι που «έντυναν» την εικόνα άφησαν εποχή. Εντύπωση προκαλούσαν και τα εφέ της εκπομπής που παρουσίαζαν τους συντελεστές σε σμίκρυνση, αλλά και γιγάντιους, θέαμα που παρέπεμπε στις ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το «Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά μας».

Γιος του παλιού ταχυδακτυλουργού Λαμάρ, ή κατά κόσμο Λάμπρου Ματζαβίνου, ο ιταλικής καταγωγής Μάικ, φοίτησε για έξι μήνες σε ειδική σχολή στο Λονδίνο μαθαίνοντας τα μυστικά του επαγγέλματος.

Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ταχυδακτυλουργός που μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων καταφέρνοντας με το μπρίο του, αλλά και την απαράμιλλη ευγένεια που διέθετε να κάνει γκελ σε όλα τα νοικοκυριά.

Η δημοφιλία του έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και σήμερα όταν σε μια παρέα συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο ακούγεται συχνά η φράση: «ο Μάικ Λαμάρ είσαι;»

Σήμα κατατεθέν του αξέχαστου ταχυδακτυλουργού αποτέλεσε το σπαστό πορτοκαλί μαγικό ραβδί του, το οποίο γινόταν ανάρπαστο στα show που παρουσίαζε σε θέατρα, σχολεία και τσίρκο . Όσοι το αγόρασαν διαπίστωναν πως περιστρεφόταν γύρω από το χέρι με μια πετονιά, η οποία ασφαλώς δεν γινόταν αντιληπτή όταν ο Λαμάρ έκανε τα κλασικά νούμερα του.

Μπορούσε μέσα σε ντισκοτέκ να μετατρέψει χαρτομάντιλα σε περιστέρια, αλλά και να βάλει βελόνες μέσα σε μπαλόνια δίχως να σκάσουν! Δεν ήταν ο κορυφαίος ταχυδακτυλουργός του κόσμου, αλλά στα μάτια ματς έμοιαζε με τον Έλληνα Κόπερφιλντ. Στο πλευρό του είχε και την κούκλα σε ρόλο βοηθό ονόματι Φανούρη Χατζηδημητρακόπουλο (στα πρότυπα του επίσης αλήστου μνήμης Φώντα Λαδοπρακόπουλου) που έδινε μια ιδιαίτερη νότα στο νοσταλγικό show.

Τον Μάιο του 2016 έφυγε από την ζωή αφού για αρκετά χρόνια αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Μάικ Λαμάρ έλεγε με παράπονο πως αποσύρθηκε το 1989 γιατί δεν άντεχε όσους ήθελαν να εκμεταλλεύτούν την δουλειά του.

Στην μετά-τηλεοπτική καριέρα του ανέλαβε έναν ρόλο enterntainer-κονφερασιέ σε παραστάσεις τσίρκο στην χώρα. Όπως τόνιζε δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έρχoνταν μεγάλες παραγωγές καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον .

Αξέχαστες εποχές και εικόνες μια άλλης Ελλάδας...

 

Τελευταία Νέα