Τι γυρεύει ένας Έλληνας στην Ιαπωνία; (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Τι γυρεύει ένας Έλληνας στην Ιαπωνία; (vids)

bet365

Ο Ελληνοαυστραλός φορ Μπίλι Βασίλης Κωνσταντινίδης μιλάει στο G-Weekend για το νέο ποδοσφαιρικό του ξεκίνημα στην Ιαπωνία, τις διαφορές με την Ελλάδα αλλά και τα όνειρά του...

Στα 31 του χρόνια ο ύψος 1.91 Ελληνοαυστραλός στράικερ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία από την Αυστραλία για να συνεχίσει σε Βέροια, Ναυπακτιακό, Λαμία, Νίκη Βόλου, Πιερικό, Ηρακλή, Πανσερραϊκό, Δόξα, Άρη και ξανά Βέροια. Πλέον αγωνίζεται στην Ιαπωνία και την Α' κατηγορία με την Ventforet Kofu και μιλάει στο G-Weekend για τα όσα βιώνει στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τις διαφορές με Ελλάδα. «Η ευκαιρία μου παρουσιάστηκε από έναν μάνατζερ στην Αυστραλία. Μου είπε ότι στην συγκεκριμένη ομάδα στην Ιαπωνία έψανχαν έναν ψηλό σέντερ φορ περιοχής. Όταν άκουσα για Ιαπωνία δεν το σκέφτηκα καν λόγω και του επιπέδου του ποδοσφαίρου αλλά και των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν εκεί», μας επισημαίνει αρχικά ο Κωνσταντινίδης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής άκρως ενθουσιώδη για τον Κωνσταντινίδη... «Σε πρώτη φάση έχω πάθει σοκ με το πόσο πολύ δουλεύουν καθημερινά. Γνώριζα ότι το πρωτάθλημα αυτό είναι εξαιρετικά γρήγορο και ίσως το ταχύτερο και με τόσο πολύ τρέξιμο αλλά όταν έρχεσαι από μία σεζόν που δεν είχες τόσες πολλές συμμετοχές είναι ακόμα πιο δύσκολο. Η οργάνωση είναι σε τελείως άλλο επίπεδο σε όλους τους τομείς και οι φίλαθλοι είναι εξαιρετικοί. Καθημερινά η προπόνηση κρατά 2,5 ώρες και υπάρχουν μετά και έξτρα ασκήσεις και άλλη δουλειά ανάλογα με την θέση που παίζεις», σημειώνει σχετικά.

Ρωτάμε τον Βασίλη εάν τα χρήματα και τα καλά συμβόλαια ήταν ένα κίνητρο και για τις διαφορές με Ελλάδα. «Ναι είναι ένα κίνητρο τα χρήματα εδώ γιατί εάν παρουσιάσεις ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο το επόμενό σου συμβόλαιο μπορεί να είναι πολύ ανεβασμένο. Επίσης σου ανοίγει πόρτες και για άλλες ασιατικές χώρες αλλά και για Αυστραλία. Με την Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Ξεχωρίζει στο πόση δουλειά γίνεται εδώ και στον επαγγελματισμό και την συμπεριφορά. Οι διοικήσεις προσφέρουν ένα περιβάλλον που ο ποδοσφαιριστής σκέφτεται μόνο την μπάλα. Μόνο το ποδόσφαιρο.

Δεν έχεις στο μυαλό σου το εάν θα πληρωθείς ή όχι και το να σε... κυνηγάνε για τα ενοίκια. Τα γήπεδα είναι συνέχεια γεμάτα και πηγαίνουν πολλές οικογένειες και παιδιά. Βγάζει συνολικά υγεία το ιαπωνικό ποδόσφαιρο».

Για τις εμπειρίες του στην Ελλάδα και το εάν βίωσε άσχημες στιγμές ο Κωνσταντινίδης επισημαίνει: «Δεν θα έλεγα άσχημες. Απλά η Ελλάδα σε δοκιμάζει πολύ σαν χαρακτήρα. Δοκιμάζει πολύ τις αντοχές σου. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ομάδα στην Ελλάδα και να έχεις και τα οικονομικά σου λυμένα».

Η εμπειρία του στο εξωτερικό τον έχει διδάξει πολλά όπως λέει ο ίδιος: «Έχω μάθει πολλα΄στην Ευρώπη και το εξωτερικό γενικά. Από αγωνιστικά θέματα, τακτική αλλά και εξωαγωνιστικά καθώς έχω ωριμάσει πολύ περισσότερο. Είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος ώστε να βοηθήσω άμεσα την ομάδα μου. Να είμαι στους ρυθμούς που πρέπει και να βοηθήσω στο παιχνίδι».

Οι Ιάπωνες πάντως έχουν καλή εικόνα για το ποδόσφαιρό μας όπως μας συμπληρώνει ο Βασίλης: «Έχουν καλή εικόνα για εμάς διότι το ποδόσφαιρο είναι σε πρώτο πλάνο στην χώρα μας, έχουμε ιστορία πίσω μας αλλά και το Euro 2004 καθώς και μεγάλα ονόματα που έχουν παίξει στο πρωτάθλημά μας. Στέκονται και στο ότι από θέματα τακτικής είμαστε αρκετά διαβασμένοι».

Για το τέλος η ερώτηση στο τι θα άλλαζε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εάν θα γύριζε να παίξει στην Ελλάδα: «Στην Ελλάδα θα ήθελα η αλλαγή να έρθει σε διοικητικά επίπεδα. Πως ξεκινάει μία ομάδα και παίζει σε ένα πρωτάθλημα ενώ δεν έχει καν τα χρήματα να καλύψει τα έξοδά της; Είναι σαν να ξεκινάς να πας από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη έχοντας μπάτζετ 20 ευρώ για το ταξίδι αυτό.

Κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει αυτή η ομάδα αλλά θα έχεις ταλαιπωρήσει τόσο πολύ κόσμο. Θα άλλαζα και το κομμάτι της βίας. Έχοντας δει οικογένειες και παιδιά στο γήπεδο δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα. Το εάν θα γυρίσω κάποια στιγμή ή όχι δεν το ξέρω αυτό. Όπως είμαι τώρα εδώ μπορεί αύριο να είμαι αλλού. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο ταξίδι και δεν ξέρεις που θα είναι η επόμενή σου ή η τελική σου στάση».

Κλείνοντας η συμβουλή του για τα νέα παιδιά υπογραμμίζει: Η δουλειά ποτέ δεν πάει χαμένη. Να έχουν επιμονή στο άθλημα και υπομονή. Όσο δύσκολα και εάν είναι τα πράγματα οι ευκαιρίες μπορεί να έρθουν εκεί που δεν το περιμένεις και πρέπει να είσαι έτοιμος να την αρπάξεις και να κατακτήσεις τους στόχους σου. Το moto είναι 'κυνήγα τα όνειρά σου γιατί μόνο εσύ θα καθορίσεις την πορεία σου και το να πετύχεις'».

 

Τελευταία Νέα