Ο νόμος 815 και η πρώτη μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Ο νόμος 815 και η πρώτη μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος (pics)

bet365

Το G-Weekned Journal κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και γράφει για τον Νόμο 815, τον μοναδικό ψηφισμένο νόμο του ελληνικού κράτους που έχει καταργηθεί και τυπικά και ουσιαστικά από τον ίδιο τον άνθρωπο που τον εισηγήθηκε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει από την επταετή δικτατορία των Συνταγματαρχών, με το φοιτητικό κίνημα το οποίο την περίοδο της Μεταπολίτευσης διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το φοιτητικό κίνημα δεν ήταν οργανωμένο κι έψαχνε να βρει τρόπο συσπείρωσης αλλά και προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί μετά την δικτατορία.

Την ώρα που το κίνημα έψαχνε να βρει τα πατήματά του, η κυβέρνηση της Ν.Δ του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσω του τότε Υπουργού Παιδείας, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό που υπήρχε και να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα «έβαζε» τάξη στα ΑΕΙ.

Μάλιστα, για να μην προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ξεσηκώσει τον κόσμο καταθέτει στο θερινό τμήμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου 1978 και ψηφίστηκε (ως νόμος 815) μέσα στις επόμενες μέρες, παρ' όλο που αυτή η πρακτική καταγγέλθηκε ως αντισυνταγματική.

Τι ήταν όμως ο Νόμος 815

Με το νόμο 815 η κυβέρνηση Καραμανλή προσδοκούσε μεταξύ άλλων μείωση των εξεταστικών από τρεις σε δύο και κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς μαθημάτων, καθώς και την επιβολή ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών. Άλλες διατάξεις του αφορούσαν το «επικουρικό» διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ και την οριοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Η Κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να μείνει αδιάφορη στην πράγματι απαράδεκτη κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί με τις δήθεν διευκολύνσεις που είχαν παραχωρηθεί κατά καιρούς στους φοιτητάς. Αποτελούσε καθήκον και υποχρέωση της κυβερνήσεως να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε το γενικό κλίμα χαλαρώσεως της φοιτητικής προσπαθείας, το οποίο υπάρχει δυστυχώς σε σημαντική μερίδα του φοιτητικού κόσμου, να μειωθεί. Και αυτό ακριβώς επιδιώκεται με ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει ο νόμος 815», δήλωνε ο Υπουργός Παιδείας στο περιθώριο της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η κίνηση της Κυβέρνησης πιάνει εξ απήνης το φοιτητικό κίνημα. Η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας) στην οποία τότε πλειοψηφούσε η ΠΣΚ (Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση) και η ΠΑΣΠ αντέδρασε στα μέτρα με μετριοπάθεια, με αποτέλεσμα να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ανεξάρτητοι φοιτητές οι οποίοι προχώρησαν σε καταλήψεις και πορείες.

Με σύνθημα «τέρμα πια στις εκτονώσεις, εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις», αυτές οι δυνάμεις επιχειρούν στις 12 Οκτωβρίου να μετατρέψουν την συνηθισμένη συγκέντρωση στα Προπύλαια σε πορεία προς τη Βουλή. Τα ΜΑΤ επιτίθενται, καταδιώκουν τους διαδηλωτές μέχρι τη Νομική και το βράδυ εισβάλλουν, παραβιάζοντας το άσυλο και ξυλοκοπώντας όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Πλέον η κατάσταση είχε ξεφύγει και οι φοιτητές ήταν έτοιμη να δώσουν την τελική τους μάχη για την κατάργηση του Νόμου 815.

Στις 3 Δεκεμβρίου καταλαμβάνεται το Χημείο κι ακολουθούν η Πολυτεχνική Ξάνθης (4/12), το Γεωλογικό (7/12), το Φυσικό (10/12) και η Νομική της Αθήνας (11/12). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, πάλι, οι φοιτητές αποφασίζουν «διαρκή παραμονή» στη σχολή τους (10/12).

Όλες αυτές οι αποφάσεις παίρνονται με πρόταση της «μειοψηφίας», ενώ η συμμαχία ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει την ΕΦΕΕ, επιχειρεί να στρέψει το κίνημα σε μετριοπαθέστερες πρακτικές (μονοήμερες ή τριήμερες αποχές, «εκστρατεία ενημέρωσης».

Η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ρίξει το ηθικό των φοιτητών και κάνει λόγο για αναρχία και ότι κινδυνεύει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα, την ώρα που και η αντιπολίτευση μέσω του Ανδρέα Παπανδρέου ζητάει την απόσυρση του Ν. 815.

Λίγες ημέρες αργότερα ο εισαγγελέας ασκεί διώξεις για τις καταλήψεις με την ΕΦΕΕ να αποφασίζει τριήμερη κατάληψη όλων των σχολών κάτι που αναγκάζει την Κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμο όλων των ΑΕΙ ως τις 8 Ιανουαρίου του 1980. Η απάντηση της ΕΦΕΕ είναι κατάληψη όλων των σχολών. Τις ημέρες εκείνες το φοιτητικό κίνημα «χτυπιέται» από μέσα με τις διάφορες αντιθέσεις που υπήρχαν (όπως τα ΚΝΑΤ και τα επεισόδια στο Χημείο τον Δεκέμβριο του 1979), αλλά το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Στις 3 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής έχοντας συνειδητοποιήσει την ήττα του, ανακοινώνει από την τηλεόραση την απόσυρση του Ν. 815 ενώ εξαγγέλλει την σύσταση επιτροπών που θα επεξεργαστούν έναν νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Το φοιτητικό κίνημα είχε νικήσει (έστω και αν αυτή προήλθε από την μειοψηφία) και η Κυβέρνηση είχε υποστεί πανωλεθρία.

Πηγή: iospress.gr

 

Τελευταία Νέα