Ποιο Νickelodeon; Η... Φρουτοπία!

Μιχάλης Τσαμπάς
Ποιο Νickelodeon; Η... Φρουτοπία!

bet365

Το G-Weekend... ταξιδεύει στα αγαπημένα του '80s και συναντά «μυθικές» παιδικές σειρές που μεγάλωσαν γενιές και γενιές!

Τα χρόνια περνούν, η τεχνολογία εξελίσεται και πλέον ζούμε στην εποχή του «τα έχω όλα με ένα κλικ». Οτιδήποτε κι αν θελήσουμε, οτιδήποτε βάλουμε στο μυαλό μας πατώντας ένα κουμπί θα το βρούμε στην οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του tablet, του κινητού. Πέρασαν ανεπιστρεπτί τα χρόνια εκείνα που για να δεις την συνέχεια μιας αγαπημένη σου σειράς θα έπρεπε να περιμένεις την επόμενη μέρα ή το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογα δηλαδή από το πότε την είχε προγραμματίσει ένα από τα 2 κανάλια της ΕΡΤ. Γιατί αναφερόμαστε σε εκείνα τα χρόνια.

Της δεκαετίας του '80. Μιας δεκαετίας που... λατρεύουμε να χλευάζουμε, αλλά κατά βάθος απλά την λατρεύουμε. Κυρίως γιατί αυτοί οι «πάνω/κάτω 40ρηδες» την βίωσαν ως μικρά παιδιά. Και ως γνωστό οι παιδικές μνήμες μας αποκολουθούν για όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής μας, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Έστω κι αν όσο περνούν τα χρόνια εκείνες οι θύμησες είναι... πασπαλισμένες με χρυσόσκονη για να κάνει πιο ένδοξο κι ελκυστικό το παρελθόν! Ένα παρελθόν που δεν είχε Νickelodeon. Που δεν είχε Disney Club. Που δεν είχε τα δεκάδες συνδρομητικά κανάλια με αποκλειστικό περιεχόμενο παιδικές σειρές.

Που δεν είχε το YouTube που μέσα σε δευτερόλεπτα σου... προσφέρει στο πιάτο κάθε είδους καρτούν ή... κινούμενα σχέδια (τι αγαπημένες λέξεις...).

Με την πάντα πολύτιμη «μηχανή του χρόνου», αλλά και φυσικά με την βοήθεια της τεχνολογίας και των αρχείων του Weekend θυμίζει στους παλιούς (που τότε ήταν παιδιά) και μαθαίνει στα παιδιά, μερικά από τα πλέον θρυλικά προγράμματα της τηλεόρασης για τους «μικρούς φίλους» που έγραψαν ιστορία και μνημονεύονται ακόμη και στις μέρες μας.

Ανεξίτηλα στο χρόνο, με την πινελιά της εποχής, αλλά και την δέσμευση πως όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν. Ειδικότερα από αυτούς που μεγάλωσαν, ωρίμασαν, έμαθαν, γέλασαν μαζί τους.

ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ: Ποιος δεν την θυμάται; Ποιος δεν φοβήθηκε με τους τίτλους έναρξης; Ποιος δεν συνδέθηκε με τον Πίκο Απίκο; Τον Μανώλη τον μανάβη, την Μάτα την ντομάτα, τον Ανανία το πεπόνι, τον Θάνο το κολοκυθάκι ή την Μαρουλίτα το μαρούλι; Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, μεταφέρθηκε το... μακρινό 1985 στους τηλεοπτικούς δέκτες της ΕΡΤ κι έγραψε ιστορία. Ακόμη και στις μέρες μας, κάποια πρωινά του καλοκαιριού η δημόσια τηλεόραση προβάλλει την σειρά σε επανάληψη και (ας μη το κρύβουμε άλλο) μας καθηλώνει!

ΧΙΛΙΟΠΟΔΑΡΟΥΣΑ: Τα μεσημέρια της Κυριακής για τους μεγάλους υπήρχε το γήπεδο και η ΕΡΑ. Για τους μικρούς υπήρχε η Χιλιοποδαρούσα και η ΕΡΤ1. Για περίπου 4 χρόνια, κάθε εβδομάδα, το ραντεβού ήταν δεδομένο. υπέροχος Νίκος Πιλάβιος, ο θρυλικός «Παραμυθάς» που... πετούσε έβαλε την σφραγίδα του και εδώ. Με τον Τιμολέων, την Ροζαλία και την αξιαγάπητη Χιλιοποδαρούσα. Ένα μαγκαζίνο για μικρά παιδιά με κουκλοθέατρο, κατασκευές, παντομίμα, αλλά πάνω από όλα διάθεση για γνώση.

ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Και... ξαφνικά μέσα στη νύχτα άνοιγε ένα κουτί που ήταν καλά κρυμένο κάτω από το κρεβάτι της Παρασκευούλας! Από εκεί μέσα ξεπηδούσε ο Φιόγκος, ο Ρούχλας, ο Σεβαστιανός και η Μελιά. Οι (μεταξύ άλλων) φωνές του Παύλου Κοντογιαννίδη και του Παύλου Χαϊκάλη χαρακτηριστικές. Μουσική και παραμύθια με κούκλες. Επιτυχία δεδομένη όποτε κι αν προβλήθηκε, ακόμη και στις επαναλήψεις των ημερών μας. Εκατομμύρια μικρά παιδιά ονειρεύονταν να είχαν κάτω από το δικό τους κρεβάτι εκείνο το «μαγικό κουτί»!

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ: Ακόμη ένα παιδικό... τηλεπεριοδικό της ΕΡΤ που κράτησε πολλά χρόνια και προβλήθηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το σύνολο 15 χρόνια κράτησε παρέα σε μικρά παιδιά που μεγάλωσαν μαζί της. Κι εδώ υπάρχει η πινελιά του Πιλάβιου, αλλά παρουσιαστής ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος (όχι ο... φονιάς). Δεκάδες οι πρωταγωνιστές. Από τον καθηγητή Λόγιο Ξελόγιο (!!!) μέχρι και τον μικρό Γιωργάκη που με τις ατάκες του πριν μερικά χρόνια είχε γίνει viral για πολλούς μήνες.

Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ: Δεν έχει την λάμψη όλων των παραπάνω, αλλά όσοι το θυμούνται σαφώς και έζησαν εκπληκτικά παιδικά χρόνια την δεκαετία του 80. Πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας που μεταδίδονταν σχεδόν επί καθημερινής βάσης, στα μέσα των 80ς. Κλου του προγράμματος ήταν η μέλισσα που έπαιζε με τα μικρά παιδιά τα οποία συνήθως ζωγράφιζαν, έφτιαχναν χειροτεχνίες κι έπαιζαν παιχνίδια που μάλλον σήμερα έχουν χαθεί. Μεγάλη στιγμή πάντως ήταν στο φινάλε όταν η παρουσιάστρια μέσω του μαγικού καθρέφτη... έβλεπε όλους τους μικρούς φίλους που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση και έλεγε τα ονόματα. Κάπου εκεί περιμέναμε ο καθένας να ακούσει το δικό του!

 

Τελευταία Νέα