«Εύσημο να λένε πως η μουσική μας... θεραπεύει»! (vids & pic)

Δημήτρης Τομαράς
«Εύσημο να λένε πως η μουσική μας... θεραπεύει»! (vids & pic)

bet365

Οι ψυχεδελικοί rockers από το Τέξας The Black Angels επιστρέφουν στην χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας τους The Death March Tour και ο Άλεξ Μάας μιλά αποκλειστικά στο G-Weekend για την επίδραση της μουσικής τους, την κοινωνία, την πολιτική, την Ελλάδα και τα σπορ!

Οι ψυχεδελικοί rockers από το Τέξας The Black Angels ξανά στην Ελλάδα μετά την εμφάνισή τους πριν τους Black Keys στο Rockwave Festival του 2015, στο περιθώριο της περιοδείας τους The Death March Tour. Το ραντεβού τους με τους μουσικόφιλους της Θεσσαλονίκης δίνεται την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στο Principal Club Theatre και της Αθήνας την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Piraeus 117 Academy. To καινούριο τους άλμπουμ "Death Song" έχει κυκλοφορήσει από τις 21 Απριλίου και ήδη κερδίζει τις εντυπώσεις και ο Άλεξ Μάας ως ένας φιλόξενος... οικοδεσπότης "ξεναγεί" το G-Weekend στον μαγικό κόσμο τους!

- Θα ήθελα για αρχή να μας... διαφωτίσεις λίγο Άλεξ για την... σύνδεσή σας με τους Velvet Underground και με το τραγούδι "The Black Angel's Death Song" αλλά και το logo σας και το πόσο σας έχουν επηρεάσει.

Από την αρχή που τους είχα ακούσει μου άρεσε πολύ το πως ακούγονταν. Πολύ μίνιμαλ και επιδραστικοί. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε 'μπορούμε να το παίξουμε αυτό; χμμ λέμε ναι'. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν τρομερούς τραγουδοποιούς όπως ο Λου Ριντ, ο Τάκερ και ο Κέιλ με την σκοτεινή και ατμοσφαιρική χροιά, τον Στέρλινγκ Μόρισον στην κιθάρα με τον μοναδικό τρόπο που έπαιζε και τη Νίκο με την τρομερή φωνή. Όταν πρωτοάκουσα τη Νίκο δεν κατάλαβα εάν ακούω άντρα ή γυναίκα. Ήταν τόσο πιστευτή, κουλ και τόσο εύκολη και απλή μουσική. Μίνιμαλ, απλό και αν και παλιό πολύ ωραίο στιλ. Έτσι πρέπει να είναι η μουσική για μένα. Sunday Morning και τόσα άλλα κομμάτια. Πραγματικά μου άρεσει αυτό. Μου αρέσει η απλότητα.

- Επιστροφή στην Ελλάδα για εσάς. Πως νιώθετε;

Είμαστε ενθουσιασμένοι. Εισπράττουμε πάντα τρομερή αντίδραση από το κοινό που είναι εξαιρετικό και μας στηρίζει τόσο. Όλα φοβερά. Φοβερό φαγητό, που είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε και εσείς (σ.σ. γέλια) και ένας παράδεισος. Η Ελλάδα είναι ο παράδεισός μας προτού προσγειωθούμε ξανά στην γήινη πραγματικότητα.

- Έχετε επιλέξει την ψυχεδελική ροκ και είστε ταγμένοι εκεί. Γιατί θεωρείτε πως σήμερα έχει τόσο μεγάλη επίδραση και απήχηση στον κόσμο;

Όλα στην φύση είναι ένας κύκλος. Έτσι και αυτό. Ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει το τι συμβαίνει γύρω του. Αυτό γίνεται και μέσα από την μουσική, τα ακούσματά του, την τέχνη ή το σινεμά. Υπάρχει μία τρομερή σύνδεση. Αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου και η σύνδεση είναι πάντα εκεί. Εκεί ήταν πάντα. Η στροφή εκεί, η στροφή στο ψυχεδελικό ροκ έχει να κάνει με τον κύκλο που γίνεται και η ανταπόκριση με τον κόσμο στο πόσο τον βοηθάει να αντιληφθεί το σήμερα και το τι βιώνει.

- Νέο άλμπουμ και αντιδράσεις...

Κάθε μπάντα εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Εσωτερικά βλέπεις τι έχεις και αλλάζεις. Έτσι και με αυτό το άλμπουμ. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι. Αλλάζει μορφές η μουσική. Ηχητικά διαφοροποιείσαι. Δεν ήξερα το πως θα έβγαινε αυτή η δουλειά, δηλαδή εάν θα ήταν με παραγωγό ή εάν θα το κάναμε μόνοι μας. Πέρασε από πολλά... κύματα αλλά είμαστε ευχαριστημένοι από το πως βγήκε.

Το άλμπουμ αυτό διακατέχεται από μία μουσική ειλικρίνεια. Δεν ξέρω εάν είναι σωστό έτσι όπως το λέω και όπως ακούγεται. Είναι όμως μία ενδιαφέρουσα κατεύθυνση για την μπάντα, ένα βήμα μπροστά και με ανταπόκριση άλλου τύπου. Ένας οδηγός ίσως προς καθοδήγηση για δύσκολες εποχές. Το πως περνάς. Να ενθαρρύνεις τον κόσμο το ποιός έχει τον έλεγχο και να αμφισβητεί την αρχή. Οδηγός για το πως είμαστε και το τι γίνεται.

- Απρόοπτα σε Live; Θυμάσαι κάποια;

Ανοίγαμε την τουρ για τους Queens of the stone age και είχαμε κόσμο που μας γιούχαραν γιατί τους φαινόμασταν βαρετοί και του ακουγόμασταν κάπως. Γίνονται και αυτά. Συμβαίνουν. ΟΚ, δεν μας πείραξε τόσο. Συνεχίζεις. Από εκεί και πέρα έχω να θυμάμαι πολλά καλά πράγματα. Για εμάς το πιο μεγάλο εύσημο είναι να μας λένε πως η μουσική μας... θεραπεύει. Έρχεται κόσμος και μας περιγράφει το πως ήταν χαμένος και ότι τους δώσαμε νόημα με την μουσική μας και τους... θεραπεύσαμε εσωτερικά. Το δίνει μίας τέτοιας μορφής θεραπεία στον κόσμο μέσω της μουσικής σου είναι για μένα το πιο μεγάλο παράσημο. Η μουσική μας να βοηθάει είναι ότι καλύτερο για εμάς. Εάν υπάρχει αυτό που λένε μουσική... θεραπεία σημαίνει τα πάντα για εμάς.

- Άλλα μουσικά πρότυπα φαντάζομαι πως έχετε.

Τους Radiohead. Αλλάζουν συνέχεια τον ρυθμό τους και την μουσική τους, δίχως να ακούνε κανέναν. Βάζουν νέα όρια και σύνορα. Σπάνε τους... κανόνες και τα δεδομένα. Κάνουν ότι θέλουν και το κάνουν πολύ καλά. Για μένα είναι από τις σπουδαιότερες μπάντες στον κόσμο.

- Ελληνική ροκ ή μέταλ μουσική έχετε ακούσει ποτέ;

Λίγα πράγματα. Μου έχουν βάλει κάποιοι φίλοι. Προσπαθώ να θυμηθώ. Ήταν κάτι ενδιαφέρον αυτό που είχα ακούσει και είχε κάποιους στίχους με ροκ εν ρολ αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ. Θα προσπαθήσω να ακούσω περισσότερα.

- Νιώθεις ότι με την μουσική σας μπορεί να αλλάζετε την κοινωνία;

Ελπίζω να είναι έτσι αλλά δεν ξέρω. Δεν ξέρω εάν έχω την γνώση να το απαντήσω αυτό επαρκώς. Έχω την ελπίδα πως γίνεται. Θα ήταν κάτι το ειδυλλιακό. Εάν πραγματικά είχαμε αλλαγή. Αλλαγή προς το καλύτερο. Να σκέφτονται πιο καλά στον κόσμο και να αμφισβητούν τις Αρχές και τους κανόνες που τους βάζουν. Είναι πολύ νωρίς για εμάς. Για να πούμε κάτι τέτοιο. Θα ήταν τρομερό αλλά θα το δούμε εάν θα γίνει. Ο άνθρωπος είναι αυτός που αλλάζει τον κόσμο. Ο καθένας με τον τρόπο του προκειμένου να φτάσουμε και στο πλήθος. Ελπίζουμε να τους δίνουμε έμπνευση για αλλαγή. Θα ήταν κάτι το ονειρικό.

- Ασχολείσαι με πολιτική; Εάν θα ήσουν Πρωθυπουργός για μία μέρα τι θα άλλαζες; Τι θα έκανες;

Φυσικά και παρακολουθώ και ασχολούμαι. Ανησυχώ πολύ και όχι μόνο για όσα γίνονται στην Αμερική. Οι ΗΠΑ είναι άνω κάτω και με πολλά προβλήματα αυτήν την στιγμή στην κοινωνία τους και προφανώς αυτά συνδέονται και με την πολιτική και τον τρόπο διακυβέρνησης. Με κόσμο που δεν σέβεται τίποτα. Δεν σέβεται ούτε καν τις γυναίκες και τον συνάνθρωπό του. Επιθέσεις παντού. Είναι ντροπιαστικό. Αυτό που με τρομάζει είναι η κακία και το μίσος που υπάρχει στον κόσμο. Με τρομάζουν άνθρωποι που σκοτώνουν γυναίκες και βασανίζουν τον κόσμο και εμπνέουν και άλλους.

Εάν ήμουν Πρωθυπουργός για μία μέρα θα ήθελα να εξαλειφθεί το μίσος των ανθρώπων και αυτό θα έκανα. Για μία μέρα ο άνθρωπος να μην βλέπει τον συνάνθρωπό του... στραβά και με άλλο μάτι. Να τον βλέπεις σαν ίσος προς ίσον. Το πιο μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας σήμερα είναι πως δεν έχει πια... ανθρωπιά. Βγάζουν τρομακτικές ιδέες στο μυαλό τους και για αυτές σκοτώνουν. Σκοτώνουν ανθρώπους για μία ιδέα και ιδεολογία και για να συνεχιστεί. Είναι τρομερό και το χειρότερο είναι πως δεν σταματάει.

- Με ποδόσφαιρο ασχολείσαι ή με σπορ γενικά;

Ναι μου αρέσουν. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Γενικά τα σπορ τα βλέπω. Πιο πολύ μου αρέσει το μπέιζμπολ και επειδή είμαι από το Χιούστον θα σου πω για τους Χιούστον Άκρος. Μου αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο. Επίσης δεν θα ήταν πολύ ωραίο αντί οι χώρες να πηγαίνουν για πόλεμο να λύνουν τις διαφορές τους με αγώνες ποδοσφαίρου ή άλλα αθλητικά events;

- Ένα... μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο κοινό σας.

Τους στέλνουμε χαιρετισμούς και αγάπη, ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα και είναι ένα τρομερό μέρος να αρχίσει κανείς μία περιοδεία. Ένας παράδεισος. Το περιμένουμε πως και πως.

Δείτε εδώ τα απαραίτητα στοιχεία για τα δύο Live των "Μαύρων Αγγέλων" στην Ελλάδα αλλά και εδώ, εδώ και εδώ.

 

Τελευταία Νέα