Ενα καλοκαίρι γεμάτο ιστιοπλοΐα! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
Ενα καλοκαίρι γεμάτο ιστιοπλοΐα! (pics)

bet365

To φετινό είναι το καλοκαίρι των μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων και το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τους σπουδαίους αγώνες που έγιναν στις πανέμορφες ελληνικές θάλασσες.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων, οι πανέμορφες θάλασσες, τα υπέροχα νησιά, η μοναδική ακτογραμμή αλλά και οι ισχυροί άνεμοι διαμορφώνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια το κατάλληλο σκηνικό για τη διοργάνωση σπουδαίων ιστιοπλοϊκών αγώνων στην Ελλάδα.

Αυτή τη χρονιά όμως, πέρα από τους καθιερωμένους αγώνες, είτε ανοιχτής θάλασσας, είτε τριγώνου, που γίνονται στη χώρα μας, η Ελλάδα είχε την τύχη να διοργανώσει διεθνείς αγώνες με παγκόσμια ακτινοβολία, συγκεντρώνοντας την παγκόσμια ελίτ του αθλήματος.

Η επιτυχία των συγκεκριμένων αγώνων, απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ισχυρός πόλος έλξης για την παγκόσμια ιστιοπλοϊα, με ανυπολόγιστα οφέλη για την πατρίδα μας. Το Gazzetta Weekend Journal θυμίζει τις κορυφαίες διοργανώσεις που έγιναν φέτος, αλλά και όσες θα γίνουν το επόμενο διάστημα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 - Θεσσαλονίκη (7 - 15 Ιουλίου)

Αναμφίβολα η κορυφαία ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που έγινε φέτος στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας την ελίτ των αθλητών μίας Ολυμπιακής κλάσης. Στον αγώνα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης πήραν μέρος 140 πληρώματα από 36 χώρες, ενώ συμμετείχαν και πολλά ελληνικά πληρώματα, με την καλύτερη εμφάνιση να την πραγματοποιούν οι Ολυμπιονίκες Μάντης -- Καγιαλής και οι ελπιδοφόρες Μπόζη - Κλωναρίδου που τερμάτισαν στη 10η θέση. Παρότι η απουσία της Πολιτείας ήταν ηχηρή και δεν βοήθησε ούτε με ένα ευρώ τη διοργάνωση, με την αρωγή των χορηγών και τις δικές τους δυνάμεις, ο ΝΟΘ τα πήγε εξαιρετικά στην οργάνωση, προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Corfu Challenge - Κέρκυρα (3-8 Ιουλίου)

Η αφρόκρεμα των ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, τα ΜΑΧΙ 72 ήρθαν για πρώτη φορά, προσφέροντας εκπληκτικά στιγμιότυπα σε όσους παρακολούθησαν τον αγώνα. Πρόκειται ίσως για τον πλέον θεαματικό αγώνα ιστιοπλοΐας, λόγω του μεγέθους των σκαφών και της εξειδικευμένης δεξιότητας του πολυάριθμου πληρώματος. Εμπνευστής του αγώνα είναι ο ιστιοπλόος στην κλάση των MAXI 72, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γεώργιος Σακελλάρης και φιλοδοξία του ήταν να φέρει στη χώρα μας τα ΜΑΧΙ72, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη τέτοιων διοργανώσεων για την τοπική κοινωνία. Διοργανώθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μαρίνας Γουβιών σε συνεργασία με το International Maxi Association (IMA) και την Κλάση MAXI 72 και επελέγη η Κέρκυρα, καθώς προσφέρει καινούργιες θάλασσες, καλούς ανέμους και κοσμοπολίτικο «αέρα».

Ανοικτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 420 - Αθήνα (22 - 30 Ιουλίου)

Μία ακόμα διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας ήταν το Ανοικτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών 420 που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Τζιτζιφιών-Καλλιθέας (Ν.Ο.Τ.Κ) από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Συμμετείχαν 184 πληρώματα, δηλαδή 368 ιστιοπλόοι, 54 προπονητές μαζί με 70 συνοδούς, από 22 κράτη, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας. Ο αγώνας τελέστηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Καλλιθέας, σε συνεργασία με την διεθνή κλάση 420, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Στο Πανευρωπαϊκό είχαμε και ελληνικές επιτυχίες στην Open κατηγορία, καθώς στους άνδρες οι Τέλης Αθανασόπουλος και Δημήτρης Τασσιός κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ στις Νεανίδες η Ελλάδα έκανε το 1-2. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη και Μυρτώ Παπαδοπούλου και το αργυρό οι Μελίνα Παππά και Μαρία Τσαμοπούλου.

54o Ράλλυ Αιγαίου - Αιγαίο (14 - 24 Ιουλίου)

Ο ιστορικότερος αγώνας ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας στην Ελλάδα, το Ράλλυ Αιγαίου, άνοιξε πανιά για 54η φορά προσφέροντας πλούσια ιστιοπλοϊκή δράση, με διοργανωτή όπως πάντα τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης . Η φετινή διαδρομή ήταν ιδιαίτερα απαιτητική με την εκκίνηση να δίνεται από τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη και τα σκάφη να διανύουν περισσότερα από 300 ναυτικά μίλια, ως τη Σύρο, τη Χίο και τη Σκύρο. Την πρώτη θέση πήρε το σκάφος "Optimum 3"των Π. Λιβά – Ν. Λάζου, ενώ για μία ακόμα χρονιά επετεύχθη η ενίσχυση του τουρισμού, η προβολή του Αιγαίου Πελάγους και των νησιών του ως ιδανικής θάλασσας για ιστιοπλοΐα, αλλά και η ανάδειξη της ναυτικής δεινότητας των Ελλήνων.

Rodos Cup - Δωδεκάνησα (16 - 21 Ιουλίου)

Ενας ακόμα αγώνας ανοιχτής θάλασσας με μακρά παράδοση είναι το Rodos Cup που πραγματοποιήθηκε για 21η συνεχή χρονιά από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είχε ως προορισμούς τα νησιά της Κω, της Τήλου, της Νισύρου, της Σύμης και της Ρόδου και συμμετείχαν 63 σκάφη με 450 Ιστιοπλόους από 8 χώρες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα