Μινιόν & Αφοί Λαμπρόπουλοι: Τα θρυλικά Mall της δεκαετίας του '80!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Μινιόν & Αφοί Λαμπρόπουλοι: Τα θρυλικά Mall της δεκαετίας του '80!

bet365

Το G- Weekend Journal γράφει για τα αγαπημένα πολυκατάστηματα των Αθηναίων στη δεκαετία του '80. Πως το Μινιόν και Αφοί Λαμπροπούλοι έγιναν σημείο αναφοράς! Η ακμή, οι εμπρησμοί και η κατάρρευση!

Οι άνω των 35 στο άκουσμα των λέξεων Αφοι Λαμπροπούλοι και Μινιόν το πιο πιθανό είναι να κυριευθούν από συγκίνηση χαμογελώντας με νοσταλγία.

Το εμπόριο της Αθήνας άνθησε στην περιοχή της Ομόνοιας με δύο από τις ιστορικότερες εμπορικές φίρμες να γράφουν επί σειρά δεκαετιών την δική τους ιστορία. Ουσιαστικά συνδέθηκαν με την ακμή, αλλά και την πτώση του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την δεκαετία του '80 τις κυλιόμενες σκάλες που οδηγούσαν στον όροφο με τα πιο ευρηματικά παιχνίδια της εποχής, αλλά και τον Αϊ Βασίλη με τον οποίο φωτογραφιζόντουσαν τα παιδιά;

Οι Αφοι Λαμπρόπουλοι με σλόγκαν «Διαλέγουν πριν από σας για σας» έκαναν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Αθήνας το 1901 και γιγαντώθηκαν καθιερώνοντας την έννοια «πολυκατάστημα» στα ελληνικά νοικοκυριά για σχεδόν έναν αιώνα.

Δεν υπήρξε μεσοαστική οικογένεια στην Αθήνα που να μην επισκέφθηκε το επιβλητικό κτήριο όπου μπορούσες να αγοράσεις σχεδόν τα πάντα σε μια εποχή που έννοια Mall δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη.

Το πολυκατάστημα ζούσε μεγάλες πιένες στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 κυρίως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις Απόκριες, όπου ήδη είχαν κάνει την εμφάνιση τους τα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και τα είδη γάμου.

O Ξενοφώντας Λαμπρόπουλος ξεκίνησε ως πλανόδιος πωλητής στην Αιόλου, δημιουργώντας ένα μικρό κατάστασημα.

Μέσα σε λίγα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν και άλλα τέσσερα από τα αδέρφια του, δημιουργώντας σταδιακά έναν κολοσσό συνυφασμένο με την νεότερη ιστορία της Ελλάδας!

Η κάτω βόλτα ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του '90 όπου το κατάστημα-θρύλος των Αθηνών βρέθηκε να έχει χρέη 3 δισ. απόρροια των υψηλών φόρων που είχαν επιβληθεί, της μείωσης στην καταναλωτική δαπάνη, αλλά και στους εμπρησμούς!

Το 1992 οι δύο βασικοί παραχώρησαν τις μετοχές τους, ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι επικεφαλείς της επιχείρησης αποφάσισαν να αποσυρθούν οριστικά από το νέο μετοχικό σχήμα που συνέθεσαν εμπορικοί όμιλοι με σκοπό την ανακαίνιση του πολυκαταστήματος.

Το Μινιόν που σημάδεψε τα νιάτα εκατομμυρίων Ελλήνων

Το ιστορικό Μινιόν αποτέλεσε έμπνευση του Ιωάννη Γεωργακά, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 και κατάφερε τρεις δεκαετίες αργότερα αφού προηγουμένως εργάστηκε ως σερβιτόρος, μπακάλης και ως τσιλιαδόρος ενός «παπατζή» να κάνει πράξη το όραμα του δημιουργώντας το Μινιόν!

Έχοντας ως συνέταιρο τον Άγγελο Σεραφείδη, κάνει τον πρώτη απόπειρα αποκτώντας ένα μικρό μαγαζί που πουλούσε είδη καπνού, στυλό, εφημερίδες και άλλα αντικείμενα.

Ουσιαστικά τούτο το επιχειρηματικό εγχείρημα αποτέλεσε τον προάγγελο του Μινιόν που ξεκίνησε τις δραστηριότητες του, το 1944 στην περιοχή της Πατησίων.

Ο Γεωργακάς μολονότι ο συνεργάτης του επέστρεψε στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω αλλά στα τέλη της δεκαετίας του '50 αγόρασε ένα δεκαόροφο κτίριο στεγάζοντας το επαγγελματικό όνειρο του!

Την δεκαετία του '70 το Μινιόν γίνεται σημείο αναφοράς κάνοντας πωλήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ! Το κολοσσιαίο πολυκατάστημα στην Ελλάδα που ακόμη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της,θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πολυκατάστηματα της Ευρώπης!

Το Μινιόν έφτασε στο σημείο να πουλάει από επιτραπέζια παιχνίδια, τρόφιμα μέχρι αυτοκίνητα αποτελώντας την απόλυτη ατραξιόν των Αθηναίων που ήθελαν να αποδράσουν από την καθημερινότητα τους. Διέθετε 120.000 είδη ενώ απασχολούσε προσωπικό 1.000 υπαλλήλων!

Ο Ιωάννης Γεωργακάς παρά την τεράστια επιχειρηματική του επιτυχία παρέμενε ταπεινός. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές μοίραζε ο ίδιος δώρα στα παιδιά που συνέρρεαν στο Μινιόν.

Το Μινιόν ήταν εκείνο που εγκατέστησε για πρώτη φορά κυλιόμενες σκάλες, βασίστηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ φιλοξενούσε στους χώρους του εστιατόριο, μπαρ, ταξιδιωτικό γραφέιο αλλά και καφετέρια. Στον Μινιόν οι Αθηναίοι έπαψαν να ιδρώνουν το καλοκαίρι καθώς ο ιδιοκτήτης του, ήταν από τους πρώτους που τοποθέτησε κλιματιστικά στους χώρους του.

Ένας εμπρησμός παραμονές Χριστουγέννων του 1980 ήταν η αιτία για να καταρρεύσει ο εμπορικός κολοσσός στο κέντρο της Αθήνας.

Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου (ενώ μάλιστα ο Κατράντζος κατέρρευσε και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ). Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση και ουδέποτε ξανά παρουσίασε κέρδη. Είχε 6 ορόφους, αλλά ο έκτος άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα.

Ο Γεωργακάς παρά την τεράστια οικονομικά ζημιά που υπέστη δεν το βάζει κάτω προσπαθώντας να αναγεννήσει το δημιούργημα του.

Πράγματι το Μινιόν θα ξανασταθεί στα πόδια του, αλλά δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Ο Γεωργακάς επιμένει και το 1991 με την υποστήριξη κάποιων επιχειρηματιών ανακτά τα ηνία του πολυκαταστήματος.

Παρά την επιμονή του, ο κόσμος φαίνεται να έχει στρέψει την πλάτη του στο Μινιόν. Μοιάζει πλέον παρωχημένο και μακριά από τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού, ενώ οι τιμές του δεν θεωρούνται πλέον ανταγωνιστικές.

Το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει το 1998 όπου έβαλε οριστικά λουκέτο, σφραγίζοντας το κλείσιμο μιας εποχής που θα μνηνονεύεται με νοσταλγία απ' όσους περιηγήθηκαν στους χώρους του πρωτοποριακού Mall...

 

Τελευταία Νέα