Μαθαίνοντας να σκοτώνεις...

Μαθαίνοντας να σκοτώνεις...

bet365

Τέσσερα αγόρια από τη Μπάγκα της Νιγηρίας, αιχμάλωτα της Μπόκο Χαράμ έμαθαν να σκοτώνουν για να επιβιώσουν και να ξαναγίνουν... άνθρωποι!

Μπόκο Χαράμ: Εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία, ενώ έχει επιτεθεί σε περιοχές του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν. Υπολογίζεται ότι η οργάνωση διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής. Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε πάνω από 13.000 πολίτες ανάμεσα στο 2009 και το 2015, οι 10.000 από αυτούς το 2014, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Επίσης έχει απαγάγει πάνω από 500 άτομα. Το 2015 μπήκε με διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, στις 3 Ιανουαρίου, οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στην πόλη Μπάγκα, στην βορειοανατολική επαρχία του Μπόρνο και δολοφόνησαν εκατοντάδες άτομα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 2000 νεκρούς. Στην Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες, η Μπόκο Χαράμ στρατολόγησε 2.000 παιδιά μόνο το 2016.

«Ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις ως βομβιστές-καμικάζι στη σύγκρουση στην περιοχή της λίμνης Τσαντ ανήλθε σε 27 το πρώτο τρίμηνο του 2017, από εννέα την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς», σημειώνεται στην έκθεση της UNICEF. Συνολικά το 2016, 30 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν επιθέσεις ως βομβιστές και βομβίστριες καμικάζι, προστίθεται· τα περισσότερα ήταν κορίτσια. Μέχρι σήμερα, 117 παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαπραχθούν βομβιστικές επιθέσεις στη Νιγηρία, στο Τσαντ, στον Νίγηρα και στο Καμερούν από το 2014: τέσσερα το 2014, 56 το 2015, 30 το 2016 και 27 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αποτέλεσμα εικόνας για boko haram children soldier

Ο Φανάμι είναι ένας μικρός 13 ετών, με μεγάλα μάτια, παχιές βλεφαρίδες, αγαπούσε τα σκυλιά. Από τότε που πέθανε ο πατέρας του προσπαθούσε να στηρίξει την οικογένεια, ενώ έμενε σπίτι με τη μητέρα του. Την παρέα τον αγοριών από τη Μπάγκα συμπλήρωνε ο Κολόμι, ένας 12χρονος με έξυπνο χαμόγελο, ο Μουσταφά, ένας έφηβος που έζησε σκληρά έπειτα το θάνατο της μητέρας του και ο Αμπα. Ακουγαν τα κηρύγματα της Μπόκο Χαράμ πως «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή», αλλά ποτέ δε μπορούσαν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Οι υποσχέσεις του χαρισματικού ηγέτη της, Μωάμεθ Γιουσούφ πως θα τερματίσει τη φτώχεια που μάστιζε τη χώρα. Το 2009 η Νιγηρία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Γιουσούφ σκοτώθηκε, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε και ο τρόμος εγκαταστάθηκε σε πολλές πόλεις. Ο Μουσταφά φοβόταν, το ίδιο και οι φίλοι του, αλλά ήθελε να πουλήσει ψάρια και οι αντάρτες ήταν πελάτες του. Το μέσο όρο ηλικίας της παρέας όταν συνελήφθησαν από την τρομοκρατική οργάνωση δεν ξεπερνούσε τα 15 χρόνια.

«Είναι ο Θεός που σας επέλεξε να είστε μέρος μας για να πετύχουμε το έργο του Αλλάχ. Συνεπώς, αν συνεργαστείτε, συνεργαζόμαστε. Εάν δεν συνεργαστείτε, θα σας σκοτώσουμε. Οποιος δεν υπακούει σε κανένα νόμο εδώ, θα τον σφαγιάσουμε σαν κριάρι. Θα σας εκπαιδεύσουμε και θα σας εξοπλίσουμε για να πάμε και να σκοτώσουμε τους παγανιστές» είπαν στην παρέα και ο κόσμος γύρω του φώναξε: «Allahu akbar»!

Τα παιδιά έβαλαν τα κλάματα όταν ένας ηλικιωμένος άνδρας αντέδρασε και τον αποκεφάλισαν χωρίς ίχνος ντροπής. Εβαλαν τα αγόρια μαζί με νεαρούς μέχρι 20 ετών σε ένα ζεστό δωμάτιο χωρίς παράθυρα, δίνοντας τους ένα πιάτο ρύζι μια φορά τη μέρα. Δεν τους είπαν τίποτα, έμειναν μόνοι με το φόβο και τους ψιθύρους τους. Μια εβδομάδα αργότερα, τους είπαν πως έπρεπε να εκπαιδευτούν με όπλα. Μεταφέρθηκαν σε φορτηγά μέσα από το Malam Fatori - μια εμπορική πόλη στα σύνορα με τον Νίγηρα , περίπου 50 μίλια από τη Μπάγκα. Σε ένα δημοτικό σχολείο, οι αντάρτες τους χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους έδωσαν τουρμπάνια και όπλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για boko haram children soldier

Οι εκπαιδευτές τους δίδαξαν πώς να πυροβολούν με ένα AK-47, να φορτώνουν πυρομαχικά και να στοχεύουν σε στόχους. Έμαθαν ότι εάν ήθελαν να σκοτώσουν αμέσως τον εχθρό, έπρεπε να πυροβολήσουν το κεφάλι, το στήθος ή το στομάχι, αλλά αν ήθελαν να τον φέρουν στο στρατόπεδο και να τον ανακρίνουν, έπρεπε να πυροβολήσουν τα χέρια ή τα πόδια. Τους τάιζαν μπισκί, ένα τοπικό πιάτο αλεσμένου αραβοσίτου, σούπα κρέατος ή λαχανικών. Το νερό ήταν βρώμικο...

Η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί μια ποικιλία μεθόδων που αποσκοπούν στην αλλαγή της ταυτότητας ενός παιδιού που έχει απαγάγει και στη διάσπαση των δεσμών του από το σπίτι, καθιστώντας την επιστροφή στην παλιά ζωή εξαιρετικά δύσκολη. Αυτός είναι ένας διανοητικός και συναισθηματικός διαχωρισμός που ξεπερνά τις όποιες αντιστάσεις υπάρχουν. Καθώς η ομάδα κλιμακώνει σταθερά τη συμμετοχή του παιδιού στη βία, τον επαναπροσανατολίζουν. Η εκπαίδευση σπάει τη βούληση ενός παιδιού και ο πρώτος νεκρός είναι ένα είδος... βαπτίσματος. Το τελετουργικό είναι σημαντικό. Ακρωτηριασμός και δολοφονία γειτόνων ή μελών της οικογένειας ώστε η συζήτηση για την επιστροφή στο σπίτι να εκλείψει.

Αποτέλεσμα εικόνας για children soldier

Στις μάχες με το στρατό έβαζαν μπροστά τα παιδιά κι έπειτα αγελάδες και άλλα ζώα. Στο τέλος μετρούσαν τον αριθμό των νεκρών ζώων, για να διαπιστώσουν τη δυναμική του στρατού. Τα νεκρά παιδιά δεν υπολογίζονταν... Τους έβαζαν φωτιά και προχωρούσαν. Tα παιδιά έπλυναν πολλές φορές τα χέρια τους με αίμα ανηλίκων και ενηλίκων. Τους πίεζαν να το κάνουν για να συνηθίσουν. Η συγκεκριμένη παρέα έδωσε πολλές μάχες με τους Κυβερνητικούς, πανηγύρισε τις δολοφονίες κι έκλαψε για φίλους που σκοτώθηκαν. Η τετράδα από τη Μπάγκα όμως κατάφερε να σωθεί, η πλύση εγκεφάλου δεν πέτυχε και όταν βρέθηκε η ευκαιρία δραπέτευσε. Οι New York Times έγραψαν χιλιάδες λέξεις για τους μικρούς ψαράδες, αλλά ποτέ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. Παιδιά δίχως ταυτότητα, κυνηγημένα από τη Μπόκο Χαράμ, την Κυβέρνηση, αλλά και την Κοινότητά τους. Ναι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο ευάλωτη είναι μια παιδική ψυχή.

Χαρακτηριστικό είναι, το γεγονός ότι, από τις 31 χώρες στις οποίες εκτυλίχθηκαν ένοπλες συγκρούσεις από το 1998, στο 87% των εν λόγω περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν παιδιά-στρατιώτες κάτω των 18 ετών, ενώ στο 71% κάτω των 15 ετών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα