Κόσοβο, το κέντρο του ακραίου Ισλάμ!

Κόσοβο, το κέντρο του ακραίου Ισλάμ!

bet365

Περίπου 50.000 Κοσοβάροι είναι υποστηρικτές του συντηρητικού Ισλάμ και ο φόβος μεγαλώνει στα Βαλκάνια! Το GWJ γράφει για τη μουσουλμανική ταυτότητα που μεταβάλλεται...

Το ακραίο Ισλάμ έχει μετατραπεί «σε ένα είδος υποκουλτούρας για τους νέους» και προσελκύει ολοένα και περισσότερους νεαρούς που αναζητούν την αναγνώριση. Οι Γερμανοί είδαν την τρομοκρατία να τους χτυπά την πόρτα και την Ευρώπη να μετατρέπεται σε μια περιοχή φόβου. «Μεγάλες αποστολές ισλαμιστών από τη Σαουδική Αραβία δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο και προωθούν την ουαχαμπίτικη ερμηνεία του Ισλάμ, μέσα από τη διδασκαλία Σαουδαράβων ιεροκηρύκων» ήταν η επίσημη απάντηση Γερμανών αξιωματούχων σε ερώτημα της Αριστεράς για τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου- Σαουδιής Αραβίας. Άραβες ιδιώτες επενδυτές, ΜΚΟ, αλλά και κρατικά και ημικρατικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται στη νεοσύστατη χώρα, με τους Αριστερούς στη Γερμανία να τονίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, κι αυτό κάτω από το βλέμμα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR.


Ποιος θα ξεχάσει πριν δυο χρόνια την «Πορεία προς το Χατζέτ», παρέλαση που έγινε στον ημιαυτόνομο μουσουλμανικό θύλακο του Σαντζάκ στη Σερβία, στη μνήμη 2.000 μουσουλμάνων που «εξοντώθηκαν από σερβικές δυνάμεις» ως συνεργάτες των ναζί. Από την... ανιαρή επετειακή εκδήλωση, με έντονο το φολκλορικό στοιχείο στην παρέλαση ενστόλων νεαρών ακτιβιστών της Ισλαμικής Κοινότητας, οι οποίοι φορούσαν πράσινες στολές με έμβλημα του Σαντζάκ και κόκκινο παραδοσιακό φέσι.

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovo extremist

Το φάντασμα του ισλαμικού εξτρεμισμού πλανάται (και) πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ζουν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Μάλιστα, ο μουφτής Μουαμέρ Ζούρκολιτς αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους Σέρβους, αφού είχε ταχθεί υπέρ της ενισχυμένης αυτονομίας ή και απόσχισης του Σαντζάκ από τη Σερβία κατηγορώντας το Βελιγράδι για «πολιτικές γενοκτόνες ενάντια στις μουσουλμανικές μειονότητες».

Αίσθηση είχαν προκαλέσει το 2014 οι... θεαματικές συλλήψεις ισλαμιστών ιερωμένων με την κατηγορία της διασύνδεσης με το «Ισλαμικό Κράτος». Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε σ τον χότζα Πρίστινας και 14 ιμάμηδες, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του ισλαμικού κόμματος του Κοσόβου (LISBA) Σεφκέτ Κρανίκι, με τις κατηγορίες διασύνδεσης με το ISIS και για στρατολόγηση και προώθηση Κοσοβάρων στη Συρία. Επειτα τι;;;

Τα δυο τελευταία χρόνια η μουσουλμανική ταυτότητα μεταβάλλεται και περισσότεροι από 50.000 Κοσοβάροι είναι υποστηρικτές του συντηρητικού Ισλάμ. Στο πιο πρόσφατα συσταθέν κράτος της Ευρώπης θα δεις ολοένα και περισσότερες γυναίκες να κυκλοφορούν με το πρόσωπό τους εντελώς καλυμμένο.

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovo extremist

Το ανησυχητικό είναι πως το το παραδοσιακό Ισλάμ εκτοπίζεται κι επισκιάζεται από πιο αυστηρές μορφές του Ισλάμ. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 57% των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο αυτοπροσδιορίζονται ως «Αλβανοί μουσουλμανικού δόγματος» ενώ το 32% «αρχικά ως μουσουλμάνοι και έπειτα ως Αλβανοί». Το Κοσσυφοπέδιο έγινε κέντρο ενδιαφέροντος για τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ. Ειδικότερα, επένδυσαν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην ανακατασκευή των κατεστραμμένων τζαμιών, ενώ στήριξαν οικονομικά τους πολίτες της χώρας. Περισσότερα από 700 τζαμιά λειτουργούν, αριθμός τεράστιος για μια χώρα 2 εκατ. κατοίκων. Μάλιστα, ο αριθμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν προστεθούν και τα ειδικά σχολεία μελέτης του Κορανίου. Οι ακραίοι Ισλαμιστές βρήκαν πρόσφορο έδαφος, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας... νοσεί! Οι Κοσσοβάροι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τη... ρετσινιά της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως από τους πιστούς της χώρας απουσιάζει ο εξτρεμισμός.

Από τις βάσεις τους οι ιμάμηδες που έχουν γαλουχηθεί στην Σαουδική Αραβία δε σταματούν την προπαγάνδα τους. Για την ανωτερότητα του Νόμου της Σάρια, τη βία της Τζιχάντ και τις αξίες του Ουαχαμπισμού. Όλες αυτές οι αξίες που επικροτούν και επιτρέπουν τον θάνατο Μουσουλμάνων που θεωρούνται ενάντια στο καθεστώς και αιρετικοί γιατί δεν ακολουθούν την ακριβή ερμηνεία του Ισλάμ... Οι δωρεές από την Σαουδική Αραβία συχνά καλύπτουν μισθούς κι άλλα έξοδα υπέρ της θρησκείας. Επίσης, για μαθήματα αγγλικών και υπολογιστών, αλλαγή της εικόνας των ιμάμηδων, έτσι ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί.


Βέβαια αυτή η βοήθεια απαιτεί πολύ σκληρές συνθήκες και κανόνες για τα κορίτσια και τις γυναίκες ειδικά που φιλοξενούν τέτοια άτομα. Από τους ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν γίνει πολλές καταγγελίες... «Οι άνθρωποι όταν είναι σε πολύ μεγάλη ανάγκη μπορεί να κάνουν το οτιδήποτε. Κανείς δεν θα πει 'όχι' για να μην ενταχθεί», θυμάται ο Ατζισάνε Χαλίμι, Πολιτικός που έχει κάνει καμπάνια για τους Αλβανούς ιμάμηδες που έχουν καθαιρεθεί για τέτοιου τύπου συναλλαγές και για βία και κακοποίηση στις οικογένειές τους.

Στο Γκιλάν, μία πόλη με 90.000 κόσμο, υπήρχαν ακόμα και συμβάντα με κακοποιήσεις αλλά και απαγωγές ιμάμηδων. Από μαρτυρίες ανθρώπων εκεί, η KFOR βρίσκεται για να διαφυλάξει την ειρήνη και την ηρεμία, αλλά τα πράγματα δεν έχουν ομαλοποιηθεί. Μάλιστα, αρκετοί ιμάμηδες εισέπραξαν βία και απειλές από τους νεότερους. Μάλιστα, οι 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρέθηκαν στη χώρα περισσότερα προβλήματα από τις λύσεις που έπρεπε να δώσουν. Ο Ενβέρ Ρετσέπι θυμάται τις εντάσεις, αλλά και όταν το 2004 τον απείλησε ο νεαρός τότε οπαδός του Ουχαμπισμού, Ζεκίρια Κουαζίμι. Κυρίως για την αλβανική σημαία που σήκωνε και την είχε και έξω από το τζαμί του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα