Όταν ο Διακογιάννης μας (πρωτο)πήγε στο Μπερναμπέου!

Όταν ο Διακογιάννης μας (πρωτο)πήγε στο Μπερναμπέου!

bet365

Η Μίλαν συντρίβει, στις 28/5/1969, στον τελικό του Πρωταθλητριών τον Άγιαξ και ο Γιάννης Διακογιάννης μέσω τηλεόρασης βάζει για πρώτη φορά το διεθνές ποδόσφαιρο στα ελληνικά σπίτια!

Ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης του... χάρισε ολόκληρο τραγούδι με αφορμή το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Το «Αρχίζει το ματς» για την φωνή που μας ενώνει και μας δονεί είναι γνωστό ακόμη και στις μέρες μας, 30 χρόνια μετά και το ακούμε πάντα πριν ή και κατά την διάρκεια μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ο Γιάννης Διακογιάννης χωρίς δεύτερη κουβέντα αποτελεί... εθνικό κεφάλαιο. Όσο βαρύς κι αν φαντάζει ο όρος σε μια εποχή που κυριαρχούν τα μνημόνια και η εκποίηση εθνικής περιουσίας. Είναι κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής δημοσιογραφίας, όχι μόνο του αθλητισμού της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Ποιος δεν στάθηκε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση για να τον ακούσει να περιγράφει σπουδαία ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) ραντεβού; Ποιος δεν μαγεύτηκε από την φωνή του; Τις γνώσεις του; Το... χρώμα που έβαζε σε κάθε μετάδοση! Ακόμη και γυναίκες που δεν είναι παραδοσιακά... αρρωστάκια με το ποδόσφαιρο, στο όνομα Γιάννης Διακογιάννης καταλαβαίνουν καλά ότι αναφερόμαστε στην «στρογγυλή θεά».

Πρότυπο για επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Άλλοι πήραν από αυτόν πολλά στοιχεία. Άλλοι προσπάθησαν απλά να τον αντιγράψουν, χωρίς φυσικά επιτυχία.

Σήμερα, στο 2017, μπορεί πλέον να έχει προ πολλού αποσυρθεί από την δράση της τηλεόρασης αλλά πάντα το αρχείο είτε της ΕΡΤ, είτε του youtube είναι εδώ για μας θυμίζει την... φωνή που μας ενώνει και μας δονεί.

Μια φωνή που μπήκε στα ελληνικά σπίτια ή για την ακρίβεια σε όσα είχαν την πολυτέλεια της τηλεόρασης, πριν από 48 χρόνια. Στο περίπου μισό αιώνα πίσω. «Σαν σήμερα». 28 Μαϊου 1969 έγραφε το ημερολόγιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται... στον γύψο των Συνταγματαρχών. Η στιγμή, η μέρα είναι ιστορική. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) μεταδίδει για πρώτη φορά σε απευθείας μετάδοση ποδοσφαιρικό παιχνίδι!

Κάτι που φαντάζει αυτονόητο σήμερα, εκείνη την εποχή έμοιαζε με τον άνθρωπο που πάτησε στην Σελήνη. Τα φώτα όλα στο Μπερναμπέου, με την πανίσχυρη Μίλαν να υποδέχεται τον μετέπειτα κραταιό Άγιαξ για τον 14ο τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών! Οι «ροσονέρι» συντρίβουν με 4-1 τους Ολλανδούς και κατακτούν το 2ο «βαρύ τρόπαιο» της ένδοξης ιστορίας τους.

Εκείνο το ματς το... έβαλε στα ελληνικά νοικοκυριά ο Γιάννης Διακογιάννης και έμελλε να είναι ιστορικό όχι μόνο για τους Ιταλούς, αλλά και για τους Έλληνες. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Στην συνέχεια της ένδοξης καριέρας του «μας έβαλε στο κλίμα» από εκατοντάδες παιχνίδια. Μουντιάλ, Euro, τελικοί. Ασπρόμαυροι, έγχρωμοι.

Πρωταγωνίστησε σε κάθε μορφή τηλεόρασης. Τα χρόνια πέρασαν και την... σκυτάλη πήραν κι άλλοι.

Πάντα όμως ο Γιάννης Διακογιάννης θα μας θυμίζει πως «αδειάσαν οι δρόμοι γιατί αρχίζει το ματς»!

 

Τελευταία Νέα