Από το «Ποδηλατοδρόμιο» στην ελίτ της Ευρώπης! (vids,pics)

Δημήτρης Τομαράς
Από το «Ποδηλατοδρόμιο» στην ελίτ της Ευρώπης! (vids,pics)

bet365

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και γράφει για την επέτειο του πρώτου αγώνα ever του Ολυμπιακού στο Ποδηλατοδρόμιο και για ημερομηνίες - σταθμούς του σταδίου (και γηπέδου) Καραϊσκάκη.

Καραϊσκάκη. Ένα γήπεδο που έχει δοξάσει τον Ολυμπιακό και έχει δοξαστεί από τα ερυθρόλευκα. Ένα γήπεδο με τεράστια ιστορία που έχει ζήσει μεγάλες βραδιές. Ήταν 30 Απριλίου του 1925 όταν ο Ολυμπιακός 1,5 μήνα μετά την ίδρυσή του έπαιζε με τη ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν Ντ' Αρκ» / «Ιωάννα της Λωρραίνης» την οποία και νίκησε με σκορ 5-0. Ας δούμε όμως 17 ημερομηνίες - σταθμούς με την έδρα του Ολυμπιακού από το 1925 μέχρι και σήμερα:

1. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ EVER: Περίπου 1,5 μήνα μετά την ίδρυσή του, στις 30 Απριλίου 1925, στο «Ποδηλατοδρόμιο», ο «Θρύλος» του ελληνικού ποδοσφαίρου τέθηκε αντιμέτωπος με τη ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν Ντ' Αρκ» / «Ιωάννα της Λωρραίνης» την οποία και νίκησε με σκορ 5-0. Την σύνθεση του Ολυμπιακού σε αυτόν τον πρώτο αγώνα του συλλόγου αλλά και σε αυτούς που ακολούθησαν εκείνη τη σεζόν αποτελούσαν οι: Τερματοφύλακες: Κλειδουχάκης και Ν. Βλάσσης, Αμυντικοί: Β. Βασιλείου. Αλεκάκης, Π. Λεκκός και Τομαράς, Μέσοι: Πεζώνης, Μιχ. Λεκκός, Δέδες, Μωραΐτης και Πανόπουλος.

Τέλος οι επιθετικοί ήταν οι: Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Σωτ. Βλάσσης, Κορωναίος, Β. Άγας, Γούτος και Βούρβουλης. Σύμφωνα με πηγές της εποχής ένα γκολ είχε βάλει ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Με βάση πάντως ορισμένες καταγραφές που υπάρχουν δεν ήταν αυτός ο πρώτος αγώνας του Ολυμπιακού ever. Ιστορικά όμως έχει περάσει και καθιερωθεί έτσι.

Στις 22 Φεβρουαρίου έχει ήδη γίνει στο Ποδηλατοδρόμιο το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-3 (ημίχρ. 1-2, Γιώργ. Ανδριανόπουλος τα γκολ και πέναλτι το 2ο). Η ΑΕΚ νέα ομάδα και αυτή τότε, είχε ξεκινήσει προπονήσεις - φιλικά και είχε στις τάξεις της πρόσφυγες από την ποδοσφαιρομάνα Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι έπαιζαν πριν στον Απόλλωνα κυρίως αλλά και σε Παναθηναϊκό, Μίλωνα, Πανιώνιο και Αθηναϊκό. Οι αγώνες του Ολυμπιακού τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι:

22/2, Ποδηλατοδρόμιο, ΑΕΚ 2-3 (φιλικό)

12/4, Ποδηλ/μιο, Φαληρ. Ένωση 2-0 (Α' σειρά 1ου πρωταθλ. ΕΠΣ Πειραιώς-νεοϊδρυθείσα)

23/4, Ποδηλ/μιο, Γιανγκ Μπόυς/Τιτάνας Πειρ. 5-2 (το ίδιο)

30/4, Ποδηλ/μιο, πλήρωμα Ζαν Ντ' Αρκ 5-0 (σ.σ. υπάρχουν πηγές που κάνουν λόγο για 6-0).

Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κατασκευάστηκε το 1895, ως Ποδηλατοδρόµιο προκειµένου να χρησιµοποιηθεί στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 1896. Παραχωρήθηκε ως δωρεά στην Επιτροπή Ολυµπιακών Αγώνων από την εταιρεία σιδηροδρόµων (ιδιοκτήτης του οικοπέδου). Το Ποδηλατοδρόµιο άρχισε να χρησιµοποιείται και ως ποδοσφαιρικό γήπεδο την δεκαετία του 1920, όπου µετά από 40 έτη, το 1960 δηλαδή, ανακαινίστηκε πλήρως και µεταµορφώθηκε σε στάδιο (γήπεδο και στίβος). Από τότε άλλαξε και η ονοµασία του, σε «στάδιο Γ. Καραϊσκάκης» προς τιµήν του µεγάλου Έλληνα αγωνιστή, Γεωργίου Καραϊσκάκη που σκοτώθηκε πλησίον του γηπέδου κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Στην ανακαίνισή του ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή - δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο.

2. Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1959 και ώρα 4.30 το μεσημέρι όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε στο Φάληρο με την Μίλαν τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του στην Ευρώπη. Μπροστά σε 20.482 θεατές πήρε το 2-2 από την πρωταθλήτρια Ιταλίας. Βασικός κίπερ του ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της ομάδας, Σάββας Θεοδωρίδης και αρχηγός ο Ηλίας Ρωσσίδης. Από ένα γκολ έβαλαν οι Κ. Παπάζογλου στο 19' και Υφαντής στο 45'. Ο Αλταφίνι στο 33' και το 76' είχε βρει δίχτυα για την Μίλαν.

- Η φωτό είναι από το Retrosport.wordpress.com.

Ο ύμνος του Ολυμπιακού παίχτηκε 32 φορές από τα μεγάφωνα του γηπέδου μέχρι να αρχίσει το ματς! Τότε το Φάληρο έμοιαζε περισσότερο σαν εξοχή και χρειαζόταν πολύ χρόνο με τρένο για να μεταβεί κανείς εκεί. Ο αγώνας είχε ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Ακόμα και τους αντίπαλους του Ολυμπιακού. Αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού με τους Νεμπίδη, Λινοξυλάκη και Αγγελόπουλο επισκέφθηκαν τους «ερυθρόλευκους» στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει, τους προσέφεραν ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία». Ως προς την προσέλευση τα 20.482 εισιτήρια απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ των 1.268.000 δρχ, ποσό απίστευτο για την εποχή.

3. Η ΤΡΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7: Δεν υπάρχει επαρκής τρόπος να περιγραφεί η ημέρα εκείνη. Πρόκειται για την πιο μεγάλη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού και αναμφίβολα την πιο μεγάλη για τον Ολυμπιακό. Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, μία ημέρα ηλιόλουστη και μία ημέρα ποδοσφαιρική. Μία Κυριακή για τον κόσμο.

Το πρωτάθλημα έφτανε στην 20ή αγωνιστική με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την ΑΕΚ που απείχε δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο τότε πειραϊκό σύλλογο. Το γήπεδο ήταν κατάµεστο, καθώς όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και το τραγούδι των φιλάθλων που βρίσκονταν στις κερκίδες δεν προδίκαζε σε καµία περίπτωση τα όσα θλιβερά και τραγικά θα ακολουθούσαν. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 και η οµάδα των Πειραιωτών είχε παραταχθεί µε τους: Σαργκάνη, Κυράστα, Βαµβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο.

Ο αγώνας ήταν ένας θρίαµβος για τον Ολυμπιακό. Τελείωσε με 6-0 µε τρία γκολ του Γαλάκου (30', 53', 84'), ένα του Κουσουλάκη (68'), ένα του Ορφανού (75') και ένα του Βαµβακούλα (80'). Στις κερκίδες επικρατούσε ενθουσιασµός και ο κόσµος τραγουδούσε. Πιο ενθουσιώδεις, όπως πάντα οι φίλαθλοι της Θύρας 7, οι οποίοι πάνω στον ενθουσιασµό τους άρχισαν να φεύγουν από την συγκεκριµένη εξέδρα προκειµένου να πάνε στον χώρο έξω από την Θύρα 1, από την οποία έβγαιναν οι ποδοσφαιριστές για να τους αποθεώσουν. Η πόρτα ήταν κλειστή ή κατ’ άλλους µισάνοιχτη και ο κόσµος που έβγαινε πολύς. Ένα γλίστρηµα στις σκάλες ήταν αρκετό για να αρχίσει η τραγωδία.

Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο και από πίσω έρχονταν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε µπροστά. Όσοι βρίσκονταν στην σκάλα και κοντά στην πόρτα κυριολεκτικά στριµώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν. Το αποτέλεσµα ήταν µια τραγωδία που όµοιά της δεν έχει ξαναγνωρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο: 21 νεκροί, 21 νέα παιδιά που πήγαιναν να γιορτάσουν τη νίκη της οµάδας που αγαπούσαν, αλλά και δεκάδες τραυµατίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και φίλαθλος της ΑΕΚ. Θυμηθείτε πιο κάτω το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Gazzetta TV για την Θύρα 7:

4. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Το νέο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Ε.Ο.Ε.», δηµιουργήθηκε στην θέση του ιστορικού σταδίου, που αποτελούσε για δεκαετίες την έδρα του Ολυμπιακού. Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε τον Μάϊο του 2003 και σε χρόνο ρεκόρ των 14 µηνών (428 ηµέρες για την ακρίβεια) κατασκευάστηκε ένα νέο υπερσύγχρονο καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 32.115 θέσεων, οι οποίες είναι πλήρως στεγασµένες.

Η χωροθέτησή του έγινε στην διαθέσιµη έκταση µε τον κύριο άξονα του αγωνιστικού χώρου προσανατολισµένο από τον Νότο προς τον Βορρά, όπως και το Ποδηλατοδρόµιο. Ο σχεδιασµός της γεωµετρίας του και η λειτουργικότητα του, υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για την διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα.

Στον σχεδιασμό του γηπέδου είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του αγωνιστικού χώρου. Επιπλέον έχει γίνει ειδική μελέτη για την κατασκευή της οροφής έτσι ώστε να αποδίδει την καλύτερη δυνατή ακουστική και παράλληλα τον σωστό φωτισμό. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι παρά την αρχική πρόβλεψη για συνολικό κόστος κατασκευής 60 εκ. ευρώ, τελικώς επενδύθηκαν επιπλέον 2 εκ. ευρώ με σκοπό να βελτιωθεί τόσο το επίπεδο ασφαλείας του γηπέδου όσο και γενικότερο το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται στους φιλάθλους. Η φυσιογνωµία του έργου είναι συµβατή µε τα χαρακτηριστικά της θέσης του στο Φαληρικό Όρµο. Κυρίαρχα στοιχεία της αποτελούν τo µέταλλο.

Στα τρία τελευταία επίπεδα του κτιρίου, στην Δυτική πλευρά, χωροθετούνται το VIP LOUNGE, το εστιατόριο, το Champions Club, 40 σουίτες, οι χώροι τηλεοπτικής κάλυψης και σχολιαστών και το control room του γηπέδου. Εκεί διαµορφώνονται 34 Θύρες εισόδου (µε αρίθµηση 1 έως 35, χωρίς το νούµερο 13) προς τις κερκίδες.

5. Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν ο Ολυμπιακός έδινε το πρώτο του ματς στο νέο Καραϊσκάκη. Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και μεγάλης ικανοποίησης οι Πειραιώτες επέστρεφαν στην φυσική τους έδρα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία είχαν φιλοξενηθεί τις πρώτες πέντε σεζόν στο ΟΑΚΑ και στις δύο τελευταίες στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ήταν το ματς Ολυμπιακός - Καλλιθέα.

Το πρώτο γκολ για τον Ολυμπιακό στο νεότευκτο τότε στάδιο μπήκε από τον Οκκά με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Ριβάλντο από τα δεξιά. Ο Γκέκας είχε κάνει το 1-1 με κεφαλιά που... νίκησε τον Νικοπολίδη.

Ο Ανατολάκης έκανε το τελικό 2-1 με σουτ μέσα από την περιοχή.

6. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν ο Ολυμπιακός έδινε το Νο1 παιχνίδι του στην Ευρώπη στο νέο Καραϊσκάκη. Αντίπαλος του Ολυμπιακού του Μπάγεβιτς η Λίβερπουλ του Μπενίτεθ (σ.σ. που εκείνη την χρονιά πήρε την κούπα) στην 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα οι Πειραιώτες έμειναν με 10 παίκτες εξαιτίας αποβολής του Πάντου στο 84'. Ο Στολτίδης στο 17' είχε πετύχει το νικητήριο γκολ. Μπήκε από γυριστή κεφαλιά Στολτίδη από φάουλ του Ριβάλντο.

7. Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ... ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 5-1: Τι παιχταράδες να πρωτοαπαριθμήσεις από εκείνη την ομάδα. Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο και τόσοι άλλοι. Ήταν 30.10.2004 όταν ο Ολυμπιακός εδειχνε το πως παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο με τρομερούς συνδυασμούς και εξαιρετικά γκολ. Δείτε και το βίντεο επ' αυτού.

8. Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΧΑΝΕΙ: Τι και εάν ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί και μαθηματικά από το Τσάμπιονς Λιγκ; Σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη με τρομερή ατμόσφαιρα στις 6 Δεκεμβρίου του 2015 κερδίζει με 2-1 την φοβερή και τρομερή Ρεάλ Μαδρίτης με το 2-1 στο 87' έπειτα από εξαιρετικό συνδυασμό Μπαμπαγκίντα και Τουρέ και τελείωμα Ριβάλντο. Στο 50' ο Μπουλούτ με τρομερό βολέ είχε βάλει το άλλο γκολ. Στο 7' οι Μαδριλένοι είχαν προηγηθεί προσωρινά με 0-1 από φάουλ του μετέπειτα ερυθρόλευκου Ραούλ Μπράβο και κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος.

9. ΤΑ ΚΟΡΕΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΑ ΠΟΤΕ: Ο κόσμος του Ολυμπιακού σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει το πως είναι να στηρίζει κανείς δυναμικά την αγαπημένη του ομάδα. Ο ιδανικός 12ος παίκτης για τους πρωταθλητές Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Με κορεό που έγραψαν την δική τους ιστορία και μένουν έως και σήμερα:

- Ολυμπιακός - Ρόμα: Gate 7

- Ολυμπιακός - Ρεάλ: Ο σταυρός με την σημαία

- Ολυμπιακός - Τσέλσι: Ο 12ος παίκτης

- Ολυμπιακός - Άλκμααρ: Επίθεση τώρα

- Ολυμπιακός - Σταντάρ Λιέγης: Η ιστορία γράφεται από τους νικητές

- Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Πάθος - Δύναμη -Περηφάνεια - Δόξα

- Ολυμπιακός - Μπορντό: Μεγάφωνο και χέρια

- Ολυμπιακός - Ντόρτμουντ: Ο ερυθρόλευκος ιππότης

- Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Ο σκόρερ

- Ολυμπιακός - Σάλκε: Η γροθιά

- Ολυμπιακός - Παρί: Το 3D κορεό με τον Μοχάμεντ Άλι

- Ολυμπιακός - Αντερλεχτ: Η απαστράπτουσα σημαία

- Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Στιγμές της δόξας σου χαρές δικές μας

- Ολυμπιακός - Μπενφίκα: Το κάστρο

- Ολυμπιακός - Ρούμπιν Καζάν: Το 7 με τις δάφνες

- Ολυμπιακός - Μέταλιστ: 1925: 87 χρόνια περηφάνιας

10. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ: Το 2014 ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μερικές ουσιαστικές αλλαγές στα αποδυτήρια αλλά και στην αίθουσα Τύπου. Αλλαγές που έκαναν τους χώρους αυτούς ακόμα πιο λειτουργικούς αλλά και με πιο έντονο ερυθρόλευκο χρώμα. Χάρις στις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Νέιθαν Μακρή (σ.σ. ανάλογες έγιναν και στον Ρέντη) το moto We Rule This Land κυριάρχησε στα αποδυτήρια με σημαντικούς παίκτες της ομάδας όπως οι Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Σαβιόλα και Τουρέ.

Από το 2016 και μετά ο Ολυμπιακός άλλαξε και τον χλοοτάπητα (σ.σ. απέκτησε υβριδικό το γήπεδο) και όλο το υποστηρικτικό σύστημα. Η εγκατάσταση του SISGrass - όπως λέγεται η σχετική τεχνολογία - ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2016. Πρόκειται για τον πρώτο υβριδικό χλοοτάπητα στην Ελλάδα! Γεγονός που προσφέρει την δυνατότητα μεγαλύτερης αντοχής και ανθεκτικότητας σε σχέση με τον προηγούμενο που ήταν μόνο με φυσικό χόρτο και επίσης δεν θέλει την ίδια συνεχή περιποίηση.

Ο χλοοτάπητας ανακατασκευάστηκε με την συμβολή τοπικής εταιρείας και την εποπτεία της εν λόγω ξένης εταιρείας. Ο σχετικός μηχανισμός κατασκευής της SISGrass χρησιμοποιήθηκε για να κάνει τον συνδυασμό φυσικού χόρτου με συνθετικό σε μία έκταση 7.500 m2 (σ.σ. 1 στρέμμα είναι 1000 m2). Το υβριδικό αυτό σύστημα, το οποίο αποτελεί την ιδανική λύση για τους συλλόγους που έχουν... θέματα με το φυσικό γρασίδί τους αλλά και ταυτόχρονα δεν επιθυμούν την χρήση μιας 100% τεχνητής επιφάνειας. Είναι ένας χλοοτάπητας κατά ένα ποσοστό τεχνητός και το υπόλοιπο με φυσικό χόρτο. Πρόκειται για χλοοτάπητα αξίας χιλιάδων ευρώ, που τοποθετήθηκε αντικαθιστώντας τον παλιό που υπήρχε από την εποχή που πρωτοκατασκευάστηκε το νέο Καραϊσκάκη. Όπως χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν και για τις νέες εργασίες σε Καραϊσκάκη και Ρέντη.

11. ΟΤΑΝ Ο ΝΤΙΕΓΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: Στις 16/1/2005 ο Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα έδωσε το παρών στο γήπεδο Καραϊσκάκη πριν το ματς με Ηρακλή. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ο Ντιεγκίτο εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο γνωρίζοντας την αποθέωση από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς. Μάλιστα πήρε το μικρόφωνο και ξεσηκώνοντας το κοινό φώναξε: «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο Ολυμπιακός» με τους φιλάθλους να ανταποδίδουν τραγουδώντας «Μαραντόνα είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα». Τότε ο Αργεντινός Θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σήκωσε στον αέρα την «ερυθρόλευκη» φανέλα που του χάρισε η ομάδα με τον όνομα του και το νούμερο 10 στην πλάτη και την φίλησε.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, του παρέδωσε τιμητική πλακέτα, μια ερυθρόλευκη φανέλα με το όνομά του αλλά και μια κάρτα μέλους στον σύλλογο του Πειραιά. Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός είχε πάρει πρωτάθλημα.

12. ΟΤΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΤΙΣΤΑ ΓΚΑΛΕΤΙ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μακρινό πια 2008. Προπονητής ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Ισπανός αναμορφωτής στον πάγκο των Πειραιωτών. Στα μεγάλα αστέρια της ομάδας ο αρτίστας Αργεντίνος Γκαλέτι. Αντίπαλος η Μπενφίκα. Τον Νοέμβριο του 2008 για το Κύπελλο UEFA σε παιχνίδι που διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός πέτυχε μια από τις πιο μεγάλες νίκες της ευρωπαϊκής του ιστορίας καθώς διέλυσε με 5-1 την Μπενφίκα των Νούνο Γκόμες, Αμορίμ, Νταβίντ Λουίζ, Σίντνεϊ και Σουάζο. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μπροστά με 3-0 χάρις στα γκολ των Γκαλέτι, Πατσατζόγλου και Ντιόγκο. Ο Νταβίντ Λουίζ μείωσε προσωρινά σε 3-1, αλλά ο Μπελούτσι λίγο πριν την ανάπαυλα πέτυχε ένα ακόμα γκολ για τον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα, ωστόσο κατάφερε να σκοράρει άλλη μια φορά με τον Ντιόγκο, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 5-1.

13. Η ΦΙΕΣΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ: Στις 17 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας πολύ μεγάλης αξίας καλλιτέχνης και δημοφιλής Ολυμπιακός, έφυγε από την ζωή. Στην φιέστα του Καραϊσκάκη για την απονομή του 39ου Πρωταθλήματος στους Πειραιώτες, η διοίκηση αφιέρωσε ένα μέρος της γιορτής στον Δημήτρη Μητροπάνο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον τιμήσει. Ύστερα από παρότρυνση ενός φιλάθλου του Ολυμπιακού, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα (που έγινε αμέσως δεκτή από την διοίκηση), στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου στήθηκε μία χορογραφία, η οποία χόρεψε ένα από τα θρυλικά ζεϊμπέκικα του Έλληνα τραγουδιστή, την Ρόζα.

Ο φωτισμός χαμήλωσε, τα μάτριξ του Καραϊσκάκη έδειξαν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Δημήτρη Μητροπάνου (στην οποία χόρευε ζεϊμπέκικο), ενώ τα ντεσιμπέλ από τα ηχεία ήταν στο τέρμα, με την χαρακτηριστική αρσενική φωνή του Έλληνα λαϊκού τραγουδιστή να νιώθεις πως σε διαπερνά, να σε ανατριχιάζει και να σε συγκινεί παράλληλα. Όλο το γήπεδο χειροκροτούσε και πολύς κόσμος σιγοτραγουδούσε σε μία εξαιρετική βραδιά. Εκείνο το νταμπλ ήταν για τον Μητροπάνο...

14. ΤΙΤΛΟΣ ΝΟ38 ΜΕ 6-0 ΜΕ ΜΙΡΑΛΑΣ, ΡΙΕΡΑ, ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ, ΤΖΙΜΠΟΥΡ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΣΤΟ: Στις 20 Μαρτίου του 2011 ο πανίσχυρος Ολυμπιακός των Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Τζιμπούρ, Ριέρα, Μιραλάς και Ιμπαγάσα πανηγύριζε τον 38ο τίτλο στην ιστορία του. Ήταν σε μία βραδιά όπου ο Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε την προπονητική ταυτότητα του Μανόλο Χιμένεθ. Τελικό αποτέλεσμα 6-0 σε μία ημέρα όπου ο Ολυμπιακός μπορούσε να είχε βάλει και άλλα γκολ στην ΑΕΚ. Ο Τζιμπούρ που έκανε το 1-0 στην πρώην ομάδα του έβαλε 2 γκολ ενώ σκόραραν και οι Μέλμπεργκ, Μιραλάς, Φουστέρ και Χολέμπας.

15. Ο ΣΑΒΙΟΛΑ... ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Βραδιά ευρωπαϊκής μνήμης είναι και το Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1 στο Τσάμπιονς Λιγκ με 2 γκολ του Σαβιόλα που έχασε πέναλτι, όπως και ο Βάις. Τελικώς σε ένα ματς με τρεις αποβολές των Βέλγων οι ερυθρόλευκοι έκαναν το χρέος τους, αποθεώθηκαν από τον κόσμο τους και συνέχισαν από την φάση των ομίλων.

16. ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΤΗΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν ο Ολυμπιακός έστηνε το δικό του... πάρτι στο Καραϊσκάκη. Ήταν μία ερυθρόλευκη... μαγεία στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ και της φάσης των ομίλων εκείνη την χρονιά. Ένας Ολυμπιακός πολλών αστέρων που κούνησε εξαιρετικά το σεντόνι για πρώτη φορά φέτος. Ο Ολυμπιακός με ικανότητα, πυγμή, πάθος, επιθετική ουσία αλλά και τύχη γονάτισε με 3-2 την φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, Ατλέτικο. Μοναδικές στιγμές στο Καραϊσκάκη με τους παίκτες να γίνονται ένα... κουβάρι μετά το τέλος του αγώνα και τον κόσμο να ξεσπά!!! Ο Μίτσελ νίκησε τον Σιμεόνε στην... μάχη των πάγκων σε μία ακόμα μεγάλη βραδιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι Μαζουάκου, Αφελάι και Μήτρογλου οι... χρυσοί σκόρερ!

17. Ο «ΘΡΥΛΟΣ» ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ... ΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Τέτοιες βραδιές δεν ξεχνιούνται. Δεν μπορούν να λησμονηθούν. Καλές οι νίκες στα ντέρμπι, καλά τα πρωταθλήματα και τα νταμπλ αλλά πάντα η Ευρώπη σου αφήνει άλλη γεύση. Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 2014 όταν ο Ολυμπιακός... πάτησε την Γιουνάϊτεντ με 2-0 στο γήπεδό του και έδειχνε να είναι κοντά σε πρόκριση στις 8 κορυφαίες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ. Μία τρομερή και μαγική βραδιά με γκολ του Τσόρι με τακουνάκι και άλλο ένα τέρμα με φάλτσο με σούπερ ενέργεια του Κάμπελ. Τελικό σκορ: 2-0.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα