Ο χορός γιορτάζει με... πλημμύρα συναισθημάτων!

Gazzetta team
Ο χορός γιορτάζει με... πλημμύρα συναισθημάτων!

bet365

Μια πηγή που... αναβλύζει εικόνες και συναισθήματα! Ο χορός «φοράει» τα καλά του καθώς γιορτάζει και το GWJ του εύχεται με ένα ξεχωριστό τρόπο!

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού, η χορεύτρια και χορογράφος κα Δέσποινα Παπαδοπούλου γράφει στο G-Weekend Journal για το μεγαλείο της μουσικής και της κίνησης, για την σπουδαιότητα κάθε είδους χορού, για το πάθος της, αλλά και για τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη:

Ο Χορός γιορτάζει και αυτός, έχει την τιμητική του επίσημα κάθε Απρίλιο στις 29. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. 29 Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης το 1727 του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Ανόβερ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Το μπαλέτο γεννήθηκε στην Ιταλία τέλη του 15ου αιώνα και εξαπλώθηκε στην Γαλλία όπου και αναπτύχθηκε και στην Ρωσία πιο μετά ! Μία γλυκιά γιορτή στην ψυχή και το μυαλό διαδραματίζεται κάθε φορά που κάποιος χορεύει, που χορογραφεί, που διδάσκει και που απολαμβάνει ως θεατής ένα χορευτικό δρώμενο. Εξάλλου ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε εορτασμούς κάθε περίστασης! Είναι όμως και μια τέχνη που για να πάρει σάρκα και οστά χρειάζεται μια σκηνή θεατρική, μια σάλα, μια πίστα.

Εκεί ξεδιπλώνεται το "υπέροχο κέντημα","η τέλεια ζωγραφιά" ,"η μοναδική ενορχήστρωση" μιας χορογραφίας οποίου είδους χορού και αν αντιπροσωπεύει! Το σώμα εκφράζει ιδέες, συναισθήματα, σκέψεις ενός ανθρώπου, ή ενός συνόλου μικρού , ή μιας μεγαλύτερης ομάδας, ακόμα και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Οπως η γλώσσα των ματιών, όπως το χαμόγελο, το γέλιο, το κλάμα η αγκαλιά...έτσι και ο χορός αποτελεί για όλες τις φυλές και τις εθνικότητες μια κοινή γλώσσα έκφρασης. Μιλάμε για κλασικό και σύγχρονο χορό εδώ και για την κίνηση γενικότερα που ακολουθεί μια μελωδία ,ένα άκουσμα και κάνει το σώμα να είναι το "πινέλο" και ο χώρος να είναι ο "καμβάς"! Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Και είναι όντως ένα πολύτιμο δώρο ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας και ανάτασης , κάθε στιγμή που το σώμα μπαίνει στην μαγική διαδρομή ενός "χορού"!

Πάντα είχα τις στιγμές που χόρευα ή που έκανα πρόβα, σαν οξυγόνο μου, σαν απόλυτη ανακάλυψη του εαυτού μου, σαν βαθιά έκφραση των συναισθημάτων μου και σαν "παράδεισο μου"! Φαντάζομαι και κάθε χορευτής και χορεύτρια νιώθει κάτι τέτοιο. Οταν χορογραφούμε επίσης είναι μια δημιουργία που δίνει απεριόριστη χαρά όταν πια τελειοποιημένη ,την βλέπουμε επί σκηνής. Στην τέχνη του Χορου δεν υπάρχουν πολιτικά, θρησκευτικά, υλιστικά, κοινωνικά στερεότυπα. Είναι ελεύθερη από όλα αυτά η τέχνη... Μιλάει μόνο η ψυχή, η ανάγκη για δημιουργία, αγάπη, έρωτα, εκτόνωση διαφόρων συναισθημάτων και ένωση διαφόρων ανθρωπίνων υπάρξεων ,σε ένα ταξίδι χορευτικό, απογείωσης και πάθους για την ίδια την ζωή! Χορεύω για να αναπνέω, για να υπάρχω, για να είμαι ελεύθερη, για να είμαι ΕΓΩ!




Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα