Το γήπεδο των «βιόλα» και η συνωμοσία των Πάτσι! (pics,vid)

Θοδωρής Βασίλης
Το γήπεδο των «βιόλα» και η συνωμοσία των Πάτσι! (pics,vid)

bet365

Η Φιορεντίνα παρουσίασε σχέδια για νέο γήπεδο και το GWJ αναλύει πως μπορεί να αποτελέσει την σωτηρία των Ντέλα Βάλε ώστε να μην πάθουν ότι η οικογένεια Πάτσι από τους Μεδίκους στην μεγαλύτερη συνωμοσία που έλαβε χώρα στην Φλωρεντία.

Οι Φλωρεντίνοι αποτελούν μια ειδική κάστα ανθρώπων που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Ιταλούς. Γεννημένοι στην σημαντικότερη πόλη της Τέχνης κουβαλάνε την κληρονομιά των Δάντη, Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, Τζιότο, Ντονατέλο, και όλων αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που συντέλεσαν ώστε η Ευρώπη να περάσει από τον σκοταδισμό του Μεσαιώνα στην φωτεινότητα της Αναγέννησης.

Η άνοδος των Μεδίκων

Κατά γενική παραδοχή η Αναγέννηση έχει τις ρίζες της στη Φλωρεντία, με μία από τις πιο γνωστές οικογένειες όλων των εποχών, οι γνωστοί σε όλους μας Μέδικοι, μια οικογένεια τραπεζιτών και αργότερα κυβερνώντων οι οποίοι δια μέσου της χρηματοδότησης και της τόνωσης των τεχνών, ήταν οι πρωτεργάτες στο κίνημα αυτό. Ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής (1449 - 1492) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή τεράστιου αριθμού έργων τέχνης, και υπήρξε προστάτης των τεχνών, ποιητής και ουμανιστής, καθώς επίσης και ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της εποχής του.

Για τον λόγο αυτό έγινε το αντικείμενο της συνωμοσίας των Πάτσι το 1478. Η οικογένεια Πάτσι ήταν ευγενείς της Φλωρεντίας, επίσης τραπεζίτες, που όμως είχαν χάσει την δύναμη τους με την άνοδο των Μεδίκων.

Η συνωμοσία των Πάτσι κατά του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή

Στη συνωμοσία πήραν μέρος ο Τζάκοπο των Πάτσι, ο Φραντσέσκο των Πάτσι, ο αρχιεπίσκοπος της Πίζας, Φραντσέσκο Σαλβιάτι, ο τραπεζίτης και δολοφόνος Μπερνάρντο Μπαροντσέλι, τους οποίους στήριξαν δυο ιερείς, ο Στέφανο ντα Μπανιόνε και ο Αντόνιο Μαφέι, και ένας μισθοφόρος ο Μοντεσέκο. Εκτός απ' αυτούς στη συνωμοσία συμμετείχαν και άλλα άτομα που είχαν οργανωτικό ρόλο. Αυτοί ήταν ο Πάπας Σίξτος Δ', ο δούκας του Ουρμπίνο Φεντερίκο ντε Μοντεφέλτρο και ο κυβερνήτης της Ίμολα Τζιρόλαμο Ριάριο. Έτσι αποφασίστηκε την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών και συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου του 1478 να λάβει μέρος η δολοφονία του Λαυρέντιου, αλλά και του αδερφού του Ιουλιανού.

Εκείνη την ημέρα χιλιάδες πιστοί βρίσκονταν στον καθεδρικό της Santa Maria del fiore για την λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Μπροστά από την αγία τράπεζα στην πρώτη σειρά στέκονταν ο Λαυρέντιος και ο Ιουλιανός των Μεδίκων, οι δυο ηγέτες της Φλωρεντίας, ενώ λίγες σειρές πιο πίσω βρίσκονταν ο Φραντσέσκο των Πάτσι και ο Μπερνάρντο Μπαροντσέλι.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία οι συνωμότες προχώρησαν μέσα από το πλήθος και μαζί με τους δυο συνωμότες ιερείς επιτέθηκαν στα δυο αδέλφια. Την ίδια στιγμή ο αρχιεπίσκοπος Σαλβιάτι έχοντας στο πλευρό του μισθοφόρους ετοιμάζονταν να εξαφανίσουν την Σινορία και τον Γκονφαλονιέρο (το ανώτερο αξίωμα στη Φλωρεντία) που ήταν υποστηρικτές της οικογένειας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο φρικτός θάνατος του Ιουλιανού ο οποίος μαχαιρώθηκε δεκαεννέα φορές, με το κρανίο του να σπάει πάνω στα σκαλιά που οδηγούσαν στην αγία τράπεζα και ξεψύχησε επί τόπου.

Ο Λαυρέντιος κατάφερε μέσα στη σύγχυση να ξεφύγει τραυματισμένος στο λαιμό και να κρυφτεί στο Νέο Σκευοφυλάκιο όπου κλειδώθηκε για ασφάλεια, ενώ αυτοί που ήταν μαζί του φοβούμενοι μήπως το μαχαίρι του ιερέα που μαχαίρωσε το λαιμό του ήταν δηλητηριασμένο ρούφηξαν το αίμα και κάλυψαν την πληγή πριν το φυγαδεύσουν οι οπαδοί του από άλλη είσοδο.

Παράλληλα ο Σαλβιάτι φτάνοντας στο παλάτι της Σινορίας ζήτησε να δει τον γκονφαλονιέρο, Καίσαρα Πετρούτσι, ισχυριζόμενος πως φέρνει μήνυμα από τον Πάπα. Το σχέδιο ήταν να συναντήσει τον γκονφαλονιέρο μόνος του και λίγο αργότερα να εισβάλουν οι μισθοφόροι για να σκοτώσουν τον Πετρούτσι και τη φρουρά του.

Αφού μπήκαν στο παλάτι οδηγήθηκαν σε μια αίθουσα για να περιμένουν. Εκείνη την ώρα ο Πετρούτσι βρισκόταν στην τραπεζαρία και γευμάτιζε. Η φρουρά του παλατιού οδήγησε τον αρχιεπίσκοπο στην τραπεζαρία, όμως κλείδωσε την αίθουσα όπου βρίσκονταν οι μισθοφόροι μετά από διαταγή του γκονφαλονιέρου. Ο Σαλβιάτι έπιασε την κουβέντα στον Πετρούτσι για να κερδίσει χρόνο μέχρι να έρθουν οι μισθοφόροι.

Βλέποντας όμως πως οι μισθοφόροι δεν εμφανίζονταν, αποφάσισε να κινηθεί μόνος του προς τον γκονφαλονιέρο και να τον σκοτώσει. Ο Καίσαρας Πετρούτσι όμως κατάφερε να βγει από το δωμάτιο και διέταξε να χτυπήσουν οι καμπάνες για να ενημερωθεί ο λαός πως η πόλη κινδυνεύει. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και ο τραυματισμένος ο Λαυρέντιος για να δείξει πως οι Μέδικοι ζουν ακόμη και ο κόσμος της Φλωρεντίας κατάλαβε τι πήγε να συμβεί και κυνήγησε με μανία τους συνωμότες.

Αρχικά έσφαξαν τον αρχιεπίσκοπο Σαλβιάτι και τους μισθοφόρους και στη συνέχεια ον κρέμασαν στην πρόσοψη του Palazzo della Signoria όπου μετά από λίγο κρέμασαν και τον Φραντσέσκο των Πάτσι. Οι δύο ιερείς Ντα Μπανιόνε και Μαφέι ευνουχίστηκαν και κρεμάστηκαν, ενώ ο Μπαροντσέλι και ο Μοντεσέκο βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στο Μπαρτζέλο. Ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο πατριάρχης των Πάτσι, Τζάκοπο ο οποίος κρύφτηκε για μερικές μέρες τον οποίο όμως βρήκαν λίγες ημέρες αργότερα και τον πέταξαν από το παράθυρο του παλατιού της Σινορίας και ύστερα τον έθαψαν. Το εξαγριωμένο πλήθος όμως ξέθαψε το άψυχο σώμα και το αποκεφάλισε. Το κεφάλι του τοποθετήθηκε στη θήρα του παλατιού Πίτι, ενώ το υπόλοιπο σώμα σύρθηκε μέχρι το ποτάμι όπου και το άφησαν να χαθεί στα νερά του Άρνου.

Οι «ξένοι» Ντέλα Βάλε

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν, ενώ δημεύτηκε όλη τους η περιουσία. Αντίθετα, όσοι είχαν βοηθήσει οργανωτικά όπως ο δούκας του Ουρμπίνο Φεντερίκο ντε Μοντεφέλτρο δεν υπέστησαν κυρώσεις και κάπου εδώ έρχεται η συσχέτιση με τους ιδιοκτήτες της Φιορεντίνα, τα αδέρφια Ντέλα Βάλε.

Τόσο τον Φεντερίκο ντε Μοντεφέλτρο όσο και τους Ντέλα Βάλε τους ενώνει η κοινή καταγωγή αφού τόπος καταγωγής τους είναι η μικρή πόλη Μάρε (η οποία βλέπει Αδριατική) κάτι που σημαίνει ότι για την Φλωρεντία αποτελούν ξένα στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πόλη.

Και κάπως έτσι 539 χρόνια μετά γίνεται αναγωγή με την σύγχρονη Φλωρεντία που σε αυτή την περίπτωση δεν εκφράζεται μέσω της διοίκησης της πόλης, αλλά της Φιορεντίνα. Οι «ξένοι» Ντέλα Βάλε ήρθαν στην πόλη ή καλύτερα στην ομάδα υποσχόμενοι πολλά όπως τίτλοι που τόσο λείπουν από τους «βιόλα», και συνεχίζουν να υπόσχονται πολλά, χωρίς όμως τα ανάλογα αποτελέσματα. Ειδικά την φετινή σεζόν η πορεία της Φιορεντίνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων ετών και ειδικότερα με την περσινή όπου η ομάδα έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο. Οι παίκτες του Σόουζα βρίσκονται στην 8η θέση μακριά από τις ευρωπαϊκές θέσεις, έχοντας ήδη αποκλειστεί σε Κύπελλο και Europa League (πετώντας στα σκουπίδια προβάδισμα τριών γκολ!).

Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί κόντρα στους ιδιοκτήτες οι οποίοι πάντως όπου βρεθούν και όπου σταθούν τονίζουν ότι η οικογένεια δεν σκέφτεται τον εαυτό της μακριά από την Φλωρεντία με την κατασκευή του νέου γηπέδου να αποτελεί την απόλυτη πράξη αγάπης προς την πόλη.

Το νέο «σπίτι» της Φιορεντίνα

Έτσι, τον προηγούμενο μήνα ο Αντρέα Ντέλα Βάλε ανακοίνωσε το σχέδιο για το νέο γήπεδο 40.000 θέσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου θα υπάρχει ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων, εστιατόρια, πάρκα και άλλοι εμπορικοί χώροι, με τη συνολική επένδυση να υπολογίζεται στα 420 εκατ. ευρώ. Στόχος της Φιορεντίνα είναι το 2021 να μπει στο νέο της σπίτι. «Είναι μια ιστορική στιγμή, παρουσιάζουμε ένα σημαντικό prοject για την Φλωρεντία και όλη την Ιταλία. Θα είναι κάτι σαν Αναγέννηση Βιόλα. Η οικογένεια Ντέλα Βάλε δείχνει έμπρακτα με πράξεις το πόσο πολύ είναι συνδεδεμένη με την πόλη τους ανθρώπους και την Φιορεντίνα», ανέφερε ο Αντρέα κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

Ο κόσμος πάντως δεν πετάει στα ουράνια και κρατάει στάση αναμονής αφού από λόγια έχει χορτάσει και περιμένει έργα. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο το μπάτζετ μειώνεται, την ώρα που η Γιουβέντους εδραιώνει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία της, ενώ και η είσοδος των Κινέζων στις ομάδες του Μιλάνου ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα περισσότερα την ψαλίδα.

Για την Φιορεντίνα είναι ευχής έργον να αποκτήσει μοντέρνο γήπεδο. Το ιστορικό Αρτέμιο Φράνκι πλέον δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στον σύλλογο και είναι προφανές ότι ένα καινούριο γήπεδο θα αλλάξει την δυναμική του κλαμπ μια και καλή, δίνοντάς του οφέλη και πλεονεκτήματα που αυτή την στιγμή έχει μόνο η Γιουβέντους, η μοναδική ομάδα στην Ιταλία με ιδιόκτητο γήπεδο. Καταλαβαίνει κανείς ότι με νέο γήπεδο η ομάδα αλλάζει επίπεδο και μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Αυτά όμως στα λόγια και μέχρι τα λόγια να γίνουν πράξεις θα υπάρχει πάντα δυσπιστία, κι επειδή η Φλωρεντία είναι μια πόλη που σε περιβάλλει με την αυστηρότητά της (ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας της) οι κάτοικοι της θεωρούν ότι είναι οι συνεχιστές της βαριάς αυτής κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που τους δίνει το δικαίωμα να παρέμβουν, όπως είχαν κάνει και στην Συνωμοσία των Πάτσι το 1478, οι Ντέλα Βάλε δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ «ασφαλείς» ειδικά αν το νέο project του γηπέδου μείνει απλά μια όμορφη μακέτα.

Πηγή: firenze-renaissance-history-and-arts.blogspot.

 

Τελευταία Νέα