Μάρκος Λεζές, ένας... καρατέκα για να γελάς! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Μάρκος Λεζές, ένας... καρατέκα για να γελάς! (vids)

bet365

Ήταν πάντα ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο δάσκαλος καράτε στο The Κόπανοι, o Μάρκος Λεζές μιλάει για τα... push ups στο Gazzetta Weekend!

Ως ηθοποιός είχε πάντα μία γεμάτη... διαδρομή. Έπαιξε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Βέγγος και ο Κωνσταντίνου ή και σε σημαντικές παρουσίες σαν τον Τσάκωνα και τον Χάρυ Κλυν ή ακόμα και σπουδαίους ηθοποιούς της τηλεόρασης, όπως ο Μπέζος. Τα χρόνια πέρασαν αλλά ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ο Μάρκος Λεζές είναι... αιώνιος. Είναι διαχρονικός και τα λέει έξω από τα δόντια στο Gazzetta Weekend!

- Ξεκινάμε με τα... παλιά. Μία ταινία που έχει μείνει πολύ στον κόσμο είναι οι The Κόπανοι του 1987 που είχε και πολύ... δυνατούς ηθοποιούς όπως τον Κωνσταντίνου. Πως θυμάστε εσείς αυτήν την ταινία; Τι ιστορίες σας έρχονται στο μυαλό από τα γυρίσματα ή το πως σας επέλεξαν να παίξετε εκεί;

Η ταινία έγινε αν θυμάμαι καλά το 1987. Τότε όλοι εμείς που παίζαμε στην ταινία, παίζαμε και σε δυο σίριαλ του Γιώργου Κωνσταντίνου ('Η αλεπού και ο μπούφος' και το 'Μην μου γυρνάς τη πλάτη'). Εκεί έκανα και την πρώτη μου τηλεοπτική επιτυχία, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Θωμά με γυναίκα την Καλυψώ. Ήταν και η εποχή που είχα μαύρη ζώνη με ένα Dan. Ο Γιώργος το γούσταρε αυτό για την ταινία και έτσι έγινε. Ο τίτλος ήταν δικός μου, το The Κόπανοι. Αλλιώς λεγόταν τα 8 βλήματα.

- Έχετε δουλέψει με τον τεράστιο Θανάση Βέγγο αλλά και τον Κώστα Τσάκωνα. Τι έχετε κρατήσει από αυτούς τους ηθοποιούς; Υπάρχει κάποια συμβουλή ή κάποια ατάκα τους προς εσάς που να σας έμεινε ή να σας βοήθησε;

Ο Θανάσης υπήρξε ένας πολύ μεγάλος κωμικοτραγικός ηθοποιός και ένας μεγάλος άνθρωπος. Δούλεψα μαζί του και σε ταινία και στο Δελφινάριο. Όπου και να τον ακουμπούσες μύριζε θέατρο. Με τον Κώστα εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και καλοί φίλοι. Λυπήθηκα πολύ που έφυγε από την ζωή.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Κάναμε μαζί επιτυχία στην επιθεώρηση με το νούμερο 'Ο διαιτητής'. Ακόμα γελάνε όσοι το βλέπουν από παλιά.

- Ποια είναι η κορυφαία σας στιγμή και ποια η πιο δύσκολη; Ποιές συνεργασίες ξεχωρίζετε; Με Βέγγο, Τσάκωνα και Χάρυ Κλυν ή άλλες;

Με τον Χάρυ Κλυν ήμουν τυχερός που δούλεψα μαζί του. Δουλέψαμε μία σεζόν και μάλιστα με περιοδεία. Με έβαλε δίπλα του. Φαινόταν Κλυν - Λεζές. Ήταν ένας πολύ μεγάλος δάσκαλος. Πήρα την αμεσότητά του. Έμαθα πολλά στην επιθεώρηση. Ήμουν πραγματικά τυχερός.

Να είναι καλά ο δάσκαλός μου. Να ξέρει πως τον αγαπώ πολύ.

- Αρκετά πρόσφατα συμμετείχατε και σε παράσταση μαζί με τον Στάθη Ψάλτη που περνάει πολύ δύσκολες στιγμές με σοβαρή περιπέτεια της υγείας του. Θα μπορούσατε να μας κάνετε ένα σχόλιο και επ' αυτού;

Είναι δύσκολες ώρες αυτές. Προσεύχομαι για αυτόν...

- Είχατε ποτέ κάποια ακραία εκδήλωση αγάπης ή λατρείας από κόσμο; Ή αντίστοιχα... αποδοκιμασίας;

Αποδοκιμασίας όχι. Αντιθέτως με λατρεύουν. Το βλέπω στον δρόμο. Άλλοι με φωνάζουν (σ.σ. 'Μεγάλε' και άλλοι 'Τεράστιε')… Άλλοι πάλι μου λένε την ατάκα που έλεγα στους Κόπανους (σ.σ. 'πολύ βρώμα η δουλειά'). Ευτυχώς επειδή σέβομαι το κοινό μου δεν το έχω πληγώσει ποτέ έτσι γλυτώνω την αποδοκιμασία. Άλλωστε όποιος στερείται προσωπικότητας χρησιμοποιεί συχνά προσωπείο. Εγώ το προσωπείο το έχω μόνο στην σκηνή όταν υποδύομαι τους ρόλους μου.

- Η εποχή που προλάβατε εσείς προφανώς δεν έχει σχέση με το σήμερα. Γιατί θεωρείτε πως το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα βιώνει τέτοια κρίση τα τελευταία χρόνια; Ο κόσμος πηγαίνει όπως άλλοτε στα θέατρα; Βλέπει ελληνικό σινεμά;

Βρισκόμαστε στην εποχή των... παγετώνων. Τα πάντα είναι άχρωμα και κρύα και τα πάντα λέγονται σαν καρδιογράφημα νεκρού. Υπάρχουν πολύ καλοί ηθοποιοί αλλά και αυτούς τους τρώει το σύστημα. Ο κόσμος πηγαίνει σε παραστάσεις αφού πρώτα το ψάξει καλά και καλά κάνει. Υπάρχουν παραστασάρες και υπάρχουν και προχειρότητες… Παρόλα αυτά όλες δουλεύουν... Ο κόσμος με την κρίση όμως φαίνεται ότι απόκτησε κρίση. Καλό είναι αυτό.

- Στην τηλεόραση έχετε κάνει δουλειές με σημαντικούς ηθοποιούς όπως ο Γιάννης Μπέζος. Βλέπετε τηλεόραση γενικά; Τι εικόνα έχετε για την TV του σήμερα; Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή θεωρείτε πως η πορεία της είναι διαρκώς... πτωτική;

Η σημερινή τηλεόραση μας δίνει σκουπίδια .Το καλό και το κακό μεταφυτεύεται μέσα από την τηλεόραση σε εμάς και αλίμονο στα παιδιά μας. Γιατί τίποτα καλό δεν δείχνει πια... Όλα τηλεκατευθύνονται. Όλα στον βωμό του χρήματος και της τηλεθέασης. Δυστυχώς το χρήμα δεν γνωρίζει κανέναν.

Δεν έχει ούτε μάτια, ούτε αυτιά και ούτε καρδιά. Ένα καλό σίριαλ με τον Μπέζο είχαμε κάνει και αυτό το είχανε κόψει λόγω κρίσης.

- Πόσο δύσκολα εξελίχθηκαν στην πορεία τα πράγματα για εσάς; Χρειάστηκε να κάνετε υποχωρήσεις για την επιβίωσή σας;

Υποχωρήσεις δεν έκανα ποτέ. Υπήρξα αληθινός και ωμός στις συναλλαγές μου. Δεν ήξερα να ελιχθώ. Λέω τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη και σε όσους αρέσω!

- Ασχολείστε ή έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με αθλητισμό; Υποστηρίζατε ή υποστηρίζετε κάποια ομάδα;

Υπήρξα καρατέκα, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Από ομάδες είμαι ΑΕΚ. Αυτή ήταν η προτίμησή μου.

- Πως βλέπετε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα; Από το Μνημόνιο 1 θα φτάσουμε στο τέλος στο Μνημόνιο... 31. Βλέπετε... φως; Σας έχει γίνει ποτέ κρούση να ασχοληθείτε με την πολιτική; Θα το σκεφτόσασταν είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για την Βουλή;

Η Ελλάδα παίρνει συνέχεια μέτρα. Αυτά δεν είναι μέτρα. Αυτά είναι χιλιόμετρα! Το χειρότερο είδος ντροπής είναι να ντρέπεται κανείς για την λιτότητα και για την φτώχεια του. Δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω πολιτικός. Η πολιτική είναι τέχνη της ψευδολογίας. Δεν έχω αυτό το χάρισμα. Και για να κλείσουμε θα πω κάτι που θέλω να μείνει. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!!!

 

Τελευταία Νέα