Εμφύλιος, αίμα και στο βάθος... Κουρδικό Κράτος!

Εμφύλιος, αίμα και στο βάθος... Κουρδικό Κράτος!

bet365

To G-Weekend Journal συνεχίζει τον «φάκελο Τουρκία» και καταπιάνεται με το κουρδικό ζήτημα! Τα ηχηρά πλήγματα του ΡΚΚ, τα ανθρώπινα δικαιώματα που αγνοούνται και ο εμφύλιος που αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς!

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει υπάρξει ένα αγκάθι στο πλευρό της Τουρκίας για δεκαετίες. Η ομάδα, η οποία έχει μαρξιστικές-λενινιστικές ρίζες, συστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε ένοπλο αγώνα ενάντια στην Τουρκική Κυβέρνηση το 1984, ζητώντας ένα ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος εντός της Τουρκίας.


Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν μετά από μία διετή εκεχειρία η οποία έληξε τον Ιούλιο του 2015. Τώρα το ΡΚΚ στοχεύει σε μία μεγαλύτερη καταστολή της Τουρκικής ασφάλειας, σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από στασιαστές Τούρκους αξιωματικούς. Ο αγώνας του ΡΚΚ αποτελεί επίσης μέρος του αναβρασμού στο Ιράκ και στη Συρία, όπου η Τουρκία προσπαθεί να διεκδικήσει την επιρροή της σε ένα πεδίο μάχης με πολλές αντίπαλες δυνάμεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για kurdish war turkey


Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του ΡΚΚ στην Τουρκία;
Σε μια συνέντευξη του BBC τον Απρίλιο, ο στρατιωτικός ηγέτης του ΡΚΚ Τζεμίλ Μπαγίκ είπε ότι «δεν θέλουμε να διαχωριστούμε από την Τουρκία και να δημιουργήσουμε ένα Κράτος". "Θέλουμε να ζούμε εντός των συνόρων της Τουρκίας, ελεύθερα στη δική μας γη ... Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν δεκτά τα εγγενή δικαιώματα των Κούρδων," είπε. Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί το ΡΚΚ ότι "προσπαθεί να δημιουργήσει μια ξεχωριστό Κράτος μέσα στην Τουρκία".
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Κορυφώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν χιλιάδες χωριά καταστράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κουρδικής νοτιοανατολικής και ανατολικής Τουρκίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι κατέφυγαν σε πόλεις σε άλλα σημεία της χώρας. Στη δεκαετία του 1990, το PKK αναίρεσε τα αιτήματά του για ένα ανεξάρτητο κράτος, ζητώντας αντί αυτού περισσότερη αυτονομία για τους Κούρδους.

Σχετική εικόνα

Ποιοι είναι οι Κούρδοι;
Το επίκεντρο είναι πλέον στο φιλοκουρδικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Λαϊκή Δημοκρατία (HDP), του οποίου οι από κοινού ηγέτες Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag συνελήφθησαν νωρίς την 4 Νοεμβρίου. Η Τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν εμφανίστηκαν για ανάκριση λόγω φερόμενων σχέσεων με το ΡΚΚ – τις οποίες αρνούνται. Η Τουρκία τους κατηγορεί για εξάπλωση της προπαγάνδας του ΡΚΚ. Άλλοι δέκα βουλευτές συνελήφθησαν επίσης. Ενεργώντας με έκτακτες εξουσίες, που εισήχθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι Τουρκικές αρχές έθεσαν επίσης υπό κράτηση τους από κοινού δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ, μία κυρίως Κουρδική πόλη. Τα κύρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Κούρδων έχουν επίσης κλείσει. Το HDP, το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, είναι ένας ευρύς συνασπισμός ομάδων συμπεριλαμβανομένων των φιλελεύθερων και αριστερών εθνοτικών Τούρκων. Το κόμμα αρνείται τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι είναι σύμμαχος με το ΡΚΚ.

Αποτέλεσμα εικόνας για PKK KURDISH

Το Κόμμα μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά πέρυσι, κερδίζοντας 59 έδρες, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.


Η Νοτιο-ανατολική Τουρκία πλήττεται από τη βία, αφότου η εκεχειρία με το PKK κατέρρευσε. Ώρες αφού συνελήφθησαν οι πολιτικοί του κόμματος HDP, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η έκρηξη σκότωσε οκτώ άτομα - μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί - και κατηγόρησε το ΡΚΚ.


Η Τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων του ΡΚΚ στο ορεινό βόρειο Ιράκ. Η Τουρκική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων μέχρι να αφοπλιστεί τελείως η ομάδα. Υπήρξαν πολλές επιθέσεις του ΡΚΚ σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στο νότιο-ανατολικά.


Τον Αύγουστο του 2016 ένα παγιδευμένο με βόμβα αυτοκίνητο του ΡΚΚ στο Cizre σκότωσε 11 αστυνομικούς και τραυμάτισε 78. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περισσότερο από ένα χρόνο από συγκρούσεις στις κυρίως κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τουρκίας κατά του PKK στα νοτιο-ανατολικά. Η Τουρκία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και χρησιμοποίησε βαρύ οπλισμό σε αστικές περιοχές στον αγώνα της με τους επαναστάτες.

Τι γίνεται με τις μάχες στο Ιράκ και τη Συρία;
Η Τουρκία έχει διπλή ανησυχία σχετικά με την ιρακινή-κουρδική ώθηση για να εκδιώξουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) από τη Μοσούλη.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ερντογάν με βαθιές ρίζες στο Ισλαμικό δόγμα των Σουνιτών, δεν θέλει τις Σιϊτικές Ιρακινές δυνάμεις να επεκτείνουν την επιρροή τους μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας και πέραν αυτών.


Ούτε θέλει η Τουρκία οι ένοπλες Κουρδικές ομάδες να ενωθούν κατά μήκος των συνόρων της, ενισχύοντας τον σκοπό του ΡΚΚ. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Bashiqa, όχι μακριά από τη Μοσούλη, και έχει εκπαιδεύσει μια τοπική δύναμη πολιτοφυλακής – τους Φρουροούς της Νινευή – αποτελούμενη από Σουνίτες Άραβες, Τουρκμένους και Κούρδους. Στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, η Τουρκία βλέπει τις δημοφιλείς Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - μια κουρδική δύναμη που μάχεται το IS - ως συνδεόμενες με το ΡΚΚ. Η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ - αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης τις YPG στον αγώνα τους ενάντια στο IS.


Η Τουρκία κατά των Κούρδων της Συρίας κατά του Ισλαμικό Κράτους
Τον Ιούλιο του 2015, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που αποδίδεται στο IS σκότωσε 32 άτομα στην κυρίως Κουρδική πόλη της Suruc, ακριβώς μέσα στην Τουρκία, κοντά στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Kobane στη Συρία. Oi Kουρδικές ομάδες κατηγόρησαν την Τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να ανατρέψει τις δραστηριότητες του IS. Μία Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2016 για τη στήριξη των συμμάχων ανταρτών της Συρίας, εκδίωξε τον IS από τις πόλεις κοντά στα σύνορα.
Υπάρχουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες εκεί; Το PKK υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα το 1999, όταν ο ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συνελήφθη και φυλακίστηκε για προδοσία.

Αποτέλεσμα εικόνας για otsalan


Τον Μάρτιο του 2013, κήρυξε την κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τις δυνάμεις του ΡΚΚ να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Αλλά αυτή η κατάπαυση του πυρός διακόπηκε τον Ιούλιο του 2015. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε κηρυχθεί μια ανακωχή. Λίγο μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, το PKK εισήγαγε μια πενταετή μονομερή κατάπαυση του πυρός και προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του και να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Ζήτησε ένα ρόλο στην πολιτική της Τουρκίας, περισσότερα πολιτιστικά δικαιώματα για τα εκτιμώμενα 15 εκατομμύρια Κούρδων της χώρας και την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών του ΡΚΚ. Η Τουρκία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μαζί του και προσέφερε μόνο μια περιορισμένη αμνηστία στα μέλη της. Μεταξύ 2009 και 2011, μυστικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου έλαβαν χώρα μεταξύ του ΡΚΚ και της Τουρκικής κυβέρνησης στο Όσλο της Νορβηγίας, αλλά κατέρρευσαν μετά από μια σύγκρουση τον Ιούνιο του 2011, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 Τούρκοι στρατιώτες.

*ΤΟ GAZZETTA WEEKEND JOURNAL ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ «ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑ» ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 16ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταγίπ Ερντογάν: Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Σουλτάνος!* (pics)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα