Μετά το Πατρινό Καρναβάλι, ποιο;

Δήμος Μπουλούκος
Μετά το Πατρινό Καρναβάλι, ποιο;

bet365

Kυριακή της Αποκριάς και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει τα σπουδαιότερα καρναβάλια της Ελλάδας! Παράληλα ψάχνει να βρει ποιο είναι το καλύτερο, μετά απ΄ αυτό της Πάτρας!

Οι Απόκριες φτάνουν στο τέλος τους και αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων με καρναβαλιστές, παρελάσεις και κυρίως ατελείωτο κέφι σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά την πρωτοκαθεδρία έχει η Πάτρα με το περίφημο καρναβάλι της, αλλά τα τελευταία χρόνια και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας αποτελούν σπουδαίους καρναβαλικούς προορισμούς. Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τις πιο σημαντικές καρναβαλικές εκδηλώσεις και σας ζητεί να επιλέξετε με μήνυμα, το καλύτερο καρναβάλι μετά από αυτό της Πάτρας.

Το Καρναβάλι της Πάτρας

Το σύνθημα «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», θα ακουστεί και πάλι πολλές φορές και όχι άδικα. Εδώ και χρόνια είναι ο απόλυτος καρναβαλικός προορισμός και μας καλεί και φέτος να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα.

Στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές ενώ χιλιάδες θα είναι και οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα. Θα έχει προηγηθεί η βραδινή παρέλαση του Σαββάτου ενώ και τα παιδιά είχαν τη δική τους παρέλαση την προηγούμενη εβδομάδα, με περισσότερες από 10.000 συμμετοχές.

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει, όμως, και άλλες πολλές εκδηλώσεις όπως τα Μπουρμπούλια, δηλαδή οι χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Επίσης το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, ο Λευκός κα ο Κόκκινος Χορός, αλλά και τα δεκάδες πάρτι των καρναβαλικών γκρουπ.

Το καρναβάλι της Ξάνθης

Το καρναβάλι της Ξάνθης θεωρείται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από τα Βαλκάνια. Φέτος κλείνει τα 52 χρόνια και με την ενεργό συμμετοχή 34 πολιτιστικών συλλόγων, προσφέρει πραγματικά ξεχωριστές συμμετοχές στις 17 ημέρες των εκδηλώσεων.

Κάθε χρόνο τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου για ένα ξέφρενο γλέντι. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Η κορύφωση έρχεται με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου, την Κυριακή το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Ραγδαία ανερχόμενο το Καρναβάλι του Ρεθύμνου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας. «Συγκάτοικοι στο όνειρο» είναι το κυρίαρχο μήνυμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για το 2017 που φιλοξενεί για περισσότερα από 100 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες.

Στις 28 Ιανουαρίου, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι διοργάνωσε ένα μεγάλο street party στην καρδιά του Ηρακλείου, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το φετινό πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις γίνονται πάντα με τη συνοδεία άφθονης τσικουδιάς και κρητικών καντάδων και η κορύφωση έρχεται με τη Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού το Σάββατο καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή.

Οι καρναβαλικές ομάδες είναι 36 και τα άρματα 30, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 20.000 άτομα. Στο τέλος της διαδρομής τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα), όπου από τις 15:00 το μεσημέρι ξεκινά το dj party ενώ στις 18:30 στην παραλιακή λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία συνοδευόμενη από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ΜΑΛΟΥ!

Το Καρναβάλι του Μοσχάτου

Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι του Μοσχάτου είναι το μεγαλύτερο του Νομού Αττικής. Οι δρόμοι του Μοσχάτου γεμίζουν κομφετί και σερπαντίνες, ενώ οι μασκαράδες δίνουν το ρυθμό για ένα ξέφρενο πάρτυ. Μετρά πάνω από δύο δεκαετίες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στο Μοσχάτο όσο και τον Ταύρο ξεκινούν με το άνοιγμα του Τριωδίου και την έναρξη του κυνηγιού του χαμένου θησαυρού. Πάντα εντυπωσιακή είναι η παρέλαση με τα άρματα, στην οποία κυριαρχεί η σατυρική διάθεση, καθώς και οι βραζιλιάνες χορεύτριες με τις εντυπωσιακές στολές τους, που μετατρέπουν τη γιορτή σε Latin party...

Καρναβάλι και σε Νίκαια - Ρέντη

Ο Δήμου Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη διοργανώνει για 23η χρονιά αποκριάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και φέτος το πρόγραμμα περιλάμβανε αποκριάτικες μουσικές, μπαλονοκατασκευές, ζογκλέρ, καντάδες, καλλιτεχνικά εργαστήρια και δραστηριότητες και φυσικά την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων. Αυτή θα γίνει την Κυριακή στο Ρέντη στην οδό Φλέμινγκ.

To Καρναβάλι στη Νάουσα

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα. Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια). Το φύλο των τελεστών είναι μόνο νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα ) την υποδύεται πάντα άνδρας.

Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα – τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής) – στην πλατεία των Αλωνίων γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Ο Τύρναβος έχει το καρναβάλι του

Στην κεντρική Ελλάδα, όπου η Πάτρα και η Ξάνθη είναι εξίσου μακριά βρήκαν τη δική τους λύση. Στη θεσσαλική κωμόπολη, τα αποκριάτικα έθιμα μετρούν έναν αιώνα Ιστορίας. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, που διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα, με δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών και ατελείωτο κέφι. Το πάρτι όμως, δεν τελειώνει εκεί, αφού την Καθαρή Δευτέρα τελείται το λεγόμενο «Μπουρανί», δηλαδή ο… ασπασμός του φαλλού, που συμβολίζει την ευτεκνία και την αναπαραγωγή και φυσικά γίνεται αφορμή για απενοχοποιημένο γλέντι.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία. Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Αφού γινόταν το Μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους μυημένοι ως μέθεξη -συμμετοχή στα δρώμενα- και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο. Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων. Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Καρναβάλι και στην Αμφισσα

Με μια μεγάλη παρέλαση αρμάτων και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού γιορτάζει η πρωτεύουσα της Φωκίδας. 'Ομως αυτό που ξεχωρίζει είναι το περίφημο «Στοιχειό της Χάρμαινας», μια νυχτερινή τελετή σε έντονα μυστηριακή ατμόσφαιρα που έχει την καταγωγή της σε μια παλιά ιστορία που διασώζει η λαϊκή δοξασία: Κάποτε ζούσε στην Αμφισσα ένας νέος, ο Κωνσταντής που αγαπούσε μια κοπέλα, τη Λενιώ, κι οι δυο νέοι αντάλλασσαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης. Ενα βράδυ που η Λενιώ είχε πάει να γεμίσει νερό από την πηγή της Χάρμαινας, άνοιξαν οι ουρανοί, ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα και ένας κεραυνός χτύπησε και σκότωσε τη νεαρή κοπέλα. Ο Κωνσταντής έμαθε τον χαμό της αγαπημένης του και την επόμενη μέρα τον βρήκαν νεκρό στο Κάστρο της Ωριάς. Από τότε, λένε πως ο νέος έγινε στοιχειό και τα βράδια τριγυρνούσε μοιρολογώντας στην πηγή της Χάρμαινας, ένα στοιχειό πανύψηλο με τρομερή, άγρια όψη και μακριά χέρια, όμως καλοσυνάτο και άκακο, που κοίταζε να προστατεύει όποιους τύχαινε να περάσουν από εκεί, και κυρίως τους ταμπάκηδες.

Σήμερα οι Αμφισσιώτες που αναπαριστούν το στοιχειό της Χάρμαινας ντύνονται με μακριές, μαύρες φορεσιές και το βράδυ του Σαββάτου πριν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς τριγυρνούν στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αναμμένα δαδιά και σέρνοντας πίσω τους αλυσίδες.

Σκύρος: Ο Γέρος, η κοπέλα και ο Φράγκος

Οι Κουδουνάτοι είναι το σήμα-κατατεθέν της Αποκριάς, με τρεις συγκεκριμένες μορφές να ξεχωρίζουν και να δίνουν τον δικό τους τόνο στις εκδηλώσεις, που διαρκούν μάλιστα καθ' όλη την περίοδο του Τριωδίου: είναι ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος.Κεφαλή αυτής της τριάδας είναι ο Γέρος, με τη μάσκα του από κατσικίσια προβιά, το παραδοσιακό του κοντοβράκι και βέβαια τα αμέτρητα τσοπάνικα κουδούνια που κρέμονται από την κάπα του και σηκώνουν τον κόσμο στο πόδι από τον σαματά τους.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς ξεχωρίζουν δύο ακόμη τοπικά έθιμα, η Φάρμα και η Τράτα, δύο σατιρικά δρώμενα στη διάρκεια των οποίων οι ντόπιοι (ντυμένοι πια με σύγχρονες αποκριάτικες στολές) καυτηριάζουν με χιούμορ τα κακώς κείμενα της εποχής.

 

Τελευταία Νέα