Η απελευθέρωση του Εντινσον Καβάνι

Γιώργος Κοντογεώργης
Η απελευθέρωση του Εντινσον Καβάνι

bet365

Ο Εντινσον Καβάνι απολαμβάνει τη μοναξιά στην επίθεση της Παρί Σεν Ζερμέν και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον Matador που θυμίζει τις μέρες του στην Νάπολι.

Το καλοκαίρι του 2013, ύστερα από μία 3ετία στην Νάπολι, ο επιθετικός τον οποίο έφερε στην Ευρώπη η Παλέρμο, είχε ήδη φτιάξει status παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Δεδομένου του πως ήταν τα ρόστερ των μεγάλων κλαμπ εκείνη τη στιγμή, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον προορισμό του Ουρουγουανού. Βλέπετε, έναν χρόνο νωρίτερα η Παρί Σεν Ζερμέν είχε πάρει από την Μίλαν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, οπότε οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν βγάζει νόημα.

Τελικά λάθος. Η Παρί, που τότε έκανε τις πρώτες της μεγάλες 'δηλώσεις' μέσω εκκωφαντικών μεταγραφών, μπήκε δυνατά για τον ύψους 1.84μ. άσο και πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι θα τον κάνει δικό της. Ο πρόδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ από τη ρήτρα των 64 εκατ. ευρώ και ο Καβάνι πήγε στο Παρίσι, γνωρίζοντας ότι έχει να ανταγωνιστεί τον κορυφαίο φορ περιοχής που έχει δει το άθλημα τις τελευταίες 10ετίες.

Από την πρώτη χρονιά στο Parc des Princes ο Matador έκανε αυτό για το οποίο αποκτήθηκε και είχε προσφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πορεία μέχρι τους «8» του Champions League βάζοντας 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το αριθμός αυτός έμελλε να είναι το minimum για τον Καβάνι τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το 2014-15 έβαλε 31 και το 2015-16 ξανά 25, όμως ο ίδιος δεν ήταν ευτυχισμένος. Οχι γιατί δεν απολάμβανε τη ζωή στη γαλλική πρωτεύουσα ή επειδή δεν του φαινόταν ανταγωνιστική η Ligue1.

Οπως θα μπορούσε να έχει προβλέπει κανείς, ο Ουρουγουανός, παρά την απίστευτη ποιότητά του, δεν ήταν το πρώτο όνομα για την επίθεση εξαιτίας της παρουσίας του Ιμπραΐμοβιτς. Από τις φορές που δεν ήταν στον πάγκο, συχνά έβλεπε τον Λοράν Μπλαν να τον τοποθετεί στα δεξιά σε τριπλέτα και αυτό ήταν κάτι που τον επηρέαζε. Υπήρξαν φορές που ο διεθνής φορ ήταν σαφώς επηρεασμένος και πεσμένος ψυχολογικά. Κάποιες φορές έχανε γκολ που δεν χάνονται με τρόπο που άγγιζε την γκάφα, ενώ άλλες πανηγύρισε έξαλλα την επίετευξη ενός άνευ σημασίας τέρματος και είχε γνωρίσει αποδικιμασία. Το επίπεδό του παιχνιδιού του και η δυναμική της Παρί έπετρεπε στον πρώην άσο της Παλέρμο να είναι σούπερ παραγωγικός, όμως δεν ήταν το Νο1.

Μέχρι να έρθει η φετινή σεζόν. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αποχαιρέτισε το Parc des Princes βάζοντας 50 (!) γκολ σε όλες τις διοργανώσεις το 2015-16 σηκώνοντας ξανά όλους τους εγχώριους τίτλους και υπέγραψε με ελεύθερη μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, είχε μαγειρέψει πριν πεινάσει, αφού ο επόμενος βασικός και αναντικατάστατος φορ, βρισκόταν ήδη στο ρόστερ της ομάδας του.

Με την PSG να μην μπαίνει καλά και τις Μονακό και Νις να κάνουν ξεκίνημα τύπου Λέστερ, η ομάδα άρχισε να μοιάζει στα μάτια κάποιων περισσότερο θνητή χωρίς τον Ζλάταν, όμως αν ένα πράγμα πήγαινε ιδανικά, ήταν η σχέση του επιθετικού με τα αντίπαλα δίχτυα. Γνωρίζοντας ότι αυτός και μόνο είναι το Νο9 και γεμάτος αυτοπεποίθηση, ο Matador άρχισε να είναι αδίστακτος σε Γαλλία και Ευρώπη. Ο 30χρονος δεν βγήκε ποτέ από το κουτί του νέου τεχνικού, Ουνάι Εμερι, και στα μισά της σεζόν 2016-17 έχει 34 γκολ σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, περισσότερα δηλαδή από όσα είχε στο τέλος κάθε μίας από τις προηγούμενες τρεις χρονιές του στην Παρί.

«Πρέπει να παραμείνει προσγειωμένος για να πετύχει, είναι κάτι που το θέλω κι εγώ» είπε νωρίτερα μέσα στη σεζόν ο Βάσκος τεχνικός. Ο Καβάνι έκανε πριν μερικές μέρες το 4-0 σε βάρος της Μπαρτσελόνα στο πρώτο σκέλος των «16» του Champions League, έφτασε τα 115 γκολ με τη φανέλα της Παρί και βρίσκεται πίσω μόλις από έναν παίκτη στα 47 χρόνια της ιστορία του κλαμπ. Σωστά, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (156).

Ο Matador είναι εντελώς απελευθερωμένος αγωνιστικά και ψυχολογικά σε σημείο που να μοιάζει άλλος παίκτης και στο CL μετρά 7 γκολ σε 7 ματς. Εχοντας μπροστά του τρεις μήνες μπάλας, αν κρατήσει τον ρυθμό που σκοράρει θα σπάσει σίγουρα το ρεκόρ των 50 γκολ του Ιμπρα σε μία σεζόν, ενώ μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά το κλαμπ πέρα από τους «8» της κορυφαίας διοργάνωσης. «Εχει αυτοπεποίθηση και είναι σε εξαιρετική φόρμα. Αν καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ του Ιμπραΐμοβιτς, θα είναι χάρη στη σκληρή δουλειά».

Ο Καβάνι είναι και 2ος σκόρερ της Παρί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (19) πίσω ξανά από τον Ζλάταν (20) και δεν θα υπήρχε τελειότερο φινάλε στο παραμύθι του από το να συνέχιζε την κατάρα του Σουηδού, ο οποίος κάθε φορά που φεύγει από μια ομάδα, εκείνη κατακτά το Champions League. Οπως και να εξελιχθεί πάντως η ιστορία, ο Εντινσον Καβάνι απολαμβάνει την απελευθέρωσή του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα