«Ντέρμπι όπως στη Λατινική Αμερική!»

Θάνος Σαρρής
«Ντέρμπι όπως στη Λατινική Αμερική!»

bet365

Ο Γκάμπριελ Σούρερ θυμάται στο Gazzetta Weekend Journal τα ντέρμπι που έδωσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και ως προπονητής, πλέον, αναφέρει τα στοιχεία που χρειάζονται για την επικράτηση σε τέτοιου είδους ματς!

Μολονότι ήρθε στην Ελλάδα σε σχετικά προσωρινή ηλικία (33) ο Γκάμπριελ Σούρερ ήταν «όαση» για το ταλαιπωρημένο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Σταθερός, με τεχνική και μυαλό, εξελίχθηκε γρήγορα στον ηγέτη της γραμμής. Στη διετία που έμεινε στον Ολυμπιακό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα αφήνοντας εξαιρετικές αναμνήσεις.

Διεθνής με την Εθνική Αργεντινής και αρχηγός της Λανούς μόλις στα 19, ο Σούρερ αποτελεί μαι εξαιρετική ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Στην Ισπανία, πριν ταξίδεψε προς τη Χώρα των Βάσκων, φόρεσε τη φανέλα της Ρασίνγκ Σανταντέρ, της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, της Λας Πάλμας.

Ήταν στην ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ που διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα στην Ισπανία το 2003, έχοντας στην επίθεση τον Νιχάτ και τον Κοβάσεβιτς. Τη σεζόν εκείνη... εκτέλεσε και τον Ολυμπιακό ως αντίπαλος, ισοφαρίζοντας σε 2-2 για τους Βάσκους και κόβοντας το δρόμο της πρόκρισης για τους «ερυθρόλευκους».

Την επόμενη σεζόν, θα φορούσε τη φανέλα τους και θα σκόραρε στο Champions League ξανά, με αντίπαλο την Μονακό. Έκλεισε την καριέρα του στη Μάλαγα και ξεκίνησε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στους πιτσιρικάδες της Λανούς, με τους οποίους κατέκτησε πρωτάθλημα. Τον Νοέμβριο του 2010 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στην πρώτη ομάδα και έφτασε να διεκδικεί πρωτάθλημα μέχρι την προτελευταία αγωνιστική, για να την βγάλει τελικά στο Σουδαμερικάνα του 2011 και στο Λιμπερταδόρες του 2012. Το 6-0 επί της Ολίμπια στην διοργάνωση ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Λανούς σε διεθνές τουρνουά.

Αποχώρησε έχοντας προπονήσει τη Λανούς σε 73 αγώνες και έπειτα από ένα πέρασμα από την Αργεντίνος Τζούνιορς ανέλαβε το 2017 την Ντεπορτίβο Κουένκα του Εκουαδόρ, στην οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, ο Σούρερ δεν ξεχνά ποτέ το πέρασμά του από την Ελλάδα. Έχοντας πλέον και την εμπειρία του προπονητή, ο Αργεντινός μιλάε ιστο Gazzetta Weekend Journal για τα ντέρμπι, τους «ερυθρόλευκους» και τον Αραούχο!

Πώς είναι η δουλειά του προπονητή;

«Σαφώς πιο δύσκολη από αυτή του ποδοσφαιριστή, υπάρχουν πολλές περισσότερες ευθύνες!»

Περιμένοντας το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, τι είναι αυτό που κυριαρχεί στους παίκτες πριν από αυτά τα ματς;

«Η αλήθεια είναι τα ντέρμπι είναι για πολλούς ποδοσφαιριστές η στιγμή που περιμένουν μέσα σε όλη τη σεζόν. Ένας κλασικός αντίπαλος, πολύ πάθος και πολλές φορές νομίζω ότι υπάρχει έξτρα κίνητρο για τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Επίσης έχει άμεση εξάρτηση με την κατάσταση των ομάδων, έχουμε δει να στιγματίζεται ολόκληρη η σεζόν όταν χάνουν ένα ντέρμπι, να έχει επίδραση στην μετέπειτα εικόνα τους είτε θετικά, είτε αρνητικά».

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο πριν από τέτοιες αναμετρήσεις; Είναι διαφορετικές από τις άλλες;

«Ναι, είναι διαφορετικά σε αυτά τα ματς, αλλάζει η κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Υπάρχει μεγάλη θέληση, πολλές φορές έξτρα κίνητρο. Ο ποδοσφαιριστής είναι εύκολο να βρει κίνητρο σε αυτά τα παιχνίδια. Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι συνεχώς να υπάρχει συγκέντρωση, αναζήτηση για τη σωστή λειτουργία της ομάδας, να μην χάνεται από όλα τα υπόλοιπα. Αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα, το κίνητρο είναι πάντα ζωντανό και είναι λογικό. Το περιμένουν, τους το ζητά ο κόσμος, οι οπαδοί είναι πάντα πολύ εκφραστικοί και ο ποδοσφαιριστής μπαίνει σε αυτή την κατάσταση και το ζει, θέλει τη νίκη όσο και ο κόσμος».

Τα ντέρμπι στην Ελλάδα σου θύμιζαν αυτά της Λατινικής Αμερικής;

«Ναι! Μοιάζουμε πολύ εμείς με εσάς τους Έλληνες σε αυτό! Αυτά που έχω ζήσει σε ντέρμπι στην Αργεντινή τα έχω ζήσει και στην Ελλάδα. Το αίμα βράζει και στις δύο χώρες και όλοι το αντιμετωπίζουν με έναν τρόπο που είναι καλός για το θέαμα. Μακάρι να μπορούσαμε πάντα να το ζήσουμε με οπαδούς και από τις δύο ομάδες, αυτό κάνει το ματς πολύ πιο διασκεδαστικό. Όταν έχεις οπαδούς και από τους δύο αντιπάλους αλλάζει πολύ το γήπεδο, ωστόσο ξέρω πως για λόγους ασφαλείας τα τελευταία χρόνια αυτό δεν γίνεται και είναι κάτι επίσης που συμβαίνει και στην Αργεντινή».

Πώς προετοιμάζει ένας προπονητής την ομάδα του πριν το ντέρμπι;

«Εγώ ως προπονητής πριν από τα ντέρμπι αναζητώ πάνω από όλα τον τρόπο να λειτουργήσουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο σαν ομάδα και να χτυπήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα αδύναμα σημεία του αντιπάλου, ώστε να τα εκμεταλλευτούμε από νωρίς. Όπως είπαμε πριν το θέμα του κινήτρου πάντα υπάρχει σε αυτά τα παιχνίδια οπότε εμείς οι προπονητές δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο ποδοσφαιρικό μέρος, στο αγωνιστικό, ώστε στο τέλος να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να μην παρασυρθούμε από τα υπόλοιπα».

Έχεις καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα;

«Ναι, πάρα πολύ όμορφες. Πέρασα δύο εκπληκτικά χρόνια, ήταν μια εκπληκτική περίοδος της ζωής μου. Και για την οικογένειά μου ήταν δύο υπέροχα χρόνια και πάντα λέμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε!».

Οπότε η επιστροφή ως προπονητής είναι στους βασικούς σου στόχους;

«Ναι, κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, τώρα είμαι προπονητής εδώ στο Εκουαδόρ, αλλά είναι ένα από τα πράγματα που θέλω πολύ να συμβεί κάποια στιγμή».

Παρακολουθείς τον Ολυμπιακό;

«Ναι, παρακολουθώ. Ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ καλή ομάδα και έχει πάρει μεγάλη διαφορά στο πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στα ντέρμπι είναι μερικές φορές να βλέπουμε την ομάδα που δεν τα πάει καλά να καταφέρνει να νικάει και να σώζει κάπως τη σεζόν μέσω αυτού».

Η ΑΕΚ απέκτησε πρόσφατα έναν συμπατριώτη σου, τον Σέρχιο Αραούχο. Τον έχεις δει;

Τον ξέρω καλά ένας ποδοσφαιριστής με πολλές ικανότητες. Στην Λα Παλμας στην πρώτη του σεζόν παρακολουθήσαμε την ποδοσφαιρική του ωρίμανση, έκανε καταπληκτικά πράγματα. Δεν κατάφερε να στεριώσει ωστόσο νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης, ο οποίος από τη στιγμή που θα έχει το κατάλληλο κίνητρο, μπορεί να κάνει πολύ όμορφα πράγματα για την ΑΕΚ. Έχει πάρα πολλές ικανότητες».

Τι θυμάσαι περισσότερο από τα δύο χρόνια στη χώρα μας;

«Σε κάθε σταθμό της καριέρας μου κέρδισα πράγματα όχι μόνο σαν ποδοσφαιριστής, αλλά και σαν άνθρωπος. Οι εμπειρίες που έζησα στην Αργεντινή, στην Ισπανία και στην Ελλάδα με βοήθησαν ως προσωπικότητα. Κάθε σταθμός έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και οφείλω ευγνωμοσύνη, πάνω από όλα, σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα. ¨Ετσι και για την Ελλάδα».

 

Τελευταία Νέα