Οι 100 μέρες που άλλαξαν τον ΠΑΟΚ!

Σταύρος Σουντουλίδης
Οι 100 μέρες που άλλαξαν τον ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Βλάνταν Ίβιτς έγινε ο μακροβιότερος προπονητής της εποχής Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και το G-Weekend ψάχνει μέσα από δέκα στιγμές των τελευταίων 100 ημερών το πως ο Σέρβος κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη του ιδιοκτήτη της ασπρόμαυρης ΠΑΕ.

Ο Ίβιτς ευτυχώς δεν προλαβαίνει να διαβάζει και να ακούει τις ανούσιες, κατά βάση, συγκρίσεις με τους προκατόχους του. Με τόσα ματς που είχε και έχει να δώσει σε τρεις διαφορετικούς θεσμού, σιγά μην είχε το χρόνο να ακούει τους περισπούδαστους «ειδικούς» της «στρογγυλής θεάς», που ειδικά η Θεσσαλονίκη τους έχει με το… τσουβάλι.

Ο γεννημένος στο Ζρένιανιν της Σερβίας προπονητής έχει κερδίσει με το σπαθί του υψηλά ποσοστά αποδοχής στις τάξεις του άκρως απαιτητικού κοινού της Τούμπας, τα οποία ουδέποτε πλησίασαν οι προκάτοχοι του, που πέρασαν κι αυτοί από την ηλεκτρική καρέκλα του ασπρόμαυρου πάγκου. Σήμερα δε, μπορεί να υπερηφανεύεται, όχι τόσο για το ξεχωριστό ρεκόρ του, όσο για τη δουλειά και την πίστη στο πλάνο.

Από το βράδυ της Πέμπτης ο Σέρβος τεχνικός έγινε ο μακροβιότερος προπονητής στην εποχή Ιβάν Σαββίδη! Ξεπέρασε μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των Χουμπ Στέφενς και Αγγελου Αναστασιάδη, αλλά και των συνομήλικων του Γιώργου Δώνη και Ιγκόρ Τούντορ, που στα 4,5 χρόνια του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ, μάλλον έμειναν «μετεξεταστέοι».

Το «κάτι σαν ρεκόρ», με 46 αγώνες στον πάγκο του «Δικεφάλου», σ’ άλλες χώρες και ομάδες ελάχιστοι θα έδιναν σημασία. Όμως, για την ποδοσφαιρική Ελλάδα, που αλλάζουμε «σαν τα πουκάμισα» τους προπονητές, ασφαλώς και έχει τη δική του αξία. Ακόμη μεγαλύτερη για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, που μέχρι τώρα δεν κρατούσε κανέναν προπονητή για περισσότερους από δέκα μήνες. Φανερώνει, πάντως, κάτι πολύ σημαντικό: την αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας του ίδιου του μεγαλομετόχου. Άλλωστε, πρώτος και καλύτερος ήταν αυτός που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα στήριξης στον Ίβιτς, Με πράξεις και όχι με λόγια,...

Ο «τσάρος της Τούμπας» ήταν ένας από τους πολλούς, που διέκριναν την πρόοδο της ομάδας. Πείσθηκε για τη δουλειά που γίνεται και ασφαλώς θα χαίρεται όταν ακούει από την πλειοψηφία των φιλάθλων να παραδέχεται ότι η ομάδα του, ο δικός του ΠΑΟΚ, παίζει αυτή την στιγμή το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε η στήριξη του Ιβάν Σαββίδη προς το πρόσωπο του Βλάνταν Ίβιτς σήμερα μπορεί να μη μιλούσαμε για ρεκόρ, για σερί και καλό ποδόσφαιρο. Κάπου κοντά στις 100 ημέρες πριν, ο «Δικέφαλος» βίωνε τις πρώτες δύσκολες στιγμές, βρήκε όμως τον τρόπο να τις ξεπεράσει και να «τρέχει» σήμερα ένα σερί με 13 νίκες σε 14 αγώνες.

Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι των σημαντικότερων γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις τελευταίες εκατό –σημαντικές για το μέλλον του ΠΑΟΚ και του Ίβιτς- ημέρες.

Η πρώτη (δημόσια) στήριξη από τον υιό Σαββίδη

Το ημερολόγιο έδειχνε «7 Νοεμβρίου 2016». Ο «Δικέφαλος» έμπαινε σε μια περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης. Οι «κολλητές» ήττες, δύο σε πρωτάθλημα (Ολυμπιακός, Πανιώνιος) και δύο σε Ευρώπη (Καραμπάχ μέσα – έξω) διαμόρφωναν ένα κλίμα έντονης πίεσης στα πέριξ της Μικράς Ασίας. Στο στόχαστρο, όπως συμβαίνει σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις, ήταν και ο Ίβιτς. Ο... «μαθητευόμενος μάγος», όπως είχε ακουστεί και γραφτεί από τις μπαλαδόφατσες της πόλης στα social media, που ευτυχώς τα απεχθάνεται ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Για πρώτη φορά, τότε, ο Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε δημόσια την εμπιστοσύνη του ιδίου (που για τους παροικούντες στην Τούμπα μεταφραζόταν και ως θέση της διοίκησης) προς το πρόσωπο του 39χρονου Σέρβου. Αρκετοί ήταν αυτοί που βασιζόμενοι στο (κοντινό) παρελθόν υπέθεσαν ότι αυτού του είδους η στήριξη, θα έφερνε οσονούπω (και) την απόλυση. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον… Σαββίδη!

«Το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι ο Βλάνταν Ίβιτς», είχε αναφέρει εκείνη την ημέρα ο γιος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ξεκαθαρίζοντας πως «ο Ίβιτς θα μείνει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Σημάδια κρίσης πριν τη Φλωρεντία

Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είχε μείνει από νωρίς αρκετά πίσω, στην Ευρώπη οι ήττες από την Καραμπάχ είχαν στενέψει τα περιθώρια πρόκρισης και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Ίβιτς έπρεπε να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη εσωτερική κρίση, που όπως αποδείχθηκε είναι (και) ονοματεπώνυμα.

Αρχικά στις 22/11 για πολλοστή φορά στήριξε δημόσια, μιλώντας στην UEFA, τον Στέφανο Αθανασιάδη κρίνοντας ότι το έχει ανάγκη η ομάδα και ο Έλληνας φορ, που συνέχιζε να διάγει δύσκολες ημέρες. Είναι το ίδιο διάστημα στο οποίο θα έρθει στο φως η κόντρα με τον Γιώργο Τζαβέλλα. Ορθώς, η ομάδα προσπάθησε να το υποβαθμίσει κάνοντας λόγο για «ξαφνική ίωση», κάτι ανάλογο έκανε και στην περίπτωση του Φακούντο Περέιρα, ενώ το ιστορικό «διπλό» στο «Αρτέμιο Φράνκι» έδειχνε, προς στιγμή, να σβήνει τη φωτιά στο εσωτερικό της ομάδας. Αμ, δε…

Το περίφημο «Ή εγώ ή αυτοί»!

Τα δύσκολα και απρόβλεπτα τα βρήκε μπροστά του ο ΠΑΟΚ τέσσερις μόλις ημέρες μετά το θρίαμβο στη Φλωρεντία. Στις 28/11 οι… βόμβες έπεφταν βροχή, όπως και τα γκολ, στην Τούμπα. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι λεπτά, ο Ατρόμητος μετέτρεπε το εις βάρος του 3-1 σε 3-4, ρίχνοντας στα τάρταρα τους ασπρόμαυρους.

Ο Ίβιτς χάνει την ψυχραιμία του και ξεσπά εναντίον των ποδοσφαιριστών του, που τις επόμενες ημέρες και ώρες έγινε ένας: ο Γιώργος Τζαβέλλας. «Δεν λέω ότι θέλουν να… φάνε κάποιοι παίκτες τον Ίβιτς αλλά κάποια πράγματα είναι τόσο ύπουλα. Δείτε τα γκολ προσεχτικά και θα καταλάβετε. Εγώ όταν ήμουν ποδοσφαιριστής ακόμα και αν δεν γούσταρα έναν προπονητή, έμπαινα μέσα και τα έδινα όλα. Ο αθλητικός διευθυντής είναι ενημερωμένος ήδη. Εδώ και 20 μέρες για να μην πω έναν μήνα συμβαίνει αυτό», δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου και όλα (δείχνουν να) παίρνουν το δρόμο τους...

Συμβούλια, skype κι άλλα ωραία…

Εκείνο το βράδυ ήταν πολύ μεγάλο. Είχε ξημερώσει η Τρίτη 29 Νοεμβρίου, όταν λίγο πριν τη 1 το πρωί ολοκληρωνόταν η κουβέντα του Ιβάν Σαββίδη με τους Ίβιτς και Μίχελ. Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, σε πρώτη φάση έβγαλε μεγάλο εκνευρισμό για την εικόνα της ομάδας του ΠΑΟΚ, τόνισε ότι δεν ξαναπάει Τούμπα, αλλά στήριξε τον Βλάνταν Ίβιτς, που δηλώνει λακωνικά και σύντομα «θα φανεί τι θα γίνει» απερχόμενος των γραφείων της Τούμπας.

Τελικά το ξέσπασμα του Ίβιτς έφερε τον Τζαβέλλα εκτός ομάδας και οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί, αλλά αυτό που περισσότερο ενόχλησε ήταν η συμπεριφορά του 29χρονου ποδοσφαιριστή εντός των αποδυτηρίων. Μετά το τέλος του αγώνα κυπέλλου στα Τρίκαλα, ο Σέρβος προπονητής πήρε πολλές… πάσες, για να «μαζέψει» το θέμα, που είχε φτάσει μέχρι τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. «Τα πράγματα θα γίνουν έτσι όπως θέλω εγώ», ακούστηκε να λέει ο Ίβιτς δείχνοντας ότι έχει άνωθεν στήριξη.

Η σύσκεψη που έκανε τον Ίβιτς ακόμη πιο ισχυρό

Από τα Τρίκαλα, Ιβιτς και Μίχελ δεν επέστρεψαν με την αποστολή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Πήραν το δρόμο με τελικό προορισμό το «Μακεδονία Παλλάς», όπου τους περίμενε ο Ιβάν Σαββίδης. Η μεταμεσονύκτια σύσκεψη της 1ης Δεκεμβρίου, διήρκησε κοντά στις τέσσερις ώρες, όταν ολοκληρώθηκε έβγαλε ακόμη πιο ισχυρό τον Σέρβο προπονητή.

Σ’ ένα άτυπο «μπρα ντε φερ», Ίβιτς Vs Τζαβέλλας, ο πρώτος ήταν ο νικητής, έχοντας την απόλυτη στήριξη του προέδρου της ομάδας, ενώ όλοι αντιλαμβανόντουσαν ότι σύντομα ο 29χρονος αμυντικός θα αποτελούσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ.

Το… μάντρωμα που άλλαξε τα πάντα!

Η ομάδα μεσούσης της κρίσης ήταν στα κάτω της. Απόδειξη, η τσάμπα ήττα με μισό σουτ από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, που μεγέθυνε τον προβληματισμό στις τάξεις των φιλάθλων και ώθησε τους θερμόαιμους στο αεροδρόμιο και στο «Μακεδονία Παλλάς».

Εκτός, όμως από τους οπαδούς, την ομάδα υποδέχθηκε κι ο… Ιβάν Σαββίδης. Με απόφαση του μεγαλομετόχου οι παίκτες και ολόκληρο το τιμ μαντρώθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, που βγήκαν απλά για να πάνε να παίξουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για το ευρωπαϊκό μέλλον τους κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς.

Εκείνες οι τέσσερις ημέρες, με τους ποδοσφαιριστές εσώκλειστούς να βλέπουν παρέα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας τους αγώνες του Champions League, αποδείχθηκαν καθοριστικές. Αποτέλεσαν δε, σημείο αναφοράς για το διευρυμένο σερί του ΠΑΟΚ, καθώς το κοντέρ άρχισε να μετράει από τότε για να φτάσει σήμερα στο «13 στα 14».

Μετά την τρίτη, τέταρτη στήριξη, όλοι το καταλάβαμε…

Με τον ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League και την Σάλκε να έχει προκύψει, μετά την κλήρωση της 12ης Δεκεμβρίου, στο δρόμο του ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε να (ξανά) μιλήσει με τον Σέρβο τεχνικό και τον Σλοβάκο αθλητικό διευθυντή της ομάδας θέλοντας να κάνει έναν απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους για το 2017.

Η non paper της 19ης Δεκεμβρίου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έλεγε δύο πράγματα:

Α. Την απόλυτη ικανοποίηση του μεγαλομετόχου για την κατάσταση εντός των αποδυτηρίων της ομάδας.

Β. Την απόλυτη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη στήριξη προς τον Βλάνταν Ίβιτς.

Ε, μετά από τη δεύτερο, τρίτο, μπορεί και τέταρτο (ανε) επίσημο «ραπόρτο» και οι πλέον δύσπιστοι αντιλήφθηκαν ότι ο Σέρβος προπονητής χαίρει της εμπιστοσύνης του ιδιοκτήτη της ομάδας, ο οποίος για πρώτη φορά αποφάσισε να αλλάξει τακτική, απ’ το να αλλάξει ξανά το… πουκάμισο του (εκάστοτε) προπονητή.

Η πρώτη κίνηση Ίβιτς πριν πάρει την… σκούπα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Παντελής Κωνσταντινίδης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και λίγες μέρες αργότερα ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος άφησε το πόστο του γενικού αρχηγού της πρώτης ομάδας για να επιστρέψει στο ρόλο του διευθυντή ακαδημιών

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο Ίβιτς ταξίδεψε στο εξωτερικό και παράλληλα με τις ολιγοήμερες διακοπές οριστικοποίησε την πρόσληψη του Μίλος Βεσελίνοβιτς στο προπονητικό τιμ της ομάδας.

Ο 37χρονος προπονητής με εμπειρία από την συνεργασία του με αρκετές ομάδες της Σερβίας είχε συζητήσει και το καλοκαίρι για να ενταχθεί στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν τον Δεκέμβριο όταν και έλυσε το συμβόλαιο του με την Ιβάνιτσα.

Ήταν άλλη μια κίνηση από πλευράς του Ίβιτς, που έδειχνε την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές εντός των αποδυτηρίων της Τούμπας και οι οποίες θα ολοκληρωνόντουσαν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

«Ονειρεύομαι τίτλους με τον ΠΑΟΚ»

Σε συνέντευξή του, ο Βλάνταν Ίβιτς, οριοθετεί εκ νέου τους στόχους του ΠΑΟΚ για το 2017. «Θέλω να πάμε όσο πιο μακριά στην Ευρώπη και να κερδίσουμε την συμμετοχή στο Champions League», δηλώνει μεταξύ άλλων σε σερβικό μέσο.

«Στο Κύπελλο θέλουμε να προχωρήσουμε ως το τέλος, αλλά στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα. Ρεαλιστικά θα μας άξιζε να είμαστε ψηλότερα στη βαθμολογία, όμως μας έλειψε η τύχη. Έχουμε κυριαρχήσει στο 90% των αγώνων μας, ωστόσο υπήρξε πρόβλημα αυτοπεποίθησης κι αυτό μας στοίχισε 8-9 βαθμούς. Όχι, δεν ψάχνω για άλλοθι, ούτε κάποια δικαιολογία, εμείς φταίμε. Το γεγονός ωστόσο πως είμαστε πρώτοι σε χαμένες ευκαιρίες, επιβεβαιώνει τα λόγια μου. Τον Ιούνιο φέραμε πολλούς νέους παίκτες, περίπου έξι που μπήκαν ενδεκάδα και χρειαζόμασταν χρόνο για να τους εντάξουμε στο παιχνίδι», η εξήγηση που είχε δώσει για τη μεγάλη απόσταση από την κορυφή.

Τα αποτελέσματα που ακολούθησαν και το μεγάλο σερί νικών επιβεβαίωσαν τα όσα είχε πει στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το… τελικό ξεκαθάρισμα

Το δίδυμο Μίχελ-Ίβιτς έχοντας λάβει από την ιδιοκτησία το «πράσινο φως» για προσθαφαιρέσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, ολοκλήρωσαν στα τέλη Ιανουαρίου τις πολλές αλλαγές. Νέα πρόσωπα εντάχθηκαν στην ομάδα, αρκετοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν σε μια έντονη περίοδο αλλαγών.

Με έξι καταγεγραμμένες αποχωρήσεις στο φινάλε της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, το ρόστερ του «Δικεφάλου» πήρε την τελική μορφή του και ο Βλάνταν Ίβιτς κράτησε 26 ποδοσφαιριστές με τους οποίους θα πορευτεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2018-17.

Οι προσθήκες των Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, Πέδρο Ενρίκε Κονζέν και Αμρ Ουάρντα προκάλεσαν ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών, ενώ μέσα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αποχώρησε μια ολόκληρη ενδεκάδα. Έχουμε και λέμε: Ροντρίγκες (πώληση στη Γαλατάσαραϊ), Τζαβέλλας (ελεύθερος), Περέιρα (δανεικός στην Κολόν Σάντα Φε), Λάμπρου (δανεικός στον Πανιώνιο), Δημητριάδης (δανεικός στη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε) , Κοροβέσης (δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα), Γιαννούλης (δανεικός στην Ανόρθωση), Tιάμ (λήξη δανεισμού), Τζιόλης (ελεύθερος), Σκόνδρας (ελεύθερος), Βελλίδης (ελεύθερος).

 

Τελευταία Νέα