Η ομάδα που σκοράρει ΜΟΝΟ με τρίποντα και lay-ups! (pics & vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η ομάδα που σκοράρει ΜΟΝΟ με τρίποντα και lay-ups! (pics & vid)

bet365

Το μέλλον του μπάσκετ ενδεχομένως να… σχεδιάζεται από μια παρέα πιτσιρικάδων στη Μινεσότα και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για την ομάδα που έχει βαλθεί να αλλάξει την κανονικότητα!

Τα παιδία παίζει. Αν η αττική σύνταξη ισχύει παντού και όχι μόνο στη συγκεκριμένη έκφραση, τότε τα παιδία σουτάρει τρίποντα! Για την ακρίβεια, πολλά τρίποντα! Βλέπετε, αλλάζουν οι εποχές και μαζί τους αλλάζουν και οι συνήθειες. Την ώρα, λοιπόν, που οι Ρόκετς αφήνουν το αποτύπωμά τους στα παρκέ του ΝΒΑ ως η ομάδα που σουτάρει και σκοράρει τα περισσότερα τρίποντα στη λίγκα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος στο Pine City High School της Μινεσότα προχώρησαν το θέμα λίγο παραπάνω! Το μπάσκετ της νέας εποχής, τα... καλύτερά μας χρόνια που ήλθαν με το run-n-gun παιχνίδι των Σανς του Μάικ Ντ' Αντόνι, έφυγαν και ξαναήλθαν για να μας βάλουν μέσα στο κόλπο με την ομάδα που σκοράρει μόνο με τρίποντα και lay-ups!

Στην περίπτωσή μας, το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης απαγορεύει, ουσιαστικά, τα σουτ μετά από ντρίμπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη αναμέτρηση με τους Rush City Tigers, οι 62 από τις 65 επιθέσεις που έκαναν τα πιτσιρίκια των Dragons ήταν τρίποντα ή lay-ups! «Παίζουν σαν να είναι αλλεργικοί σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση» ανέφερε σχετικά η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal για την επανάσταση που φέρνει ο προπονητής των Pine City Dragons, Κάιλ Άλεν. Μάλιστα ο κόουτς παραδέχθηκε με πάσα ειλικρίνεια ότι το 4.6% των… λοιπών επιθέσεων (σ.σ. 3/65) είναι πραγματικά υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του Pine City High School!


Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος. Θυμηθείτε, απλώς, την αντίδραση του Γκρεγκ Πόποβιτς όταν ο προπονητής των Σπερς κλήθηκε να σχολιάσει όσα εξωπραγματικά έκαναν πέρσι οι Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον, εξηγώντας πως τα πολλά τρίποντα κάνουν κακό στο μπάσκετ κι έχουν αλλοιώσει τη φύση του! «Δεν πιστεύω πως αυτό το πράγμα είναι μπάσκετ. Είναι κάτι σαν τσίρκο. Γιατί τότε να μην έχουμε πεντάποντο ή επτάποντο; Πού σταματά αυτό; Όμως έτσι σκέφτομαι εγώ, που είμαι της παλιάς σχολής. Σε όλα μας τα πρωταθλήματα το τρίποντο έπαιξε μεγάλο ρόλο, γιατί είναι σημαντικό και πρέπει να μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν όπλο. Καμία ομάδα δεν το κάνει καλύτερα από τους Ουόριορς και βλέπουμε πού έχουν φτάσει. Καμία ομάδα δεν έχει βρει τρόπο να το σταματήσει».

Ενώ, λοιπόν ο Pop αποτάσσεται την κατάχρηση στο τρίποντο, το Pine City έχει ρεκόρ 12-4 ενώ ουδείς βασικός του δεν ξεπερνά το 1μ.88! Μια ομάδα που ανοίγει το γήπεδο και παίζει, αποφεύγει το post-up ενώ… ζει και πεθαίνει με το τρίποντο. Για να γίνει κατανοητή η σύγκριση, ο Τζέιμς Χάρντεν των Ρόκετς σκοράρει φέτος το 87% των πόντων του με βολές, lay-ups και τρίποντα! Ο Λόνζο Μπολ του UCLA έχει εκτοξεύσει τη συγκεκριμένη επίδοση στο 99%, σύμφωνα πάντα με το hoop-math.com. Ουδείς, όμως, έχει αγγίξει τα ποσοστά των παικτών του Pine City High School!


Οι πιτσιρικάδες του Pine City εκδηλώνουν το 59% των επιθέσεών τους πίσω από τη γραμμή των 7μ.25 ενώ ο προπονητής τους, Κάιλ Άλεν, ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα: «Δεν υπάρχουν πολλά παιδιά στις μέρες μας που να έρχονται στο γήπεδο και να δουλεύουν τις κινήσεις τους στο post για 1 ή 2 ώρες. Αντίθετα, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σουτάρουν 500 τρίποντα σε μια ώρα!». Παραδέχθηκε, δε, ότι τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά αν στην ομάδα υπήρχε ένας κυρίαρχος ψηλός. Ότι, ίσως, υποχρεωνόταν να αλλάξει το στιλ παιχνιδιού όμως «κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στο μπάσκετ από την εποχή του Σακίλ Ο'Νιλ.

Σε κάθε περίπτωση, ο γύρω κόσμος είναι μεγάλος, αλλά ανεξερεύνητος ενώ τα τρίποντα δεν θα μπαίνουν πάντα. Οι Dragons ηττήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους πρωταθλητές της Μινεάπολις, Braham Bombers, σε ένα παιχνίδι που σκόραραν μόλις 7/37 τρίποντα. Ήταν η χειρότερη επίδοση των τελευταίων χρόνων για το Pine City High School ωστόσο ο κόουτς και οι παίκτες δεν έδειξαν να απογοητεύονται ιδιαίτερα αφού «τα ποσοστά θα είναι πάντα με το μέρος μας». Ό,τι, δηλαδή, ανέφερε πρόσφατα ο προπονητής του Marshall, Νταν Ντ' Αντόνι, τονίζοντας πως «το καλύτερο σουτ στο μπάσκετ είναι το τρίποντο από τη γωνία. Το επόμενο καλύτερο σουτ είναι… οποιοδήποτε άλλο τρίποντο».

ΠΗΓΕΣ: The Wall Street Journal, businessinsider.com
Twitter @Giannis_Stav

 

Τελευταία Νέα