Θέλουν να τριτώσει το καλό στον ΠΑΟΚ!

Φώτης Καρακούσης
Θέλουν να τριτώσει το καλό στον ΠΑΟΚ!

bet365

Για 3η σερί σεζόν ο ΠΑΟΚ κάνει μια σπουδαία μεταγραφή τον Ιανουάριο και το Gazzetta Weekend σας θυμίζει τις δύο προηγούμενες που έφεραν το πρωτάθλημα στον... Δικέφαλο.

Όταν μια συνταγή είναι πετυχημένη δεν υπάρχει λόγος να την αλλάζεις. Και στον ΠΑΟΚ αυτή η πετυχημένη συνταγή είναι να αλλάζουν πρόσωπα τον Ιανουάριο οι Θεσσαλονικείς, φτάνοντας στην κορυφή. Το έκαναν τα δύο προηγούμενα χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα που ήταν και τα πρώτα στην ιστορία τους. Έχοντας πετύχει στο παρελθόν και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό, δεν γινόταν να μην το επαναλάβουν και φέτος.

Ειδικά θα λέγαμε φέτος που έτσι και αλλιώς η ανάγκη απόκτησης διαγωνίου ήταν μεγάλη μετά τον τραυματισμό του Ερνάντο Γκόμεζ. Γιατί ναι μεν ο Μπάμπης Σακόγλου στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος του, αλλά όπως και να το κάνουμε όταν θέλεις να κάνεις το τρία στα τρία και έχεις απέναντί σου τον Ολυμπιακό και τον Αγκάμεζ θέλεις κάτι καλύτερο. Αυτό το καλύτερο ακούει στο όνομα Σάσα Στάροβιτς με τον Σέρβο διεθνή να είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη στο τρία στα τρία.

Μαζί του του είναι το πρόσφατο παρελθόν, καθώς παίκτες που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο τα δύο προηγούμενα χρόνια όχι μόνο πήραν τον τίτλο, αλλά ήταν και οι καλύτεροι των... ασπρόμαυρων. Το Gazzetta Weekend σας τους θυμίζει, περιμένοντας να δει αν θα τριτώσει το καλό για τον ΠΑΟΚ ή αν τελικά αυτό το σερί θα σταματήσει.

Οι λάτιν που έφεραν το πρώτο νταμπλ

Ξεκινάμε με τον πρώτο χρόνο που έγινε αυτή η διορθωτική κίνηση στον... δικέφαλο και έφερε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ήταν την περίοδο 2014-15. Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη είχε ξεκινήσει την χρονιά με τους Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, Μούρ και Λόσον στην τετράδα των ξένων. Τρεις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα στις 22/10 ο Λόσον αποφάσισε να φύγει και έτσι ως την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου οι Θεσσαλονικείς αγωνίστηκαν με τρεις ξένους και με τον Εφραιμίδη να κερδίζει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του.

Με τους στόχους να είναι υψηλούς, καθώς όλοι ήθελαν τον πρώτο πρωτάθλημα, τον Γενάρη του 2015 έγινε η υπέρβαση. Στις 11/1/2015 αποκτήθηκε ως δεύτερος ακραίος ο Κουβανός διεθνής Χαβιέ Χιμένες, ο πρώτος παίκτης από την συγκεκριμένη χώρα που ήρθε στην Ευρώπη με άδεια της πατρίδας του και δεν χρειάστηκε να αυτομολήσει όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι ασπρόμαυροι όμως δεν έμειναν εκεί, καθώς λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου έφεραν και τον Βραζιλιάνο κεντρικό Λούκας Ρανγκέλ, ο οποίος πήρε τη θέση του Μουρ.

Και οι δύο και ειδικά ήταν θετικότατοι με τον Κουβανό ειδικά να κάνει καταπληκτικά παιχνίδια κόντρα σε Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, αλλά και απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό και να δίνουν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας. Πριν από τους τελικούς μάλιστα είχαν καταφέρει στην Σύρο να δώσουν και το πρώτο Κύπελλο με τον Χιμένες να αναδεικνύεται και πολυτιμότερος παίκτης έχοντας 23 πόντους, με τον Ρανγκέλ να κερδίζει τους κεντρικούς του Ολυμπιακού και να σταματάει στους 13 με 6 μπλοκ! Όπως κανείς αντιλαμβάνεται οι προσθήκες του Ιανουαρίου ήταν απολύτως πετυχημένες οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στην κορυφή.

Ο αρχηγός των ΗΠΑ και ο αναγεννημένος Σμαραγδής

Την επόμενη χρονιά οι αλλαγές στον ΠΑΟΚ υπήρξαν από το καλοκαίρι, όταν ο Γκόμεζ, Ρανγκέλ και ο Σαφράνοβιτς αποχώρησαν και στην θέση τους αποκτήθηκαν οι Σεπέδα, Γκεοργκίεφ και Χάρτλεϊ. Ο Αμερικανός ακραίος όμως δεν έπαιξε ποτέ με τους Πέτρογλου και Εφραιμίδη να τραβάνε το κουπί μέχρι τις αρχές του 2016. Εκεί έγιναν οι συνηθισμένες πλέον κινήσεις. Και όχι μία και δύο αλλά τρεις (τέσσερις αν βάλουμε και τον Τακουρίδη που είχε αποκτηθεί πιο νωρίς). Η αρχή έγινε με τους Αμερικανούς Τζέισον Γιαμπλόνσκι και Ντέιβιντ Λι που ανακοινώθηκαν στις 25/1/2016, ενώ μια μέρα πιο μετά αποκτήθηκε και ο Νίκος Σμαραγδής.

Και οι τρεις βοήθησαν και με το παραπάνω τους... ασπρόμαυρους και ειδικά οι δύο κεντρικοί ήταν αυτοί που ουσιαστικά έκριναν τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό και έκαναν μετά πιο εύκολο το έργο των συμπαικτών τους στους τελικούς με τον Φοίνικα. Και αν για τον Λι το περιμέναμε, καθώς μιλάμε για τον αρχηγό των ΗΠΑ και έναν από τους καλύτερους στον κόσμο στην θέση αυτή, η εμφάνιση του «Σμα» ήταν το κερασάκι στην τούρτα με τον έμπειρο διεθνή να περνάει δεύτερη νιότη και να δείχνει πως είναι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Και ο Γιαμπλόνσκι μόνο άσχημα δεν τα πήγε από τους παίκτες που αποκτήθηκαν, αλλά όπως και να το κάνουμε οι Λι και Σμαραγδής μαζί με τον απίστευτο Σεπέδα ήταν οι λόγοι που έγινε αυτό το δύο στα δύο.

Να κάνει το τρία στα τρία ο Στάροβιτς

Φέτος το καλοκαίρι η αλήθεια είναι πως λίγοι περίμεναν πως θα υπάρξουν και πάλι αλλαγές. Η ομάδα κράτησε τον μεγαλύτερο κορμό, ενώ επέστρεψαν οι Ερνάντο Γκόμεζ και Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς. Ωστόσο τα πάντα άλλαξαν με τον τραυματισμό του διαγώνιου απόν την Βενεζουέλα, καθώς όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα μπορεί ο Σακόγλου να ήταν πολύ καλός ως τώρα, αλλά ο Γιάννης Καλμαζίδης έψαχνε τον παίκτη που θα μπορεί να κάνει την διαφορά. Θα μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του στο τρία στα τρία και αυτός να διεκδικήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου.

Και αυτός μετά από πολύ ψάξιμο και αλλαγές πλάνων βρέθηκε και είναι ο Σάδα Στάροβιτς. Ο για πολλά χρόνια βασικός στην Εθνική Σερβίας και με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία είναι ο εκλεκτός και ο... δικέφαλος είναι έτοιμος να κάνει την αντεπίθεση με στόχο φυσικά να παραμείνει στην κορυφή κάνοντας το τρία στα τρία. Μία μόνο αλλαγή για τους... ασπρόμαυρους αλλά εξαιρετικά ποιοτική και πλέον μένει να δούμε αν θα τριτώσει το καλό. Το σίγουρο είναι πως ο Στάροβιτς μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και αυτό φάνηκε και στο πρώτο του ματς κόντρα στην Τουρ όπου χωρίς καλά καλά να ξέρει πως λένε τους συμπαίκτες του είχε 19 πόντους με 4 μπλοκ.

 

Τελευταία Νέα