Σε video οι Grand Slam τελικοί Φέντερερ - Ναδάλ!

Γιώργος Κοντογεώργης
Σε video οι Grand Slam τελικοί Φέντερερ - Ναδάλ!

bet365

Ο Ράφα Ναδάλ νίκησε τον Ντιμιτρόβ στους «4» του Australian Open και έκλεισε για 9η φορά ραντεβού με τον Ρότζερ Φέντερερ σε τελικό Grand Slam τουρνουά. Το Gazzetta Journal Weekend θυμίζει τι έγινε στους προηγούμενους 8.

Ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόβ προσπάθησε πολύ αλλά δεν κατάφερε να 'χαλάσει' αυτό που οι περισσότεροι ήθελαν να δουν. Ο Ράφα Ναδάλ με μέταλλο από τα παλιά έκαμψε την αντίσταση του εκπληκτικού Βούλγαρο και σφράγισε τον τελικό με τον Ρότζερ Φέντερερ στο Australian Open. Οι δύο θρύλοι του αθλήματος, που συναντήθηκαν πριν 8 χρόνια στην Μελβούρνη, έχουν τα... πουν από το 2011 και το Roland Garros. Αυτή θα είναι η 9η μεταξύ τους κόντρα σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης, με τον 36χρονο Ελβετό να θέλει να φτάσει τα 18 γράφοντας ξανά ιστορία στο φινάλε της καριέρας του και τον 30χρονο Ισπανό να κατακτήσει έναν major τίτλο από το... πουθενά και να πάει σε μερικούς μήνες στο Παρίσι στα κόκκινα για να φτάσει τα 16 Grand Slam και να αγγίξει τον αιώνιο αντίπαλό του, που είναι στο Νο1 με 17. Για τον Φέντερερ για είναι ο 28ος τελικός, για τον Ναδάλ ο 20ος, με τον Ισπανό να έχει τον Βασιλιά 23-11 γενικά, 9-2 σε αγώνες σε major διοργανώσεις και 3-0 στο Open της Αυστραλιάς. Πάμε θυμηθούμε, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, το 2011 τους τελικούς που μας έχουν χαρίσει οι κορυφαίοι παίκτες της ιστορία του αθλήματος...

2006 | Roland Garros
Το 2006 ο κάτοχος του Roland Garros, Ράφα Ναδάλ, έβαλε τέλος στα όνειρα του Φέντερερ, ο οποίος ήθελε τον τίτλο στο γαλλικό Open για να κρατήσει στα χέρια του ταυτόχρονα και τα 4 Grand Slam. Ο 20χρονος, τότε, Ισπανός, νίκησε στον πρώτο τελικό του μυθικού rivalry, τον Ελβετο με 3-1 σετ (1-6 6-1 6-4 7-6) και πήρε τον δεύτερο τίτλο του στο Παρίσι. «Είναι μια φανταστική νίκη και μία τρομερή στην καριέρα μου. Ο Φέντερερ είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία, κανείς άλλος δεν έχει τη δική του ποιότητα» είπε ο αριστερόχειρας από το Μανακόρ, ο οποίος έφτασε εκείνη τη στιγμή τις 14 σερί νίκες στο τουρνουά.


2006 | Wimbledon
Μερικές εβδομάδες μετά την ήττα του στο Roland Garros, ο Φέντερερ είχε την ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς από τον Ναδάλ στο Λονδίνο και έτσι έγινε. Ο Βασιλιάς κατέκτησε τον τίτλο στο All-England-Club με νίκη 3-1 (6-0, 7-6, 6-7, 6-3) σετ σε βάρος του Ισπανού. Αν και ο Ισπανός είχε αρχίσει να… μπαίνει στο κεφάλι του Φέντερερ σε εκείνη την εποχή, ο Ελβετός μαέστρος επιβλήθηκε στο γρασίδι κατακτώντας τον 4ο σερί τίτλο του σε μια διοργάνωση στην οποία σήμερα έχει 7 τίτλους.


2007 | Roland Garros
Οι τελικοί είχαν αρχίσει να γίνονται τακτικό φαινόμενο ανάμεσα στους δύο σε Wimbledon και Roland Garros και στην ‘έδρα’ του ο αριστερόχειρας άσος επέβαλλε ξανά τον νόμο του. Με τη λευκή εμφάνισή του να είναι γεμάτη χώματα, ο Ναδάλ σκαρφάλωσε ξανά στις εξέδρες όπου ήταν οι δικοί του μετά τον 3ο σερί τίτλο στο Παρίσι. Ο Ισπανός νίκησε με 3-1 σετ (6-3, 4-6, 6-3, 6-4) τον 25χρονο, Φέντερερ, που δεν μπόρεσε να κάνει πολλά σε μία ακόμα μάχη του Νο1 κόντρα στο Νο2 του κόσμου. Ο Ναδάλ έγινε εκείνη την ημέρα μόλις ο δεύτερος, μετά τον Μπιορν Μποργκ, που κατακτά 3 σερί τίτλους στο Roland Garros.


2007 | Wimbledon
Μετά την ήττα στο Παρίσι από το Ναδάλ, ο Φέντερερ πήρε την εκδίκησή του ξανά στο Wimbledon με μία επική νίκη στον τελικό με 3-2 (7-6, 4-6, 7-6, 2-6, 6-2) σε βάρος του Ισπανού σε 3 ώρες και 45 λεπτά ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μποργκ. Αυτή ήταν η 34η σερί νίκη του Ελβετού στο All England Club με την οποία πέρασε στα βιβλία της ιστορίας. Δυστυχώς για τον Φέντερερ, ήταν η τελευταία μέχρι σήμερα κόντρα στον Ναδάλ σε τουρνουά Grand Slam αφού ο Βασιλιάς σχεδόν δέκα χρόνια μετά δεν νίκησε ποτέ ξανά τον αντίπαλό του.


2008 | Roland Garros
Για ακόμα μια φορά ο Φέντερερ πήγε στο Roland Garros με στόχο να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο στο μοναδικό major που του έλειπε, όμως εκεί βρήκε ξανά μπροστά του τον κορυφαίο χωματά όλων των εποχών και γνώρισε ίσως την πιο βαριά ήττα της τεράστιας καριέρας του σε μόλις 1 ώρα και 48 λεπτά. Ο Ναδάλ διέλυσε τον Βασιλιά με 3-0 σετ (6-1, 6-3, 6-0) επιτρέποντάς του να πάρει μόλις 4 games, κάτι για το οποίο ο Ελβετός απολογήθηκε στους 15.000 θεατές. Ηταν η 4ος σερί τίτος στο Roland Garros για τον τότε Νο2 στον κόσμο.


2008 | Wimbledon
Για τους περισσότερους ειδικούς, αυτό είναι το κορυφαίο ματς στην ιστορία του αθλήματος. Υστερα από δύο σερί χαμένους τελικούς από τον Φέντερερ, ο Ναδάλ πήγε στο Λονδίνο για να κατακτήσει το πρώτο Wimbledon της καριέρας του και τα κατάφερε με 3-2 σετ (6-4 6-4 6-7, 6-7, 9-7) σε ένα επικό ματς που κράτησε σχεδόν 4.5 ώρες. Ο 22χρονος έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης της ιστορίας, μετά τον Μποργκ, που κατακτά διαδοχικά το Roland Garros και το Wimbledon. «Είναι αδύνατο να περιγράψω αυτό που νιώθω, ήταν ένα όνειρο για μένα» είπε ο Ναδάλ που έβαλε τέλος στο σερί των 65 νικών του Βασιλιά στο γρασίδι.


2009 | Australian Open
Μετά τους τελικούς των προηγούμενων ετών σε Roland Garros και Wimbledon, είχε έρθει η ώρα για τους δύο να κοντραριστούν και σε σκληρή επιφάνεια καθώς έφτασαν, όπως και φέτος, στον τελικό του Αυστραλιανού Open. Σε ένα ακόμα επικό τελικό ο Νο1 στον κόσμο, Ναδάλ, νίκησε 3-2 σετ (7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2), έφτασε τις 6 κατακτήσεις σε τουρνουά Grand Slam και έγινε ο πρώτος Ισπανός που κατακτά major τίτλο και σκληρή επιφάνεια. Ηταν η 5η σερί νίκη σε βάρος του Ελβετού αντιπάλου του και 13η σε 19 αγώνες εκείνη τη στιγμή.


2011 | Roland Garros
Στην τελευταία αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο σε τελικό Grand Slam ο Ράφα Ναδάλ έγραψε ξανά ιστορία. Ο Ισπανός νίκησε 3-1 σετ (7-5, 7-6, 5-7, 6-1 ) τον Ρότζερ Φέντερερ σε 3 ώρες και 40 λεπτά και έφτασε τους 6 τίτλους στο Roland Garros.

 

Τελευταία Νέα