Νεπάλ: Όταν το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον παιχνίδι! (pics)

Αντωνία Σπανού
Νεπάλ: Όταν το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον παιχνίδι! (pics)

bet365

Σε κάποια μέρη του κόσμου το ποδόσφαιρο γίνεται η ίδια η ζωή. Το Gazzetta Weekend Journal κάνει μια... βόλτα στο Νεπάλ, όπου μετά τον καταστροφικό σεισμό το ποδόσφαιρο δίνει όραμα σε παιδιά που δεν έχουν... τίποτα.

Το ποδόσφαιρο και γενικά τον επαγγελματικό αθλητισμό τα έχουμε συνδέσει με χρήματα, δράματα σε κερκίδες και όχι μόνο, «λάμψη» αστέρων αλλά και πλούσιο θέαμα.

«Σκοτωμοί» στις κερκίδες, «σκοτωμοί» στα social media, καυγάδες και μέσα στο χορτάρι ή το παρκέ, παίκτες που έχουν να λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων για να τρέφουν με το θέαμα που προσφέρουν στην... μάζα.

Είναι μερικές περιπτώσεις όμως που σε κάνουν να αναθεωρείς τα πράγματα όπως τα έχεις γνωρίσει.

Είναι μερικές περιπτώσεις που βλέπεις ότι το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που το βλέπεις, το αντιλαμβάνεσαι και αντιδράς σε αυτό.

Είναι μερικές περιπτώσεις που η ίδια η ζωή έρχεται να ανατρέψει όσα έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε.

Το Νεπάλ είναι μια χώρα στην Νότια Ασία που τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρά κορίτσια έχουν γίνει θύματα της απίστευτης φτώχειας που έχει πλήξει την περιοχή.

Μετά το σεισμό των 7.9 ρίχτερ που έπληξε το 2015 την περιοχή τα πράγματα για τους ανθρώπους εκεί έγιναν ακόμα πιο δύσκολα έως αφόρητα.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις η ανησυχία έχει μεγαλώσει αφού όλο και περισσότερα κορίτσια και γυναίκες διακινούνται με σκοπό την πορνεία ή ακόμα και απλά την γέννα.

Η μετακίνηση από τα χωριά προς τα πιο αστικά κέντρα, σε μια κανονική ημέρα, χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες μέσα από τα βουνά με το αυτοκίνητο.

Μετά τον σεισμό μόνο ελικόπτερα μπορούσαν να φτάσουν κάποια από τα χωριά.

Πολλές από τις οικογένειες αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους για μεροκάματο κάνοντας την ζωή των...εμπόρων ευκολότερη και το μέλλον των παιδιών πιο... μαύρο.

Έτσι το σχολείο της Thangpalkot αποφάσισε να μαζέψει τα παιδιά από τα μικρά χωριά και να τα οργανώσει σε γκρουπ που θα πηγαίνουν όλα μαζί στο σχολείο.

Ένα από τα σχολεία με την βοήθεια της οργάνωσης «Childreach» χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και να τους προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον από το να παίζουν κάθε ημέρα το... θήραμα στον δρόμο.

Με την βοήθεια προπονητών αγόρια και κορίτσια όχι μόνο «ποτίζονται» με το μικρόβιο του παιχνιδιού, αλλά έχουν και ενθουσιασμό να το δείξουν στους συμμαθητές τους.

Το άθλημα και γενικά αυτή η πρωτοβουλία έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και έχει κάνει σχεδόν απίστευτη δουλειά κατά του trafficking.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την δουλειά που γίνεται.

Τα κορίτσια απολαμβάνουν το παιχνίδι, βρίσκουν ενθουσιασμό για το σχολείο και μοιράζονται ποιοτικό χρόνο με τα αγόρια φτιάχνοντας τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ τους.

Μόνο ως παράδεισος μπορεί να χαρακτηριστεί οι ώρες παιχνιδιού που παίρνουν τα παιδιά μεταξύ τους.

Κάνουν διαδρομή 45 λεπτών για να βρεθούν στο μάθημα και μόλις περάσουν τα 16 τους χρόνια γίνονται αυτόματα στόχος από τους εμπόρους.

«Το άθλημα βοηθάει τα κορίτσια να έρχονται στο σχολείο», λέει ο διευθυντής, όταν στο Νεπάλ το ποσοστό των κοριτσιών που εγκαταλείπουν το σχολείο φτάνει στο 36.2%.

Η Μόνικα ένα κορίτσι 14 χρονών πηγαίνει στην 9η τάξη και περπατάει 25 λεπτά για να φτάσει καθημερινά στο σχολείο.

Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο την τελευταία της χρονιά και παθιάστηκε τόσο με το παιχνίδι και βρήκε κίνητρο γενικά για το σχολείο.

«Το αγαπημένο μου μάθημα είναι η φυσική. Η φυσική «ανοίγει» το μυαλό μας. Θέλω να γίνω πολιτικός μηχανικός όταν μεγαλώσω γιατί η χώρα μας έχει επηρεαστεί από τον σεισμό και θέλω να βοηθήσω να φτιαχτεί ξανά».

Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά όμως σε ακόμα ένα επίπεδο.

Όταν τα κορίτσια παίζουν τα αγόρια κάθονται στην άκρη του γκρεμού, παρακολουθούν τις συμμαθήτριες τους και πιάνουν και τις μπάλες που πάνε προς τα εκεί.

Όταν η μπάλα πέσει στον γκρεμό, πετάνε μια άλλη για να συνεχιστεί και ένα αγόρι κατεβαίνει για να την πιάσει.

Κορίτσια και αγόρια μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον σε μια χώρα που η αξία της γυναίκας δεν έχει καμία σχέση με του άνδρα.

Στο Νεπάλ το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι.

Είναι ο τρόπος και το μέσο για να γλιτώσουν πολλά παιδιά από μια μοίρα που έχει γραφτεί για αυτά πριν καλά καλά προλάβουν να ζήσουν.

Η μπάλα αλλάζει μορφή και στα πόδια αυτών των κοριτσιών γίνεται σύμβολο ελπίδας, στήριξης και σανίδας σωτήριας από προβλήματα που έχει γίνει... λογικό να μαστίζουν μια ολόκληρη γενιά.

Στο Νεπάλ μια μπάλα μπορεί να αλλάξει την ζωή...

 

Τελευταία Νέα