Ice Ice Baby! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ice Ice Baby! (vids)

bet365

Ο χιονιάς έπληξε για τα καλά την Ελλάδα αλλά το Gazzetta Weekend δίνει μία άλλη εκδοχή της αξιοποίησης του χιονιού και του πάγου με extreme σπορ που μπορεί να κάνει όποιος αντέχει!

Όλοι μας νιώσαμε αυτές τις ημέρες στο... πετσί μας το κρύο και τον χιονιά. Άλλες περιοχές πολύ περισσότερο και πιο έντονα και άλλες λιγότερο. Υπάρχουν όμως και οι πλέον τολμηροί που επιλέγουν να κάνουν σπορ στον πάγο! Ας δούμε εννιά extreme επιλογές και με μεγάλο ενδιαφέρον για άθληση στο χιόνι.

Ice diving: Ελληνιστί πρόκειται για την κατάδυση σε πάγο. Υπάρχουν περιοχές ανά τον κόσμο όμως το Tignes της Γαλλίας, που τραβούν πολύ κόσμο σε αυτήν την άθληση. Οι πλέον τολμηροί καλούνται να βουτήξουν σε νερό με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 0 έως και - 4 βαθμούς Κελσίου ή και χειρότερα!

Snow biking: Το ποδήλατο στο χιόνι. Δεν υπάρχει μόνο η ποδηλασία βουνού, δηλαδή το mountain bike. Υπάρχει και το ποδήλατο σε χιόνι. Για το άθλημα αυτό χρειάζονται μεγάλα λάστιχα, σε ένα κατά τ’ άλλα κανονικό ποδήλατο και τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται πολύ δημοφιλές σε Βέροια Αμερική. Υπάρχουν και περιοχές σε χώρες όπως ο Καναδάς με ειδικά μονοπάτια.

Cresta Run: Πρόκειται για ένα άθλημα που κυρίως αφορά άνδρες. Κατεβαίνουν μια πλαγιά πάνω σε ειδικά έλκηθρα, διανύοντας μια απόσταση 1.212 μέτρων, με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Το κάποτε επονομαζόμενο χωριό Cresta έδωσε και το όνομά του στο εν λόγω άθλημα. Τώρα το χωριό αυτό αποτελεί μέρος της περιοχής Celerina.

Skeleton: Ένα πολύ δύσκολο, σκληρό και δυνατό αγώνισμα. Το συγκεκριμένο extreme σπορ κατατάσσεται στα χειμερινά ολυμπιακά αθλήματα και αποκτά συνεχώς πολλούς φίλους. Στο Skeleton, ο αθλητής ξαπλώνει μπρούμυτα σε ένα επίπεδο έλκηθρο και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, στέλνοντας την αδρεναλίνη στα… ύψη. Πρωτοεμφανίστηκε ως άθλημα το 1928 στο St. Moritz αλλά το 2002 προσθέθηκε μόνιμα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Εκτελείται από άνδρες και γυναίκες και ενώ απαιτεί μεγάλη τεχνική για να τσουλήσει σωστά το έκληθρο στον πάγο. Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός. Αφού το δοκιμάσει κανείς με τρεις φίλους του και τα καταφέρει τότε μετά μπορεί να τεστάρει τις δυνάμεις του για ένα... solo skeleton.

Καγιάκ επί πάγου ή καγιάκ στο χιόνι: Αντί για λίμνη ή ποτάμι το καγιάκ μεταφέρεται σε πάγο ή χιόνι. Το καγιάκ στο χιόνι δεν επιτρέπεται σε πολλές περιοχές. Μεταξύ άλλων μπορεί να το εξασκήσει κανείς στο βουνό Monarch στο Κολοράντο.

Shovel racing: Ακόμα μία ιδιαίτερη αθλητική κατάσταση. Οι αθλητές ή οι μετέχοντες κάθονται πάνω σε σανίδα που μοιάζει με φτυάρι και κατεβαίνουν την πλαγιά. Ξεκίνησε το 1970 από το Νέο Μεξικό και μετά από πολλούς τραυματισμούς, αλλά και… ζαβολιές και πονηριές των αθλητών, οι οποίοι ενίσχυαν τα φτυάρια τους προκειμένου να πιάσουν υψηλές ταχύτητες, πλέον οι κανόνες του είναι αυστηροί.

Ski jumping ή άλμα με σκι: Ακόμα μία ακραία κατάσταση. Είναι πολύ απλά άλμα με σκι και έχει πολλούς λάτρεις. Αρκετοί το εξασκούν στην Γαλλία.

Οδηγώντας στον πάγο και το χιόνι: Υπάρχει στην Ιταλία, μία περιοχή, το Madesimo, όπου εκεί μπορεί να οδηγήσει κανείς σε χιόνι και μετά σε πάγο στο 4 χιλιομέτρων παγωμένο μονοπάτι της περιοχής. Απαγορεύεται να πιάσει κανείς πάνω από 30 με 40 χλμ. την ώρα διότι μετά θα έχει σαφές πρόβλημα. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη με επιτάχυνση στις στροφές αλλά και αποφυγή του φρένου.

Snow kiting: Παρεμφερές με το kite surfing. Η διαφορά του είναι πως γίνεται στο χιόνι. Με την χρήση ενός κυψελωτού ή φουσκωτού αετού (kite), ο αναβάτης πλέον αποδεσμεύεται από την ανάγκη ύπαρξης lift σε κάποια πλαγιά για να κάνει το αγαπημένο του άθλημα. Για να ασκηθείς τα πλέον απαραίτητα είναι ένα ζευγάρι ski ή μία σανίδα snowboard, ένα κρεμαστικό, μία ειδική ''ζώνη'' μέσης όπου είναι γαντζωμένος ο αετός και φυσικά έναν αετό. Επίσης, απαραίτητα είναι τα σωστά ρούχα, στολή, γάντια και κράνος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη αετών στην αγορά, ανάλογα με το σωματικό βάρος, την συνήθη ένταση του ανέμου στο μέρος διεξαγωγής αλλά και το στυλ του αναβάτη.

- Οι φωτογραφίες είναι από άρθρο της αγγλικής Τelegraph.

 

Τελευταία Νέα