Η πικρή αλήθεια! (pics)

Η πικρή αλήθεια! (pics)

bet365

Η απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου επιδεινώνει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Ο χρόνος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την εποχή των μνημονίων, είναι πάντα πυκνός. Περιλαμβάνει τόσα πολλά, που όταν ακουμπούν την πραγματικότητα είναι τετελεσμένα, αναπόφευκτα και αυξάνουν το βάρος των προηγούμενων. Το κακό, θλιβερό, εξοργιστικό, είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, να μας κάνουν να πιστέψουμε το απίστευτο και να δούμε μια άλλη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Γιατί; Διότι κι αυτή παίζει διαχειριστικό ρόλο στην κρίση και απλώς καλείται να εφαρμόσει επαχθή μέτρα για τα οποία είναι συνένοχη. Συνένοχη γιατί γνωρίζει και δεν λέει την αλήθεια. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μοναδικό μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία. Έτσι, η διαστρέβλωση, η απόκρυψη και η προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης ορίζουν την πολιτική συμπεριφορά. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Μέτρα για το 3,5% του 2018

Η “εθνική επιτυχία” που παρουσιάστηκε με πομπώδη τρόπο τις προηγούμενες μέρες έχει... σχέση με την πραγματικότητα; Βρήκαμε την απόφαση όπως είναι στο σάιτ της Ευρωομάδας (consilium.europa.eu) κι αποφασίσαμε να κάνουμε τη σωστή μετάφραση. Όχι για να το παίξουμε έξυπνοι και να επιτεθούμε, αλλά για μια φορά να δούμε τα πράγματα ως έχουν.

Η απόφαση ξεκινά με τον χαιρετισμό του Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μεταξύ Ελλάδας-θεσμών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017 και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1.75% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, γεγονός που θα οδηγήσει στην καθιέρωση αυθεντικού δικτύου κοινωνικής προστασίας. Στη συνέχεια τονίζεται ρητά ότι:

“Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level agreement) πρέπει να συμπεριλάβει μέτρα για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ) και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβάνοντας περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την εξουδετέρωση παραγόντων που εμποδίζουν τις επενδύσεις”.

Συμμόρφωση και μετά το πρόγραμμα

Η απόφαση όμως έχει και συνέχεια. Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017 να διοριστούν τα μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών (Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων) ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό. Πάμε και σε αυτό που “καίει”. Το γράφουμε όπως είναι. “Η Ευρωομάδα υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ το 2018 πρέπει να διατηρηθεί και μεσοπρόθεσμα”. Σαφέστατο. Επίσης, τονίζεται η σημασία διατήρησης δημοσιονομικής τροχιάς συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επιπλέον, “για να εξασφαλίσουμε τη συμμόρφωση (σ.σ της Ελλάδας) με τους δημοσιονομικούς στόχους με ένα βιώσιμο τρόπο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίζουν”.

Επόμενη αναφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί, ότι αυτά αφορούν τη βιωσιμότητα και όχι την ελάφρυνση του. Τώρα, σε τι αφορούν. Στην εξομάλυνση των πληρωμών προς τον EFSF με επιμήκυνση του χρόνο αποπληρωμής. Στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές ώστε να αντικαταστήσει το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο χρέος με χρέος του ιδιωτικού τομέα.

Συμπληρωματικό μνημόνιο

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έχοντας βάση το τρίτο μνημόνιο, ενώ δίνει εντολή στο EWG (Euro Working Group) να την αξιολογήσει. Η Ευρωομάδα δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου δημοσιονομικού μηχανισμού (σ.σ “κόφτης”), όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης, εφαρμόζεται ως έχει. Επιβεβαιώνει, δε, ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως και οι πολιτικές-στόχοι που το συνοδεύουν, θα αναθεωρείται τακτικά βάσει των παρεχόμενων στοιχείων από τους θεσμούς. [...] Η πλήρης εφαρμογή των προηγούμενων δράσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη 2η αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των εθνικών δράσεων, θα ανοίξει τον δρόμο στα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental Memorandum of Undertanding).

 

Τελευταία Νέα