Δύο superclasico που έγραψαν ιστορία! (pics, vid)

Θοδωρής Βασίλης
Δύο superclasico που έγραψαν ιστορία! (pics, vid)

bet365

Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς δίνουν ραντεβού στο απόλυτο ντέρμπι και το Gazzetta Weekend Journal σας θυμίζει τους δύο κλασικούς ημιτελικούς για το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2004 που έχουν γραφτεί στην ιστορία των αναμετρήσεων του superclasico.

Αλήθεια τι είναι το ποδόσφαιρο; Είναι η πρώτη φορά στο γήπεδο με τον πατέρα σου, είναι το χορτάρι, το κασκόλ που φοράς στο λαιμό, η είσοδος της αγαπημένης σου ομάδας, η ηδονή το να βλέπεις τον παιδικό σου ήρωα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ή μήπως το υπέρτατο ντέρμπι, το Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ;

Οι δύο αιώνιοι της Αργεντινής δίνουν ραντεβού στο Μονουμεντάλ το βράδυ της Κυριακής, σε ένα ματς που δεν κρίνει τίτλο, αλλά ούτε έχει την ένταση προγενέστερων ετών. Και αυτό γιατί η Ρίβερ έχει το μυαλό της αποκλειστικά στον τελικό Κυπέλλου με την Ροζάριο Σεντράλ την επόμενη εβδομάδα, ένα ματς που για τους «μιγιονάριος» είναι όλη η χρονιά, αφού εκτός από τον τίτλο, δίνει κι ένα εισιτήριο για το επερχόμενο Κόπα Λιμπερταδόρες του Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η Μπόκα πάει στο ντέρμπι με την καλύετρη δυνατή ψυχολογία. Προέρχεται από δύο πειστικές νίκες σε δύο από τα clasico του Μπουένος Άιρες κόντρα σε Σαν Λορέντζο και Ράσινγκ Κλουμπ και δείχνει ότι μπορεί να σώσει μια χρονιά που έδειχνε χαμένη, ειδικά μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Ροζάριο Σεντράλ.

Η ομάδα του Γκιγιέρμο Μπάρος Σελότο έχει μειώσει την διαφορά από την πρώτη θέση στους δύο βαθμούς και θέλει να πάει στην καλοκαιρινή διακοπή (στην Αργεντινή τώρα έχει καλοκαίρι) όσο γίνεται πιο κοντά στην Εστουδιάντες από την οποία υπολείπεται δύο βαθμούς.

Για τον λόγο αυτό εμείς θα πάμε τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο 2004 όταν οι δύο ομάδες μας έδωσαν δύο από τους καλύτερους ημιτελικούς όλων των εποχών παγκοσμίως σε διασυλλογική διοργάνωση, δύο ημιτελικοί που ακόμα και τώρα μνημονεύονται στην Αργεντινή αλλά και σε όλη την Λατινική Αμερική.

Ήταν Ιούνιος του 2004 όταν η Μπόκα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την Ρίβερ για τα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν το ζευγάρι αυτό το πραγματικό τελικό της διοργάνωσης. Η προσοχή του ποδοσφαιρικού κόσμου ήταν στραμμένη στο Μπουένος Άιρες. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί και στα δύο ματς αφού το κλίμα μεταξύ των οπαδών, των γνωστών barra brava, ήταν εκρηκτικό.

Ο κακός χαμός στο Μπομπονέρα

Η κλήρωση έχει φέρει το πρώτο ματς να γίνει στην έδρα της Μπόκα. Στις 10 Ιουνίου το «Μπομπονέρα» φλέγεται με την αποστολή της Ρίβερ Πλέιτ να φτάνει χωρίς τους οπαδούς της για πρώτη φορά στα χρονικά. Παρόλα αυτά οι οπαδοί έχουν στείλει ήδη το μήνυμά τους στην τελευταία προπόνηση στο Μονουμεντάλ. «Αποκλείστε την Μπόκα και φέρτε την κούπα στο Μονουμεντάλ». Άλλωστε τελευταία κατάκτηση του Λιμπερταδόρες ήταν το 1996. Η Ρίβερ Πλέιτ και ο προπονητής της Λεονάρδο Αστράδα (μεγάλη μορφή της ομάδας) διαθέτουν ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην ιστορία του συλλόγου με ποδοσφαιριστές όπως οι Λουξ, Τούτσιο, Αμελί, Μασεράνο, Κλαούντιο Χουσαϊν, Λούτσο Γκονζάλες, Γκαγιάρδο (νυν τεχνικός της ομάδας), Καβενάγκι, και Μάξι Λόπες.

Από την πλευρά της η Μπόκα Τζούνιορς διαθέτει ένα μεγάλο όπλο και βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Ο λόγος για τον Κάρλος Μπιάνκι. Θρύλος της έχοντας κατακτήσει ήδη το τρόπαιο τόσο με την Βελέζ όσο και με την Μπόκα, νωρίζει ότι η πίεση είναι στην ομάδα του και γι αυτό αποφασίζει να στηριχθεί στην εμπειρία. Αμπονταντσιέρι, Σελότο (ο τωρινός προπονητής της ομάδας), Σκιάβι, Κλεμέντε Ροντρίγκες, Μπουρντίσο, Σκιάβι, Βιγιαρεάλ, Βάργκας (ο παλιός της ΑΕΚ) αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ομάδας, με τον νεαρό τότε Κάρλος Τέβες να αποτελεί το νέο αστέρι της της ομάδας.

Από το πρώτο λεπτό το ντέρμπι δικαιολογεί τον χαρακτήρα του. Αγκωνιές, κλωτσιές, δολοφονικά τάκλιν και ο Κλαούντιο Μαρίν προσπαθεί με τις κάρτες να κρατήσει το παιχνίδι και να μην ξεφύγει. Το ματς είναι σκληρό αλλά οι γηπεδούχοι καταφέρνουν με τον εμβληματικό Ρολάντο Σκιάβι να ανοίξουν το σκορ στο 28'.

Τα νεύρα είναι τεταμένα ειδικότερα στην πλευρά των φιλοξενούμενων και ένα φάουλ του Γκαγιάρδο στον Κασίνι προκαλεί σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Κασίνι και Γκαγιάρδο βλέπουν την κόκκινη κάρτα με τον άσο των χενέισες να απευθύνεται στον διαιτητή λέγοντάς του: «Αποβάλεις εμένα μαλ..;» και στη συνέχεια ξεκινάει κοκορομαχία με τον Γκαγιάρδο. Ξεκινάει σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών και ο Αμπονταντσιέρι φεύγει από το τέρμα του και προσπαθεί να ζητήσει τον λόγο από τον Γκαγιάρδο: «Ε ηλίθιε, που νομίζεις ότι είσαι στο Μονακό; Φύγε σκα...». Η κατάσταση ξεφεύγει και ο Γκαγιάρδο με τα νύχια του σκίζει το πρόσωπο του τερματοφύλακα της Μπόκα.

Μετά από αρκετή ώρα το ματς ξεκινάει και αφού ο άσος της Ρίβερ έχιε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια υπό την προστασία των ασπίδων της αστυνομίας. Τελικά το 1-0 δεν αλλάζει με την Ρίβερ να τελειώνει το ματς με εννιά παίκτες μετά και την αποβολή του Γκαρσέ, και την Μπόκα να διαμαρτύρεται για πέναλτι.

Ο πιο δραματικός επαναληπτικός

Μία εβδομάδα μετά στις 17 Ιουνίου είναι ο επαναληπτικός. Στο «Μονουμεντάλ» δεν πέφτει καρφίτσα και τα γεγονότα του πρώτου αγώνα έχουν φανατίσει τον κόσμο της Ρίβερ Πλέιτ. Για τον λόγο αυτό διαιτητής ορίζεται ο Έκτος Μπαλντάσι, ο καλύτερος Αργεντινός ρέφερι, ο οποίος είναι κοινής αποδοχής.

Οι γηπεδούχοι κατεβαίνουν με τρεις αλλαγές και τους Νασούτι (άλλοτε παίκτης του Άρη και της ΑΕΚ), Κουδέτ, και Μοντενέγρο. Από την πλευρά της η Μπόκα χωρίς την 12ο παίκτη της τον κόσμο, αλλά με τους Περέα, Λεντέσμα, Κάνια και Τέβες ετοιμάζεται να υπερασπιστεί το ισχνό της προβάδισμα. Η Ρίβερ γνωρίζει ότι θα πρέπει να σκοράρει με την Μπόκα να διαχειρίζεται τέλεια το σκορ του πρώτου αγώνα.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Βάργκας αφήνει τους «χεϊνέσες» με δέκα παίκτες και λίγα λεπτά αργότερα ο Λούτσο Γκονζάλες με ωραίο σουτ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 υπέρ της Ρίβερ. Ο Αστράδα ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο και τον Σάλας με στόχο το δεύτερο γκολ ώστε το ματς να μην πάει στα πέναλτι. Ο Αμπονταντσιέρι όμως κατεβάζει ρολά. Τα λεπτά περνούσαν και όλα έδειχναν πέναλτι πριν ο Σαμπουέσα αποβληθεί αφήνοντας τους «μιγιονάριος» με δέκα παίκτες έξι λεπτά πριν το τέλος του 90λεπτου.

Τρία λεπτά πριν το τέλος ο Μπιάνκι κάνει κίνηση-ματ από τον πάγκο. Βγάζει τον έμπειρο Κάνια και ρίχνει μέσα τον Κάνχελε σε μία προσπάθεια να χτυπήσει στο πιο αδύνατο σημείο της Ρίβερ, στην πλευρά του Νασούτι. Και αυτό που ακολουθεί δικαιώνει όλους όσους λατρεύουν αυτό το άθλημα.

Στο 89' το Μονουμεντάλ «παγώνει». Ο Κάνχελε από τα αριστερά κάνει την κούρσα και την κατάλληλη στιγμή βγάζει την σέντρα για τον Τέβες ο οποίος γυρίζει και σκοράρει. 1-1 και η Μπόκα είναι στον τελικό. Ετοιμάζεται η μεγαλύτερη «κηδεία» στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ. Ο Τέβες προσπαθεί να πικάρει τον κόσμο στις εξέδρεςκαι βγάζει την φανέλα του και κουνάει τα χέρια του όπως η κότα και ο Μπαλτάσι τον αποβάλει.

Απομένουν τέσσερα λεπτά και το μόνο που θα πρέπει να κάνει η Μπόκα είναι να ροκανίσει τον χρόνο. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και βγαίνουν όλοι μπροστά. Στο 93'+20' η Ρίβερ κερδίζει φάουλ. Ο Καβενάγκι το εκτελεί ο Σάλας κάνει την κεφαλιά προς τα πίσω και ο αφύλακτος Νασούτι σκοράρει. Το «Μονουμεντάλ» είναι στο πόδι και το ματς πάει στα πέναλτι. Από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε τέσσερα λεπτά. Η μαγεία του ποδοσφαίρου σε όλο της το μεγαλείο.

Το εκτός έδρας γκολ δεν μετράει και οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές του στα πέναλτι. Απόλυτη ισορροπία στα 8 πρώτα πέναλτι. Ο Μάξι Λόπες αναλαμβάνει το 9ο αλλά ο Αμπονταντσιέρι δείχνει για άλλη μία φορά την κλάση του και αποκρούει.

Ο Βιγιαρεάλ αναλαμβάνει το 9ο της Μπόκα, δεν αστοχεί και η ομάδα του Κάρλος Μπιανκι παίρνει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Όνσε Κάλδας από την Κολομβία.

Κι επειδή μια εικόνα είναι 1000 λέξεις, δείτε το μίνι φιλμ 7:40 λεπτών για τους δύο αυτούς ιστορικούς ημιτελικούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα