10 πράγματα από τη φάση των ομίλων του Champions League

Γιώργος Κοντογεώργης
10 πράγματα από τη φάση των ομίλων του Champions League

bet365

Η φάση των ομίλων του Champions League ολοκληρώθηκε και το Gazzetta Weekend Journal κρατά 10 πράγματα πριν μπούμε στην αναμονή μέχρι τον Φεβρουάριο και τα νοκ-άουτ.

'Ο νόμος του ισχυρού' θα μπορούσε να είναι με έναν τίτλο η περίληψη της φάσης των ομίλων του Champions League αφού από τις 16 ομάδες που αποτελούσαν το 1ο και το 2ο γκρουπ δυναμικπότητας, οι 15 έκαναν check-in για τα νοκ άουτ. Την ίδια στιγμή όμως υπήρξαν αρκετές, κατά κάποιο τρόπο, εκπλήξεις, με κλαμπ-ονόματα και άλλα με πανάκριβα ρόστερ να περιορίζονται στη 2η θέση των ομίλων τους. Αυτές οι ομάδες μπορούν να πάρουν κουράγιο από το ότι η Ιντερ του Μουρίνιο το 2010 δεν είχε πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο και εμείς πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε 10 facts/στιγμές που έκαναν εντύπωση από το πρώτο κομμάτι της αγαπημένης μας διοργάνωσης...

Ρεκόρ περισσότερων γκολ σε ένα ματς
Δεν θα μπορούσε να έχει γίνει ρεκόρ γκολ και να μην το έχει κάνει γερμανική ομάδα. Στις 22 Νοεμβρίου του 2016 η Ντόρτμουντ υποδέχθηκε την Λέγκια Βαρσοβίας για την 5η αγωνιστική και μετά το 0-6 στο πρώτο ματς, την ‘φούλαρε’ βάζοντάς της ακόμα 8 τεμάχια. Οι Πολωνοί αυτή τη φορά σκόραραν και αυτοί με αποτέλεσμα το τελικό 8-4 στο Signal-Iduna Park να είναι το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί ποτέ σε αγώνα Champions League αφήνοντας πίσω το θρυλικό 8-3 της Λα Κορούνια σε βάρος της Μονακό. Για την ομάδα του Τόμας Τούχελ, που πέρασε στην ιστορία, χατ-τρικ έκανε ο Μάρκο Ρόις, που σε αυτό το ματς έπαιξε για πρώτη φορά επιστρέφοντας από σοβαρό τραυματισμό.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ώρα... μηδέν
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεχωρίσεις και όταν αυτό συμβαίνει δεν είναι πάντα για καλό. Σίγουρα κανένας δεν περίμενε από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να κάνει εμφανίσεις που θα γράψουν ιστορία σε όμιλο που είχε Γιουβέντους, Σεβίλλη, Λιόν, όμως τελικά... έκανε εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία. Το κλαμπ από την Κροατία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο group χωρίς να καταφέρει να σκοράρει και έγινε το πρώτο στην ιστορία του Champions League που τερματίζει χωρίς γκολ και χωρίς βαθμό. Η Ντιναμό αποτέλεσε μπαλαντέρ για τους αντιπάλους της χάνοντας δύο φορές από Γιουβέντους (0-4, 2-0), Σεβίλλη (4-0, 0-1), Λιόν (3-0, 0-1) βάζοντας με μαύρα γράμματα το όνομά της στα βιβλία της διοργάνωσης.

Κριστιάνο Ρονάλντο σε human mode
Οταν μιλάς για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του θεσμού, σε μία χρονιά σε φάση ομίλων και συνολικά σε μία σεζόν στην διοργάνωση, αυτό που συνέβη φέτος δεν γίνεται να μην σου κάνει εντύπωση. Μερικούς μήνες μετά την κατάκτηση του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης και του Euro με την Εθνική Πορτογαλίας, τον Κριστιάνο Ρονάλντο περίμενε ένα ιστορικό χαμηλό. Ο 31χρονος, που βρίσκεται αγκαλιά με την 4η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, σκόραρε στα δύο πρώτα ματς του group με τους Merengues και... αυτό ήταν. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο όμιλος δεν βρήκε ξανά τα δίχτυα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο μυθικό πέρασμά του από τη διοργάνωση. Τα 2 γκολ του Κριστιάνο είναι η χειρότερη συγκομιδή του σε όμιλο από τη σεζόν 2009-10 όταν και πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ.

Η ιστορική ανατροπή της Μπεσίκτας
Στις 23 Νοεμβρίου, στην 5η αγωνιστική των ομίλων, η Μπεσίκτας υποδέχθηκε την Μπενφίκα στην Κωσταντινούπολη και οι Αετοί της Λισαβόνας με γκολ των Γκουέντες, Σεμέντο, Φέισα μέχρι το 31' πήγαν στα αποδυτήρια με 0-3. Στην επανάληψη τα πάντα ήταν διαφορετικά σε ένα ματς που είχε εκπληκτικά τέρματα και φυσικά μια ιστορική ανατροπή. Ο Τοσούν μείωσε για τους Τούρκους και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ρικάρντο Κουαρέσμα που με δικό του πέναλτι και -ουσιαστικά- ασίστ με ραμπόνα έφερε το σκορ στο 3-3. Ηταν η 6η ανατροπή στο Champions League σε προβάδισμα 3 γκολ μετά τους αγώνες Βέρντερ Βρέμης - Αντερλεχτ (5-3), Λα Κορούνια - Παρί Σεν Ζερμέν (4-3), Βασιλεία - Λίβερπουλ (3-3), Μίλαν - Λίβερπουλ (3-3), Αρσεναλ - Αντερλεχτ (3-3).


Ομάδα Ντόρτμουντ 21
Η επίθεση της Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ είναι φτιαγμένη για να δημιουργεί ρεκόρ. Εκτός από το ότι υπέγραψε το 8-4, που είναι το ματς με τα περισσότερα γκολ ever στο CL, οι Βεστφαλοί έβαλαν ένα εκπληκτικό επίτευγμα στα βιβλία τους. Με το δεύτερο γκολ στο Santiago Bernabeu και το 2-2 η BvB έγινε η πρώτη που πετυχαίνει 21 γκολ στη φάση των ομίλων του θεσμού αφήνοντας να την θαυμάζουν ομάδα όπως Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου. Ο Μάρκο Ρόις ήταν ο παίκτης που ολοκλήρωσε την ανατροπή σε βάρος της Ρεάλ, με τον Γερμανό να γίνεται ο 5ος παίκτης με 4 γκολ σε βάρος των Merengues μετά τους Σεβτσένκο, Ελμπερ, Ζαρντέλ, Κάριου (Ντελ Πιέρο, Λεβαντόφσκι 5).


Το έργο τέχνης του Μεσούτ Οζίλ
Είναι ένας από τους κορυφαίους που έχει δει το άθλημα στον τομέα των assists. Εχει ένα αριστερό που σου δίνει την μπάλα εκεί που θέλεις, την ώρα που τη θέλεις, με το βάρος που τη θέλεις. Πολλές φορές στους συμπαίκτες του αρκεί να την ακουμπήσουν για να πάει στα δίχτυα, όμως στον εκτός έδρας αγώνα με την Λουντογκόρετς ήταν εκείνος που προσέφερε ένα γκολ-μαγεία. Στο ματς στην Βουλγαρία, στο οποίο η Αρσεναλ επέστρεψε από το 2-0, ο 28χρονος έφυγε στο ξέφωτο και άρχισε να κάνει τέχνη. Εδωσε στην μπάλα το ελάχιστο ύψος για να περάσει ίσα-ίσα πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα που έκανε έξοδο και με απόλυτη αρμονία στην κίνηση απέφυγε με διαδοχικές προσποιήσεις τους δύο αμυντικούς που έσπευσαν να τον κόψουν. Αμφότεροι βρέθηκαν στο έδαφος, όπως και ο τερματοφύλακάς τους, την ώρα που η μπάλα ήταν ήδη στα δίχτυα και ο μάγος του ΟΖ στο κόρνερ για να πανηγυρίσει...


Οι απίστευτες επεμβάσεις του Μπουφόν στην Λιόν
Οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από τον τερματοφύλακα και αυτό είναι κάτι που το ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Γιουβέντους, αφού έχουν την τύχη να φυλά την εστία τους ο κορυφαίος που έχει φορέσει ποτέ γάντια, Τζίτζι Μπουφόν. Ο Ιταλός legend έκανε εμφάνιση ανάλογη της φήμης του εκτός έδρας κόντρα στη Λιόν κρατώντας την Vecchia Signora όρθια ενώ έπαιζε με δέκα, σε μια φάση του ομίλου που μπορούσε να γίνει σούπερ επικίνδυνη. Ο 38χρονος, όπως μπορείς να δεις και στο video, είχε δύσκολη δουλειά στην Γαλλία και κράτησε μόνος του την Γιουβέντους με απόκρουση στο πέναλτι του Λακαζέτ και μια σειρά εξαιρετικών επεμβάσεων που επέτρεψαν στην ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να πάρει τεράστιο διπλό (0-1) και τελικά την πρωτία στον όμιλο.


Το τέλος του μύθου της Σεβίλλης
Σε όμιλο με Γιουβέντους, Λιόν και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Σεβίλλη ακόμα και 3η να τερμάτιζε ήξερε ότι στην χειρότερη θα έκανε ξανά δικό της το Europa League, το οποίο κατακτά τα τελευταία 3 χρόνια. Η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι έδειξε από την πρώτη αγωνιστική και το 0-0 με την Γιουβέντους στο Τορίνο τα δόντια της και τελικά περιορίστηκε στη 2η θέση του ομίλου αφήνοντας τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση στη διάθεση των υπόλοιπων θνητών ομάδων. Στην πορεία προς την… έξοδο από την αγαπημένη τους διοργάνωση, οι Ανδαλουσιάνοι έγιναν 5η ομάδα που δεν δέχεται εκτός έδρας γκολ στα ματς των ομίλων του Champions League μετά τις Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ (2005-06), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010-11) και Ρεάλ Μαδρίτης (2011-12).

Το 100ό χατ-τρικ
Αν και στο Champions League όταν ακούμε χατ-τρικ τα τελευταία χρόνια το μυαλό πηγαίνει συνήθως σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, αυτό εδώ το κομμάτι ανήκει σε έναν άλλο επιθετικό. Στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχθηκε την Γκλάντμπαχ και ο άνθρωπος που πήρε την μπάλα σπίτι του μετά το ματς ήταν ο ΣέρχιοΑγουέρο. Ο Αργεντινός πέτυχε χατ-τρικ σε βάρος των Γερμανών (9', 28', 77') και έγινε ο 100ός παίκτης που το κάνει, 24 χρόνια μετά το πρώτο (ήταν καρέ των γκολ) από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν της Μίλαν σε εκείνο το 4-0 σε βάρος της Γκέτεμποργκ στο San Siro. Μετά τον Κουν, Μέσι, Οζίλ, Ρόις, Λούκας Πέρεθ, Αρντά Τουράν, έκαναν και αυτοί τριπλέτες.


Η επιστροφή του Πεπ στο Camp Nou
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε επιστρέψει στο Camp Nou, όπου κατέκτησε 14 τίτλους με την Μπαρτσελόνα, και ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου και φέτος το έκανε και ως τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι. Το κακό για τον 45χρονο Καταλανό ήταν ότι όπως στην πρώτη επίσκεψη στο παλιό σπίτι του, έτσι και τώρα, γνώρισε βαριά ήττα μάλλον με κάτω τα χέρια. Ο Πεπ, που προσπαθεί να περάσει το ίδιο στιλ σε όλες του τις ομάδες ανεξαρτήτου πρωταθλήματος, πλήρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι από τον τερματοφύλακα καθώς μετά το γλίστρημα του Φερνάντο προ του Μέσι που έφερε το 1-0, ο keeper, Κλαούδιο Μπράβο, έκανε επική γκάφα και είδε απευθείας κόκκινη. Το Μέσι έκανε party με χατ-τρικ κόντρα στον πρώην προπονητή του, ο οποίος στη επιστροφή Νο2 στο Camp Nou έφυγε με ήττα 4-0.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα