10.000 χλμ σε ένα χρόνο! Τρέχοντας!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
10.000 χλμ σε ένα χρόνο! Τρέχοντας!

bet365

Eτρεξε 490χλμ σε 74 ώρες 35 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, με τρεις ώρες ύπνο! Η Μπρέντα Γουαχάρδο έκανε τον πόνο φίλο κι άρχισε να τρέχει υπεραποστάσεις. Η φετινή νικήτρια του Φειδιππίδειου Δρόμου (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα), μίλησε στο G-Weekend Journal για την εμπειρία να διανύεις εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητο!

Τι σε ενέπνευσε για να γίνεις υπερμαραθωνοδρόμος;

«Αφότου κατάλαβα ότι ήμουν τραγική τριαθλήτρια, έπεσε στα χέρια μου ένα DVD με τίτλο «Τρέχοντας στον ήλιο». Ήταν ένα ντοκιμαντέρ για τον υπερμαραθώνιο του Badwater (217χλμ), στην έρημο της Κοιλάδας του Θανάτου (Death Valley Desert).

Οι δρομείς υπέφεραν και πρακτικά υπήρχαν περιπτώσεις που σέροννταν για να συνεχίσουν τον αγώνα. Τότε κατάλαβα ότι ήθελα να συμμετάσχω σε αυτόν τον αγώνα. Η ιδέα του αυτοτραυματισμού και του να υποφέρεις τρέχοντας αποστάσεις που μοιάζουν αδύνατες για έναν κοινό άνθρωπο μου φάνηκε συναρπαστική. Έτσι το 2008 ξεκίνησα να προετοιμάζομαι ώστε να φτιάξω ένα καλό βιογραφικό, να προσκληθώ και να δοκιμάσω την εμπειρία του Badwater Ultra. Έτρεξα τον αγώνα για πρώτη φορά το 2011 και συνεχίζω!

Το ότι ο υπερμαραθώνιος είναι μοναχικό άθλημα σημαίνει ότι είναι και για μοναχικούς ανθρώπους;

«Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι είναι μοναχικό άθλημα, ειδικά στην περίπτωση που οι δρομείς έχουν υποστηρικτές που τους βοηθούν στη διάρκεια ενός αγώνα. Οι υποστηρικτές δεν είναι δίπλα σου συνεχώς, αλλά βιώνουν και μοιράζονται την εμπειρία με τον δρομέα στη διάρκεια ενός υπερμαραθωνίου.

Βλέπουν τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων του δρομέα και βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα. Είναι στιγμές ανεπανάληπτες που ενώνουν τους ανθρώπους.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι υποστηρικτές δεν επιτρέπονται, δεν θα έλεγα ότι είναι μοναχικό άθλημα. Έχω μία δουλειά που απαιτεί από εμένα να αλληλεπιδρώ με ανθρώπους όλη την ημέρα. Πραγματικά διασκεδάζω τρέχοντας υπεραποστάσεις, ακόμα και όταν το κάνω μόνη μου στην προπόνηση ή στον αγώνα, γιατί η μοναξιά σε ανταμείβει. Δουλεύεις με τον εαυτό σου και ανανεώνεσαι, ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου μένοντας με τις σκέψεις σου».

Με την προπονήτρια της Αμάντα ΜάκΙντος

Ένα από τα αγαπημενα σου μότο είναι: «Να μένεις μακριά από ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν τις φιλοδοξίες σου. Οι μικροί άνθρωποι το κάνουν αυτό, αλλά οι πραγματικά σπουδαίοι σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να γίνεις σπουδαιότερος». Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να σε αποθαρρύνουν από το να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Ναι, στην αρχή υπήρξαν, είχα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είμαι τρελή ή ότι θα κάνω κακό στον εαυτό μου τρέχοντας υπερμαραθωνίους. Υπήρξαν επίσης άνθρωποι που είπαν ή υπονόησαν ότι δεν είμαι αρκετά καλή ή αρκετά γρήγορη.

Είμαι όμως τυχερή γιατί είχα κάποιους πραγματικά καλούς ανθρώπους στη ζωή μου, που με βοήθησαν να αποδιώξω από γύρω μου τον αρνητισμό. Συνάντησα απίστευτα ταλαντούχους ανθρώπους που με λόγια γεμάτα νόημα και σοφία, με συμβούλευσαν και με βοήθησαν να βελτιωθώ.

Οι μαραθωνοδρόμοι λένε ότι μετά το 30ο χιλιόμετρο πονάει όλο το σώμα σου, τι συμβαίνει με το σώμα ενός υπερμαραθωνοδρόμου;
«Οι υπερμαραθωνοδρόμοι βιώνουν την εμπειρία του πόνου καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η έλλειψη ύπνου ή οι στομαχικές κράμπες είναι μέρος της κακουχίας. Έτσι, ο ορισμός του πόνου μπορεί να ποικίλει από σωματικός, σε κάτι άλλο που μπορεί να δημιουργήσει κρίση στον υπερμαραθωνοδρόμο στη διάρκεια του αγώνα. Στους υπερμαραθωνίους ο πόνος μπορεί να προκαλείται από φυσικά αίτια λόγω της σωματικής καταπόνησης, όμως μπορεί επίσης προκληθεί από εξωτερικές πηγές».

Είσαι η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Φειδιππίδειου Δρόμου. Πες μου πόσες ώρες κοιμήθηκες στη διάρκεια του αγώνα, πόσες από αυτές ήταν συνεχόμενες και όταν κοιμόσουν έπεφτες σε βαθύ ύπνο ή η αδρεναλίνη δεν σου επέτρεπε κάτι τέτοιο;

«Συνολικά στη διάρκεια του αγώνα κοιμήθηκα 3,5 ώρες, αλλά ήταν σπαστά. Ο ύπνος ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου πηγαίνοντας στον αγώνα, γιατί δεν ήξερα αν το σώμα μου θα ανταποκριθεί με ύπνο 10 λεπτών ή θα απαιτούσε περισσότερο.

Η ομάδα μου και εγώ το διαπιστώσαμε αυτό στη διάρκεια του αγώνα. Πραγματικά δεν ξέρω αν κοιμήθηκα βαθιά ή όχι. Ξέρω ότι ποτέ δεν ένιωσα ότι ήταν αρκετό. (Γέλια) Όμως, πιστεύω ότι το να κλείσω τα μάτια μου και να έχω λίγο χρόνο, στον οποίο σταματούσα να σκέφτομαι ήταν αρκετά για να νιώσω ξεκούραση».

Σπάρταθλον 2013, 153 μίλια

Φέτος έχεις τρέξει περισσότερα από 1.000 χλμ σε αγώνες, πόσα χλμ τρέχεις κατά μέσο όρο την ημέρα;

«Φέτος έχω τρέξει περίπου 9.977 χλμ. Δεν είναι σταθερή η απόσταση που τρέχω καθημερινά, μπορεί να τρέξω 80-96 χλμ τη μία μέρα και κάποιες άλλες 12 χλμ. Εξαρτάται σε ποιο σημείου του προπονητικού μου κύκλου βρίσκομαι και ποιος είναι ο στόχος μου για τον επόμενο αγώνα. Αφήνω όμως το πλάνο στον προπονητή μου».


Σου αρέσει να ακούς μουσική στη διάρκεια των προπονήσεων ή του αγώνα;
«Ναι, εννοείται ότι ακούω. Η μουσική είναι τεράστιο κομμάτι της καθημερινής μου ζωής. Μπορώ για μήνες να έχω κλειστή την τηλεόραση, αλλά δεν μπορώ ούτε μία ημέρα χωρίς μουσική. Όταν προπονούμαι ή στον αγώνα λατρεύω να ακούω μουσική, γιατί συνδυάζω τη μουσική με το περιβάλλον μου.

Είναι σαν να δημιουργώ ένα μουσικό βίντεο, στο οποίο βάζω ό,τι βλέπω και ό,τι ακούω μαζί. Και όταν αργότερα ακούω ξανά ένα συγκεκριμένο τραγούδι θυμάμαι που βρισκόμουν ή τι έβλεπα τη στιγμή που το άκουσα. Με βοηθά θα θυμάμαι τις εμπειρίες μου την ώρα που τρέχω»


Υπάρχει κάποια «τελετουργία» που ακολουθείς πριν, στη διάρκεια ή μετά από κάποιον αγώνα;

Δεν ξέρω αν είναι τελετουργία, μάλλον δεν είναι, αλλά όταν προετοιμάζομαι για ένα αγώνα σίγουρα δεν πίνω καθόλου αλκοόλ, για αρκετούς μήνες πριν. Ακολουθώ πολύ αυστηρό διαιτολόγιο, μετρώντας όλες τις θερμίδες μου. Αμέσως μετά τον αγώνα όμως,για μία ή δύο εβδομάδες επιτρέπω στον εαυτό μου να τρώω και να πίνω ό,τι θέλω. Είμαι γνωστή για το ότι έφαγα 8 παγωτά σε μία μέρα (γέλια)!

Ποια ήταν η πιο τρομακτική ή πιο αστεία εμπειρία που είχες στη διάρκεια ενός αγώνα;
«Όταν έτρεξα για πρώτη φορά 80χλμ ήταν ένας αγώνα στα βουνά της Δυτικής Βιρτζίνια και ο αγώνας είχε ξεκινήσει τη νύχτα. Ο διευθυντής του αγώνα μας είπε ότι θα βλέπαμε αρκούδες, αλλά δεν θα έπρεπε να ανησυχήσουμε για το ότι θα μπορούσαμε να δεχτούμε επίθεση, όσο για το ότι θα μπορούσαμε να χτυπηθούμε από κεραυνό.

Έτρεχα μόνη μου και δεν ήξερα κανέναν και αυτό με έκανε να νιώθω πολύ αγχωμένη. Το πιο τρομακτικό όμως κομμάτι στον αγώνα ήταν όταν χάθηκα μέσα στο δάσος. Κοίταζα γύρω μου και έβλεπα μάτια να με κοιτούν. Ήταν τα ζώα ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους! Ήταν ένα φρικτό συναίσθημα να ξέρω ότι τα ζώα με κοιτάζουν. Τώρα όμως γελώ με αυτό. Κυρίως γιατί τρέχω αποκλειστικά στο δρόμο πια!»


Θα ήθελες να λάβεις μέρος κάποια μέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε έναν υπερμαραθωνιο;
«Ναι, αν η απόσταση ήταν 160χλμ θα έδινα τα πάντα για να ζήσω αυτήν την εμπειρία.»

Οι αγώνες της Μπρέντα Γουαχάρδο από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα

Jan 1 First Marathon Calderara di Reno ~ Caldeira, Italy, 3:27, 2η γυναίκα στο σύνολο
Feb 1 Austin Marathon ~ Austin, Texas USA, 3:12, 8η γυναίκα στο σύνολο
Feb 28 Cowtown 50km ~ Ft. Worth, Texas USA, 3:57, 4tη γυναίκα στο σύνολο

May 21 Nove Colli 125-miles (202km) ~ Cesenatico, Italy, 20:20:15, 1η σε άνδρες και γυναίκες,
ρεκόρ αγώνα στις γυναίκες

Jul 18 Badwater 135-miles (217km) ~ Death Valley, California USA, 28:40, 2η γυναίκα και 10η στο σύνολο

Sep 30 Spartathlon 152-miles (246km) ~ Athens, Greece δεν αγωνίστηκε λόγω υγείας.

Nov 18 Pheidippides 304-miles (490km) ~ Athens, Greece 74:35.43, 1η γυναίκα και στο σύνολο

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα