Το ντέρμπι του Αγκάμεζ! (vids, pics)

Φώτης Καρακούσης
Το ντέρμπι του Αγκάμεζ! (vids, pics)

bet365

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός! Ντέρμπι και στο... φιλέ και τα μάτια όλα πάνω στον Λίμπερμαν Αγκάμεζ! Το Face Control γράφει για τον Κολομβιανό που λατρεύτηκε στο «τριφύλλι» και τώρα αγωνίζεται με «ερυθρόλευκα».

Η αλήθεια είναι πως κάθε παιχνίδι ανάμεσα στους δύο... αιωνίους αντιπάλους έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σε όποιο άθλημα και αν γίνεται, όσο διαφορά δυναμικότητας που ενδεχομένως να υπάρχει (η και όχι) ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι φίλοι τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού θα ασχοληθούν με αυτό και στο τέλος θα κάνουν την σχετική καζούρα στον ηττημένο. Έτσι είναι και στο κάτω-κάτω έτσι πρέπει να είναι.

Την Δευτέρα στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, οι... ερυθρόλευκοι θα υποδεχθούν τους... πράσινους για την 7η αγωνιστική της Volley League σε ένα ματς που εκτός από τους δύο πολύ μεγάλους αντιπάλους, έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή θα αγωνιστεί στους γηπεδούχους ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ.

Ναι εντάξει στον αθλητισμό είναι συχνό φαινόμενο παίκτες να αλλάζουν φανέλες ακόμα και τόσο σπουδαίων συλλόγων και ειδικά στο βόλεϊ στην χώρα μας αυτό έχει γίνει πολλές φορές. Πάρα πολλές σε εκνευριστικό θα λέγαμε σημείο. Ωστόσο ο Κολομβιανός είναι ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ένας παίκτης που πραγματικά αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι στο... τριφύλλι, αγάπησε και αυτός την ομάδα αυτή. Ακόμα και όταν έφυγε για το εξωτερικό και επέστρεφε Ελλάδα πήγαινε να δει ματς στην Κυψέλη και πάντα γνώριζε την αποθέωση.

Ο Αγκάμεζ από το καλοκαίρι άλλαξε... στρατόπεδο και την Δευτέρα στις 21:00 θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς που όποιος τον ξέρει είναι ιδιαίτερο για τον ίδιο και σίγουρα πιο συναισθηματικό από το καθένα. Ναι αν το πρώτο απέναντι στο... τριφύλλι ήταν στην Κυψέλη θα ήταν σίγουρα ακόμα πιο φορτισμένο ψυχολογικά, αλλά και πάλι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πως θα αντιμετωπίσει το ντέρμπι ο μεγάλος αυτός διαγώνιος. Το gazzetta Weekend κάνει μια αναφορά στην ζωή του 31χρονου παίκτη που από την Παρασκευή το πρωί έγινε και πατέρας.

Από τη Νίκαια στα σαλόνια της Ευρώπης

Ο Αγκάμεζ γεννήθηκε στην Κολομβία στις 15 Φεβρουαρίου του 1985 και μόλις στα στα 17 προς 18 του βρέθηκε στην χώρα μας, όντας ένα φοβισμένο παιδί που κυνηγούσε το όνειρό του. Στην Ελλάδα τον έφερε ο μάνατζερ (τον οποίο έχει σαν πατέρα όλα αυτά τα χρόνια) Κώστας Μαργαρίτης για λογαριασμό της ΑΕ Νίκαιας. Την προηγούμενη χρόνια είχαν έρθει οι συμπατριώτες του Άδονις Μορέλο, Ρομπέρτο Ολάρτε και Μίνας Βιαφάρα. Την επόμενη χρονιά ο μάνατζέρ του ταξίδεψε στην Κολομβία και μόλις τον είδε έκανε τα πάντα να τον φέρει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Νίκαιας επίσης. Τότε η ομάδα αυτή είχε πάρει τον Αρμενάκη και για να χωρέσουν και οι δύο είχε γίνει αγωνιστικό τρικ από τον Σωτήρη Δρίκο και όταν ο Αρμενάκης έπαιζε πίσω αγωνιζόταν ως διαγώνιος, ενώ όταν πέρναγε μπροστά ως κεντρικός. Από την πρώτη στιγμή πάντως και οι τέσσερις έδειξαν την αξία τους και τράβηξαν επάνω τους όλα τα βλέμματα, με τους... πράσινους να κινούνται άμεσα και να αποκτούν τον Λίμπερμαν.

Το Παγκράτι και οι 55 πόντοι σε ένα ματς

Οι εμφανίσεις του στη Νίκαια έκαναν τους πάντες να ασχοληθούν με την περίπτωσή του και ο τότε πρόεδρος του ΤΑΑ Παναθηναϊκός Βλάσης Σταθοκωστόπουλος κινήθηκε άμεσα να τον αποκτήσει, αλλά δεν έπαιξε αμέσως στο... τριφύλλι. Δόθηκε δανεικός στο Παγκράτι όπου έκανε όργια. Ο άνθρωπος όχι απλά ήταν ασταμάτητος, αλλά έκανε φίλους του βόλεϊ να πηγαίνουν στο Μετς για να τον θαυμάσουν. Και αυτός τους αποζημίωνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το Παγκράτι κατάφερε να πετύχει το απόλυτο ρεκόρ στην Α1 Ανδρών, καθώς σε ένα ματς με την ΕΑΠ κέρδισε όχι έναν και δύο αλλά 55 πόντους, έχοντας το εξωπραγματικό 71% στην επίθεση.

Όπως ήταν λογικό οι εμφανίσεις του δεν γινόταν να πάνε χαμένες και άμεσα ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος αποφάσισε να σταματήσει τον δανεισμό του και να τον κάνει και πάλι... πράσινο (για την ακρίβεια να του δώσει το δικαίωμα να παίξει πρώτη φορά, καθώς μόλις αποκτήθηκε δόθηκε δανεικός) και αμέσως έγινε το αγαπημένο παιδί στον Παναθηναϊκό.

Οι τίτλοι και η συγκινητική αποχώρηση

Με τους... πράσινους αγωνίστηκε από τον χειμώνα του 2005 έως το 2010 και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2006) και τρία Κύπελλα (2007, 2008, 2010). Το 2010 και με τον Σταθοκωστόπουλο να μην είναι πλέον το αφεντικό των... πράσινων, ο Κολομβιανός σταρ που πλέον ήταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα στον κόσμο, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκική Αρκάς και όταν ήταν να φύγει συνέταξε μια επιστολή που έδειξε το πόσο δεμένος ήταν με αυτή την ομάδα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Πριν από 7 χρόνια άφησα την πατρίδα μου (Κολομβία) και ήρθα μικρό παιδί στην πιο όμορφη και φιλόξενη χώρα σας, την οποία αγάπησα και έκανα δεύτερη πατρίδα μου.

Αγάπησα και λάτρεψα όλους τους ανθρώπους και αν έκανα κάποια λάθη τους ζητάω συγγνώμη. Έκανα πολλούς και καλούς φίλους και έχω την αίσθηση ότι ακόμη και οι αντίπαλοι φίλαθλοι μπορεί να με γιουχάιζαν μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, έξω από το γήπεδο είχα την αίσθηση ότι μου έδειχναν την αγάπη τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με βοήθησαν ειδικότερα στα πρώτα δύσκολα βήματά μου και να αναφερθώ ιδιαίτερα στον κ. Βλάση Σταθοκωστόπουλο που με έφερε στον Παναθηναϊκό και έγιναν τα όνειρά μου πραγματικότητα, μου πρόσφερε και έκανε τα πάντα για μένα ως δεύτερος πατέρας μου…τον Ευχαριστώ πολύ…Εύχομαι και ελπίζω να γυρίσει στον Παναθηναϊκό , γιατί τον χρειάζεται το Ελληνικό βόλεϊ και του υπόσχομαι ότι από την στιγμή που θα αλλάξει η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα , ο LIBE θα είναι έτοιμος να γυρίσει στον Παναθηναϊκό που ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε σαν αθλητής και άνθρωπος».

Το όχι του Μπερούτο και η αντίδραση του Σταθοκωστόπουλου

Στον Παναθηναϊκό δεν ήταν όλα ρόδινα και την χρονιά 2007-08 με την έλευση του Μπερούτο βρέθηκε κοντά στο να αποχωρήσει. Ο Ιταλός προπονητής ήθελε να αποκτήσει τον Λάσκο και να στείλει τον Αγκάμεζ στο Καμπιονάτο, αλλά ο μάνατζέρ του ξεκαθάρισε πως αν είναι να φύγει ο παίκτης, θα πάει όπου θέλει αυτός και κανένας άλλος. Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά του Σταθοκωστόπουλου που ξεκαθάρισε πως όποιος έχει πρόβλημα με τον Κολομβιανό μπορεί να φύγει ο ίδιος. Ο Μπερούτο έκανε πίσω, ο Αγκάμεζ έμεινε και ήταν και ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης του... τριφυλλιού στον τελικό Κυπέλλου με την ΕΑΠ, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει το τρόπαιο επικρατώντας με 3-1 και τον Κολομβιανό να έχει 21 πόντους.

Πρώτος και στην Τουρκία

Με την Αρκάς τρία χρόνια παίρνοντας ένα πρωτάθλημα (2013), ένα Κύπελλο (2011), ενώ οδήγησε τους Τούρκους και στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι εμφανίσεις του με την Αρκάς τον έστειλαν στην Κορέα, μια Λίγκα που χρυσοπληρώνει τους παίκτες, με τον Κολομβιανό διαγώνιο να παίζει εκεί και συγκεκριμένα στους Τσεονάν Σκάιγουοκερς για δύο χρονιές, πριν γυρίσει Τουρκία και Γαλατά. Στην Κορέα ειδικά λατρεύτηκε, με τους φίλους του βόλεϊ να τον παρομοιάζουν με τον Κινγκ Κονγκ όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Το κλάμα στην Κυψέλη και η βοήθεια στην πρώην του ομάδα

Όσο αγωνιζόταν στο εξωτερικό ο Αγκάμεζ δεν έχανε την ευκαιρία να έρθει στην χώρα μας, άλλωστε και το κορίτσι του για πολλά χρόνια ήταν Ελληνίδα και πάντα πήγαινε στην Κυψέλη για να δει τον Παναθηναϊκό. Πάντα ο κόσμο τον αποθέωνε, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δάκρυζε από συγκίνηση. Μάλιστα δε έμεινε στο δάκρυ, αλλά ο Κολομβιανός είναι από τους ελάχιστους παίκτες εκείνης της περιόδου που δεν έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, βοηθώντας την πρώην ομάδα του στο τομέα αυτό, ενώ δεν διεκδίκησε και μέρος των χρημάτων από το... τριφύλλι, κάτι που όντως λέει πολλά. Πάρα πολλά αν κάποιος θυμηθεί τις προσφυγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, προσφυγές που έφεραν τους... πράσινους πολύ κοντά στην οικονομική καταστροφή, αλλά και στον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Η Εθνική που τον πλήγωσε

Στην Ελλάδα όπως αναφέραμε ο Αγκάμεζ όχι απλά αγαπήθηκε, αλλά πήρε όλα τα εφόδια για να κάνει αυτό που έκανε στην καριέρα του. Ωστόσο ένα μεγάλο παράπονο υπάρχει, παράπονο από τον ίδιο, αλλά και από τους φίλους του βόλεϊ. Αυτό έχει να κάνει με την Εθνική ομάδα. Ο ίδιος ο Κολομβιανός δεν έκρυβε την επιθυμία του να αγωνιστεί στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και μάλιστα όταν είχε φύγει για την Αρκάς είδε δηλώσει σχετικά: «Το συμβόλαιο που θα υπογράψω θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και θα με βοηθήσει (εφόσον το επιθυμεί ο Παναθηναϊκός και η Ελληνική ομοσπονδία ) να πάρω το ελληνικό διαβατήριο και να πραγματοποιηθεί η επιθυμία μου να παίξω στην Εθνική ομάδα». Η Ομοσπονδία ωστόσο δεν έκανε απολύτως τίποτα και έτσι ο παίκτης χάθηκε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και μαζί του και οι ευκαιρίες για διακρίσεις που δεν ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επικές κόντρες με τον Μίλκοβιτς

Επιστρέφουμε στα της καριέρας του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για να κάνουμε αναφορά στις δύο επικές μάχες με τον Ιβάν Μίλκοβιτς. Μιλάμε για τους τελικούς Κυπέλλου του 2009 και 2010, όπου στον πρώτο έφυγε ηττημένος και στο δεύτερο νικητής (3-2 και τα δύο ματς), σε δύο παιχνίδια που ακόμα και τώρα θυμόμαστε όσοι είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε στο Τροκαντερό. Αγκάμεζ και Μίλκοβιτς έδωσαν μια παράσταση που θα ζήλευαν μεγάλες ομάδες σε όλο τον κόσμο. Στον πρώτο τελικό το 2009 ο Κολομβιανός είχε 24 πόντους και ο Σέρβος 26, ενώ στο δεύτερο αναδείχθηκε και πολυτιμότερος έχοντας 29 (έκανε και το μπλοκ που έδωσε το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό) με τον μεγάλο του αντίπαλο να έχει 30.

Επέστρεψε αλλά σε άλλη ομάδα...

Ο ίδιος έλεγε πως κάποια στιγμή θα γυρίσει στην χώρα μας. Αυτό και έκανε φέτος το καλοκαίρι. Όχι για τον Παναθηναϊκό, άλλωστε κακά τα ψέματα οι... πράσινοι δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τα χρήματα για το συμβόλαιό του, αλλά για τον Ολυμπιακό. Ο Αγκάμεζ υπέγραψε το καλοκαίρι και όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του έκανε αίσθηση, ξεπερνώντας τα μικρά σύνορα του βόλεϊ. Ήταν μια σημαντική κίνηση για τους Πειραιώτες όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και στον τομέα των εντυπώσεων, κάνοντας δικό τους έναν παίκτη που οι φίλοι του... αιώνιου αντιπάλου λάτρεψαν. Αυτός ο παίκτης την Δευτέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει. Πως θα είναι ψυχολογικά, σίγουρα πάντως ότι και να γίνει, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα επάνω του, όπως επάνω του είναι πάντα όταν αγωνίζεται...

Ήδη κατέκτησε τον μεγαλύτερο τίτλο της ζωής του

Ο Αγκάμεζ έχει κερδίσει πολλούς και σημαντικούς τίτλους στην καριέρα του, αλλά θα πάει στο ντέρμπι έχοντας στα χέρια του το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί κάποιος να έχει. Μιλάμε φυσικά για την μονάκριβη κορούλα του η οποία γεννήθηκε το πρωί της Παρασκευής. Η σύζυγός του Τζούλια Πέρες του έκανε το μεγαλύτερο δώρο και ο θηριώδης αλλά τρομερά ευσυγκίνητος έγινε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ο μικρός και ξερακιανός Κολομβιανός που ήρθε στα 19 του στην Ελλάδα, επιστρέφει στην χώρα μας και είναι έτοιμος να παίξει κόντρα στην αγαπημένη του ομάδα όντας ένας μεγάλος και έμπειρος παίκτης, πατέρας και έχοντας κερδίσει στην καριέρα του τίτλους και χρήματα. Καθόλου άσχημα, από την στιγμή που τίποτα δεν του χαρίστηκε αλλά τα πάντα τα κέρδισε με τον ιδρώτα και την αξία του...

 

Τελευταία Νέα