Οταν ο Τραμπ μας... γύρισε στον Μουσολίνι!

Οταν ο Τραμπ μας... γύρισε στον Μουσολίνι!

Ο συνδυασμός παραδοσιακής αριστεράς και δεξιάς οικονομικής πολιτικής μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, τότε που ο Μουσολίνι κέρδιζε το λαό! 

Τελικά τι είναι το... φαινόμενο Τραμπ για τον πλανήτη μας; Βαφτίστηκε ακροδεξιός, επικίνδυνος και σίγουρα αλαζονικός. Για πολλούς ο Τραμπ εκλέχθηκε γιατί είναι κάποιος που εκφράζει την οργή του μέσου πολίτη που αισθάνθηκε πως το κράτος δεν τον σέβεται. Δεν ήθελαν επιστροφή στο παρελθόν, σε πολέμους και εθνικά σκάνδαλα. Δεν εμπιστεύθηκαν την Κλίντον σε θέματα ασφάλειας και ψήφισαν τον Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος θα παραμείνει το ίδιο σκληρός στο μεταναστευτικό κομμάτι, όπως και στις ομιλίες του, προσπαθώντας έτσι να πείσει τον μέσο λευκό Αμερικανό πολίτη.  

Ο Ντόνταλντ Τραμπ έχει βρεθεί στο... κάδρο και στο στόχαστρο ως ο νέος Πλανητάρχης με άκρως αμφιλεγόμενες μεθόδους. Πρακτικές τις οποίες κάποιοι συγκρίνουν με αυτές του Μουσουλίνι! Ακραίο; Παρότι ο Τραμπ εξελέγη για πρόεδρος οι διαμαρτυρίες προς το πρόσωπό του δεν έχουν κοπάσει! Σε στιγμές μεγάλων πολιτικών αλλαγών και πολιτικής... διάβρωσης δεν κοιτάζει κανείς μόνο τους δυνατούς και τους επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και άλλους αλλά και τα πιο αδύναμα οικονομικά... κέντρα. Ανθρώπους που υποφέρουν για να πάρουν και απαντήσεις.

Ο νέος ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ ήξερε πως έπρεπε να κινηθεί…. Τι άποψη έχουν λοιπόν οι δυνατοί και οι κυρίαρχοι του κόσμου για την... ανατολή της εποχής Τραμπ; Μέχρι τώρα υπήρξε μία πιο μεγάλη... ασφάλεια για τον Χρυσό, το ελβετικό Φράγκο, το ιαπωνικό Γιεν και γενικά για την παγκόσμια οικονομία.

Όμως αυτή η ασφάλεια φεύγει τώρα. Δεν είναι το ίδιο. Υπάρχει ρίσκο και σε επίπεδο πιθανής αλλαγής τιμών και δεδομένων στα χρηματιστήρια και την αγορά. Φυσικά και δεν υπάρχει... κραχ στην αγορά, ωστόσο υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός.

Η Αμερική συνεχίζει να είναι η πιο μεγάλη και δυνατή οικονομία και αγορά του κόσμου. Και τώρα είναι στα χέρια ενός πολιτικά άπειρου κι ενός ανθρώπου πολύ ιδιαίτερου και ιδιόρρυθμου που μόνο βέβαιο δεν είναι το τι μπορεί να διαχειριστεί και πως. Ο συνδυασμός του είναι τρέλα, κακία και… ηλιθιότητα (;). Κάπου εκεί μέσα βρίσκεται και η λογική. Δείχνει να έχει τη λογική ενός παραδοσιακού παλιού τρελού και δεξιού ακραίου. Θυμίζει πρακτικές φασιστών όπως του Μουσολίνι.

 

Βλέπει κανείς διαμαρτυρίες και ατάκες πάνω σε πλακάτ όπως «ποτέ δεν έχουμε ντραπεί τόσο που είμαστε Αμερικάνοι». Είναι λοιπόν ένα μεγάλο ερωτηματικό πως θα εξελιχθούν οι περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες και το πρόγραμμα των επενδύσεων. Υπάρχει και το θέμα της προσπάθειας που είχε κάνει ο Ομπάμα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Με τους φόρους τι θα γίνει; Θα αλλάξει το σύστημα; Αντίθετα με τους υπόλοιπους πάντως ο Τραμπ δεν δείχνει να…καίγεται για το αν θα πηγαίνει καλά ο προϋπολογισμός της χώρας. Ούτε αν θα ισορροπήσει.

Πόσο σοβαρά θα τα πάρουμε όλα αυτά; Ποιός ξέρει; Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι. Το τείχος που θα χτίσει έξω από το Μεξικό ο Τραμπ και θέλει να βάλει τους Μεξικανούς να το πληρώνουν θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο και λέγεται πως θα "κόψει" την είσοδο προς τις ΗΠΑ σε 11 εκατ. ανθρώπους δίχως χαρτιά που μπαίνουν έτσι στην χώρα.

Μήπως με αυτά τα δεδομένα υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο το 6% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ να φύγει σε άλλη χώρα;

Βρισκόμαστε σε κάτι σαν... έρημο αβεβαιότητας! Και φυσικά πλέον όλος ο νέος ελεύθερος κόσμος είναι στα χέρια του Τραμπ. Στο... έλεός του. Ο Τραμπ είναι ικανός να επιφέρει... ζημιές ακόμα και σε θέματα στρατού και ζητήματα εθνικής άμυνας.

Πως θα αντιδράσει στους χειρισμούς και τους οπλισμούς των Ρώσων; Τι θα κάνει με χώρες με σύνορα που έχουν έντονα "θέματα"; Πως θα πάρει θέση στην διαμάχη Κίνας και Ιαπωνίας; Τι θα συμβεί με την Μέση Ανατολή;

Μιλάμε για γεωπολιτικές εξελίξεις που δεν είναι απίθανο να τινάξουν τον πλανήτη στον αέρα. Που μπορεί να επιφέρουν ένα… οικονομικό τσουνάμι δίχως σταματημό. Κανένας δεν έχει σιγουριά και πίστη στον Τραμπ...Είναι ένας ωκεανός πραγμάτων που δεν ξέρει κανείς. Δεν έχει κανείς απαντήσεις λόγω.. Τραμπ. Ο 70χρονος ανέλαβε την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο, αλλά πρόκειται για έναν άνθρωπο αδαή, ελαφρόμυαλο και γι αρκετούς τεμπέλη. Και με καμία διάθεση να μάθει... 

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενίτο Μουσολίνι έχουν αυτό το είδος της αλαζονικής προσέγγισης, αφού λένε λίγα ουσιαστικά πράγματα, αλλά ο τρόπος που τα λένε κάνει τα πλήθη να ενθουσιάζονται. Τον ίδιο πάντως δεν τον πείραξε καθόλου που... αποθεώθηκε από τον κόσμο του για την ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει ο Ιταλός φασίστας «Καλύτερα να ζήσω μια μέρα σα λιοντάρι παρά 100 χρόνια σαν πρόβατο...».

Οπως και ο Μουσολίνι, ο Τραμπ χλευάζει εκείνους που θεωρούνται αδύναμοι, ενθαρρύνει μια βίαιη αναμέτρηση για τους οπαδούς του και τους εσωτερικούς εχθρούς, περιφρονεί κανόνες και υπόσχεται να αποκαταστήσει το μεγαλείο του έθνους, όχι με μια σειρά πολιτικών κινήσεων, αλλά με τη δική του δυνατή προσωπικότητα. Αλλωστε, αποτελούσε κοινό μυστικό πως οι ηγέτες φασιστικών καθεστώτων δεν είχαν κανένα πρόγραμμα. Τι και αν ο 70χρονος έπεσε σε πολιτικές αντιφάσεις... Ο κόσμος του τον αποθέωνε. Ο άνθρωπος που αγκάλιασε τους Ευαγγελιστές έχει παντρευτεί τρεις φορές, έκανε... δώρα στους πολιτικούς, αλλά τώρα είναι κατά. Είναι η... ενσάρκωση του καπιταλισμού, κι όμως υπόσχεται να πατάξει το ελεύθερο εμπόριο.

Ο Ουμπέρτο Εκο είχε πει: «Ο φασισμός ήταν ένας συγκεχυμένος ολοκληρωτισμός, κολάζ από διαφορετικές φιλοσοφικές και πολιτικές ιδέες, μια κυψέλη αντιφάσεων».

Ο Αμερικανός πολιτικός φυλάει εγωιστικά την εικόνα ενός αυτοδημιούργητου αουτσάιντερ που έφτασε στην κορυφή και θα διαλύσει το κατεστημένο. Αυτό περιλαμβάνει την την πάταξη της ελευθερίας του Τύπου, καθώς θα σκληρύνει τους νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως παράνομα μέλη του έθνους που διαπράττουν εγκλήματα και τον ίδιο ως προστάτη των υποστηρικτών του.  

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετές διαφορές μεταξύ του ιταλικού φασίστα και του Τραμπ. Ο Μουσολίνι ήταν πιο... διαβασμένος από τον νέο ισχυρό άνδρα τον ΗΠΑ και πιο σαφής. Ο Μουσολίνι ήταν δάσκαλος και πιστός φίλος του βιβλίου. Επηρεάστηκε από τους Νίτσε και Guyau, ο Τραμπ; Η «Bostonglob» έγραψε για τον 70χρονο «Κάντε την Αμερική ξανά Μεγάλη. Με αυτές τις λέξεις κέρδισε τον κόσμο του. Ενα απλό μήνυμα. Οι ομιλίες του γράφτηκαν σε επίπεδο... τετάρτης τάξης δημοτικού...». Ο χρόνος θα δείξει αν ο Τραμπ μπορεί να διαψεύσει αυτούς που... τρέμουν για το μέλλον!

Επόμενα Άρθρα

Ποιο Facebook; Τα «πεσίματα» έγιναν στο mIRC!

Ποιο Facebook; Τα «πεσίματα» έγιναν στο mIRC!

Υπήρχε ζωή και πριν το Facebook. Το mIRC ήταν εκείνο που σε έβαλε στο κόλπο πραγματοποιώντας τα πρώτα διαδικτυακά φλερτ σου. Το θυμάσαι;  

Ο άνθρωπος «με τα χίλια πρόσωπα»!

Ο άνθρωπος «με τα χίλια πρόσωπα»!

Το Gazzetta Weekend καταγράφει τη διαδρομή του Ζήση Βρύζα στο χώρο του ποδοσφαίρου από την ημέρα που κρέμασε τα παπούτσια του μέχρι και την παρουσία του στην Επιτροπή Εξομάλυνσης της...