Χουσάι και Κοκκινάκης η «ερυθρόλευκη» διαφορά στο Παλατάκι

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Χουσάι και Κοκκινάκης η «ερυθρόλευκη» διαφορά στο Παλατάκι

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς τονίζοντας πως σε μεγάλο ποσοστό το έκρινε η απόδοση των Χουσάι και Κοκκινάκη.

Πάει και το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, ένα ντέρμπι που εννοείται δεν κρίνει τίποτα καθώς μιλάμε για μόλις την πρώτη αγωνιστική, αλλά που και πάλι μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που σίγουρα θα ήταν πιο ασφαλή αν στον ΠΑΟΚ δεν είχαν κάνει την τεράστια βλακεία (δεν μπαίνω καν στην διαδικασία για το ποιος φταίει, αλλά στο ότι ήταν όντως τεράστια) με τους δύο Κουβανούς.

Όπως και αν το κάνουμε με τον Άλμπο κυρίως, γιατί ο Σαντοβάλ δεν είναι στις βασικές επιλογές του Δεληκώστα, ο ΠΑΟΚ θα ήταν άλλη ομάδα και αύριο που θα ασχοληθούμε με τους ηττημένους, θα πούμε το γιατί. Με το αν όμως δεν πας πουθενά, οπότε επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν οι Κουβανοί έπαιζαν, το βάρος θα πέσει σε όσους αγωνίστηκαν και έκριναν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς.

Και φυσικά μιλάμε για όσους το έκριναν από πλευράς Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να ξεκινάνε και την φετινή χρονιά, όπως τελείωσαν την περσινή, με νίκη δηλαδή επί του ΠΑΟΚ. Μια νίκη πιο δύσκολη από όσο δείχνει το 3-0 (κάτι που ανέφερε και ο Μουνιόθ), η οποία ωστόσο φαινόταν πως θα έρθει. Και λέω πως φαινόταν, γιατί ακόμα και στις στιγμές που οι γηπεδούχοι όχι απλά ισοφάριζαν, αλλά έφταναν και στο σετ μπολ, υπήρχε η αίσθηση πως οι πρωταθλητές είναι καλύτεροι και θα κερδίσουν.

Και βέβαια συνολικά σε όλο το ματς ήταν καλύτεροι και φυσικά και κέρδισαν δίκαια, αυτό δεν χωρά την παραμικρή αμφιβολία. Μια νίκη που σε μεγάλο βαθμό την έκριναν δύο παίκτες. Μιλάμε για τον Γκαζμέντ Χουσάι και τον Μενέλαο Κοκκινάκη. Ναι πολύ καλός ο Φίνγκερ με 15 πόντους και 64% στην επίθεση, ναι θετικότατος στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του ο Βουλκίδης και εννοείται πως και για τον Γκέργκι το πρόσημο είναι θετικό. Ωστόσο όμως οι δύο που προανέφερα έκαναν την διαφορά οδηγώντας την ομάδα τους στη νίκη στο Παλατάκι.

Αρχικά ο Αλβανός θύμισε σε μεγάλο βαθμό τον Αλεξίεφ. Προσωπικά είχα τρέλα με τον Βούλγαρο γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης ήταν από τους ελάχιστους ακραίους που έχουμε δει στο πρωτάθλημά μας, που μπορούσε να χτυπήσει τις... σκοτωμένες μπάλες σαν να ήταν διαγώνιος και δεν πίστευα πως όποιος και να ερχόταν ως αντικαταστάτης του θα μπορούσε να κάνει το ίδιο (κάτι που άλλωστε είχα γράψει και στην ανάλυση του Ολυμπιακού μετά τις μεταγραφές). Ο Χουσάι ωστόσο από το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε, έδειξε ακριβώς αυτό. Είχε 20 πόντους και το κυριότερο είναι πως όχι μόνο πήρε πόντο στην μεγάλη πλειονότητα των δύσκολων φάσεων, αλλά ήταν αυτός που στα τέλη των δύο πρώτων σετ μονοπώλησε τις επιθέσεις, με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να τον σταματήσει.

Αν ένας παίκτης στο ντεμπούτο του σε ντέρμπι εκτός έδρας έχει 20 πόντους με 20/32 επιθέσεις (63% ποσοστό) και στην υποδοχή έχει σε 28 προσπάθειες τις περισσότερες από κάθε άλλον στο ματς, 61%, τότε στην συνέχεια τι πρέπει να περιμένουμε; Βέβαια δεν μιλάμε για έναν τυχαίο παίκτη, αλλά για έναν ακραίο που αν η γυναίκα του δεν είχε διαβατήριο από το Κόσοβο δεν θα έπαιζε στην Ελλάδα, αλλά στο πρωτάθλημα της Ρωσίας από όπου είχε και προτάσεις. Και ναι, καλό θα είναι να μην προτρέχουμε καθώς μιλάμε μόλις για την πρώτη αγωνιστική, αλλά σίγουρα η πρεμιέρα του ήταν ιδανική.

Πάμε τώρα στον δεύτερο που είναι ο Κοκκινάκης. Ο Έλληνας διεθνής που όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ καταλαβαίνει και ο ίδιος πόσο καλό έκανε στην καριέρα του η απόφασή του να αλλάξει θέση και από ακραίος να γίνει λίμπερο, βοήθησε για δύο λόγους. Αρχικά αγωνιστικά, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά στην υποδοχή και βγάζοντας δύσκολες άμυνες. Ήταν η... σκούπα που χρειάζεται κάθε ομάδα στην πίσω ζώνη και ήταν παρότι πήρε μόλις 6 υποδοχές, έχοντας βέβαια το εξαιρετικό 83%.

Στις λίγες πρώτες μπάλες που πήρε, βρίσκουμε τον δεύτερο λόγο που ο 26χρονος συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη. Όχι δεν χάζεψα, απλά αν δει κάποιος το ματς, αλλά και τα στατιστικά, θα καταλάβει πως ο ΠΑΟΚ ήθελε να τον αποφύγει στο σερβίς. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν του βγήκε και η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια των κυπελλούχων βγήκε σε καλό στον Ολυμπιακό.

Για να κλείσουμε, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι και κέρδισαν, το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, ωστόσο επειδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο καλύτερος θα εμφανιζόταν ο Άλμπο, οι πρωταθλητές ξεκινάνε με ένα βήμα μπροστά από τους βασικούς τους αντιπάλους μετά τη νίκη αυτή, όχι μόνο βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά. Το αν θα το αξιοποιήσουν στην συνέχεια θα φανεί μέσα στην αγωνιστική χρονιά, όπου μακάρι να είναι γεμάτη όμορφα παιχνίδια...

ΥΓ: Ναι μεν το να βρεθείς να παίζεις με έναν αντίπαλο που δεν θα αγωνίζεται ο βασικός του διαγώνιος είναι ό,τι καλύτερο, αλλά από την άλλη και ο Ολυμπιακός είναι λογικό να μπερδεύτηκε από αυτό. Όλη την βδομάδα ο Μουνιόθ θα προετοίμαζε την ομάδα του για να παίξει και κόντρα στον Άλμπο, γνωρίζοντας πάνω-κάτω πως θα έπαιζε και ο ΠΑΟΚ. Αυτή η αλλαγή μπέρδεψε λίγο τους Πειραιώτες, αλλά όπως φάνηκε και στο τάραφλεξ το ξεπέρασαν και πήραν τη νίκη.

ΥΓ1: Από τα άλλα ματς της πρεμιέρας, εννοείται πως ξεχωρίζει η νίκη του Παναθηναϊκού στην Κρήτη επί του νεοφώτιστου αλλά εξαιρετικά δυνατού ΟΦΗ. Οι... πράσινοι έκαναν ένα πειστικό ντεμπούτο και με το 3-0 έδειξαν πως φέτος μπορούν να ελπίζουν σε κάτι παραπάνω από την περσινή 5η θέση. Οι Ηρακλειώτες από την άλλη έπαιξαν πολύ πιο αγχωμένα από όσο θα έπρεπε με δεδομένο το ότι έχουν πολλούς έμπειρους παίκτες, αλλά αυτό λογικά θα διορθωθεί στην συνέχεια.

ΥΓ2: Ο Φοίνικας εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και κέρδισε την Κηφισιά σε ένα ακόμα σημαντικό παιχνίδι της πρεμιέρας, όπως σημαντική ήταν και η νίκη του Παμβοχαϊκού επί της Ελπίδας. Ενώ το ματς του Ηρακλή με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης δεν χρήζει καν αναφοράς, από την στιγμή που οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν τόσο αποδυναμωμένοι.

ΥΓ3: Πρώτο μεγάλο ντέρμπι και το περιβόητο video check δεν δούλεψε. Όχι δεν θα γκρινιάξω άλλο, έχω βαρεθεί να το κάνω, παρότι συνέχεια δίνονται ευκαιρίες.

ΥΓ4: Εντάξει αν είναι το video check να χρησιμεύει μόνο ως τρίτο και τέταρτο τάιμ άουτ, ας καταργηθεί. Ειδικά χθες μόνο μία φορά αν δεν κάνω λάθος δικαιώθηκαν οι δύο προπονητές και στις περισσότερες φάσεις φαινόταν φια γυμνού οφθαλμού πως δεν είχαν δίκιο. Απλά σταματούσαν τον ρυθμό του αγώνα και εκνεύριζαν τον κόσμο. Τίποτα παραπάνω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...