Στο χέρι τους να το αλλάξουν ή να το διαλύσουν...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Στο χέρι τους να το αλλάξουν ή να το διαλύσουν...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης με αφορμή τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αλεξίου, γράφει για τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόλεϊ τονίζοντας πως όλες οι πλευρές πρέπει να βρουν τις λύσεις για να πάει το άθλημα μπροστά και όχι να γυρίσει πίσω.

Εντάξει όποιος έπεσε από τα σύννεφα ακούγοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου αναφορικά με τα προβλήματα στο στο βόλεϊ, απλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με το άθλημα. Ένα άθλημα που για πολλά πολλά χρόνια ουσιαστικά λειτουργεί με επαγγελματικούς κανόνες και ερασιτεχνικά όλα τα άλλα, ένα άθλημα που κάθε χρόνο δείχνει να κάνει βήματα πίσω και όχι μπροστά.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο παράγοντας των «κιτρινόμαυρων» είχε μεγάλο δίκιο. Δεν μπορεί ένα πρωτάθλημα να μην έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα ή σχεδόν τίποτα για να έρθουν χρήματα, αλλά να επιβάλει με το παραμικρό ποινές στα σωματεία που με την σειρά τους, κακώς έχουν ασυνέπεια στις πληρωμές. Έχει απόλυτο δίκιο στο ότι δεν γίνεται να μην έχει υπογραφεί συμβόλαιο με την τηλεόραση, ό,τι πιο σημαντικό για το άθλημα και τις ομάδες φυσικά και συνολικά σε αυτό το ερασιτεχνικό περιβάλλον να περιμένουμε από τα σωματεία να λειτουργούν επαγγελματικά.

Είπαμε σε πολλά ο κύριος Αλεξίου είναι σωστός, από την άλλη όμως υπάρχουν και αυτοί που λένε και με το δίκιο τους μάλιστα, πως για όλα αυτά οι ομάδες δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα χρέη, τα οποία μόνες τους τα δημιουργούν, ανεβάζοντας ψηλά τα μπάτζετ τους, ενώ όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η αναφορά γίνεται καθαρά για τις ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με την ΕΣΑΠ.

Το κάθε σωματείο, είναι ουσιαστικά μέτοχος του πρωταθλήματος και όταν ψηφίζει σε κάθε ΔΣ ή Γενική Συνέλευση παίρνει και την ευθύνη. Όταν δεν αλλάζει τίποτα, το προεδρείο παραμένει το ίδιο, χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία, γίνονται τα στραβά μάτια σε γήπεδα που δεν πρέπει να διεξάγονται αγώνες δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από τις ίδιες τις ομάδες.

Όταν ο κάθε σύλλογος δεν προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξήσει τα έσοδά της ή να μειώσει τα έξοδά της ρίχνοντας το βάρος σε ακαδημίες (άγνωστη λέξη σε πολλούς), κάνει έξυπνες αγορές και όχι ότι της προτείνει ο κάθε μάνατζερ, αλλά τα περιμένει όλα από κάποιον που κάποια στιγμή θα βάλει λεφτά έτσι για την τρέλα του, είναι δεδομένο πως σε βάθος χρόνου θα το πληρώσει. Όταν στο κάτω-κάτω πολλοί στις συζητήσεις που κάνουν τα έχουν με την διοίκηση, αλλά δεν προσπαθούν να αλλάξουν τα άτομα που διοικούν το άθλημα, τότε φυσικά και φταίνε.

Τα ίδια ισχύουν και για τους παίκτες βέβαια. Εννοείται πως σωστά λέει και ο ΠΑΣΑΠ ό,τι δηλαδή δεν γίνεται να γυρίσει το άθλημα πίσω και πως όποιος δεν θέλει να συνεχίσει, ας ξοφλήσει όσα χρωστά και να πάει στην ευχή της Παναγίας. Από την άλλη όμως και αυτοί πρέπει να παλέψουν περισσότερο προκειμένου όντως αυτό που κάνουν να είναι επαγγελματικό. Όχι να βολεύονται με το ότι κάνουν κάποια άλλη δουλειά και ασχολούνται με το βόλεϊ δύο με τρεις ωρίτσες την ημέρα, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά ή να κάνουν απλά το κέφι τους. Κάτι που από την άλλη μόνο παράλογο δεν είναι, από την στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα των αθλητών και λίγα χρήματα παίρνει και δεν τα παίρνει και στην ώρα τους, αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Δεν γίνεται να δέχονται ας πούμε να διεξάγεται το League Cup χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβόλαια και ουσιαστικά όντας ανασφάλιστοι. Ο επαγγελματισμός πρέπει να είναι παντού και από τις δύο πλευρές, με την κάθε μία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Μόνο έτσι το βόλεϊ μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο του. Όχι με κινδυνολογίες, επιστροφές στο παρελθόν και ανούσιες κόντρες. Αλλά με ευθύνη, φρέσκες ιδέες και συνεννόηση, γιατί στο κάτω-κάτω και οι ομάδες, αλλά και οι παίκτες θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, να γίνει το βόλεϊ και πάλι ένα άθλημα με δυνατό πρωτάθλημα που θα χαίρεσαι να το βλέπεις ακόμα και αν δεν το γνωρίζεις.

Και για να κλείσουμε, μακάρι οι δηλώσεις του Αλεξίου που ξαναλέω, σε πολλές είχε δίκιο, να είναι απαρχή για να αλλάξει κάτι στο βόλεϊ. Αλλά να αλλάξει πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια. Και για να είμαστε και λογικοί, πρέπει να αλλάξει, αλλιώς κάθε λίγο και λιγάκι ομάδες να βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης και παίκτες θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης...

ΥΓ: Αν ένα πρωτάθλημα δεν μπορεί να πουλήσει τους αγώνες του στην τηλεόραση κάτι φταίει. Και εκεί επανερχόμαστε και λέμε πως φταίνε οι ομάδες που δεν αλλάζουν κάτι στην ΕΣΑΠ. Τόσο απλό...

ΥΓ1: Το ότι σε πολλά έχει δίκιο ο Αλεξίου, δεν πάει να πει πως έχει σε όλα. Το αν χρωστάς δεν σου φταίει άλλος, αλλά μόνο εσύ. Την χρονιά που πέρασε ας πούμε η ΑΕΚ έκανε τραγικές κινήσεις στο ρόστερ, με συνέπεια να ανεβάσει το μπάτζετ. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και κάποιοι θα περιμένουν για μεγάλο διάστημα να τα πάρουν. Και δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με πολλές ακόμα ομάδες. Οπότε, καλά τα λόγια, αλλά οι πράξεις και κυρίως οι σωστές, είναι ακόμα καλύτερες.

ΥΓ2: Οι ως τώρα κινήσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και θα αναλυθούν σε επόμενα μπλογκ. Για την ώρα βέβαια μόνο για τους Πειραιώτες μπορούμε να πούμε κάτι, καθώς οι Θεσσαλονικείς είναι να αποκτήσουν ακόμα τον βασικό τους διαγώνιο και έναν ακόμα ακραίο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...