Η κατάσταση του Αλεξίεφ θα κρίνει τον ημιτελικό

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Η κατάσταση του Αλεξίεφ θα κρίνει τον ημιτελικό

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το πόσο έτοιμος θα είναι ο Αλεξίεφ (αλλά και ο Κουμεντάκης).

Με τους τελικούς του πρωταθλήματος να αργούν είτε λίγο (αν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κάνουν το 3-0 απέναντι σε Φοίνικα και Κηφισιά), είτε πολύ (αν χάσουν ένα ή και δύο παιχνίδια), οι δύο ομάδες θα δώσουν το πρώτο σημαντικό ραντεβού τους την φετινή χρονιά στην Ιεράπετρα. Ένα ραντεβού που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο, καθώς όποιος από τους δύο περάσει στον τελικό θα έχει σαφέστατα τον πρώτο λόγο απέναντι είτε στον Ηρακλή, είτε στον Φοίνικα.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση του αγώνα, αν και τόσο οι Πειραιώτες, όσο και οι Θεσσαλονικείς είναι ανοικτό βιβλίο ο ένας για τον άλλον και θα θεωρηθεί εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη αν δούμε κάτι διαφορετικό από Μουνιόθ και Φιλίποφ. Τόσες φορές άλλωστε έχουν παίξει αντίπαλοι και στην εποχή μας ο καθένας μπορεί με άνεση να «κατασκοπεύει» τον άλλον η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι στις περιστροφές που σε έναν βαθμό είναι σε θέση να μπερδέψουν τον αντίπαλο.

Η αλήθεια είναι πως μιλώντας για ομαδικό άθλημα, φαίνεται λίγο υπερβολικό να λέμε πως ένας τόσο σημαντικός αγώνας θα κριθεί με την παρουσία ή όχι ενός παίκτη, αλλά όπως και να το κάνουμε μιλώντας για τον Αλεξίεφ είναι κομβικότατος για τέτοια παιχνίδια. Ο Βούλγαρος δεν αγωνίστηκε κόντρα στον Φοίνικα (ούτε και απέναντι στην ΑΕΚ) και μπορεί αυτό που βγαίνει να είναι πως θα αγωνιστεί κανονικά, ωστόσο μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι, όπως και ο Κουμεντάκης που αποχώρησε στην αναμέτρηση με τους «πειρατές», για τον οποίο επίσης αυτό που βγαίνει είναι πως ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπισε. Χωρίς αυτούς τους δύο και ειδικά τον Βούλγαρο, θα μιλάμε για άλλο παιχνίδι, ωστόσο από την στιγμή που το ρεπορτάζ θέλει και τους δύο ετοιμοπόλεμους, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση με δεδομένη την παρουσία τους.

Ας ξεκινήσουμε με τον Ολυμπιακό ο οποίος είναι το φαβορί. Οι Πειραιώτες αρχικά έχουν την ψυχολογία με το μέρος τους, καθώς και στα τρία παιχνίδια που έχουν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ έχουν κερδίσει. Στο πρωτάθλημα με 3-0 στην Πυλαία και 3-1 στο Ρέντη, αλλά και στο Λιγκ Καπ με 3-1 και πάλι στο Ρέντη. Και ναι θα πείτε πως ένας ημιτελικός Κυπέλλου δεν έχει σχέση με αγώνες πρωταθλήματος ή και Λιγκ Καπ, αλλά όπως και να το κάνουμε έναν ρόλο τον παίζει στην ψυχολογία, κάτι που βέβαια πέρσι δεν ίσχυσε με τους Θεσσαλονικείς να κερδίζουν στην Ρόδο πάλι στον ημιτελικό και μετά να παίρνουν το τρόπαιο.

Αγωνιστικά ο Φερνάντο Μουνιόθ θα στηριχθεί στον ασταμάτητο Σμιτ. Ο Καναδός είναι με διαφορά ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος και στην μέρα του μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του. Δίπλα του όσον αφορά την επίθεση, περιμένει πολλά από τον Αλεξίεφ που όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές είναι από τους ελάχιστους ακραίους που μπορούν να κερδίσουν πόντο σε «σκοτωμένη» μπάλα, ενώ αν και ο Ραουβέρτινκ έχει τους 14 πόντους που είχε στο τελευταίο ντέρμπι των δύο ομάδων, θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος.

Αυτά όμως φτάνουν; Όχι βέβαια. Στον Ολυμπιακό θα πρέπει να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή και να βάλουν στο παιχνίδι τον Πετρέα. Λογικά στην περιστροφή δεν θα βρεθεί απέναντι στον Όκολιτς και θα του δοθούν μπάλες, καθώς θεωρείται και όχι άδικα, ένας από τους καλύτερους κεντρικούς όσον αφορά την επίθεση. Αν καταφέρουν και βάλουν στην εξίσωση και τον Καλαματιανό τότε αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό της πιθανότητές τους. Και βέβαια πάνω από όλα οι «ερυθρόλευκοι» θα πιέσουν όσο δεν πάει στο σερβίς, γνωρίζοντας πως ο ΠΑΟΚ έχει κακή υποδοχή θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν εκτός παιχνιδιού κυρίως τον Όκολιτς, αλλά και τον Σαφράνοβιτς που δεν είναι και ο τύπος του ακραίου που μπορεί να πάρει πόντο σε λεγόμενες χαμένες μπαλιές.

Πάμε τώρα στα του ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά την ψυχολογία, μπορεί να έχουν χάσει τρεις φορές φέτος, αλλά σίγουρα θα έχουν στο μυαλό τους την περσινή χρονιά, όπου έγινε το ίδιο, αλλά στον ημιτελικό κατάφεραν να κερδίσουν, σηκώνοντας στην συνέχεια την κούπα. Επίσης ουσιαστικά αυτός ο ΠΑΟΚ έχει χάσει μία φορά φέτος από τον Ολυμπιακό (μην βιαστείτε να σχολιάσετε τις γραφικότητες για πόλεμο στους πρωταθλητές), με την λογική του ότι σε σχέση με τον πρώτο γύρο και το Λιγκ Καπ και οι ασπρόμαυροι» δεν είχαν τους Κλαπβάικ και Μουαγκουτούτια, αλλά και οι «ερυθρόλευκοι» τον Αλεξίεφ. Μιλάμε δηλαδή για εντελώς διαφορετικά ματς.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Γιούρι Φιλίποφ θα δώσει μεγάλο βάρος στην υποδοχή της ομάδας του. Αν η μπάλα φτάσει σωστά στα χέρια του Ντίμα, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός στην επίθεση, καθώς εκτός του Ολλανδού διαγώνιου μπορεί να απειλήσει τόσο ο Αμερικανός ακραίος, όσο φυσικά και ο Όκολιτς, που είναι ο καλύτερος κεντρικός του πρωταθλήματος, μετά και την αποχώρηση του Μπέμε. Επίσης αν όλα πάνε καλά στην πρώτη μπαλιά και ο Σαφράνοβιτς μπορεί να βοηθήσει, αλλά φυσικά και ο Τακουρίδης.

Ο Ουκρανός φυσικά και περιμένει πως θα έχει απέναντί του τον Αλεξίεφ και θα έχει δώσει εντολή να προσπαθήσουν να τον εκνευρίσουν σημαδεύοντάς τον συνέχεια στην υποδοχή, ενώ με δεδομένο το ότι δύσκολα κόβεται ο Σμιτ, λογικά θα ρίξει μεγάλο βάρος στο να σταματήσει τον Πετρέα. Έτσι είναι επίσης δεδομένο πως και ο ΠΑΟΚ θα πιέσει όσο γίνεται παραπάνω στο σερβίς, ειδικά από την στιγμή που ο Τερβαπόρτι είναι ένας τόσο καλός πασαδόρος που με καλή υποδοχή βγάζει τους συμπαίκτες του με μονό μπλοκ.

Όπως γίνεται αντιληπτό δηλαδή, οι δύο ομάδες θα χτυπήσουν τον αντίπαλό τους σε συγκεκριμένα πράγματα. Αρχικά στην υποδοχή και μετά και οι δύο θα προσπαθήσουν να βάλουν το κέντρο στην εξίσωση, έχοντας την σιγουριά των διαγωνίων τους. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν και σε πιο βαθμό. Στα δικά μου μάτια με υγιή Αλεξίεφ ο Ολυμπιακός έχει ένα προβάδισμα έστω και μικρό, αλλά ένας ημιτελικός είναι πάντα απρόοπτος. Το πόσο, ας κάνουμε λίγο υπομονή να το δούμε. Το σίγουρο πάντως είναι πως θα γίνει ένα όμορφο παιχνίδι, ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της χώρας και αξίζει να το απολαύσουμε χωρίς γκρίνια και μιζέρια...

ΥΓ: Στα παιχνίδια με την Κηφισιά ο Σαφράνοβιτς με αναγκάζει με την παρουσία του να κάνω μια κωλοτούμπα, ωστόσο στην Ιεράπετρα θα φανεί αν όντως μπορεί ακόμα να κάνει την διαφορά. Αν το κάνει, ας κάνω και εγώ ακόμα μεγαλύτερη, δεν έχω πρόβλημα.

ΥΓ1: Γίνονται δύο παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ με την Κηφισιά παίζει στις 17:00 και ο Ολυμπιακός με τον Φοίνικα στις 20:00. Κερδίζουν και οι δύο ομάδες με 3-0 (στα πρώτα αναφέρομαι) και γράφω τίτλο για τους Θεσσαλονικείς «Για πλάκα ο ΠΑΟΚ το 1-0» και μετά για τους Πειραιώτες «Σαρωτικός Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε τον Φοίνικα». Έρχεται σχόλιο στο κείμενο του ΠΑΟΚ «Ωραιος τιτλος. Ουτε τα προσχηματα πλεον δε κραταει για τον Παοκ η gazzetta. Οταν ερθει η ωρα του θα τον περιποιηθουμε παλι ως συνηθως», του γράφω πως και στον Ολυμπιακό έγραψα πάλι κάτι ανάλογο για να μου απαντήσει ο Θεούλης: «Τον τιτλο για τον Ολυμπιακο τον ανεβασες ΜΕΤΑ ξερετε τι κανετε εσεις αστειοι τοσα χρονια σας διαβαζω το εχετε παραξεφτιλισει ντροπη». Μιλάμε ο άνθρωπος σχολίασε γιατί τον τίτλο για τον ΠΑΟΚ τον έβαλα πιο νωρίς και δεν είχε καν το μυαλό να σκεφτει πως το ματς έληξε δύο ώρες πριν, Πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά...

ΥΓ2: Η ΕΟΠΕ είναι διοργανώτρια αρχή τόσο στα κύπελλα ανδρών και γυναικών, όσο φυσικά και στην Α1 Γυναικών. Και όμως οι άνθρωποι την ίδια μέρα που θα διεξάγεται ο τελικός στην Ιεράπετρα, έβαλαν τον πρώτο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανναξιακό την ίδια μέρα. Ο ένας (τελικός Κυπέλλου) στις 20:15 και ο άλλος (τελικός πρωταθλήματος) στις 18:00. Ε πραγματικά τι να σχολιάσει κάτι σε αυτό; Ας το αφήσει καλύτερα...

ΥΓ3: Σε περίπτωση που δεν παίξει ο Αλεξίεφ μην ξεχνάμε και την περίπτωση Χριστοφιδέλη. Ο έμπειρος ακραίος ξέρει όσο βόλεϊ ξέρουν οι μισοί από όσους θα αγωνιστούν και σε ένα ματς, όχι σειρά αγώνων, μπορεί ακόμα και σε αυτή την ηλικία να κάνει την διαφορά.

ΥΓ4: Αν τελικά ο Αλεξίεφ δεν καταφέρει να αγωνιστεί κάτι που μόνο απίθανο δεν είναι, τότε φαβορί για την πρόκριση θα είναι ο ΠΑΟΚ και θα μένει να το αποδείξει και στο τάραφλεξ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...