Επιτέλους καταλάβετε πως άλλο διοργάνωση, άλλο τουρνουά!

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Επιτέλους καταλάβετε πως άλλο διοργάνωση, άλλο τουρνουά!

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης προσπαθεί (ματαίως) να εξηγήσει γιατί οι δύο διοργανώσεις στο ελληνικό βόλεϊ είναι το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, με το Λιγκ Καπ να είναι απλά ένα εσωτερικό τουρνουά.

Η αλήθεια είναι πως πιάνω τον εαυτό μου να έχει καταντήσει γραφικός με το θέμα του Λιγκ Καπ, προσπαθώντας να δώσω σε κάποιους να καταλάβουν πως δεν είναι διοργάνωση, αλλά ένα εσωτερικό τουρνουά, όμως επειδή σε άσχετο με το θέμα κείμενο, υπήρξαν πάλι σχόλια που μπέρδευαν τα πάντα και άφηναν αιχμές για προσπάθεια μείωσης των τίτλων που έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός, θα προσπαθήσω για τελευταία φορά να εξηγήσω την διαφορά που υπάρχει, μήπως επιτέλους γίνει κατανοητό.

Πάμε από την αρχή. Το Λιγκ Καπ ξεκίνησε αρχικά όντως ως διοργάνωση (έτσι αναφερόταν) μόνο και μόνο γιατί υπήρχαν μεγάλες διακοπές λόγω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων και γι' αυτό την πρώτη χρονιά αγωνίστηκαν τα σωματεία χωρίς τους διεθνείς, ενώ μετά συνεχίστηκε με την λογική του να παίζουν νέοι παίκτες παίρνοντας ευκαιρίες που δεν μπορούσαν στο πρωτάθλημα. Από εκείνη την χρονιά, μέχρι και φέτος κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Έγιναν προσπάθειες να αναβαθμιστεί ο συγκεκριμένος θεσμός, δόθηκε το όνομα του αείμνηστου Νίκου Σαμαρά και κανείς δεν κρύβει πως υπήρξαν σχέδια για κάτι πολύ καλό, ακόμα και να δίνεται Ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ομάδα που θα κατακτούσε το τρόπαιο. Από την άλλη όμως έγιναν και τραγικά πράγματα. Καταστρατηγήσεις προκηρύξεων, αλλαγή την ημέρα της συνέντευξη Τύπου, τόπου διεξαγωγής και πολλά πολλά ακόμα.

Για την αλλαγή τόπου διεξαγωγής, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως το πρωί γινόταν στην Κύπρο συνέντευξη Τύπου με βαρύγδουπες εκφράσεις του στυλ «θα γίνει διοργάνωση εφάμιλλη του final-4 του Champions League» και το απόγευμα η αστυνομία της Κύπρου που όπως φάνηκε δεν είχε δώσει το οκ, να λέει πως δεν θέλει να γίνουν οι αγώνες γιατί φοβάται τα επεισόδια. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο φιάσκο όχι αστεία.

Για τις προκηρύξεις κανείς επίσης δεν ξεχνάει πως ενώ είχε προκριθεί ο Ηρακλής Χαλκίδας σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, έγινε τελικά αγώνας μπαράζ και πέρασε ο Φοίνικας που διοργάνωσε και πάλι το final-4. Και βέβαια μην ξεχάσουμε πως οι ομάδες έπαιζαν με Έλληνες παίκτες χωρίς συμβόλαια, αλλά και ξένους χωρίς πενταπλούν, πως δεν αγωνιζόντουσαν με νέους κλπ κλπ. Πραγματικά θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα για να δείξω το αυτονόητο, το ότι δηλαδή δεν υπάρχει ως διοργάνωση το Λιγκ Καπ, αλλά θα το αποφύγω και απλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια σχόλια που έγιναν.

Αρχικά κανείς δεν προσπαθεί να μειώσει τις κατακτήσεις των τίτλων από τον Ολυμπιακό. Κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση. Αυτή που το έκανε και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι η ίδια η ΕΣΑΠ. Αυτή εξέδωσε ανακοίνωση η οποία έλεγε επί λέξη: «Σύμφωνα με την επίσημη άποψη της ομοσπονδίας του αθλήματος η οποία επικαιροποοιήθηκε και πρόσφατα μετά από σχετικό αίτημα της ΕΣΑΠ, το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς αποτελεί εσωτερικό τουρνουά της ΕΣΑΠ και στους αγώνες του οι ομάδες δεν εκτίουν ποινές». Ουσιαστικά μας είπε πως η ίδια έκανε σχετικό αίτημα στην ΕΟΠΕ προκειμένου το League Cup να αποτελεί εσωτερικό τουρνουά.

Καταλαβαίνετε την διαφορά μεταξύ τουρνουά και διοργάνωσης ε; Ο καθένας μπορεί να πανηγυρίσει όπως θέλει, όποιον τίτλο θέλει και καλά θα κάνει στο κάτω-κάτω. Όμως μετά και την επίσημη ανακοίνωση, όχι όσα γράφουμε εμείς, το Λιγκ Καπ δεν διαφέρει από το Γκομέλσκι Καπ στο μπάσκετ. Τουρνουά το ένα, τουρνουά και το άλλο. Δεν χρειάζεται να βλέπετε φαντάσματα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Η απαξίωση του θεσμού, απόλυτη απαξίωση για την ακρίβεια, έγινε από την ίδια την διοργανώτρια και όχι από τους κακούς στα μάτια σας δημοσιογράφους που πολεμάνε τις ομάδες σας.

Όσον αφορά όσα γράψατε για δικαίωμα στον πανηγυρισμό. Φυσικά και κάθε ομάδα μπορεί να πανηγυρίσει κάθε τίτλο ή και να τον μετράει όπου θέλει. Άλλο αυτό, άλλο το ότι με το έτσι θέλω πρέπει να ονομάσουμε διοργάνωση κάτι που η ίδια η Λίγκα που το διοργανώνει το λέει τουρνουά. Και για να το κλείνουμε επειδή πραγματικά είναι κουραστικό το να προσπαθείς να γράφεις τα αυτονόητα και κάποιοι είτε να μην μπορούν, είτε να μην θέλουν να τα καταλάβουν. Στο ελληνικό βόλεϊ αυτή την στιγμή (το λέμε γιατί μπορεί πάλι η ΕΣΑΠ να θελήσει να τα αλλάξει), έχουμε δύο διοργανώσεις ΜΟΝΟ. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο, δύο διοργανώσεις και ένα τουρνουά και θα μείνουν δύο είτε το Λιγκ Καπ το κατακτήσει ο Ολυμπιακός, είτε ο ΠΑΟΚ, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε και η Κομοτηνή. Το αν θα το χαρούν είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από αυτό που γράφω και εγώ, αλλά και η ίδια η ΕΣΑΠ με την ανακοίνωσή της. Ας το καταλάβετε επιτέλους κάποιοι, δεν είναι τόσο δύσκολο...

ΥΓ: Σε κάθε τουρνουά οι ομάδες παίζουν με τους βασικούς @Red_White Empire (απάντηση σε σχόλιο). Και στο Γκομέλσκι Καπ τους καλύτερους βάζουν και κύπελλο παίρνουν και το πανηγυρίζουν. Αυτό το κάνει διοργάνωση;

ΥΓ1: Περαστικά σε μια από τις καλύτερες παίκτριες που υπάρχουν αυτή την εποχή στο ελληνικό βόλεϊ και σε έναν άνθρωπο που πάντα χαμογελάει. Αυτό το χαμόγελο δείχνει και δύναμη και είμαστε σίγουροι πως η Κατερίνα Γιώτα θα ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό και θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατή στα τάραφλεξ, καθώς έχει ακόμα πολλά να δώσει στο άθλημα.

ΥΓ2: ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Παναθηναϊκός και Κηφισιά, παίζουν όλη την χρονιά στο πρωτάθλημα, καθώς όποιος νικήσει από τα δύο ματς συνεχίζει και ο άλλος πάει σπίτι του. Πραγματικά πόσο δύσκολο θα ήταν να μην βάλουν τα παιχνίδια την ίδια ώρα και να μεταδοθούν και τα δύο; Μόνο καλό θα έκανε το άθλημα αυτό, αλλά δυστυχώς δεν έγινε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...