Απόλυτο φαβορί ο Ολυμπιακός, για την έκπληξη ο ΠΑΟΚ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Απόλυτο φαβορί ο Ολυμπιακός, για την έκπληξη ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και το τι μας έδειξαν έως τώρα οι ομάδες. Μεγάλο φαβορί ο Ολυμπιακός, για την έκπληξη ο ΠΑΟΚ, πρώτο λόγο για παραμονή ο Παναθηναϊκός.

Πάει και φετινή κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ανήκει στο παρελθόν. Μια κανονική διάρκεια με λίγες εκπλήξεις. αλλά πολλές συγκινήσεις, ενώ σε πολλά από τα παιχνίδια το θέαμα ήταν καλό. Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός έδειξε πως φέτος δεν έχει αντίπαλο, ο ΠΑΟΚ πως έκανε κακό σχεδιασμό το καλοκαίρι, ο Φοίνικας πως πάνω από τρίτος δεν μπορεί, ο Ηρακλής πως σιγά-σιγά βρίσκει τον δρόμο του.

Η Κηφισιά δύσκολα θα κάνει και φέτος την υπέρβαση, οι Ηρακλής Χαλκίδας, Εθνικός Πειραιώς και Παμβοχαϊκός εύκολα ή δύσκολα γλίτωσαν τα πλέι άουτ, αλλά δύσκολα θα μπορέσουν να πετύχουν κάτι παραπάνω. Η Παναχαϊκή ήταν η μεγάλη απογοήτευση του πρωταθλήματος και οι Νίκη Αιγινίου, Εθνικός Αλεξανδρούπολης και Παναθηναϊκός θα παλέψουν για να αποφύγουν την τελευταία θέση του υποβιβασμού. Παρακάτω θα κάνουμε μια αναφορά στο τι έκαναν έως τώρα όλες οι ομάδες και προβλέψεις για τα πλέι οφ και πλέι άουτ.

Ολυμπιακός: Αν δεν το πάρει φέτος, πότε θα το πάρει;

Τα τρία τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός βλέπει τον ΠΑΟΚ ακόμα και με μειονέκτημα έδρας φέτος το καλοκαίρι πάντως οι Πειραιώτες έκαναν έναν σαφώς καλύτερο σχεδιασμό και αυτό φαίνεται στα τάραφλεξ. Η ομάδα του Μουνιόθ Μπενίτεθ δεν έχει κάποιο κενό σε καμία θέση, με τον Ισπανό να διαθέτει το πιο γεμάτο ρόστερ των τελευταίων ετών. Αγωνιστικά οι «ερυθρόλευκοι» είναι ανίκητοι έως τώρα μετρώντας 22 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κάτι που στο παρελθόν είχε κάνει μόνο ο Ηρακλής, ενώ και στην Ευρώπη έχουν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό του Challenge Cup.

Όπως αναφέραμε το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού είναι το σύνολο, ωστόσο ξεχωρίζουν ο Ντρίζγκα και ο Ραουβέρντινκ. Ο Πολωνός πασαδόρος όχι απλά είναι ο καλύτερος στο πρωτάθλημα, αλλά από εποχής Ζαγκούμνι έχουμε να δούμε ένα τόσο μεγάλο όνομα στην χώρα μας, ενώ ο Ολλανδός ακραίος είναι ο πιο σταθερός παίκτης του πρωταθλήματος.

Πρόβλεψη: Με τις έως τώρα εμφανίσεις, δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Λογικά θα τα καταφέρει, καθώς αν δεν τα καταφέρει και φέτος με τέτοιο ρόστερ, πότε θα τα καταφέρει;

ΠΑΟΚ: Τραγικός ο σχεδιασμός του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι και αφού είχε κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και μάλιστα μέσα στο Ρέντη, όλα για τον ΠΑΟΚ έδειχναν ιδανικά. Όλα μέχρι να αρχίσει ο σχεδιασμός. Εκεί έγιναν πολλά και σημαντικά λάθη και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν πλέον να είναι αουτσάιντερ. Βέβαια όταν έχεις κατακτήσει τους τρεις τελευταίους τίτλους, κανείς δεν μπορεί να σε ξεγράψει, ωστόσο στην ομάδα υπάρχει θέμα και φαίνεται.

Ο Ντανιέλε Ρίτσι τον Δεκέμβρη ήταν να πάρει μια απόφαση για το αν ήθελε ξένο κεντρικό και έλληνα ακραίο ή το αντίθετο. Τελικά προτίμησε να παίξει με Έλληνες κεντρικούς με τον Ολυμπιακό να υπερέχει ξεκάθαρα πλέον πάνω στο φιλέ, ενώ έδωσε την μεγάλη ευκαιρία και στον Ραφαήλ Κουμεντάκη κρατώντας ωστόσο και τον Γκιόν. Ο νεαρός Έλληνας ακραίος δείχνει έτοιμος να πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία, ωστόσο αντί να έχει τον Γκιόν ως τρίτο, καθώς δεύτερος ακραίος είναι ο Σαφράνοβιτς, θα μπορούσε κάλιστα να πάρει έναν ξένο κεντρικό και να δυναμώσει εκεί.

Σημαντικό είναι και το πρόβλημα στο λίμπερο, όπου η απουσία του Γκαρά είναι ορατή, μια απουσία που έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τους πρωταθλητές. Στον αντίποδα ο Ουσίκοφ είναι ο διαγώνιος που μπορεί να κερδίσει ένα ματς μόνος του, ο Βάλκιερς είναι εξαιρετικός πασαδόρος, όμως στον ΠΑΟΚ κάτι λείπει για την υπέρβαση. Αν αυτό το κάτι δεν βρεθεί άμεσα (και δεν μιλάμε πλέον για παίκτες καθώς δεν μπορούν να γίνουν άλλες μεταγραφές), τότε οι Θεσσαλονικείς δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν το τέσσερα στα τέσσερα.

Πρόβλεψη: Ό,τι γράψαμε και για τον Ολυμπιακό, ισχύει και για τον ΠΑΟΚ. Αν ο φετινός ΠΑΟΚ με τον τόσο κακό σχεδιασμό καταφέρει να πάρει και αυτό το πρωτάθλημα, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε πως μπορεί αν το χάσει. Η λογική όμως λέει πως δεν θα τα καταφέρει με το ταβάνι να είναι ως τον τελικό.

Φοίνικας: Δεν μπορεί την υπέρβαση

Συνεχίζουμε με τον Φοίνικα. Οι πειρατές έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στους πρώτους τέσσερις του ελληνικού βόλεϊ. Το θέμα είναι αν τους φτάνει αυτό ή αν θέλουν το κάτι παραπάνω. Και όταν λέμε κάτι παραπάνω εννοούμε στο πρωτάθλημα, γιατί σίγουρα δεν είναι παραπάνω να πάρεις ας πούμε το Λιγκ Καπ.

Φέτος ο Φοίνικας μας έχει δείξει πως δεν μπορεί να κάνει το βήμα προς τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Κάζμαρτσικ έχει κάνει καλή δουλειά, αλλά το ρόστερ έχει χτυπητές αδυναμίες σε σχέση με τους άλλους δύο. Από την άλλη αν κρίνουμε από τις τελευταίες εμφανίσεις και κυρίως αυτή κόντρα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης οι νησιώτες έχουν αρχικά στο μυαλό τους την κατάκτηση του Λιγκ Καπ που διοργανώνουν, αλλά και πάλι το μεγάλο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός.

Πρόβλεψη: Θα είναι μεγάλη έκπληξη για τον Φοίνικα αν περάσει στον τελικό, ενώ σαφώς μικρόταρη θα είναι ένας πιθανός αποκλεισμός από τον Ηρακλή Χαλκίδας. Το πρωτάθλημα έχει ανάγκη τους πειρατές, αυτοί το παλεύουν, αλλά όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, κάποια στιγμή αξίζει να παλέψουν για την υπέρβαση.

Ηρακλής: Σιγά, αλλά σταθερά βρίσκει τον καλό του εαυτό

Όσον αφορά τον Ηρακλή, μια ομάδα με τέτοια ιστορία είναι καταδικασμένη να παλεύει για τίτλους. Στο Κύπελλο μπορεί να το παλέψει περισσότερο αν και εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά στο πρωτάθλημα δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει τελικό. Ο... γηραιός των τόσων προβλημάτων τα τελευταία χρόνια δείχνει σιγά-σιγά να βρίσκει και πάλι τον δρόμο του.

Φέτος η πορεία του ήταν καλή και αν δεν έκανε κάποιες αναπάντεχες ήττες θα ήταν σίγουρα τρίτος και κόντρα στον συμπολίτη του ΠΑΟΚ, θα είχε σαφώς περισσότερες πιθανότητες από όσες έχει απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι... κυανόλευκοι στηρίζονται κυρίως στον αειθαλή Αρμενάκη και στον εξαιρετικό Προύσαλη, ενώ σημαντικότατη είναι και η προσθήκη του Σμαραγδή. Από την άλλη και λόγω μπάτζετ δεν αποκτήθηκαν οι ξένοι που μπορούν να κάνουν την διαφορά, αλλά και πάλι η παρουσία τους είναι πολύ καλή στο φετινό πρωτάθλημα.

Πρόβλεψη: Λογικά την Κηφισιά θα την κερδίσει και θα περάσει στην τετράδα. Εκεί όμως έχοντας απέναντί του τον Ολυμπιακό ούτε με θαύμα δεν υπάρχει περίπτωση να προκριθεί στον τελικό. Και πάλι όμως αν τερματίσει τέταρτος, σίγουρα είναι επιτυχία για τον Ηρακλή.

Κηφισιά: Φέτος δύσκολα θα κάνει την υπέρβαση

Τα τελευταία χρόνια είτε μέσω πρωταθλήματος, είτε μέσω Κυπέλλου η Κηφισιά μας έχει συνηθίσει στις υπερβάσεις. Φέτος τα πράγματα δείχνουν να είναι λίγο διαφορετικά. Αρχικά η ομάδα του Κώστα Αρσενιάδη έχει καταφέρει και να σωθεί με άνεση, αλλά και να παλέψει μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την τετράδα.

Για την ακρίβεια η πέμπτη θέση, με ένα τόσο μικρό μπάτζετ και τόσες ατυχίες, μόνο άσχημη δεν είναι. Για κάτι παραπάνω φέτος δύσκολα θα μπορούν να πάνε οι... κυανόλευκοι, όμως το θετικό είναι πως έχουν καταφέρει να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις για χρόνια με το μεγάλο τους όπλο να είναι το Ζηρίνειο. Η πιο δύσκολη έδρα του πρωταθλήματος, παρότι η Κηφισιά ως ομάδα δεν έχει οπαδούς.

Πρόβλεψη: Έναν καλό Ηρακλή δύσκολα τον αφήνει εκτός τετράδας. Λογικά η Κηφισιά θα μείνει 5η, μια διόλου ευκαταφρόνητη θέση για μια ομάδα που χωρίς μεγάλο μπάτζετ, πάντα καταφέρνει να βρίσκεται στον αφρό.

Ηρακλής Χαλκίδας: Με οδηγό τον Γκόμεζ για την υπέρβαση

Θετικό είναι το πρόσημο της φετινής χρονιάς για τον Ηρακλή Χαλκίδας. Οι Χαλκιδαίοι στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 6η θέση, ενώ στο Λιγκ Καπ πήραν στο γήπεδο το εισιτήριο για το φάιναλ φορ, καθώς ήταν αυτοί που έπρεπε να προκριθούν βάση της προκήρυξης, αλλά η ένασταση του Φοίνικα τους έφερε σε αγώνα μπαράζ, μένοντας εκτός της τελικής φάσης.

Η ομάδα του Γκολίτση είναι ένα μείγμα νέων και ταλαντούχων παικτών, με την εμπειρία του Γκόμεζ. Αν ο διαγώνιος από την Βενεζουέλα είναι υγιής, τότε ο Ηρακλής μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Ήδη ξαναλέμε η πορεία του είναι πετυχημένη, αλλά τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Πρόβλεψη: Απέναντι στον Φοίνικα είναι το αουτσάιντερ, αλλά από την άλλη οι πειρατές δεν είναι και το μεγαθήριο φέτος. Στα ματς αυτά αρχικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει εκδίκηση για όσα έγιναν στο Λιγκ Καπ και φυσικά η μάχη του Γκόμεζ με τον Γιορντάνοφ. Ξαναλέμε πως φαβορί είναι οι Συριανοί, αλλά μόνο τελειωμένοι δεν είναι οι Χαλκιδαίοι.

Εθνικός: Πετυχημένος ο νεοφώτιστος

Πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία και η 7η θέση για τον Εθνικό μόνο ως πετυχημένη πορεία μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι Πειραιώτες έκαναν κάποιες σημαντικές νίκες, θα μπορούσαν να γλιτώσουν κάποιες ήττες και να βρεθούν πιο ψηλά ειδικά στο Κύπελλο, αλλά ξαναλέμε πως το πρόσημο είναι ξεκάθαρα θετικό.

Ο Σάκης Ψάρρας μετά από την πορεία του ως παίκτης, δείχνει έτοιμος για καριέρα και ως προπονητής και το πρώτο του δείγμα στην Volley League ήταν πολύ καλό. Οι δύο ξένοι Νάι και Σέιφερτ χωρίς να είναι τα μεγάλα ονόματα έχουν βοηθήσει πολύ, ενώ το βάρος στην ομάδα το έχει πάρει ο νεαρός Σπηριούνης που έχει ανταποκριθεί και με το παραπάνω, με τον Μαντέκα να είναι εκεί στα δύσκολα.

Πρόβλεψη: Έχοντας απέναντί του τον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί ο Εθνικός να περιμένει κάτι παραπάνω από μια καλή αγωνιστική παρουσία και ως εκεί...

Παμβοχαϊκός: Το έσωσε στο τέλος...

Θα την θεωρούσαμε την πιο περίεργη ομάδα του πρωταθλήματος. Την τελευταία αγωμνιστική εξασφάλισε την συμμετοχή της στην 8αδα και την αποφυγή των πλέι άουτ, ωστόσο μέσα στην χρονιά ο Παμβοχαϊκός έκανε σημαντικές νίκες, αλλά και κάποιες ήττες εκεί που δεν το περίμενε κανείς.

Από την στιγμή που γλίτωσε τα χειρότερα, πάλι καλά, όμως σίγουρα όπως μας έδειξε και πέρσι και η ομάδα του Βραχατίου μπορεί να παλεύει για το κάτι παραπάνω. Φέτος δεν γίνεται, αλλά αυτή η χρονιά μπορεί να γίνει μάθημα για την συνέχεια, προκειμένου ο Παμβοχαϊκός να μην παλεύει για την αποφυγή των πλέι άουτ, αλλά για την είσοδό του στην τετράδα.

Πρόβλεψη: Παίζοντας απέναντι στον Ολυμπιακό, ακόμα και αν οι Πειραιώτες κατέβουν με την δεύτερη ομάδα, ο Παμβοχαϊκός απλά δεν έχει τύχη. Τόσο απλό...

Νίκη Αιγινίου: Ξεκινάει τα πλέι άουτ από την θέση του οδηγού

Όπως ο Παμβοχαϊκός, έτσι και η Νίκη Αιγινίου είχε πολλές μεταπτώσεις φέτος και στο τέλος έμειναν εκτός οκτάδας. Η ομάδα του Οικονομίδη στηρίζεται στους Στρούγκαρ και Ροντρίγκεζ δύο ποιοτικοί ξένοι που μπορούν να κάνουν την διαφορά, ενώ σημείο αναφοράς είναι και ο Μαυροβουνιώτης.

Το θετικό για τη Νίκη είναι πως ξεκινάει με 2 βαθμούς στα πλέι άουτ, κάτι που την βάζει στην θέση του οδηγού για την παραμονή. Το αρνητικό το ότι έχει να αντιμετωπίσει δύο ομάδες που είναι σαφώς πιο έμπειρες.

Πρόβλεψη: Όπως αναφέραμε και πριν οι 2 βαθμοί είναι σημαντικοί για ένα μίνι πρωτάθλημα τριών ομάδων. Η Νίκη λογικά θα μπορέσει να είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα σωθούν και μόνο η απειρία μπορεί να την λυγίσει.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης: Η νίκη στην Σύρο του δίνει ψυχολογία

Από τις αρνητικές εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Ο Εθνικός μας είχε μάθει σε καλύτερες πορείες από την φετινή, ωστόσο με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και μόνο που δεν υπήρξε η διάλυση είναι κάτι θετικό. Οι παίκτες πάλεψαν και με το παραπάνω, παρότι κάποιες στιγμές θέλησαν να τα παρατήσουν.

Το θετικό για την ομάδα του Σάκη Μουστακίδη είναι πως στο τέλος πέτυχαν μια σημαντική νίκη μέσα στην Σύρο επί του αδιάφορου Φοίνικα που εκτός του ότι τους βάζει στην ίδια αφετηρία με τον Παναθηναϊκό, τους ανεβάζει και ψυχολογικά ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Πρόβλεψη: Στην μάχη της σωτηρίας ο Εθνικός δείχνει να ξεκινάει από την χειρότερη θέση, αλλά οι ελπίδες παραμένουν. Αν πάντως ήταν να ποντάρουμε χρήματα για το ποιες ομάδες θα μείνουν, στον Εθνικό θα ποντάραμε τα λιγότερα...

Παναθηναϊκός: Από την διάλυση παραλίγο στα πλέι οφ

Η πορεία του Παναθηναϊκού χωρίζεται σε τρία μέρη. Αρχικά στο καλοκαίρι και οι υπέρνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για να μπορέσει η ομάδα να κατέβει στο πρωτάθλημα, εν συνεχεία στον πρώτο γύρο όπου η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη και τέλος στον δεύτερο γύρο όπου στο τάραφλεξ παρουσιάστηκε μια άλλη ομάδα που πάλεψε ως το τέλος για την αποφυγή των πλέι άουτ. Γι' αυτά όμως έχουμε γράψει σε άλλο μπλογκ.

Η αλήθεια είναι πως οι... πράσινοι παρά τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δείχνουν πως πλέον έχουν βρει μια καλή αγωνιστική εικόνα και είναι έτοιμοι να παλέψουν για την παραμονή τους. Οι Καρντόσο, Μπατατζίμ στα άκρα με τον Ανδρεόπουλο αναπληρωματικό, ο Τζόνσον στην διαγώνιο με Μπέλο από πίσω του, αλλά και οι Πανταλέων με Σιλμπερνάγκελ στο κέντρο, αποτελούν μια ομάδα που αν ήταν έτσι από την αρχή της χρονιάς θα πάλευε για την τετράδα και όχι για την σωτηρία της.

Αυτό δεν σημαίνει πως έχει σωθεί σίγουρα. Στον Παναθηναϊκό θα φανεί αν η ομάδα είναι ικανή να διαχειριστεί το άγχος της μάχης για την παραμονή. Στο παρελθόν το έχει καταφέρει, αλλά κάθε φορά είναι ξεχωριστή. Αν το καταφέρει και φέτος, τότε δεν θα έχει πρόβλημα.

Πρόβλεψη: Ξαναλέμε πως αν ο Παναθηναϊκός παίξει όπως στα τελευταία παιχνίδια, τότε είναι το μεγάλο φαβορί για να μείνει κατηγορία. Μεγάλο του... όπλο θα είναι η Κυψέλη, όπου εκεί δύσκολα θα χάσει βαθμούς και μένει να δούμε αν θα τον επηρεάσει το άγχος. Χωρίς άγχος και με αυτό το ρόστερ, οι... πράσινοι μόνο αν αυτοκτονήσουν πέφτουν κατηγορία.

Παναχαϊκή: Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα

Με διαφορά η χειρότερη ομάδα που έχει εμφανιστεί στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας. Έκανε αρνητικό ρεκόρ καθώς δεν πέτυχε ούτε μισή νίκη και δεν χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη αναφορά για την παρουσία της.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός όπως αναφέραμε είναι το τεράστιο φαβορί για τον τίτλο, ο ΠΑΟΚ μόνο αν αλλάξει κάτι δραματικά θα μπορέσει να παλέψει για το τέταρτο συνεχόμενο. Αυτός εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα είναι και ο τελικός, ενώ στην ουρά φαβορί για την παραμονή είναι οι Νίκη Αιγινίου και Παναθηναϊκός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...