Η διάκριση ήρθε, ώρα για την μεγάλη υπέρβαση

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Η διάκριση ήρθε, ώρα για την μεγάλη υπέρβαση

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την Εθνική Γυναικών που ήδη έχει διακριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ψάχνει κόντρα στην Ολλανδία την μεγάλη υπέρβαση.

Η αλήθεια είναι πως 18 χρόνια μακριά από τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν πολλά. Ναι κανείς δεν λέει πως ειδικά στην Εθνική Γυναικών είχαμε τις τεράστιες διακρίσεις ή διακρίσεις σκέτο για να είμαστε σωστοί, αλλά τουλάχιστον η ομάδα ήταν εκεί. Έδινε το παρόν στις γιορτές του αθλήματος.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε ξεχάσει πως είναι το να διεξάγεται μεγάλη διοργάνωση και να βρίσκεται εκεί η Ελλάδα. Οι Εθνικές ομάδες μας είχαν βρεθεί σε πολύ άσχημο επίπεδο και η πρόκριση ήταν απαγορευμένη για όσους ασχολούνται με το άθλημα συνολικά και όχι μόνο με το γυναικείο βόλεϊ.

Φέτος και λόγω του ότι στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (να τα λέμε και όλα χωρίς υπεκφυγές και προσπάθεια να ωραιοποιήσουμε τα πάντα), τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες βρέθηκαν στις μεγάλες γιορτές του αθλήματος. Για την ακρίβεια οι γυναίκες είναι ήδη εκεί και θα ασχοληθούμε μαζί τους, ενώ οι άνδρες έπονται τον Σεπτέμβρη.

Τα κορίτσια του Γκιγιέρμε Ναράνχο έχουν καταφέρει ήδη να διακριθούν. Όχι μόνο γιατί πήραν την πρόκριση, αλλά και γιατί πέτυχαν αρχικά την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση από το 1991 και κυρίως γιατί πέτυχαν και δεύτερη και προκρίθηκαν στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Έτσι έχουν ήδη πετύχει τον στόχο τους και κόντρα στην ανίκητη στον πρώτο γύρο Ολλανδία (17:00 ΕΡΤ3) θα παλέψουν για την υπέρβαση.

Μιλάμε για μια ομάδα που όπως αναφέραμε στον όμιλο της Βουδαπέστης όχι απλά ήταν εντυπωσιακή, αλλά έκανε το 5-0 νίκες, χωρίς μάλιστα να χάσει ούτε ένα σετ. Έκανε μια μεγαλοπρεπέστατη επίδειξη δύναμης και δεν είναι τυχαίο πως όλοι την θεωρούν μεγάλο φαβορί για μετάλλιο. Μια ομάδα με ένα χρυσό στο μακρινό 1995 και συνολικά έξι μετάλλια. Μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ αποτελούμενο από παίκτριες που κάνουν μεγάλη καριέρα στα κορυφαία πρωταθλήματα.

Εξ' ορισμού η προσπάθεια της Εθνικής μας μόνο εύκολη δεν θα είναι. Από την άλλη σε αντίθεση με την Σερβία, αλλά ακόμα και την Βουλγαρία που είχαν ψηλά κορμιά, οι «οράνιε» να είναι πιο βατός αντίπαλος όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Τα κορίτσια μας δηλαδή θα κοιτάξουν να χαλάσουν την αντίπαλη υποδοχή όπως τόνισε και ο Ναράνχο και να αποτρέψουν το γρήγορο παιχνίδι του αντιπάλου.

Φτάνει αυτό; Φυσικά και δεν φτάνει. Για να γίνει η υπέρβαση κόντρα σε μία ομάδα που ξαναλέμε πως είναι φαβορί θα πρέπει οι παίκτριές μας να πιάσουν το 100%. Να μπουν όσο γίνεται πιο δυνατά, να παλέψουν κάθε φάση και να μην τα παρατήσουν, αν η Ολλανδία ξεφύγει κάποια στιγμή στο ματς. Ο αντίπαλος είναι το απόλυτο φαβορί, οι μεταξύ μας νίκες είναι μόλις 15-1, αλλά από την άλλη τέτοια ματς είναι που μπορούν να σου αλλάξουν την ιστορία.

Ματς που είσαι το απόλυτο αουτσάιντερ, που δεν έχεις απολύτως τίποτα να χάσεις, ακόμα και αν ηττηθείς με 3-0, αλλά που είναι ικανά να σε απογειώσουν αν κάνεις την απόλυτη υπέρβαση. Η Εθνική μας αποτελείται από νέα κορίτσια με μεγάλο ταλέντο και είναι λογικό να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Μια αισιοδοξία που μπορεί να γίνει σιγουριά αναλόγως όχι το αποτέλεσμα, αλλά την εικόνα στο σημερινό ματς. Η ομάδα μπορεί το θαύμα και αξίζει να το πετύχει για να αλλάξει την ιστορία του γυναικείου βόλεϊ και φυσικά ευχή όλων μας είναι να τα καταφέρει...

ΥΓ: Ας πάμε και λίγο στα αρνητικά που πάντα υπάρχουν και ας παραμονεύει η αστυνομία Τύπου (ανυπόγραφα βέβαια) να την πει στον καθένα. Όντως άκρως πετυχημένη η παρουσία της Εθνικής, αλλά από την άλλη ήταν τόσο κρίμα η εμφάνιση με την Βουλγαρία. Αν την είχε κερδίσει κάτι που σίγουρα μπορούσε να κάνει, δεν θα έπεφτε επάνω στην Ολλανδία. Με τα αν όμως δουλειά δεν γίνεται, οπότε πάμε γερά σήμερα και όπου βγει.

ΥΓ1: Απέναντι στην Ολλανδία πρέπει απαραιτήτως να μπει στο παιχνίδι και το κέντρο. Ναι τα παιχνίδια τα παίρνουν οι διαγώνιες και οι ακραίες (όπως και στους άνδρες), αλλά ειδικά στις γυναίκες οι κεντρικές παίζουν σημαντικό ρόλο και ειδικά σε αυτό το ματς πρέπει να βγει η σωστή υποδοχή και να το παίξουν.

ΥΓ2: Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό με την γκρίνια, αλλά δεν αξίζει. Απλά η κριτική δεν είναι γκρίνια, εκτός αν θεωρούμε πως όλα είναι μια χαρά. Τέλος πάντων, πάμε γερά για το θαύμα ρε κορίτσια. Μπορείτε...

ΥΓ3: Η Εθνική Ανδρών πάει στο Δερβένι για προετοιμασία λίγες μέρες πριν το δικό της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μένει στο Ξυλόκαστρο (δεν το λες και δίπλα για όσους γνωρίζουν την περιοχή), οι εγκαταστάσεις δεν είναι οι καλύτερες και η αποστολή αποχωρεί για Αθήνα. Αυτά, χωρίς κάτι παραπάνω μην μας πουν και γκρινιάρηδες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...