Και τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνει «φωτιά»

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Και τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνει «φωτιά»

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τις ομάδες που ξεχώρισαν, αλλά και απογοήτευσαν στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος βόλεϊ, αλλά και για την δεύτερη όπου έχει ομίλους στους οποίους θα πέσουν κορμιά.

Μεγάλα παιχνίδια, εκπλήξεις, συγκινήσεις, απογοητεύσεις και ακόμα είμαστε στην αρχή. Η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και η αλήθεια είναι πως όλοι οι φίλοι του βόλεϊ περιμένουμε πως και πως την δεύτερη, όπου πραγματικά αναμένεται να έχει τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι νέοι όμιλοι. Συγκεκριμένα οι 16 που πέρασαν σχημάτισαν 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Σε κάθε όμιλο θα παίξουν πάλι όλοι με όλους, έχοντας κουβαλήσει τους βαθμούς από την πρώτη φάση και θα θα προκριθούν οι 4 πρώτοι, αλλά και οι 2 καλύτεροι δεύτεροι. Οι 6 αυτές ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλων των τριών μετά από κλήρωση και οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στα ημιτελικά με τους νικητές να παίζουν στον τελικό που θα λάβει χώρα στο Τορίνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό σε κάθε όμιλο ξεχωριστά πριν δούμε και λίγο πως αναμένεται να είναι η συνέχεια σε αυτή την τρομερά ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Μια διοργάνωση γεμάτα θέαμα, τεράστιους παίκτες και γεμάτα γήπεδα. Μια διοργάνωση που ως τώρα είναι γιορτή για το άθλημα και θα συνεχίσει να είναι σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Περίπατος για Ιταλία, θετικές αλλά ως εκεί οι Σλοβενία, Βέλγιο

Ξεκινάμε με τον πρώτο όμιλο, έναν όμιλο που ξεχώρισε η παρουσία της Ιταλίας. Η «σκουάντρα ατζούρα» έκανε το πέντε στα πέντε, αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν μας λέει κάτι. Και δεν μας λέει, γιατί πραγματικά ο συγκεκριμένος όμιλος ούτε παραγγελία να ήταν. Πιο εύκολος δεν γινόταν, με τους οικοδεσπότες να είναι σοβαροί και να φτάνουν στην πρωτιά. Ζάιτσεφ, Χουαντορένα και Τζιανέλι παραμένουν τα κλειδιά της Ιταλίας, ενώ καλές εμφανίσεις έκανε και ο Λάνζα. Τώρα όμως έρχονται τα δύσκολα για τους οικοδεσπότες που ωστόσο σίγουρα ξεχωρίζουν για το πάθος τους. Το Βέλγιο και η Σλοβενία είχαν καλές και κακές στιγμές, με τους Βέλγους να παίρνουν και το μεταξύ τους ντέρμπι και τους Σλοβένους να δείχνουν πως δεν θυμίζουν την ομάδα που το 2015 έφτασε ως το τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όσον αφορά την Αργεντινή, απλά βρέθηκε στην τετράδα του ομίλου, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε ουσιαστικά πέμπτη ομάδα.

Ολλανδία η μεγάλη έκπληξη

Στον δεύτερο όμιλο είχαμε την μεγάλη έκπληξη του τουρνουά ως τώρα. Ο λόγος φυσικά για την Ολλανδία η οποία κέρδισε μετά από 52 χρόνια την Βραζιλία, κέρδισε την Γαλλία και μπορεί να τερμάτισε δεύτερη, αλλά ενθουσίασε με τις εμφανίσεις της. Ο Αζιζ στην καλή του ημέρα είναι ασταμάτητος, ενώ σημείο αναφοράς το γρήγορο βόλεϊ που παίζει. Η Βραζιλία από την πλευρά της έστω και την τελευταία στιγμή πήρε την πρωτιά και συνεχίζει, προσπαθώντας να κρύψει την απουσία των Λουκαρέλι και Μαουρίτσιο Μπόρχες, των δύο της βασικών ακραίων. Ως τώρα το κάνει εξαιρετικά γιατί πολύ απλά είναι η Βραζιλία, μένει να δούμε αν μπορεί να το συνεχίσει το ίδιο καλά, μιας και μιλάμε όντως για μεγάλες απουσίες. Όσον αφορά την Γαλλία, φαίνεται να της στοίχησε η ήττα από την Βραζιλία σε ένα ματς που έμεινε πίσω με 2-0, ισοφάρισε, αλλά στο τέλος έχασε. Οι Γάλλοι τα περιμένουν σχεδόν όλα από τον Ν' Γκαπέ που λόγω του θέματος με τη μέση του, έχει σκαμπανεβάσματα. Σκαμπανεβάσματα που την έκαναν να χάσει δύο παιχνίδια και ειδικά η ήττα από την Ολλανδία μπορεί να αποβεί μοιραία για την συνέχεια. Οι «τρικολόρ» δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν απόδοση ισάξια με αυτή στο VNL που έφτασαν ως τον τελικό και θα τους βάζαμε στις μίνι απογοητεύσεις. Τέλος ο Καναδάς το πάλεψε, δυσκόλεψε τους αντιπάλους του, αλλά για να είμαστε και σωστοί δεν μας έδειξε κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε και δεν νομίζω πως θα μας το δείξει στη συνέχεια.

Μεγάλη απογοήτευση η Ρωσία

Συνεχίζουμε με το τρίτο όπου βρίσκουμε τις ΗΠΑ να παίζουν μαζί με την Πολωνία το καλύτερο βόλεϊ ως τώρα, αλλά και την μεγάλη απογοήτευση την Ρωσία. Αρχικά οι Αμερικανοί όπως αναφέραμε έχουν παίξει εξαιρετικά γρήγορο βόλεϊ. Ο Κρίστενσον είναι εντυπωσιακός, κάτι που φάνηκε απέναντι στους Ρώσους, όπου δεν μπορούσαν καν να τους προλάβουν πάνω στο φιλέ. Ο Άντερστον είναι ο γνωστός παικταράς της Ζενίτ, ενώ οι Ράσελ και Σάντερ αποτελούν εγγύηση για τα άκρα. Στην πρώτη φάση οι ΗΠΑ έδειξαν πως μπορούν να φτάσουν μέχρι και την κούπα και μένει να δούμε αν θα έχουν διάρκεια. Στον αντίποδα η μεγάλη απογοήτευση είναι η Ρωσία. Απογοήτευση και για τις δύο ήττες με ΗΠΑ και Σερβία, από την στιγμή που η «αρκούδα» πήγε στο Μουντιάλ με στόχο μόνο την πρωτιά, όντας το τεράστιο φαβορί, αλλά και για τις εμφανίσεις της. Η Ρωσία για ακόμα μία φορά που είναι το φαβορί ξεφουσκώνει και πλέον ακόμα και να ξυπνήσει τώρα, ίσως να είναι αργά. Μπούτκο και Γκράνκιν είναι μακριά από τον καλό τους εαυτό, ο Μιχαΐλοφ με τον Μισέρσκι δείχνουν απελπιστικά μόνοι με τον Κλιούκα να μην θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη του VNL (πρώην World League). Η Σερβία από την πλευρά της κατάφερε να έχει εξαιρετική εικόνα στην πρώτη φάση. Έχασε στις λεπτομέρειες από τις ΗΠΑ, νίκησε την Ρωσία και τερμάτισε στν δεύτερη θέση. Οι Σέρβοι παίζουν με την ψυχή που έπαιζε ο τεράστιος Νίκολα Γκρμπιτς, που τους καθοδηγεί μαεστρικά από τον πάγκο και κυρίως τους εμπνέει όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Ο Ατανασίεβιτς παραμένει το πρώτο βιολί, με τους Σέρβους ωστόσο να είναι αυτοί που κάνουν όσο κανένας την διαφορά από το κέντρο. Λίσινατς (κυρίως) και Ποντρασκάνιν, κάνουν ανίκητους τους γείτονες πάνω στο φιλέ, ενώ και οι Ίβοβιτς, Κοβάσεβιτς είναι σταθερότατοι. Όμορφο, βόλεϊ, ενθουσιασμός και πάλη μέχρι το τέλος του κάθε πόντου, είναι τα στοιχεία της Σερβίας που πραγματικά αρέσει πολύ. Τέλος για την Αυστραλία το ότι προκρίθηκε είναι επιτυχία.

Η Πολωνία παίζει ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια

Και κλείνουμε με τον τέταρτο όμιλο. Έναν όμιλο που δέσποσε η παρουσία της Πολωνίας. Οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές ήταν καλύτεροι από αυτό που περιμέναμε. Ο Ντρίζγκα ήταν εξαιρετικός, ο Κούρεκ ασταμάτητος και οι Κούμπιακ με τον Νοβακόφσκι θετικότατοι. Προσωπικά νομίζω πως έχουν ταβάνι, αλλά οι έως τώρα εμφανίσεις τους άλλο δείχνουν. Για το Ιράν, ξεκίνησε εντυπωσιακά, έπαιξε πανέμορφο βόλεϊ με τον Μαρούφ να δείχνει γιατί τον θεωρούν έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, ωστόσο στο δυνατό τεστ με την Πολωνία εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων. Μια εικόνα που προβλημάτισε ειδικά όσον αφορά τη συνέχεια, καθώς έδειξε πως οι Ιρανοί έχουν ταβάνι, εκτός αν πάλι κάνουν την έκπληξη στη συνέχεια. Τέλος η Βουλγαρία ήταν όπως την περιμέναμε. Μια καλή ομάδα χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Χωρίς τον παίκτη σταρ, που έφτασε στην 3η θέση επειδή έπαιζε στην έδρα της. Και επειδή δεν υπήρχε και τέταρτη καλή ομάδα, κάτι που ισχύει και για την Φινλανδία που προκρίθηκε.

«Κόλαση» με τους νέους ομίλους

Και πάμε να κοιτάξουμε λίγο την συνέχεια και τους νέους ομίλους που έχουν σχηματιστεί. Και οι τέσσερις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, ενώ θυμίζουμε πως στην εξάδα περνάνε οι πρώτοι και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι, ενώ όλες οι ομάδες κουβαλάνε την βαθμολογία της πρώτης φάσης.

Ξεκάθαρο φαβορί η Ιταλία

Ας πάμε στον πρώτο όμιλο όπου η Ιταλία με πέντε νίκες έχει μεγάλο προβάδισμα για την πρωτιά, αρκεί να μην την πάθει με την Ολλανδία, όπως την έπαθαν Βραζιλία και Γαλλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» με νίκες επί των «οράνιε» και της αδύναμης Φινλανδίας περνάει σίγουρα, ενώ μπορεί να περάσει ακόμα και αν χάσει από τις «τουλίπες». Η Ολλανδία από την άλλη νομίζουμε πως θα ξεφουσκώσει. Ως τώρα έκανε την υπέρβαση και με το παραπάνω, αλλά νομίζουμε πως φτάνει. Για τους Σκαδιναβούς και μόνο που έφτασαν ως εδώ φτάνει, οπότε αν πάρουν κάνα σετ, να πουν και ευχαριστώ. Όλη η προσοχή πλέον πέφτει στη Ρωσία. Η «αρκούδα» έτσι όπως τα έκανε στην πρώτη φάση βρίσκεται με τα καλά με την πλάτη στον τοίχο. Για να προκριθεί θα πρέπει να κάνει σίγουρα το τρία στα τρία, καθώς ένα ματς αν χάσει χάθηκε, ενώ και να κερδίσει όλα τα παιχνίδια, μπορούν να μην φτάσουν γιατί τις έξι νίκες είναι εξαιρετικά πιθανό να φτάσουν και ομάδες του τρίτου και τέταρτου ομίλου. Ας πρόσεχε...

Μιλάνο

1.Ιταλία, 5 νίκες-0 ήττες, 15 βαθμοί, 15-2 σετ

2.Ολλανδία, 4 νίκες-1 ήττα, 11 βαθμοί, 12-8 σετ

3.Ρωσία, 3 νίκες-2 ήττες, 10 βαθμοί, 12-6 σετ

4.Φινλανδία 2 νίκες-3 ήττες, 6 βαθμοί, 9-12 σετ

Απόλυτο φαβορί η Βραζιλία στη Μπολόνια

Στην Μπολόνια η Βραζιλία θα πρέπει να... αυτοκτονήσει για να μην προκριθεί. Η «σελεσάο» είναι πρώτη με 4 νίκες και αντιμετωπίζει Βέλγιο, Σλοβενία και Αυστραλία. Οπότε όχι μόνο περνάει, αλλά κάνει και συντήρηση δυνάμεων ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Όσον αφορά την δεύτερη θέση, όποια από τις Βέλγιο ή Σλοβενία την πάρει, θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη αν είναι μέσα στις δύο καλύτερες.

Μπολόνια

1.Βραζιλία, 4 νίκες-1 ήττα, 11 βαθμοί, 13-6 σετ

2.Βέλγιο, 3 νίκες-2 ήττες, 10 βαθμοί, 11-8 σετ

3.Σλοβενία, 3 νίκες-2 ήττες, 9 βαθμοί, 12-10 σετ

4.Αυστραλία 2 νίκες-3 ήττες, 7 βαθμοί, 9-11 σετ

ΗΠΑ για πρωτιά, Ιράν για πρόκριση από τη δεύτερη θέση

Στον όμιλο της Σόφιας αρχικά βγάζουμε έξω την Βουλγαρία και τον Καναδά που ναι μεν πάλεψαν στην πρώτη φάση, αλλά έχουν φτάσει ταβάνι και κοιτάζουμε τις ΗΠΑ και το Ιράν. Οι Αμερικανοί έπαιξαν το καλύτερο βόλεϊ στην πρώτη φάση και λογικά περνάνε εξάδα. Το ίδιο νομίζω πως θα γίνει και με τους Ιρανούς, καθώς δύο νίκες που χρειάζονται θα τις βρουν και μάλιστα με τρόπο που θα τους δώσει πλεονέκτημα.

Σόφια

1.ΗΠΑ, 5 νίκες-0 ήττες, 13 βαθμοί, 15-5 σετ

2.Ιράν 4 νίκες-1 ήττα, 11 βαθμοί, 12-7 σετ

3.Βουλγαρία, 3 νίκες-2 ήττες, 9 βαθμοί, 11-6 σετ

4.Καναδάς, 3 νίκες-2 ήττες, 9 βαθμοί, 11-7 σετ

Χαμός στη Βάρνα

Τέλος στον τέταρτο όμιλο θα γίνει πραγματικά χαμός. Πολωνία, Σερβία, Γαλλία και Αργεντινή κάνουν έναν όμιλο που αν βγάλεις τους Αργεντίνους είναι όμιλος τετράδας. Οι Πολωνοί ειναι το φαβορί ξεκινώντας με το πέντε στα πέντε, αλλά με εξαίρεση τα ματς με την Αργεντινή όπου όλοι θα πάρουν από μία νίκη, τα υπόλοιπα ματς θα είναι μεγάλα ντέρμπι. Αρχικά είναι δεδομένο πως μία ομαδάρα θα μείνει εκτός, με τη Γαλλία να είναι η πιο πιθανή, καθώς είναι τρομερά δύσκολο να κάνει το τρία στα τρία. Η πιθανότητα να μείνουν και δύο εκτός είναι μεγάλη, με τη Πολωνία να θέλει μία νίκη επί Σερβίας ή Γαλλίας για να είναι σίγουρα στην εξάδα. Νομίζουμε πως θα την βρει και θα περάσει.

Βάρνα

1.Πολωνία, 5 νίκες-0 ήττες, 15 βαθμοί, 15-3 σετ

2.Σερβία, 4 νίκες-1 ήττα, 12 βαθμοί, 14-7 σετ

3.Γαλλία, 3 νίκες-2 ήττες, 11 βαθμοί, 13-7 σετ

4.Αργεντινή 2 νίκες-3 ήττες, 6 βαθμοί, 10-11 σετ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...