Καλμαζίδης στο gazzetta.gr: «Ετσι, φέραμε τον… Μέσι του βόλεϊ»!

Καλμαζίδης στο gazzetta.gr: «Ετσι, φέραμε τον… Μέσι του βόλεϊ»!

bet365

Ο Γιάννης Καλμαζίδης μιλάει στο Gazzetta.gr και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της απόκτησης του Αμαράλ Ντάντε, τους στόχους του πρωταθλητή ΠΑΟΚ, το Τσάμπιονς Λιγκ και τον... Ολυμπιακό.

Όταν το Μάιο του 2014 οι άνθρωποι του ΤΑΠ ΠΑΟΚ, αποφάσισαν να αναθέσουν στον Γιάννη Καλμαζίδη τα ηνία της ομάδας, δεν μπορούσαν να φανταστούν, ότι ο πρώην αθλητής του συλλόγου (1994-1999) θα την οδηγούσε και θα την καθιέρωνε στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ.

Οι σχέσεις του γεννημένου στις 16 Ιουνίου του 1968, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, προπονητή με τη διοίκηση πέρασε από πολλά στάδια, εμπόδια, δοκιμάστηκε στο χρόνο, αλλά αυτό το «πήγαινε-έλα», με την αποχώρηση του το καλοκαίρι του 2015 και την επιστροφή του στα μέσα της περσινής σεζόν, έβαλε εκ νέου τον «Δικέφαλο» στο δρόμο των επιτυχιών, η ομάδα παρά το ισχυρό σοκ της απώλειας δύο τίτλων (Λιγκ Καπ, Κύπελλο) μέσα από τα χέρια της, στέφθηκε δις πρωταθλήτρια Ελλάδας

Η εντιμότητα και η εργατικότητα είναι το μυστικό ενός ανθρώπου, ο οποίος έμαθε από πολύ μικρός, από τότε που ζούσε μαζί με τους γονείς του σε στρατόπεδο πολιτικών προσφύγων, πως η ζωή πάντα σου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Μια από τις μεγαλύτερες, όταν άυπνος και με μισόκλειστά μάτια άκουσε το ξημέρωμα της περασμένης Δευτέρας το «ναι» του Αμαράλ Ντάντε.

Η διαφορά της ώρας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Βραζιλία, έβαζε ένα επιπλέον εμπόδιο στις εκ προοιμίου δύσκολες διαπραγματεύσεις, αρχικά με τον μάνατζερ και στη συνέχεια με τον ίδιο τον 36χρονο σούπερ σταρ. Όταν όμως, άκουσε από το στόμα του, «ΟΚ κόουτς, έρχομαι», ένιωσε μια τεράστια ικανοποίηση.

Ο Καλμαζίδης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι ο ερχομός ενός παίκτη του επιπέδου, της αξίας και της εμβέλειας του Ντάντε, αυτομάτως κάνει τον ΠΑΟΚ πανίσχυρο, φαβορί σ’ όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ τοποθετεί το όνομα του συλλόγου ψηλά στο χάρτη του παγκόσμιου βόλεϊ.

«Κανένας δεν πίστευε μέχρι πριν λίγους μήνες, ότι μπορούμε να πλησιάσουμε έναν τέτοιο παίκτη. Ούτε καν εγώ ο ίδιος. Είναι ένας αθλητής, που κυμαίνεται σε άλλα επίπεδα, πολύ μακρινά για την Ελλάδα και για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, έβλεπα ότι δεν έχει κλείσει κάπου και μια μέρα μου ήρθε η ιδέα, είπα στον εαυτό μου, «Γιάννη, δε δοκιμάζεις, δεν έχεις να χάσεις τίποτα». Η πολύ καλή σχέση, που έχω με τον ίδιο από την εποχή που έπαιζε στην Ελλάδα, αλλά και με τον μάνατζερ του, είναι αλήθεια, με βοήθησε αρκετά», λέει ο 48χρονος τεχνικός και αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως ο ίδιος και ο ΠΑΟΚ, πέτυχαν το colpo grosso και έφτασαν στην συμφωνία.

«ΕΤΣΙ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΝΤΕ»

«Αρχικά μιλούσα με τον μάνατζερ του Ντάντε για άλλους παίκτες από τη Βραζιλία, δεν πήγαινε καν το μυαλό μου στην σκέψη και στην ιδέα, ότι μπορεί και να τον ενδιέφερε η Ελλάδα και το πρωτάθλημά μας. Δεν ήταν για… τα δόντια μας αυτός ο παικταράς».

-Τι άλλαξε στη διαδρομή των επαφών σας και φτάσαμε στην πρόταση του ΠΑΟΚ;

«Μέσα από τις συζητήσεις κατάλαβα ότι μπορεί και να τον ενδιέφερε η προοπτική της επιστροφής του στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή ο μάνατζερ του μου είπε, «Γιάννη, δεν είναι τελείως αρνητικός, να το ξέρεις», έτσι άλλαξε και η δική μας προσέγγιση απέναντι του».

-Χρειάστηκε μια πραγματικά μεγάλη υπέρβαση από την πλευρά της διοίκησης, του ΑΣ ΠΑΟΚ προκειμένου να ικανοποιηθεί ένας τέτοιος αθλητής, που δεν αμείβεται και λίγα…

«Ετσι, είναι. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ, ο κ. Κατσαρής, ο κ. Τσαλόπουλος προσπάθησαν πάρα πολύ και όντως έγινε η υπέρβαση. Δεν είχαμε αυτό το νούμερο στο μυαλό μας όταν συζητούσαμε για τον τέταρτο ξένο της ομάδας».

-Τελικά, πως τους έπεισες να κάνουν την υπέρβαση για χάρη του Ντάντε;

«Εξήγησα και στον κ. Κατσαρή και στον κ. Τσαλόπουλο τι σημαίνει Ντάντε, όχι μόνο αθλητικά και αγωνιστικά, αλλά τι μπορεί να κερδίσει ο ΠΑΟΚ ως σωματείο από την παρουσία του στην ομάδα. Μπήκαμε σ’ ένα μονόδρομο, πήραμε τα δύο σερί πρωταθλήματα, όχι ότι επιβάλλεται να πάρουμε και το τρίτο στη σειρά, αλλά οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή και ανταγωνιστική ομάδα, που θα πρωταγωνιστήσει. Και με τον ερχομό του Ντάντε αυτό πετύχαμε σε πρώτη φάση».

-Ποια ήταν τα πρώτα λόγια που ανταλλάξατε στο τηλέφωνο;

«Μιλάμε για ατελείωτες συζητήσεις, που η διαφορά ώρας τις έκανε ακόμη δυσκολότερες, όμως στο τέλος άξιζε τον κόπο. Κατάλαβα από τις κουβέντες του, ότι η Ελλάδα και αυτό που του παρουσίασε ο ΠΑΟΚ τον ενδιαφέρουν αρκετά».

-Γιατί, «ο Μέσι του βόλεϊ» και όχι «ο Πελέ ή Ρονάλντο του βόλεϊ»;

«Γιατί, κάπως έπρεπε να πείσω τον πρόεδρο για να αντιληφθεί το μέγεθος του αθλητή, με τον οποίο συζητούσαμε. Προσωπικά γνώριζα πολύ καλά ποιος είναι ο Ντάντε, τι έχει πετύχει, τι άνθρωπος είναι, αλλά δεν έχω την απαίτηση να τα γνωρίζουν όλα αυτά και οι παράγοντες. Ήθελα να δώσω έμφαση και να του εξηγήσω για ποιον αθλητή του βόλεϊ μιλάμε. Ε, κάποια στιγμή του είπα «τον Μέσι τον ξέρεις, ε, ο Ντάντε είναι κάτι σαν το Μέσι του βόλεϊ» και κάπως έτσι όλοι κατάλαβαν».

-Για τον Γιάννη Καλμαζίδη που τον πρόλαβε και ως αντίπαλο στο γήπεδο, είναι καλύτερα να τον έχει στον πάγκο και να του δίνει οδηγίες…

«Θέλει και ρώτημα, εννοείται… Ο Ντάντε είναι φόβητρο για όλους»!

-Τι θυμάσαι από εκείνες τις αξέχαστες μονομαχίες του Καλμαζίδη (στον Ηρακλή) και του Ντάντε (στον Παναθηναϊκό), ένα ματς που σου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

«Υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Ο Ηρακλής με Μπολ, με Στάνλεϊ, μεγάλη ομάδα, ο Παναθηναϊκός με Ντάντε, με Γκόμεζ, έγιναν φοβερές μάχες. Θυμάμαι, ένα παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, όπου μας κέρδισε σχεδόν μόνος του. Πάντως, το τελευταίο μου πρωτάθλημα ως αθλητής, το πήρα το 2007 με τον Ηρακλή απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ντάντε. Τον κέρδισα, λοιπόν…»

«ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ»

Ο Ελληνας προπονητής του «Δικεφάλου» δεν πετάει στα σύννεφα. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες, έχει εμπιστοσύνη στους 14 παίκτες του, αλλά από το στόμα του δε βγάζεις εύκολα το «θα το πάρουμε και φέτος».

-Τι να περιμένουμε φέτος από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ;

«Ξέρω ότι οι περισσότεροι περιμένουν να ακούσουν ωραίες ατάκες, «θα το πάρουμε», «θα το σηκώσουμε και πάλι», «θα κάνουμε το three peat», αλλά εμείς οι προπονητές έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση. Αν συγκεντρωθούμε στο τελευταίο κομμάτι και μείνουμε με την σκέψη αν θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, τότε χάνουμε τους ενδιάμεσους και καθημερινούς στόχους, που έχουμε ως ομάδα. Κάθε προπονητής, έτσι και εγώ, οφείλει να σχεδιάζει στόχους μέσα στη χρονιά, καθώς φτάνοντας και πετυχαίνοντας τους μικρούς στόχους δημιουργείται ένα καλό υπόβαθρο ώστε να φτάσεις και στον τελικό προορισμό σου».

-Ποιος είναι αυτός ο προορισμός για τον ΠΑΟΚ;

«Σίγουρα να είμαστε ψηλά. Να διεκδικήσουμε όλους τους τίτλους στην Ελλάδα. Το αν θα τους κατακτήσουμε κανείς μας δεν το ξέρει σήμερα που μιλάμε. Είμαστε ακόμη στην αρχή του δρόμου».

-Σ’ αντίθεση με άλλα τμήματα του ΠΑΟΚ, κυρίως το ποδόσφαιρο, η έννοια «στόχος μας είναι το πρωτάθλημα» δεν αποτελεί, πλέον, ταμπού για την ομάδα βόλεϊ, μετά από δύο σερί κατακτήσεις, ή μήπως συνεχίζει να αποτελεί;

-«Όχι, τώρα δεν αποτελεί! Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια, όντως, αποτελούσε ταμπού για τον ΠΑΟΚ. Αυτό το έχουμε αλλάξει, από την άλλη δεν μπορούμε να λέμε, ότι έχουμε χτίσει τη δική μας αυτοκρατορία ή ότι είμαστε τόσο συνηθισμένοι στους τίτλους ώστε να τους απαιτούμε. Δεν είναι ταμπού, αλλά δεν έγινε και μια καθημερινότητα για τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να παραμείνουμε με τα πόδια στο έδαφος και να μην πετάμε στα σύννεφα, επειδή τα προηγούμενα δύο χρόνια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ψηλά».

-Τι ΠΑΟΚ θα δούμε, τι να περιμένει ο κόσμος;

«Ένα γεμάτο ΠΑΟΚ, δυνατό σ’ όλες τις γραμμές, με βάθος στο ρόστερ του. Οι επιλογές έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να έχουμε πολλές επιλογές, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Το φετινό ρόστερ της ομάδας είναι ποιοτικό και θα έλεγα σε πολύ καλό επίπεδο».

-Οι επιλογές πχ. του Γκόμεζ, του Σαφράνοβιτς, η παραμονή του Σμαραγδή δείχνουν ότι ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει εμπιστοσύνη και ποντάρει πολλά στα «δικά του παιδιά»;

«Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Φυσικά μου αρέσει να δουλεύω με νέα παιδία, που ενδεχομένως δεν έχω ξαναδουλέψει, παιδιά που έχουν όρεξη και φιλοδοξίες, βέβαια πολλές φορές όταν έχεις την επιλογή να διαλέξεις παίκτες τους οποίους γνωρίζεις και ξέρεις τι ακριβώς μπορεί να πάρεις απ’ αυτούς, να τους έχει εμπιστοσύνη, τότε είναι μια σιγουριά για τον προπονητή, μια σταθερά για το ίδιο το σωματείο».

-Θα σου λείψει ο Βασίλης Κουρνέτας, μετά από δύο χρόνια πετυχημένης συνεργασίας στον ΠΑΟΚ;

«Οπωσδήποτε! Όχι, μόνο στον Γιάννη Καλμαζίδη, θα λείψει από το πρωτάθλημα, από το ελληνικό βόλεϊ. Πρόσφερε τα μέγιστα στις ομάδες, στην εθνική, στο ίδιο το άθλημα. Το έχω πει, θα το ξαναπώ, χωρίς κανένα δισταγμό. Αν δεν είχαμε τον Βασίλη Κουρνέτα στον ΠΑΟΚ δε θα ήμασταν για δύο σερί χρόνια πρωταθλητές! Σίγουρα θα μας λείψει, αλλά σεβόμαστε την απόφαση του και από την πλευρά μας να κοιτάξουμε μπροστά».

-Με πρώτη επιλογή όχι κάποιον τυχαίο πασαδόρο, αλλά έναν παίκτη Σέρβο με 9 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Γουόρλντ Λιγκ…

«Ναι, ο Βλάντο (σ.σ. Πέκτοβιτς) θεωρώ πως είναι μια καλή επιλογή, μαζί πάντα με τον Τερζή ως αλλαγή του».

-Καλά όλα αυτά κόουτς, αλλά με το μ.ο. ηλικίας τι γίνεται; Οι Γκόμεζ, Ντάντε, Σμαραγδής τον εκτινάσσουν στα ύψη!

«Έχουμε 14 αθλητές που είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ειδικότερα όταν μιλάμε για το ελληνικό βόλεϊ. Άρα θα υπάρχουν στιγμές και αγώνες στους οποίους οι μεγαλύτεροι θα πάρουν τις ανάσες, που πρέπει να πάρουν. Είμαστε λίγο… τσιμπημένοι στο μ.ο. ηλικίας, δε θα διαφωνήσω, αλλά από τη μία μπορεί κάποιος να το δει ως πρόβλημα, εγώ μπορώ να το δω και ως πλεονέκτημα όταν μπαίνει στο τραπέζι πχ. ο παράγοντας εμπειρία».

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο κόουτς του ΠΑΟΚ βάζει στο τραπέζι τον παράγοντα κούραση, μιλάει για τη φετινή δύσκολη αποστολή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αναφέρεται θετικά στην ενίσχυση ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, στον επίλογο της κουβέντας μας.

-Εκεί, ασφαλώς, ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά καλά…

«Με εξαίρεση τον Πέτκοβιτς, όλοι οι υπόλοιποι το’ χουν φάει με το κουτάλι το ελληνικό πρωτάθλημα. Ξέρουν πολύ καλά το τι μπορεί να συμβεί σ’ ένα γεμάτο γήπεδο, την σημασία ενός αγώνα, ποιες πιέσεις υπάρχουν για τη νίκη. Σ’ αυτό το κομμάτι δε θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να παίξει κάποια στιγμή ρόλο η κούραση, από τα συνεχόμενα ταξίδια και τους αγώνες, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν 14 πολύ καλοί παίκτες, που θα πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής μέσα στη χρονιά και οι μικρότεροι θα μου δώσουν τη δυνατότητα να ξεκουράζω τους πιο μεγάλους».

-Ταξίδια ίσον Ευρώπη. Τελικά είναι στόχος και η Ευρώπη για το φετινό ΠΑΟΚ;

«Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι, κυρίως στο ξεκίνημα της σεζόν. Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά, που ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι στόχος μας. Ειδικά, φέτος που άλλαξε το σύστημα, με αγώνες πρόκρισης για τους ομίλους της διοργάνωσης, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Πιστεύω ότι θα περάσουμε τους Κροάτες, αλλά στη συνέχεια πέφτουμε πάνω σε μια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Η κλήρωση δεν μας ευνόησε καθόλου, αλλά απέναντι στην Σκρα θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας».

-Στο πρωτάθλημα πως βλέπετε τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρσι. Ανεβαίνει το επίπεδο ανταγωνισμού και ο πήχης μπαίνει πιο ψηλά.

«Θέλω να έρχονται καλοί αθλητές στην Ελλάδα. Σημαίνει ότι τραβάμε το προϊόν μας προς τα επάνω. Ο Ολυμπιακός έχει φύγει πολύ ψηλά σε μπάτζετ, ακόμα και μετά την απόκτηση του Ντάντε, το μπάτζετ μας δεν μπορεί να συγκριθεί, ούτε καν να πούμε ότι το πλησιάσαμε. Όμως, είναι καλό να έρχονται παίκτες, όπως ο Αγκάμεζ, ο Τσούπκοβιτς, είναι υψηλής ποιότητας αθλητές και ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ».

-Τι προβλέπεις να γίνεται στις εγχώριες διοργανώσεις;

«Τι βλέπω; Μια πολύ μεγάλη μάχη! Όχι, μόνο απέναντι στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό, αλλά και με τον Παναθηναϊκό, γιατί όχι και τον Φοίνικα Σύρου. Βλέπω ομάδες, όπως η νεοφώτιστη Χαλκίδα, η Αλεξανδρούπολη, έχουν κάνει καλές κινήσεις, δε θα περάσει καμία ομάδα εύκολα απ’ αυτές τις έδρες αν δεν παίξει καλά».

-Ο Γιάννης Καλμαζίδης θα είναι ευτυχισμένος βλέποντας τον κόσμο του ΠΑΟΚ να αγκαλιάζει την ομάδα του ακόμη κι αν δεν έρθουν οι επιτυχίες;

«Αυτός είναι ο δικός μου στόχος. Να βλέπουμε κόσμο στα περισσότερα παιχνίδια, να έρχεται στο γήπεδο, όχι μόνο στα μεγάλα παιχνίδια για να βρίσει τον Ολυμπιακό, αλλά για να υποστηρίξει την ομάδα, να χαρεί το άθλημα. Σαν σύλλογος έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια. Όλοι θα είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι δημιουργώντας μια ομάδα που θα είναι ψηλά, θα διεκδικεί τίτλους. Άλλωστε, κανένας δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την επιτυχία και τα πρωταθλήματα…».

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα