ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 3-1

Φώτης Καρακούσης
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 3-1

bet365

Με έναν Σεπέδα από άλλον πλανήτη ο ΠΑΟΚ νίκησε στο κατάμεστο Παλατάκι τον Ολυμπιακό με 3-1 και προκρίθηκε στον τελικό όπου θα περιμένει είτε τον Φοίνικα, είτε την Κηφισιά (οι Συριανοί προηγούνται με 2-1 νίκες).

Ξεκίνησε ως μεγάλο φαβορί την φετινή χρονιά. Είδε τον Ολυμπιακό να του κάνει ένα τέσσερα στα τέσσερα και να κατακτά το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο. Στο πρωτάθλημα όμως ο ΠΑΟΚ πήρε την... εκδίκησή του. Νίκησε αρχικά δύο φορές στο Ρέντη, ηττήθηκε στο τρίτο ματς στο κατάμεστο Παλατάκι, αλλά σήμερα με τον Σεπέδα από άλλον πλανήτη επικράτησε με 3-1 (22-25, 25-23, 25-22, 25-18) των «ερυθρολεύκων» και πήρε την πρόκριση για τον τελικό παρότι είχε μειονέκτημα έδρας.

Πλέον οι Θεσσαλονικείς θα περιμένουν να μάθουν τι θα γίνει στο ματς που αρχίζει σήμερα στις 20:30 ανάμεσα στον Φοίνικα και την Κηφισιά για να δει αν θα ξέρει τον αντίπαλό του. Θα τον ξέρει μόνο αν κερδίσουν οι νησιώτες, καθώς θα κάνουν το 3-1, ενώ αν κερδίσουν οι φιλοξενούμενοι θα ισοφαρίσουν και όλα θα κριθούν την Δευτέρα στο Ζηρίνειο. Όποιος από τους δύο και αν περάσει όμως, η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη θα αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας.

Εκτός τελικών από το 2012 ο Ολυμπιακός

Κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, πέρσι είδε τον ΠΑΟΚ να τον... ρίχνει από την κορυφή και φέτος είδε πάλι τον «δικέφαλο του βορρά» να τον αφήνει εκτός τελικών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει πρωτάθλημα από το 2012, με τους Πειραιώτες να έχουν μια εξαιρετική χρονιά με κατακτήσεις Λιγκ Καπ και Κυπέλλου, αλλά να πέφτουν πάνω σε έναν ασταμάτητο Σεπέδα και να μένουν εκτός τελικού.

Ασταμάτητος ο Σεπέδα, εντυπωσιακός ο Σμαραγδής

Μπορεί όλα τα φώτα όχι μόνο στο σημερινό ματς, αλλά και στην σειρά γενικότερα να έπεσαν πάνω στον Σεπέδα, ωστόσο ο παίκτης που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο ματς στο Παλατάκι ήταν ο Νίκος Σμαραγδής. Ο διεθνής κεντρικός ήταν και σήμερα εντυπωσιακός. Με 12 πόντους και το εξαιρετικό 67% στην επίθεση και 4 μπλοκ, έδειξε σε όλους πως μόνο ξοφλημένος δεν είναι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κατακτηθεί αυτή η σειρά.

Νίκη και για κόσμο και βόλεϊ

Πριν αναφερθούμε στα του ματς, θα πρέπει να γίνει αναφορά σε δύο σημαντικά κομμάτια των ημιτελικών. Αρχικά στο θέαμα όπου και σήμερα ήταν το καλύτερο δυνατό, με δύο ομάδες που πραγματικά είναι οι καλύτερες στο πρωτάθλημά μας και με παίκτες που κάνουν τον κόσμο να αγαπήσει το άθλημα. Εκτός του θεάματος, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στον κόσμο του «δικεφάλου» που για δεύτερη μέρα γέμισε το Παλατάκι, δημιούργησε εξαιρετική ατμόσφαιρα και οδήγησε τους παίκτες του Γιάννη Κλαμαζίδη στη νίκη. Αγώνες με τόσο κόσμο, σε τέτοια γήπεδα και με τέτοιο θέαμα, μόνο κερδισμένο βγάζουν το βόλεϊ.

Ντέρμπι στα δύο πρώτα

Το βόλεϊ θεωρείται και είναι από τα πιο δίκαια αθλήματα. Δηλαδή ο καλύτερος είναι αυτός που θα κερδίσει τις περισσότερες φορές και σήμερα ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα και πήραν μια καλή διαφορά, αλλά στο 19-16, οι Πειραιώτες έδειξαν γιατί φέτος είχαν κατακτήσει ήδη δύο τίτλους, καταφέρνοντας να πετύχουν την μεγάλη ανατροπή και να προηγηθούν... παγώνοντας το Παλατάκι.

Στο δεύτερο ο Ολυμπιακός με την ψυχολογία υπέρ του ξεκίνησε εντυπωσιακά και προηγήθηκε με 8-3, δείχνοντας έτοιμος για το 0-2. Στο 13-9 όμως υπήρξε η αντίδραση του ΠΑΟΚ με τους γηπεδούχους να κάνουν ένα 6-0 σερί και να παίρνουν αυτοί προβάδισμα με 15-13, βάζοντας... φωτιά στην Πυλαία. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά και πάλι ο Κουβανός διαγώνιος ήταν εκεί όταν χρειάστηκε φέρνοντας το ματς στα ίσια.

Το σερί του Σεπέδα που τα τελείωσε όλα!

Και έτσι πήγαμε στο τρίτο σετ, όπου κρίθηκαν όλα. Και κρίθηκαν γιατί εκεί που όλα έδειχναν πως οι «ερυθρόλευκοι» θα ήταν αυτοί που θα έπαιρναν το προβάδισμα και θα έβαζαν δύσκολα στους αντιπάλους τους, ήρθε ο Σεπέδα να καθαρίσει το ματς. Και το έκανε στο 19-21, όταν με τέσσερις συνεχόμενους δικούς του πόντους από σερβίς και επιθέσεις, έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, με τον Χιμένες να τον ακολουθεί διαμορφώνοντας το τελικό 25-22 με μονό μπλοκ στον Έγκλεσκαλνς.

Απλά δεν γινόταν να χαθεί η νίκη...

Έχοντας καταφέρει να γυρίσει το τρίτο σετ και με τον κόσμο να μην σταματά δευτερόλεπτο να φωνάζει στο κατάμεστο Παλατάκι, ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να χάσει το τέταρτο και τελευταίο σετ. Οι παίκτες του Γιάννη Καλμαζίδη μπήκαν παθιασμένα και έδειξαν σε αυτούς του Ρομπέρτο Πιάτσα πως δεν υπήρχε πιθανότητα να τους έδιναν ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλό στο ματς. Έτσι αυτό το 25-18 ήρθε εύκολα και ο «δικέφαλος του βορρά» θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε τελικό, έχοντας ήδη κατακτήσει το περσινό πρωτάθλημα!

Εξαιρετική τετράδα

Ναι όπως είναι λογικό όλα τα φώτα έπεσαν στον Σεπέδα, με τον Κουβανό διαγώνιο να σταματά στους 29 πόντους. Ωστόσο στη νίκη του ΠΑΟΚ συνέβαλαν και οι Χιμένες με 13, Σμαραγδής με 12 και Λι με 10. Όσον αφορά τους ηττημένους ο Όγκουρτσακ είχε 15, οι Σπίνου, Έγκλεσκαλνς από 14, αλλά δεν έφτασαν για να διεκδικήσει η ομάδα τους κάτι παραπάνω στο τέταρτο και τελευταίο όπως εξελίχθηκε ημιτελικό.

Διαιτητές: Γεωργουλέας, Δεληκωστίδης

*Οι πόντοι του ΠΑΟΚ προήλθαν από 6 άσσους, 57 επιθέσεις, 13 μπλοκ και 21 λάθη αντιπάλων και του Ολυμπιακού προήλθαν από 7 άσσους, 52 επιθέσεις, 6 μπλοκ και 26 λάθη αντιπάλων

Τα σετ: 3-1 (22-25, 25-23, 25-22, 25-18) σε 122'

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 13 (9/24 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ, 41% υπ - 23% άριστες), Κουρνέτας 4 (3/3 επ, 1 άσσος), Σεπέδα 29 (23/50 επ, 2 άσσοι, 4 μπλοκ), Λι 10 (7/11 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Σμαραγδής 12 (8/12 επ, 4 μπλοκ), Γιαμπλόνσκι 8 (7/21 επ, 1 μπλοκ, 30% υπ - 11% άριστες) / Γκαράς (λ, 42% υπ - 21% άριστες), Ντίνας, Τερζής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πιάτσα): Σουλτανόπουλος 7 (5/7 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Φιλίποφ 3 (2/4 επ, 1 άσσος), Έγκλεσκαλνς 14 (11/32 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Τσουκ 8 (7/29 επ, 1 άσσος, 38% υπ - 19% άριστες), Όγκουρτσακ 15 (15/35 επ, 43% υπ - 17% άριστες), Σπίνου 14 (9/13 επ, 2 άσσοι, 3 μπλοκ) / Ταμπουρατζής (λ, 48% υπ - 13% άριστες), Γκούζντα (λ), Σακόγλου 2 (1/3 επ, 1 μπλοκ), Στιβαχτής, Κοκκινάκης 2 (2/2 επ), Παπαδόπουλος, Σφενδυλάκης.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα